Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Te zwaar

Mijn peutertje weegt teveel!! Ze wordt volgende maand twee en weegt al 14,5 kilo, maar ze is niet erg groot 82 cm! Ze beweegt voldoende! Van zodra het weer een beetje ok (het dus niet regent) gaan we buiten spelen, wandelen ... . Ook binnen is ze actief: met de ballen spelen, druk heen en weer wandelen met haar poppenwagentje ... .
Verder eet ze wel gezond:
S morgens een bekertje melk met één à twee sneetjes bruin brood (hangt af van de grootte van de boterhammen)meestal met kippenwit of een heel klein beetje jam.
s middags hetzelfde als s morgens, maar dan water ipv van melk
om vier uur een stukje fruit met een bekertje water
avondeten een aardappeltje, een klein stukje vlees/vis en 100 gram groentjes (goed voor zo'n 180 gram)
en dan een klein bekertje melk na het spelen om wat rustig te worden na het spelen

Behalve het laatste en daar heeft ze zoveel deugd van (is trouwens ongezoete sojamelk omdat zij gewoon niet super goed verdraagt en daar zitten mindere vetten, calorieën en suikers in dan in gewone volle of half vollemelk), zie ik niet zo goed wat ik kan weglaten, want koeken, sap, chips, frietjes ... krijgt ze niet (niet bij ons, niet bij de grootouders en ze gaat niet naar de opvang)

Ik vind het een beetje vervelend! Volgende maand moet ik op controle en ben wat bang dat ik commentaar zal krijgen.

dc

dc

11-07-2012 om 15:14

Waar maak je je druk om?

Op die leeftijd kun je het nog helemaal niet hebben over te zwaar. Als ze gezond eet en verder actief is, dan komt het vanzelf goed.

Mijn oudste was op die leeftijd ook best rond, en nu met 6 jaar is hij een en al spier zonder een greintje vet teveel.

Je moet een kind van die leeftijd zeker niet op dieet zetten. Ze moeten nog zoveel groeien.

Weinig

Ik vind het voor een bijna 2-jarige best weinig wat ze eet. Je hebt het ook over 2 bekertjes water en 2 bekertjes melk. Ik herinner me dat ze op deze leeftijd toch ook gewoon 's morgens om 10 uur wat dronken met een kaakje o.i.d. erbij.

En verder sluit ik me aan bij dc, je kan er op deze leeftijd nog niks over zeggen. En van het consultatiebureau zou ik me al helemaal niks aantrekken.

Vic

Vic

11-07-2012 om 16:28

Zwaar

Volgens mij is 14 kilo bij 82 cm niet een beetje mollig maar veel te zwaar. Dat is opmerkelijk gezien het feit dat je dochter een redelijk normaal eetpatroon heeft. Overigens vind ik het juist wel aardige porties (2 boterhammen 's morgens en 's middags), maar dat wordt weer gecompenseerd door de afwezigheid van tussendoortjes. Ik zou het wel aankaarten, juist omdat ze best wel te zwaar is.

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 17:38 Topicstarter

Papa

Op dieet zou ik ze zeker niet zetten! Heel erg veel kan ik ook niet echt weglaten en we eten echt wel al gezond!

Haar papa was ook wel een rond bolleke toen hij even oud was en nu is het er ook niet meer aan te zien dat moet ik wel toegeven.

bedankt!

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 17:42 Topicstarter

Drinken

Mijn mama vindt ook dat ze weinig eet! Drinken krijgt ze ook wel een bekertje na haar dutje en eentje bij het avondeten en als ze erom vraagt natuurlijk. Maar enkel water.

Ik hoop dat ze er ook uitgroeit gewoon. Ze is ook niet erg groot natuurlijk! Ze heeft altijd wel wat raar op de curve gestaan. Altijd klein en rond en bij K&G hebben ze er op zich nooit echt problemen om gemaakt, maar als ik rondom mij kijk dan zijn veel kindjes smaller (ook niet allemaal).

Ik moet ook toegeven dat ze er eerder heel stevig dan "vet" uitziet ...!

dc

dc

11-07-2012 om 17:44

Joh

Dat wordt gewoon een lekkere hollandse meid. Hoe oud is ze trouwens? Voor 2 kun je die BMI test niet eens doen :-)

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 17:48 Topicstarter

Boterhammen

Goh! 4 sneetjes, dat is er mss eentje teveel (gemiddelde is 2-3 sneetjesvoor haar leeftijd, maar kan variëren van kind tot kind, las ik). Maar veel hangt ook af van de grootte van de boterhammen, niet? We hebben meestal van die minieboterhammetjes en dan is eentje per keer echt wel weinig. Ze zeggen ook dat het ontbijt het belangrijkste maal is dus ik geef haar liever dan een boterhammetje meer dan dat ze twee uur later komt zagen om ongezond eten ...

Mss als ze eindelijk een scheut krijgt dat het wel wat normaliseerd???

