Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Guinevere

Guinevere

20-12-2009 om 19:30

Rem op hoeveelheid eten?

Zet jij wel eens de rem op de hoeveelheid eten die je peuter naar binnen werkt?
Ik vraag me dit af aangezien onze peuter van 2 jr 8 mnd vandaag 8,5 boterham heeft gegeten, fruit, vla (2x), melk, limonade, een groot stuk koek en een paar chipjes. En eigenlijk wilde hij nog meer. Overigens zit ie op de rand van ondergewicht, dus wat dat betreft geen man overboord.
Deze hoeveelheden stouwt hij wel vaker weg, en af en toe heeft hij een dagje dat hij weinig eet, dat compenseert wel.

Massi Nissa

Massi Nissa

20-12-2009 om 20:27

Wow

Guinevere, ik heb al eerder paf gestaan van wat jouw mannetje naar binnen werkt in een dag. Wonderbaarlijk. Hier at dochter van net drie vandaag: een halve boterham met kaas zonder korstjes, een kwart gebakken ei, driekwart geschilde appel in stukjes, twee vissticks en een danoontje. En dat is voor haar doen al behoorlijk wat ;-).
Groetjes
Massi

Linda99

Linda99

20-12-2009 om 21:14

Ook neuh

Lekker laten gaan. Zeker als ie al niet zo zwaar is. En als hetgeen ie eet ook nog gezond is is er niks aan de hand.

Mijn oudste heeft enigszins ondergewicht maar die heeft ook wel eens dagen dat ze alleen al bij de lunch 5 boterhammen wegwerkt. Waar ze het laat???

Guinevere

Guinevere

20-12-2009 om 22:08

Waar laat ie het?

Ja, ik vraag me ook af waar hij dat allemaal laat, want hij heeft inderdaad 5 boterhammen achter elkaar gegeten. Ik plof daarvan al zowat uit elkaar, laat staan zo'n kabouter. Avondeten eet meneer stelselmatig niet, dus vandaar dat dat er niet bij staat. In plaats daarvan heeft hij dus fruit, 3,5 boterham en 2 keer vla gegeten.
Vraag me wel af of hij nu foute eetgewoontes aanleert. Hij schranst maar door, dat kan toch niet goed zijn? Nu is ie nog lekker dun, maar later als ie groot is kan dat best anders zijn.

*bella*

*bella*

20-12-2009 om 22:27

Zou niet remmen

Ik geloof er niet zo in dat peuters al verkeerde gewoontes aanleren, en zeker niet tav hoeveelheden voedsel. Het wisselt nog zo enorm, en zeker omdat ze op die leeftijd van die enorme groepspurten hebben. Wat wel nadelig kan zijn voor een latere ´slanke lijn` is veel verzadigde vetten eten op jonge leeftijd.
Ik weet niet welk brood je geeft, of welk beleg. Misschien dat je zwaarder brood kunt geven, waardoor hij minder sneden eet. Zelf zou ik het geen probleem vinden, zou er van genieten!

Guinevere

Guinevere

21-12-2009 om 10:38

Wel gezond

Het brood is in elk geval volkoren brood, met plantenmargarine erop en divers beleg ("slag", worst, ham, kaas, pasta).
Ik hoop inderdaad eindelijk eens een keer op een groeispurt, maar dat denk ik iedere keer als ie weer zoveel eet. Gebeurt alleen niet (is nog steeds niet in de buurt van de 90 cm, grr). Van baby af aan werkt hij al van die enorme hoeveelheden weg, hij kon 's nachts gerust 4 keer een half uur borstvoeding zitten wegklokken. ETEN! ETEN! En maar dun en klein blijven. Er zit geen rem op, of zou er iets met zijn schildklier zijn?

Jemig

Die van mij is een flinke eter maar 8.5 boterhammen?

