Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Geschrokken moeder

Geschrokken moeder

23-01-2009 om 15:37

Slecht gebit

Mijn 3 jarige dochter is net bij de tandarts geweest omdat ze zo'n last had van haar kiesje. Ze had dus 2 gaatjes en het haar kiesjes zagen er allemaal slecht uit. Ik ben hier heel erg van geschrokken. Mijn dochter krijgt weleens een snoepje maar volgens mij niet zo veel. Ik ga het i.i.g. even na en dan voorlopig maar even helemaal niet. Verder heeft ze weleens hagelslag maar meestal iets hartigs, smeerkaas of worst. Ze drinkt verder veel laxo omdat ze last heeft van ontstoppingen. Pffff, heeft iemand dit ook meegemaakt en heeft degene nog tips mbt. eten? Oja, we poetsen 3x per dag en soms 2x. Gelukkig is het nog een melkgebit maar oooo ik wat ben ik geschrokken van de woorden van de tandarts. Ik kan er gewoon niet bij dat ik dit niet eerder zelf ontdekt heb.

quinta

quinta

23-01-2009 om 16:37

Tipje?

Ik heb het zelf niet mee gemaakt maar ik denk dat ik gewoon de tandarts zou op bellen en vragen wat je hier tegen kan doen of hij enig idee heeft hoe dit zou komen.
en tips voor je heeft en of dit gevolgen heeft voor het volwassen gebit.

ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen, veel sterkte en niet te veel piekeren en gewoon bellen hoor daar zijn ze ook voor

succes quinta

Hè wat akelig

Ik zou er ook van schrikken hoor. Ik ben geen deskundige, maar wat ik ervan weet, is dit: niet alleen suiker is slecht voor je tanden, maar ook zuur. Bijvoorbeeld fruit, frisdranken en vruchtensappen zijn in feite een aanslag op je glazuur (maar ook sommige vruchtentheeën). Die laxo ken ik niet zo, maar ik kan me voorstellen dat dat bijv. niet zo heel goed is voor tanden. Je zou haar dat met een rietje kunnen geven, en dan erna even naspoelen met een slokje water. Verder niet direct na het eten poetsen, zeker niet na fruit/andere zure zaken, maar een half uurtje wachten. Het glazuur wordt zacht en kan dan door poetsen makkelijk beschadigd raken. Even denken hoor, ik weet niet of je het doet, maar drinken mee in bed is heel slecht (tenzij het water is natuurlijk). En volgens mij kun je ook gewoon pech hebben hoor, met de sterkte van je gebit. Als ze een kwetsbaar gebit zou hebben, moet je natuurlijk nog beter opletten, maar ik zou mezelf niet te veel verwijten maken. Verder zou ik idd de tandarts nog eens om tips vragen.
Heel veel succes!
Oja, neem niet te veel eet/drinkmomenten op een dag, ik geloof dat het advies 7 is (dat is dus inclusief maaltijden/tussendoortjes/fruit). Kijk anders hier nog eens:
http://www.tandartsplein.nl/dossiers/het-kindergebit/snoepen.html

Massi Nissa

Massi Nissa

23-01-2009 om 18:01

Tja

Dochter hier is appelsapverslaafd en drinkt kleine beetjes. Veel achter elkaar drinken kon ze als baby al niet. Ik ben ook wel eens bang voor haar tandjes. Ze zijn nu nog prachtig wit en ik doe mijn best met poetsen (al is het vaak maar 1x per dag).
Wat ik van onze eigen ta heb vernomen is dit: tandbederf is gedeeltelijk erfelijke aanleg en gedeeltelijk omstandigheden. Die omstandigheden kunnen van alles zijn: veel penicillinegebruik, vroeggeboorte, veel spugen/reflux als baby, teveel snoepjes of suikerhoudende dranken, teveel lurken aan flesjes, teveel zuren. Mijn eigen broertje had 'bruine' melktandjes, alsof hij de hele dag koffie dronk en zware shag rookte. Hij was tien weken te vroeg geboren en kreeg de eerste paar jaar veel ab-kuurtjes (was een zwak manneke, inmiddels helemaal goed gekomen). Zijn permanente gebit bleek veel steviger en minder gelig. Het kan dus allemaal nog best goed komen.
Groetjes
Massi
PS: kan me helemaal voorstellen dat je jezelf verwijten loopt te maken, maar het is inderdaad veel handiger om de ta nog even op te bellen voor wat tips.

Geschrokken moeder

Geschrokken moeder

23-01-2009 om 18:58

Bedankt!

