Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Anna3

Anna3

14-01-2010 om 15:09

Tandenpoetsellende

Onze dochter is nu anderhalf jaar en een heleboel dingen gaan goed en kan ze goed, maar wat niet (goed) gaat is: tandenpoetsen.
Ze kauwt drie seconden op de borstel, als ze 'm al in de mond tolereert.
Ik heb er niet veel geduld mee, en sla het vaak over, omdat ik anders een boos, opgewonden kind riskeer, dat vervolgens niet wil/kan slapen.
Of kan ik in deze fase volstaan met fluoridetabletjes, fijnmalen en proberen hiermee over de tandjes te wrijven?

Vast ritueel

Ik ken natuurlijk jullie situatie niet, maar wat ik wel weet is dat de volgende dingen erg belangrijk zijn en eigenlijk altijd wel -na korte of langere tijd- resultaat geven:
- Heb een heel strikt ritueel vanaf omkleden tot aan slapen
- Zeg al tijdens het omkleden dat jullie straks tandjes gaan poetsen
- Altijd tandjes poetsen op dezelfde plek
- maak je niet boos, maar laat wel merken dat ze moet luisteren
- je kunt haar zelf de borstel in haar mond laten stoppen dan dan samen poetsen
- zorg dat ze je zelf ook regelmatig ziet poetsen
- als het nog geen gewoonte is, is het proces belangrijker dan het resultaat. Dus ritueel volledig doorlopen, het poetsen mag best eens minder goed gaan dan.

Kan niet missen dat dan na een tijdje het tandenpoetsen er gewoon bij hoort net als het verwisselen van een luier. En begin er mee, want straks is ze twee en dan moet ze tweemaal per dag poetsen....

Succes.
Sander,
papa van Ilse.

Guinevere

Guinevere

14-01-2010 om 20:50

2 tandenborstels

Sinds ik hier 2 tandenborstels tegelijk heb ingevoerd (een voor de ouder en een voor het kind) werkt onze zoon een stuk beter mee. Hij mag dan kiezen of ie de gele of de blauwe neemt.
Ik heb ook een tijdje geprofiteerd van het poets-gekrijs door juist op dat ogenblik de borstel snel over alle tanden heen te halen.
Ik zou trouwens geen fluoridetabletten gebruiken. BIj gebruik van fluoridetandpasta is dat helemaal niet nodig (en het op de tanden smeren maakt de tanden ook al niet schoner).

Biene M.

Biene M.

15-01-2010 om 07:00

Doorzetten

Bij onze zoon (22 maanden nu) is het een dagelijks drama. Ik houd hem in de houdgreep, mijn man poetst zijn tanden. Heel vervelend, maar tandenpoetsen is belangrijk en het moet echt gebeuren.

Paar tips

Bij ons was het vaak ook een ellende dus hier een paar tips die we zelf hebben uitgevonden en van OOL hebben gebruikt:

Mooie tandenborstel kopen (bratz 1 euro bij de action of 1 met een lichtje bij de action) en er een feest van maken dat ze tanden MAG poetsen.

Laat haar een keer jouw tanden poetsen. Is natuurlijk heel spannend voor haar om te doen.

Wij vertellen altijd dat de dieren ook tanden moeten poetsen en dat de leeuw zijn mond heel ver open kan doen. En dan vragen wij of ze de leeuw na kunnen doen en dat geeft ons ruimte om te poetsen (daarna zeggen dat ze zo'n mooie leeuw is)

Zeggen dat ze geen snoepje meer mag eten als ze niet poetst (maar misschien krijgt ze die ook niet, dus dan iets anders wat ze lekker vindt).

Paar weken geleden viel mijn vulling eruit waar de kinderen bij stonden en toen heb ik verteld dat dit kwam omdat mama niet zo goed heeft gepoetst. En dan vallen je tanden uit je mond. Dat maakte echt wel indruk:-).

Samen met je man in de houtgreep nemen en gewoon poetsen.

Die van mij zijn wel iets ouder, dus misschien zijn voor sommige tips jouw meisje nog wel te klein. Maar wie weet heb je hier wel iets aan. Sterkte in de strijd:-)

·´¯`·­» Evy-Leigh «­·´¯*

·´¯`·­» Evy-Leigh «­·´¯*

15-01-2010 om 12:03

Tip

ik heb de restnietgelezen dus vergeef me als ik
eerder genoemde tip noem.
maar wat hier hielp was een handpop van bert of ernie en die dan het gesprek te laten voeren en uiteindelijk de tandjes te laten poetsen...werkte hier als een tierelier!
Ook met eten als ze moeilijk deden met eten ging dat super!

Hier

Ook drama gehad en soms nog steeds (waarschijnlijk bij doorkomende kiezen of oorpijn). Wat hier helpt is het zingen van een liedje tijdens het poetsen en hij mag kiezen welke. Dat is nog wel moeilijk want hij is slecht te verstaan (ruim 2 en praat veel maar onverstaandbaar). Wat ook een tijdje hielp was eerst zijn tanden en dan mocht hij de onze doen. Of tegelijk.