Hier gaat er op een normale dag het volgende doorheen:
- cereals met melk en nog een kopje melk, soms nog iets van mijn ontbijt
- rozijntjes/koekje oid
- 2 bruine boterhammen, 1 pindakaas, 1 marmite, stukjes komkommer, tomaatjes, stuk fruit
- nog iets van een koekje ofzo
- flink bord warm eten + yoghurt

Laatst had ie 's avonds prima gegeten, komt ie 10 minuten later de keuken in "mama ik heb hommer [honger]". Ik bied een bruine boterham met marmite aan, denkend dat hij lekkere trek heeft, maar nee, die ging helemaal op.

Het blijven rare wezentjes.

Avondeten = 3 boterhammen, en wat dacht je van wormen

Tja, het avondeten overslaan is qua calorieen gelijk aan een paar boterhammen, en 1 boterham is qua energie gelijk aan een halve stroopwafel (80 cal), dus echt heel veel meer dan normaal is het niet. Maar als ie niet genoeg groeit kan het ook nog;
A zijn genetische aanleg zijn
B wormpjes. Hoeft hij verder geen last van te hebben, niet eens jeuk. Antiwormenmiddel is bij kruidvat te koop.
C iets anders (heeeeel breed)

Rafelkap

Rafelkap

21-12-2009 om 17:14

Als

ik die van mij (net 3) z'n gang laat gaan, die lust er ook wel pap van ;-) Ik zeg op een gegeven moment wel dat het "op" is en dat vindt hij best.

Jesse_1

Jesse_1

21-12-2009 om 19:53

Wel een max

Ik zet wel een max op het aantal boterhammen per keer.
Je merkt zelf ook wel dat je 'hongergevoel' achter loopt op je eten. Soms ben je zó lekker aan het eten dat je dooreet, ook al heb je eigenlijk geen honger meer.
Op die leeftijd had ik een max van 4 boterhammen bij de lunch. Je kunt dan zeggen: nu is het genoeg, als je over een half uur nog honger hebt, dan krijg je er dan nog één. Dan zijn ze het dan alweer vergeten en het hongergevoel is ook weg.
Overigens vind ik 8,5 boterham op een dag niet veel, als er geen avondeten genuttigd wordt. Maar ja, ik had dan ook een boterhammenmonster, dus ben wel wat gewend.
Jesse

Guinevere

Guinevere

22-12-2009 om 14:15

Bedankt

Bedankt, ik laat 'm dan maar lekker dooreten. Hij zal wel gewoon een snelle verbranding hebben denk ik. Ik las in "gezondheid" iets over een aceton-adem en vetverbranding, nou, zodra hij honger heeft stinkt ie al naar aceton.
Hij ziet er erg gezond en levendig uit in al zijn dunheid, dus het zal wel goed zijn.

Tango

Tango

23-12-2009 om 21:54

Is dat wel goed dan?

Dat hij naar aceton ruikt? Ik kan me niet herinneren dat mijn kinderen daar ooit naar roken, maar misschien ligt dat er aan dat het ook buitengewone slechte eters zijn. Of aan dat ik niet precies weet hoe aceton ruikt.

Kiki

Kiki

23-12-2009 om 22:27

Guinevere, hier een dreumes

die de hele dag door kan eten als ik hem de kans geef.

Mandarijntjes, appels, bananen, het ligt op de fruitschaal waar hij bij kan en hij sjouwt achter me aan met de zoveelste mandarijn.

Ik heb er wel een maximum aan, ik kan me niet voorstellen dat hij trek heeft in dat 5de mandarijntje, als hij ook al een banaan en een appel op heeft.

Hier ook een iel mannetje dat wel wat aan mag komen, maar dat niet doet.

angel3

angel3

27-12-2009 om 19:46

Verkeerde gewoontes?

ik zou denk ik wel 'opletten' met het niet warm eten. Zoon van vriendin wilde ook nooit warm eten en kreeg altijd s avonds een boterham. Hij is nu 8 en eet met veel pijn en moeite 2 frietjes en een sperzieboon. Ik zou dus bij avondeten geen vervanging geven. Dan maar niks eten, behalve toetje of fruit als toetje. Maar goed dat is mijn idee....
Verder zou ik er alleen een rem opzetten qua brood als je denkt dat het meer voor de lekker is. Mijn zoon van 6 wil ook wel 5 boterhammen maar dan wel met jam of zoiets. Ja ja, honger? zal wel mee vallen. Dat rem ik dus wel. Ook omdat hij een gewoon oke gewicht heeft en geen ondergewicht. groet

