Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Speelafspraakjes?

Even weer eens een 'is dit normaal' vraagje?
Mijn zoontje van ruim 3 (en 2 maanden) gaat 3 dagen per week naar het kdv en kan daar goed alleen en samen spelen. Maar daarbuiten is hij echt helemaal niet geinteresseerd in spelen met anderen. Ook kindjes die hij wel kent (buurmeisje, nichtje) wil hij niet mee spelen. Behalve als ze bij ons thuis komen, dan kan hij nog wel eens loskomen en plezier maken, maar soms ook niet. Bij anderen thuis is hij wel geinteresseerd in het speelgoed, niet in de kinderen. Overigens heb ik wel begrepen dat toen ik hem een keer, wegens omstandigheden, een dagdeel bij de buren bracht, hij heel leuk met het meisje heeft gespeeld. Maar goed, als ik het suggereer is zijn vaste antwoord 'nee, vin niet leuk, wil met jou spelen'.

Ik hoor al wel soms op de creche dat er afspraakjes worden gemaakt. Is het raar dat hij dat helemaal niet wil? Of is dit gewoon de projectie van een moeder die zelf als kind er altijd erg graag bij wilde horen en heeeel erg bezig was met 'wie wordt door wie uitgenodigd en vinden ze me wel leuk'? Ben namelijk best bang dat ik dat enorm ga overdragen aan hem, terwijl ik eigenlijk juist zo leuk aan hem vindt dat hij zo enorm autonoom zijn gang gaat..
Och, wat is opvoeden toch soms lastig...

groetjes, mammalies

ayla

ayla

11-01-2009 om 13:58

Basisschool

Hier begonnen de echte speelafspraakjes pas met 4 op de basisschool. Dochter ging wel eens bij een kindje spelen maar dan was dat meer een dochter van een vriendin van ons dan echt een kindje van de psz.

Voor het samen spelen is hij ook nog wat klein, dat moeten ze nog leren.

Rafelkap

Rafelkap

11-01-2009 om 14:04

Gewoon doen

ach joh, hij is nog maar net 3. Dan beginnen ze net te LEREN om samen te spelen, daarvoor spelen ze meer naast elkaar. Nu maak jij als moeder nog de afspraakjes. Dat initiatief neemt hij nog niet, daar heeft hij de leeftijd niet voor.
Jouw projectie was vast van een heel andere leeftijd, ik neem aan niet van 3 jaar.
En mocht hij het niet leuk hebben gevonden met het kindje waarmee jij afspreekt, dan hoor je dat wel.

Mathilde

Mathilde

11-01-2009 om 16:09

Net eerste keer

Mijn zoontje van bijna drie heeft pas zijn eerste afspraakje gehad bij een vriendje van het kdv. Op initiatief van het vriendje trouwens (even oud). Misschien scheelt het dat ze beiden oudere zusjes hebben die zelf veel afspreken. Mijn oudste had trouwens ook vanaf dezelfde leeftijd afspraakjes. Het kan dus wel, maar het hoeft natuurlijk niet. Ik zou het aan je kind overlaten. Op deze leeftijd is een uurtje trouwens wel genoeg en ik moest/moet er altijd bij blijven, want alleen durfden ze nog niet. En het is voor de andere moeder ook wel prettig als je je eigen kind kunt corrigeren. Het blijven peutertjes ;-).
Groetjes, Mathilde

Tango

Tango

11-01-2009 om 16:56

Mijn zoon

van nu vier had als driejarige ook nog niet echt speelafspraakjes. Hij ging weleens spelen bij een jongetje van het kdv maar dat was meer omdat de moeders elkaar ook leuk vonden, ik ging dan dus gewoon mee. Soms ging hij ook wel alleen, als ik bijvoorbeeld even weg moest, maar toen was hij daar al helemaal gewend omdat ik daarvoor al vaak samen met hem ging.
Ook bij een jongetje in de buurt ging dat op dezelfde manier.
Nu hij vier is vind hij het eigenlijk nog best moeilijk om bij andere te gaan spelen. Hij wil liever dat vriendjes bij hem komen. Ik verwacht dat het allemaal vanzelf wel komt, maar zeker op driejarige leeftijd hoeft het echt nog niet. Kinderen spelen dan vaak ook nog niet echt samen, maar meer naast elkaar.

zon

zon

12-01-2009 om 07:51

Dochter wel

onze dochter speelt wel heel graag met vriendinnetjes. Dit zijn wel vooral kinderen uit de buurt of kinderen die ze door mij kent omdat ik daar altijd al met haar ging spelen. Omdat ze met de ouders vertrouwd is gaat ze daar ook alleen spelen.
Met kinderen van het kdv wil ze de laatste tijd ook wel spelen en dat spreken ze ook wel onderling af maar als ze de ouders niet kent durft ze niet alleen te blijven en aangezien ik niet bij vreemde ouders ga zitten zal het denk ik nog even duren voor ze vaker dergelijke afspraakjes heeft. Wel is er twee keer een meisje hier komen spelen. Als dat nu een echt vriendinnetje blijkt te worden en ik die moeder wat beter ken dan gaat ze daar misschien ook wel eens heen.

kuzco

kuzco

12-01-2009 om 10:13

Mijn zoontjes

Mijn oudste zoontje sprak wel eens af met een jongetje van de psz, maar dat was het zoontje van een vriendin van mij, maar verder ook niet en mijn andere zoontje si nu 3,5 jaar en spreekt ook nog niet af. Soms komt het dochtertje van een vriendin hier spelen en dat is heel leuk, maar voor de rest is het bij de oudste pas meer geworden toen hij naar de basisschool ging.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.