Bedankt voor jullie berichtjes. Ik ben al een stuk rustiger. Mijn man was vanmiddag bij de tandarts maar niet onze eigen. Die was er vandaag en maandag niet en ze klaagde zo over pijn in haar kiesje dat mijn man (die werkt niet op de vrijdag en ik wel) met haar is gegaan. Zelf had ik al een controlleafspraak gemaakt me onze eigen tandarts op 4 februari. De tandarts raadda ons aan om goed naar ons eetpatroon te kijken. Dat Laxo is van Roosvice en daar zit inderdaad veel suiker in zie ik nu net. En ze krijgt inderdaad wel veel drinken. Een rietje is inderdaad wel een goede tip. Dat ga ik doen. Ik ga morgen suikervrije snoepjes en koekjes kopen. Gelukkig is he nog een melkgebit. Ik zelf heb een vrij goed gebit maar het gebit van mijn man is ook zwakker. Ook na een half uur pas tandenpoetsen ga ik doen. Kortom, we gaan er alles aan doen om het i.i.g. niet erger te laten worden. De tandarts zei dat de andere kiesjes er ook slecht aan toe waren. Nou ja, 4/2 ga ik naar mijn eigen tandarts en ga er met haar ook nog over hebben.

Heel erg bedankt, ben al over de eerste schik heen.

Geschrokken moeder

Geschrokken moeder

23-01-2009 om 19:02

Anneque

Ik ga straks even op de website kijken. Ze krijgt geen drinken meer mee naar bed. Dat is wel eens gebeurt toen ze jonger was maar dat doen we niet meer. Ze dronk voor een groot deel nog uit een tuitbeker (gemakzuchtig van ons) maar die hebben we nu weggegooid.

Geschrokken moeder

Geschrokken moeder

23-01-2009 om 19:06

Sorry

voor de foutjes in mijn berichtje. Ik heb even te snel getypt en het ook niet nagelezen.

Elektrische tandenborstel?

Wij poetsen de tanden van onze kinderen met een elektrische tandenborstel (gewoon onze eigen met voor iedereen een eigen borsteltje). Onze kinderen zijn nl geen echte fans van tandenpoetsen (1 en 3 jaar) en zo kan je toch als je maar kort poetst alles even goed meenemen. Tandarts vond het prima, de oudste is al een paar keer op controle geweest en het zag er goed uit. Jammer dat ie al een voortand kwijt is door een val en zuslief een klein stukje van haar voortand ;-)

Ik vind het trouwens wel knap dat je de kritiek van de tandarts zo goed opneemt en er mee aan de slag gaat. Zullen een hoop ouders zijn die kop in het zand steken of ontkennen, dus pluim voor jou!

Inge M

Inge M

23-01-2009 om 21:40

Eetmomenten

Voor de tanden wordt aangeraden niet meer dan 7 eetmomenten per dag te hebben. Dat is inclusief drinkmomenten.
Tel gewoon eens op hoe vaak je kind per dag iets krijgt. Liever dus drinken en snoep achter elkaar dan verspreid over meerdere momenten op de middag.
Met suikervrij snoep moet je ook oppassen. Juist jonge kinderen mogen daar maar weinig van hebben.

Kari1

Kari1

24-01-2009 om 12:59

suikervrij snoep kan juist weer veel zuren bevatten, dat is ook niet best voor het gebit. Kijk ook eens hier: http://www.toothfriendly.org/index.php?id=34&L=6
Kari

Sandra

Sandra

24-01-2009 om 14:31

Kritiek?

"Ik vind het trouwens wel knap dat je de kritiek van de tandarts zo goed opneemt en er mee aan de slag gaat."

Ik lees eigenlijk nergens dat de tandarts kritiek heeft geleverd. Of heeft hij dat wel Geschrokken Moeder? Misschien goed om je te realiseren dat gaatjes in een melkgebit echt niet altijd zijn te voorkomen. Dat denken veel mensen wel, en daarom reageren veel ouders volgens mij heel heftig bij gaatjes. Of gaan ze er, zoals ook hier gebeurt, automatisch vanuit dat de tandarts kritiek heeft op het poetsen en eetgedrag.
Mijn zoontje heeft helaas inmiddels al zes gaatjes in zijn melkgebit. Heeft volgens de tandarts niets met poetsen en eten/drinken te maken, maar met de stand van zijn kiezen. Ze staan blijkbaar erg strak tegen elkaar aan, waardoor bepaalde stukjes heel moeilijk schoon te houden zijn. Wij poetsen ook 2 of 3 keer per dag en met een elektrische tandenborstel. En toch die gaatjes. Ik zou niet te neurotisch gaan worden over het eten en drinken. Het is heel normaal dat een kind wel eens een koekje of een snoepje eet, een beker ranja drinkt, en hagelslag op brood eet. Een kind hoeft niet op een dieet van hartige dingen en water/thee.
En het is ook wat je zelf zegt: het is gelukkig maar het melkgebit. Hopelijk is het vaste gebit sterker. (en laten we een gaatje in een kies ook niet dramatiseren...)