Guinevere

Guinevere

27-12-2009 om 20:32

Geen avondeten

Ik ben het nu inderdaad ook wel zat aan het worden, dat ie geen avondeten wil. Maar hij weigert alles dat er in de verste verte op lijkt botweg. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik eraan moet doen, behalve gaan dwangvoederen oid. Het voor zijn neus blijven neerzetten gaat niet werken, hij beschouwt alle vormen van groente, pasta, rijst, aardappelen als oneetbaar. Alsof je een bord met plastic speeleten voor zijn neus zet. Ik zal blij zijn als ie eens een keer patat lust.
Geen vervanging geven voor de avondmaaltijd is wat mij betreft geen optie, hij zit op de rand van ondergewicht en heeft al een groeiachterstand. Dan prefereer ik een paar boterhammen met worst of "kaas koe" boven niets.
Tips en peptalk zijn welkom, ik moet dit nu echt gaan aanpakken voordat het ook een 8-jarige probleemeter is. En dan te bedenken dat we met oudste indertijd met onze handen in het haar zaten, maar achteraf is broertjelief nog even een slag kieskeuriger.

Linda99

Linda99

27-12-2009 om 20:40

Peptalk

Okee, komt ie: mijn peptalk ;-) Ook hier een kind wat heel lang heel slecht at. Ontbijt en lunch zijn vanzelf beter gegaan maar diner bleef een ramp. Wat we deden was elke dag weer een klein beetje aanbieden. Alsmaar blijven herhalen dus. Tussendoor kindlief vooral in de keuken laten zien wat we klaarmaakten en af en toe laten helpen.

Wij hebben lang als onderdeel van de maaltijd een knijpfruitje gegeven. Dat en een paar hapjes van wat ze wel at. Vooral vlees ging wel aardig.

En nu, een flinke tijd en heel veel geduld verder hebben we een bijna kleuter die eigenlijk best aardig eet. Tuurlijk, als je het vergelijkt met een goed etend kind eet ze nog steeds heel veel niet, maar het blijft stapje voor stapje beter gaan.

Wij hebben trouwens nooit brood gegeven 's avonds. Gewoon altijd bij ons aan tafel en een hapje proeven. Met het fruit en de warme melk die ze voor het slapen kreeg had ze in elk geval geen lege maag.

p.s.: patat at ze ook heel lang niet maar gaat nu ook goed! Ander snackbar-voedsel weigert ze nog wel. Maar dat vind ik geen ramp ;-)

In elk geval: succes!

Asa Torell

Asa Torell

27-12-2009 om 22:13

Guinevere

Zoon van nu 5 is alweer jaren een prima eter nadat hij tussen de 2 en de 3 jaar ook vrijwel niks warm heeft gegeten, behalve kale pasta. Dus ik zou het nog even de tijd geven voordat je echt aan de slag gaat. Volgens mij (en daar heb jij meer ervaring mee) moet je een 5- of 6-jarige ook een stuk beter kunnen uitleggen dat het goed is om te oefenen met proeven dan een peuter.
Enfin, dochter van 2,5 zit sinds kort ook in die geen-avondeten-fase en ik besteed er dus nog geen aandacht aan... als ze op haar 8e nog steeds niet meer dan 2 patatjes eet (dat lust ze trouwens niet op het moment) dan kom ik wel weer klagen ;-). Maar voorlopig wacht ik rustig af.
Dochter krijgt trouwens zelden iets vervangends (behalve bij erkend 'vies-eten-voor-kinderen' waarbij grote broer ook een boterham mag) maar klaagt ook niet. En het maakt ook niks uit - ze gaat daardoor echt niet ineens wel eten.

