Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
Zin in Zuid

Zin in Zuid

15-03-2011 om 23:42

Peuterrituelen

Ha papa's en mama's,

Rituelen voor peuter, als moeder van een peuter en als domina in het kerkelijke Amsterdam denk ik na over peuterrituelen.

Wat zijn zoal onze rituelen in de opvoeding van kinderen?

1. Lezen we nog veel verhalen voor het slapen gaan (ik: ja)
2. Houden we een moment van stilte voor het eten (ik: soms)
3. Hebben we een dagelijks stoeikwartiertje met onze kids? (Ik: soms)

Wat zijn jullie rituelen?

Hartelijke groet, Petra
Zin in Zuid

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mayte*

Mayte*

16-03-2011 om 13:08

Een en al ritueel met een peuter

Het peuterleven is gebaat bij veel kleine rituelen merk ik. Het geeft houvast en markeert ook meestal een overgang in de dag. De kleine rituelen die me zo te binnen schieten:
- bij het opstaan samen uit het raam kijken en benoemen wat we zien. Even rustig de dag begroeten.
- na het avondeten zetten we muziek op en gaan we dansen. Meestal met zijn allen.
- als mijn man thuiskomt stoeit hij altijd even met onze peuterzoon
- voor het slapen gaan lees ik een paar boekjes voor.

En straks als hij wat beter gaat praten kan hij meedoen aan het ritueel dat we met mijn dochter hebben: aan het eind van de dag, als ze op bed ligt, vertellen we elkaar (man, ik en zij) wat we die dag leuk/bijzonder/lief/grappig aan de ander vonden.

In de winter, als het vroeg donker is, doen we vaak even verstoppertje na het bad. Man en dochter verstoppen zich. Zoontje en ik tellen tot tien op zijn kamer en zoeken daarna met een zaklamp.

Massi Nissa

Massi Nissa

16-03-2011 om 17:04

Precies

Met een peuter ontwikkel je vanzelf een hele serie rituelen. Hier bijvoorbeeld: samen zingen bij het naar bed brengen, altijd het bed in via Jona in de Wallevis of de Berberse variant (hara yinsi), elke avond boekjes voorlezen, pakke-pakke (tikkertje), verstoppertje (1, 2, 4, 6, ik kom! riep dochter dan), allerlei kietelspelletjes zoals komt een muisje aangelopen en ikke pikke porretje, liedjes met dansjes en/of allerlei bewegingen doen, massage na het badje. Als ik zo kijk lag bij ons de alledaagse nadruk erg op zingen, bewegen, aanraken.
Nu dochter kleuter is, wil ze meer verhaaltjes en toneelspel, verkleedpartijen, rollenspellen, ik zie ik zie wat jij niet ziet, bordspellen - meer fantasie en meer cognitie, dus. Wat ze ook al tijden erg leuk vindt: spiegeltje spelen. Man of ik doen een serie bewegingen voor en dochter doet ons precies na, of zij begint en wij imiteren. Zeker nu ik hoogzwanger ben, kan ze de grootste pret hebben met het verzinnen van bewegingen die ik niet meer kan. Ik doe dan of ik omval of kreun, steun en mopper enorm en dat vindt ze hilarisch.
Mayte, dat verstoppertje met een zaklamp klinkt geweldig! Wij deden als het donker was vaak "Ik ga op berenjacht" compleet met zaklantaarn. Ook een schot in de roos.
Groetjes
Massi

Valkyre

Valkyre

16-03-2011 om 22:33

Wat een leuke dingen

doen jullie allemaal! Hier wordt voornamelijk veel geknuffeld en gestoeid. Ook wel zingen, en soms dansen, maar niet dagelijks (wel door zoon trouwens - hij heeft een enorm repertoire). Elke dag voor het slapen eerst een boekje lezen "in het grote bed." Dan in zijn bed nog drie muziekjes (speeldoosjes, hij mag uitzoeken). Sinds hij een groot bed heeft ga ik er gezellig even bij liggen tot de muziekjes klaar zijn, vindt-ie heerlijk!