Suc6!

Kadonaj

Kadonaj

15-01-2010 om 16:24

Elektrische borstel en spel

We zijn hier altijd begonnen met de elektrische borstel van oralB (kindertandenborstel met voor de dames prinsessenopzet, voor de jongens cars etc) Dat ding is zowiezo al erg interessant. Jongste wilde ook niet echt tanden poetsen, ik heb hem een paar keer in bad met de borstel laten spelen, en een week geen tanden gepoetst verder, even de druk eraf zeg maar, en zelf ondertussen tanden gepoetst met mijn eigen bostel en daar een heel leuk feestje van gemaakt. (ik ben soms wel heel erg blij dat niemand me ziet ;))

Hij vond dat reuze interessant en is het vanzelf na gaan doen. Tegenwoordig mag ik wel samen met hem poetsen, nog niet van harte, maar we maken er een feestje van

Janna3

Janna3

16-01-2010 om 12:29

's ochtends doorzetten

Als je bang bent dat er daarna slecht geslapen wordt zou ik 's ochtends even heel goed doorzetten en 's avonds poetsen om het ritueel. Als je caries tegen wilt gaan is het in principe om 1x per 24 uur heel goed te poetsen. Omdat je dat nooit zo strikt kunt doen is het beter om 2x per dag te poetsen, maar met dit in de achterhoofd kun je er wel voor kiezen 's avonds iets losser te zijn. Maar wel altijd doen, het is belangrijk om het niet over te slaan. Je kunt het op den duur dan weer uitbouwen. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij worden elektrische borstels afgeraden voor kinderen onder de 3.

Anna3

in het begin hebben ze nog niet zo veel tandjes. Dus hoeft het niet zo lang te duren het poetsen.
Het is belangrijk en iets dat moet gebeuren. Daarom kan Persoonlijk ben ik geen voorstander van te veel circus en show erom heen. Het is gewoon iets dat moet gebeuren. Gaatjes vullen bij de tandarts lijkt me namelijk dramatischer.

Hier altijd gedaan. Wij poetsen de tanden en de jonges mochten na poetsen als ze dat wilden.

groetjes van Purk

Tip

Heel herkenbaar probleem
Wat ik sinds kort heb uitgevonden. Ons zoontje is dol op het spelletje: er komt een muisje aangelopen en die gaat jou pakke pakke pakke. En nu doe ik dat met tandenpoetsen! Daar komt een tandenborstel aan en die gaat jou poetse poetse poetse. Hij ligt dan in een deuk en ik mag en kan goed poetsen. Vaak na een paar keer betrek ik papa erbij en gaat de borstel eerst over hem heen. Zo simpel maar bedenk het maar eens als je steeds een strijd aan het voeren bent.
Succes

Anna3

Anna3

17-01-2010 om 16:08

Dankjedankje...

... voor de vele tips!
Ik ga ze uitproberen.
Ben gisteren begonnen met haar mijn tanden te laten poetsen (vies zeg, kindertandpasta!), en tegelijk haar tanden te poetsen. Dat vindt ze idd wel interessant. Alleen kan ik dan niet meer praten. Maar het is een eerste, bruikbare tip.
Anna

Hahaha ja vies he

Die kindertandpasta.. En dan nog een vrolijk gezicht houden ook nog hihihi

Suc6

Kadonaj

Kadonaj

18-01-2010 om 11:12

Elmex valt nog mee...

Hiervoor hadden we bubbelgumtandpasta... die was echt te smerig...

Massi Nissa

Massi Nissa

19-01-2010 om 21:43

En de vieste

... is prinsessentandpasta. Zo smerig dat zelfs mijn dochter, een prinses in hoogsteigen persoon, het niet meer in haar mond wilde hebben. Nu poetsen we met Nijntje tandpasta terwijl dochter de tube met Ariel erop mag vasthouden. O ja: teletubbietandpasta is ook vies. Dat je het even weet.
Groetjes
Massi

Ayanna

Ayanna

19-01-2010 om 22:14

Tubbie is vies ja!

Maar smurfentandpasta is ook heel goor....bleeeegh. Sinds wij Elmex omgedoopt hebben in 'apentandpasta' (er staat een aapje op), poetst meneer gelukkig niet meer met die vieze troep!

Grappig

Ik zal wel een heel makkelijk exemplaar hebben maar het zou zoon worst zijn wat voor tandpasta hij gebruikt. Volgens mij zijn er in Engeland niet eens verschillende merken/smaken?

Kadonaj

Kadonaj

20-01-2010 om 21:14

Ik ga naar engeland verhuizen :p

Ik snap ook niet waarom ze hier zoveel smaken hebben, uiteindelijk krijg je toch de 'regulaire' tandpasta, dus er komt altijd een tijd van wennen...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.