Asa Torell

Asa Torell

27-12-2009 om 22:16

Geen aandacht

om precies te zijn, het is dat man hier laatst zei dat ze eigenlijk nauwelijks warm eet: mij valt het dus niet eens op. En zo ging het destijds ook met zoon. Kennelijk ben ik nogal nonchalant wat dit onderwerp betreft. En ik heb kinderen die weliswaar niet erg dik zijn maar ook geen aanleiding geven om de in- en uitvoer echt nauwgezet te monitoren. Dus ik kan niet zeggen hoe je dat doet, er geen aandacht aan besteden, dat gaat hier vanzelf.

Fatima

Fatima

28-12-2009 om 09:19

1 minihapje

Ik zou toch voor alle boterhammen toch elke dag bijvoorbeeld 1 erwtje en 1 kruimel aardappel en 1 flintertje vlees geven. Daarna kunnen de boterhammen.

Zulke beetjes hebben niets met lusten te maken, die proef je niet eens.

Massi Nissa

Massi Nissa

28-12-2009 om 11:37

Hier met geduld

Hier een tengere dochter die alleen muizenbeetjes eet. Ze heeft 's avonds heel lang niets gegeten. Ja, een danoontje. Nu begint ze heel voorzichtig af en toe een hapje te nemen. Ze lust nu (met minibeetjes): macaroni met gehaktsaus, spinazie, worst, Marokkaanse kip en nog wat dingen. Hier is het belangrijk dat ze honger heeft (dus veel naar buiten voor het eten) en dat ze niet na zes uur eet, dan verdwijnt alle trek.
Ik blijf hoop houden, ook al begrijp ik niet waar ze van groeit. Sterkte hoor, het valt niet mee als ze zo slank zijn en niet willen eten.
Groetjes
Massi

Guinevere

Guinevere

28-12-2009 om 12:47

Dat ga ik doen!

Ik ben (voor zolang ik het volhoud, haha) vastbesloten om meneer vanaf nu elke avond een (1) doperwt en een (1)macaroni'tje voor te schotelen. Wil hij het niet nemen, dan ga ik er druk op uitoefenen. Eérst dit eten, dan pas je broodje "kaas koe". En niks "Bah, vies, lussik nie, mama opete". Tijd voor orde, grrrrrrrrrrrrr.
Bedankt voor de peptalken en de ervaringen! Over 10 jaar lach ik er waarschijnlijk om, ik kan me nu al niet eens meer voorstellen dat oudste pas sinds 2 jaar normaal eet. Inderdaad sinds dat kwartje opeens viel op 5-jarige leeftijd ("o ja, normaal eten, laat ik dat dan toch maar eens gaan doen").

Kiki

Kiki

28-12-2009 om 13:37

Guinevere, dat doe ik ook

Eerst een hapje eten, dan een toetje. Bij mijn zoontje (gelukkig niet zo'n lastige eter) werkt dat goed. Maar hij is een vrij gezeglijk jochie (behalve 's nachts dan)

Maar bij het kindje van mijn vriendin werkt dat echt niet hoor. Die gilt heel de boel bij elkaar en houdt echt haar lippen stijf op elkaar en maakt zichzelf helemaal ziek van de stress. Zij heeft het opgegeven.

Echt guinevere

over 10 jaar lach je erom en denk je zoiets van "dat ik dat deed!".

Ik heb niet het hele draadje gelezen hoor, maar de laatste berichtjes deden me denken aan mijn oudste die van zijn eerste verjaardag tot zo'n 2,5 jaar alleen maar macaroni met ham, kaas en ketchup at, tenminste als avondeten dan. Gooide ik er één mini-doperwt door dan at hij het niet op, "isse gloen". Ja, het was groen, nou en? Maar toen vond ik het zo belangrijk dat hij in elk geval maar at dat ik speciaal voor hem iedere avond een minibeetje macaroni met ham, kaas en ketchup maakte. Nu denk ik dat ik toch eigenlijk gek was ook, maar toen vond ik het zo belangrijk dat hij at.

