Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Slechte (door) slaper

Nog een slaapdraadje. Hier geen inslaapproblemen (gelukkig), maar doorslaapproblemen. Dat wil zeggen: peuter van net 3 wordt al zijn hele leventje vrijwel standaard 1-2 keer wakker 's nachts. Wil dan een aai over zijn bol of een slokje water, en slaapt vervolgens weer door. Geen gespook dus, en hij komt ook zijn bed niet uit. Wij slapen meestal ook snel weer in. In die zin valt het allemaal wel mee, maar ik heb er inmiddels toch behoorlijk genoeg van en wil ook wel eens een nacht gewoon rust.
Overigens: als je het gehuil negeert huilt hij steeds harder, tot je alsnog komt.

Nu heb ik zoon dus een beloninkje in het vooruitzicht gesteld als hij ons de hele nacht niet roept (behalve als hij moet plassen). Duidelijk is dat hij dat beloninkje ook wil. Ook deze ochtend weer 'ik heb goed geslapen he mama?' Nou nee, niet echt, eerst heb je papa eruit geroepen [zelf was ik toen nog niet thuis] en later ben ik ook nog geweest. Kind bitter teleurgesteld en ik kreeg ernstig de indruk dat hij zich niet kon herinneren dat hij wakker was geweest.

Nu is de vraag: hoe verder? Als het kind zelf geen besef heeft dat hij wakker wordt - dus 's nachts zijn eigen gedrag niet kan sturen, zeg maar - dan is het een beetje een zinloze kwelling om hem een beloning in het vooruitzicht te stellen die hij feitelijk toch niet kan verdienen. Dan moeten we wachten tot hij dat overzicht wel heeft (volgende vraag: wanneer dan?). Aan de andere kant: misschien is dit een kwestie van doorzetten en valt het kwartje binnenkort toch.

Ik wil het roepen niet negeren omdat ik het idee heb dat hij dan meer overstuur raakt en daarmee meer moeite zal hebben opnieuw in te slapen (en wij ook). Zouden we dat misschien toch een weekje consequent moeten volhouden?

Iemand een helder inzicht?

Groeten,

Temet

Linda99

Linda99

20-10-2008 om 16:16

Temet

Als je dat heldere inzicht vind mag ik dan ook een beetje? :()

Hier gaat het met ups en downs. Vannacht tussen 1 en 3 bezig geweest met een huilende en roepende peuter. Een slokje warme melk, toen weer naar bed en na 30 sec weer brullen en toen even bij ons tot ze weer naar d'r eigen bed wilde. En zo zijn we dus een poosje bezig geweest......

Soms slaapt ze goed, soms huilt ze in d'r slaap en soms huilt ze dus door. Geen peil op te trekken maar fit wordt mama er niet van.

Belonen werkt bij haar niet. Elke avond beloofd ze heel lief niet te gaan huilen...

Naar mijn idee heb je slechte slapers en goede slapers. Oudste was/is een goede. Maar waarom de jongste zo slecht slaapt? Wist ik het maar......

dc

dc

20-10-2008 om 21:24

Watjes

hmm, wat zijn wij een watjes eigenlijk. Hier ook eentje, nu 2,5 jr, die eigenlijk elke nacht wel 1 of 2 keer roept. Soms doet hij het in z'n slaap. Dan sta ik dus met z'n beker water naar een slapende peuter te staren :-)

Ik ben nog nooit op het idee gekomen om proberen het af te leren. Ik geloof namelijk helemaal niet dat doorslapen zo gewoon is. Ik word zelf ook regelmatig 's nachts wakker. We slapen ook makkelijk allemaal weer in, dus het is voor ons gewoon niet zo'n probleem. Dus wij blijven gewoon erheen gaan als hij roept. En als ik moe ben, dan ga ik af en toe een uurtje eerder naar bed.

Talia

Talia

20-10-2008 om 22:49

Er is hoop ...

Het gaat wel over! Ik heb geen tips, maar mijn oudste is 9 en heeft het ook gedaan als peuter. Mijn man was altijd de pineut, hij ging gewoon in z'n slaap als het ware er naartoe, aai over de bol en weer weg.
Ik zou met actief afleren zelf beducht zijn voor een averechts effect, namelijk dat het echt een issue wordt 's nachts. Ik betwijfel ook of je er veel aan kunt doen, dochter was zelf eigenlijk nauwelijks wakker en wias het 's ochtends ook vergeten. Onze oplossing was om er zwijgend naartoe te gaan (slapend dus ;) ), geen lampen aan, geen water etc, zodat het steeds meer bij het slapen gaat horen en ze er overheen groeide.
Maar ik begrijp helemaal dat je er vanaf wil, het is tergend zo nu en dan!

Groet, Talia

Dochter

Onze dochter maakte ons ook regelmatig wakker toen ze een jaar of 3 was. Vaak voor wat water of zo.

Wat bij haar hielp was 's avonds een tuitbeker water naast haar bed neezetten, met de boodschap dat ze zelf een slokje mocht drinken als ze 's nachts wakker werd. De eerste weken was de beker 's morgens leeg, na een tijdje niet meer.

Marlies

Temet

Temet

22-10-2008 om 09:46 Topicstarter

Dank

Dank allemaal. Goede tips, Pelle. Ik kijk het nog even aan (eergisteren was hij erg lastig, afgelopen nacht ging het eigenlijk best goed), maar als er inderdaad geen schot inzit probeer ik die autootjestruc (ik begreep je eerste posting trouwens al ;-) )

Dc, ik geloof onmiddellijk dat doorslapen helemaal niet standaard is. Maar even heel bot: het is mij een worst of hij doorslaapt of niet, als hij zijn mond maar houdt! Ik wil dat hij gewoon als hij wakker wordt weer stil gaat slapen.

Voor een averechts effect ben ik eigenlijk niet zo bang, omdat zoonlief tot nu toe behoorlijk goed 'leerbaar' is gebleken. Het is namelijk verder best een makkelijk jongetje (we hebben mazzel), hij moest alleen wat stiller zijn 's nachts :-)

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.