Samen tuinieren (zaadjes zaaien) vindt hij ook geweldig. En scheppen (dwz helpen met omspitten) en wormen zoeken. Lekker van top tot teen vies. Dat doen we op 't moment bijna dagelijks - ik heb dus niet een erg net tuintje, maar ik kan er niet mee zitten!

Joke

Joke

17-03-2011 om 08:44

Vanalles

leuk om te lezen wat jullie allemaal met je kind doen. Ook wij hebben zo onze rituelen:
1.bij het opstaan (net als Maryte) lekker uit het raam kijken, auto's gedag zwaaien en het gras etc. in de tuin goedemorgen wensen (tja, waar een kind niet allemaal interesse in heeft, haha).
2. voor het slapen gaan tandjes poetsen, slaapzak aan en op de bank nog lekker een boekje lezen
3. als hij overdag een 'indutmomentje' heeft; lekker knuffelen en op de bank boekje lezen
4. redelijk vaste tijden voor het eten
5. tussendoor heel veel samen spelen/ stoeien/ knuffelen en dansen en zingen!

buzz

buzz

17-03-2011 om 14:47

Vanalles

plassen voor we weg gaan.
verhaaltje voor het slapengaan.
sokkenpluisjes kijken voor het in bad gaan (heeft ze zelf hoefd niet van mij)
1keer per 3 dagen luizencontrole.
melk na het opstaan en voor het slapengaan.

Wordt niet officieel als ritueel beschouwd

maar elke ochtend mag de tv even aan, blijven bij thuiskomst na school nog even buiten (we wonen in een klein doodlopend steegje met een schapenweide pal voor onze voordeur), speelt de oudste altijd met z'n zusje (1,7) als ze rond 17:00 hangerig begint te worden, gaat de jongste in bad zodra ze haar laatste hap avondeten door heeft geslikt (kleren, gezicht en handjes hangen vol yoghurt dus wil voorkomen dat ze nog snel richting bank loopt en haar handjes fijn afveegt aan alles wat ze nog tegenkomt tot daar), wil ze voor het slapengaan nog even haar ritueel doen met haar pop. Niet lang daarna douche ik de oudste, tandenpoetsen en altijd gek doen tijdens het mondspoelen. Lees ik 1 of 2 verhaaltjes voor van Jip & Janneke als hij in z'n bed zit. Het stoeien laat ik aan de papa over. Helaas is die 's avonds meestal niet thuis dus bewaren ze dat voor zijn vrije dagen.
Maar ik kan zeggen dat ik degene ben die altijd de verzorgende taken uitvoer, de schooltassen klaarmaak, hun kleren voor de volgende dag klaarleg, de belangrijke data voor school e.d. noteer op de kalender... Papa heeft 's ochtends nogal wat tijd nodig om mens te worden dus heeft hij instructies nodig van de 'Chef met grote C' - mijn bijnaampje - anders lopen de laatste 15 minuten vóór vertrek naar school helemaal in de soep. Ik moet vaak net daarvoor de deur al uit, dus papa doet schoenen en jas aan, buggy uitvouwen en naar school & creche lopen. (Kwestie van de straat oversteken en we zijn er.) De tijdstippen van eten, douchen en naar bed zijn niet altijd elke dag gelijk maar de uitvoerend persoon wel

Naar bed

Is ook voor onze tweejarige een echt ritueel: tandjes poetsen met liedje, volgens traditie houdt hij zijn mondje giechelend dicht. Mag het zelf afmaken, zegt dan: 'plaaaa!' dan in bed, beker linksboven, boekje rechtsboven, speen 1 en 2 vasthoudend. Dan 'mmmmmmmwah!' kusje en 'bahag', gedag zeggen. Als hij daarna iets op de grond gooit, herhalen we het ritueel deels

Grote broer heeft zijn eigen 'ondeugende' rituelen: de auto in door verkeerde portier, op de grond stampen in huis, aan de deur hangen... Enz enz.

Als gezin: overdag altijd twee keer naar buiten, tussen de middag slaapje doen.

Nog erg praktische rituelen dus, ik hoop dat het verandert als ze ouder zijn

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.