Maar goed, je hebt niets aan dit verhaal, misschien alleen dat het echt goed komt. Overigens is zoon inmiddels 12 en zijn lievelingseten is nog steeds macaroni met ham, kaas en ketchup!

Zus

De jongste zoon van mijn zus heeft tot hij bijna 3 was bijna uitsluitend bruine bonen van olvarit gegeten (de gladgepureerde 6 maanden versie). Ander warm eten was er niet in te krijgen. Toen hij bijna 3 was moest hij op de gang gaan staan en mocht niet meer aan tafel zitten als hij niet net als de rest van de familie gewoon ging eten.
Nu is bij bijna 4 en nog steeds geen makkelijke eter maar er is grote vooruitgang geboekt!

Guinevere

Guinevere

28-12-2009 om 21:37

Resultaat

Vanavond heeft mijn bikkelharde aanpak ertoe geleid dat meneer zéker 30 doperwten heeft gegeten. "Eérst die ballen, dán een toetje, háp!". En jawel hoor, onder enig protest ging die mond open. Samen met een plak worst was dat zijn maaltijd en daarna stormde hij naar de vriezer. "IJs!".
Morgen proberen met die macaroni, inderdaad met veeeeel kaas erdoor. Vandaag lukte dat niet omdat we uit het werk kwamen en hij al te hongerig was.

Guinevere

Guinevere

29-12-2009 om 16:19

En nu patat

Omdat we vandaag "per ongeluk" bij Mac D. waren beland, heb ik een happy meal aangeschaft voor meneer. Het was mijn bedoeling het allemaal zelf op te eten, alleen is dat niet helemaal gelukt. 3 Happen cheeseburger en 10!!! patatjes heeft hij gegeten. Verder natuurlijk het hele danoontje.
Je ziet, ik had kennelijk een duwtje in de rug nodig om meneer eens even aan te pakken.

Asa Torell

Asa Torell

29-12-2009 om 20:50

Haha

Ja, soms hebben ze maar een klein duwtje nodig! Hier proberen we dan ook eens in de zoveel tijd het 'eerst ... anders geen toetje' wat destijds bij broer (toen ie ruim 3 was) heel goed gewerkt heeft. Maar dochter bedankt in zo'n geval vooralsnog vriendelijk voor haar dessert. Als ze zich al laat overhalen tot een hapje proeven spuugt ze het vervolgens gewoon weer uit.

Guinevere

Guinevere

29-12-2009 om 21:47

Uitspugen

Ja, dat uitspugen heeft ie vanavond ook geprobeerd bij zijn doperwten... Maar voor alles wat hij uit zijn mond werkte, deed man een nieuwe lepel doperwten uit de pan op zoons bordje. Dát had ie snel door, niet te geloven!

Guinevere

Guinevere

30-12-2009 om 10:50

Haha

Haha, wat een smeerpoetsen, Berber! Laat mijn zoontje dit maar niet lezen, dan komt ie nog op een idee! (gelukkig heb ik 'm nog stééds niet leren lezen)

Asa Torell

Asa Torell

02-01-2010 om 21:30

Uitspugen

gaat hier gepaard met overtuigende wurg- en kokhalsgeluiden, ik denk niet dat extra opscheppen zou helpen. Vandaag ging het trouwens verbazingwekkend goed, misschien wel omdat we vroeg aten, dus dat moeten we maar wat vaker doen.

Guinevere

Guinevere

05-01-2010 om 10:40

Het gaat aardig

Het begint hier nu aardig te lopen met het eten, we hebben er al Spongebobmacaroni met ham en kaas, doperwtjes en één keer worteltjes ingekregen. Gisteren weigerde hij alle groentemedewerking, dus geen toetje. We houden vol, het komt goed denk ik. Natuurlijk werkt hij naast zijn pogingen tot avondeten nog enorme hoeveelheden brood en crackers weg, dat spreekt voor zich. De KDV-leidster vond hem zelfs zwaar geworden, nou, dat heeft nog nooit iemand over hem gezegd!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.