Drinken

Ik kan me voorstellen dat je erg geschokken bent. Maar vind het goed de je er iets aan probeert te doen.
Zelf geloof ik niet zo in de invloed van een slecht gebit. Er zijn natuurlijk altijd mensen die inderdaad een slecht gebit hebben. Maar meestal zijn het toch de eetgewoontes. Zelf had ik als kind de ene gaatje na de andere in mijn kiezen. Ik was dus heel bang voor de tandarts. Ook in mijn blijvende gebit. Kreeg altijd van de tandarts te horen dat ik een slecht gebit heb. Totdat ik zelf voor mijn gebit verantwoordelijk was. Sindsdien geen gaatjes meer. Krijg nu juist te horen dat ik zo'n super sterk gebit heb. Wat deed ik anders. Let vooral op drankjes. Drink wat vaker water. Zelf heb ik altijd water bij me onderweg. Bij lunch melk en geen fristi of choco. Dit alleen af en toe als tussendoortje. Jong geleerd is oud gedaan. Vaste eettijden. Vragen ze om een snoepje, dat zeg ik altijd, ja hoor als het tussendoortjes tijd is (ongeveer om drie uur). Dan ook gelijk drinken geven. En ja soms ook water. Eten en drinken aan tafel, niet langer dan een half uur. Als het te lang duurt bv lolly, dan zeg ik gooi hem nu maar weg en ga lekker spelen. Daarna nog dorst, daar is de kraan...
Dus niet in de woonkamer lekker een uur met een lolly, of limonade etc. Wat ik ook doe is vertellen wat goed en niet goed voor hun tandjes is. Bv na zuur fruit even water drinken dan spoel je het zuur weg. Beter voor tanden. of eerst fruit dan beker melk. Wat mijn ouders bij mij helemaal niet deden, sla ik juist weer in door. Moeilijk om de balans te vinden vind ik.
Succes het gaat je zeker lukken. En als ze echt een slecht gebit heeft dan heb je in ieder geval goed voor haar tanden gezorgt.

Groetjes Anita

een wat rustiger moeder

een wat rustiger moeder

26-01-2009 om 11:53

Reactie

Wederom bedankt voor de link en de tips. Deze tandarts zij wel dat we onze hand in eigen boezem moesten steken. Nou ja, het leed is al geschied en we gaan er alles aan doen om het niet verergeren. Ik ga i.i.g. de tip van 7 eet/drinkmomenten overnemen. Dit hebben we de laatste 2 dagen al min of meer gedaan. Ik heb besloten om geen suikervrij snoep en koek te kopen. Zo heel veel snoep krijgt ze op zich niet maar ik ga het snoep wel beperken. Op een vrije dag van mij kreeg ze smorgens en smidddags nog weleens wat maar dat doen we niet meer.

Nogmaals dank voor de reacties en tips!

Of een snoepje combineren met fruit

Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik geef wel eens een chocoladekoekje meteen na de lunch of combineer dat met het eten van fruit. Zo kan je de eet/drinkmomenten makkelijk beperken tot 7 keer en hoef je je kind geen snoep te ontzeggen. Jouw kind heeft problemen met haar gebit, maar niet met haar gewicht, toch?

Vroeger dacht men dat suiker de belangrijkste oorzaak was van gaatjes, maar nu is juist het beperken tot 7 drink/eetmomenten het belangrijkste. Frisdrank of andere gezoete dranken drinken hoort dus ook binnen die 7 momenten. Als een kind buiten die 7 momenten dorst heeft, kan je water aanbieden...en daarnaast een half uur na het eten pas de tanden poetsen. Als je geen half uur kan wachten, dan eerst een paar slokken water en daarna poetsen. Ik weet niet echt of dat helpt, maar ik heb dit verhaal te horen gekregen...

Wat zal jij geschrokken zijn. Ik vind het wel dapper dat je er meteen actie op onderneemt.

Groet,
Mamsofie

Rustige moeder :-)

Rustige moeder :-)

27-01-2009 om 09:58

Dat is een idee

Zat ik ook al aan te denken. Om eten te combineren en die 7 eet/drink momenten daar zijn we druk mee bezig en het gaat goed. Nee, het is niet haar gewicht. Ik heb 2 tengere meiden. Zijn eerder te licht dan te zwaar.

savenna roos

savenna roos

03-02-2009 om 20:19

Valt nog mee

Hai dat valt nog mee.Mijn dochter nu 5,5 jaar. Heeft al 4 voortanden moeten laten trekken. Mijn fout was ik haar een flesje mee naar bed gaf.Snoepen doet of deed ze niet. Maar wat wel bij ons is,is dat ik het ook had op die leeftijd.Zwarte voor tandjes.Omdat er bij me dochtertje een onsteking boven zat moesten de tandjes getrokken worden. 2 op haar 2de jaar en net 2 tandjes paar weken geleden.Echt heel zielig.Dus ja hier wel ervaring mee.Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.