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 17:48 Topicstarter

Bmi

Belgische meid dan ;) :p!!!! Ze is 23 maanden ...

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 17:54 Topicstarter

Curve

De cijfers van wat ze eet? Ja hoor!!! De meeste mensen vinden me onredelijk streng zelfs!!! En we eten echt enkel gezond en als we zondigen, zondigen we zonder haar!! Zij heeft nog nooit frieten, pizza ... gegeten.

Ze heeft natuurlijk haar lengte ook niet mee!

Als je ze ziet, ziet ze er ook eerder stevig uit als obees.

Ze heeft enkel altijd wel eerder onderaan de curve gezeten voor de lengte en bovenaan voor het gewicht. K&G en de kinderarts hebben er nooit echt een probleem over gemaakt, ik ben eerder diegene die het erg vindt. Ze zeggen dat ze gewoon haar curve moet volgen ...

Vic

Vic

11-07-2012 om 18:07

Lolootje

Als je er verder geen probleem in ziet, waarom post je dan hier? Als je naar de curve kijkt is je dochter echt veel te zwaar, in het donkerrode gebied. Dat lijkt me geen curve die je moet blijven volgen. Ik zou zelf dus wel een keer laten uitzoeken hoe het komt dat ze ondanks normaal eten zo zwaar is.

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 18:20 Topicstarter

Obesitas

Ik vind het wel erg hoor, maar obesitas lijkt me ook wel overdreven ...Ik weet wel niet wat je met donkerrode gebied bedoelt, want bij ons werken ze precies niet echt met kleurtjes ...! Bij ons zit ze tussen de p90 en p 97

Ik heb het begin dit jaar al eens aan de kinderarts gevraagd toen we er voor iets anders waren en moest toen alles wat ze at,noteren en daar zij niets op aan te merken!

Het kan eventueel mss aan haar hypofyse liggen, maar dat kan enkel via een mri getest worden en dat heb ik zelf al meegemaakt, niet het fijnste!! De kinderarts zij dat we daar best nog wat mee wachtten omdat ze daar nog kon uitgroeien.

Op je handen zitten

Lolootje, ik ken toevallig een kind dat al peuter echt tonnetjerond was en nadien zonder ingrijpen gewoon slank werd. Echt, het was Spekkie Big, dat kind, en dat viel des te meer op omdat moeder slank was en vader het type gespierde spijker. Helemaal goedgekomen.

Je bent nota bene bij de kinderarts te rade geweest die kennelijk vond dat er op dit moment geen reden is voor ernstige zorgen en nader onderzoek. Je zult op je handen moeten zitten en wachten of Madam vanzelf dunner wordt. Het zou ook best kunnen dat ze naast babyvet ook nog eens flink spieren heeft en daardoor extra zwaar is.

Kennelijk zit er niets anders op dan geduldig afwachten tot ze wat groter is. Heb ooit gelezen dat kinderen normaal gesproken rond hun 5e op hun smalst zijn. Zijn ze dan niet dun, dan worden ze het ook niet meer. En als je dochter rond die leeftijd ondanks haar keurige eetpatroon nog steeds erg zwaar is, dan is een bezoekje aan de kinderarts misschien wel weer aangewezen.

Hoe betrouwbaar zijn die kinderBMI's trouwens, vraag ik me af. Ik heb, toen ik eens keek, in de gauwigheid verschillende richtlijnen voorbij zien komen, vond ik wel apart.

Groeten,

Temet

dc

dc

11-07-2012 om 21:58

Pizza

Deegbodem, tomatensaus en beetje kaas is helemaal zo ongezond niet.

En is ze de oudste? Mijn 14 maanden oude dreumes heeft al die dingen wel al eens gegeten, maar met 2 oudere broers ziet ze ook van alles natuurlijk. Ik vond haar laatst in de huiskamer met een enorme reep chocola in haar handen. Ze was op de tafel (in de keuken) geklommen om die ervan af te halen. Ze was een beetje beteuterd toen ik hem afpakte ;-)

Enne, sorry, gezonde belgische meid dus :-)

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 22:16 Topicstarter

Oudste

Jaja ze is de oudste!! Voordeel op wat je geeft en niet geeft :)!
Huisgemaakte pizza valt inderdaad nog wel mee!! Ben zelf een beetje bang dat ik er te hard mee inzit en daardoor mss te streng wordt ofzo ...

Ik hoop het dat ze gewoon eens wat groeit!!! Het is ook helemaal niet zo'n grote. Als ik zo die kinderbmidingen bekijk met haar lengte (en een maandje extra: gaat pas in vanaf twee jaar) zou ze maar 11,5 kilo ongeveer mogen wegen, maar als ik dan op de curves van k&g kijk, is dat onder het gemiddelde ...

Ik vraag me af of die bmi overigens rekening houdt met het feit dat die groeischeuten hebben? Het ene kind groeit wrs iets sneller als het andere. De dochter van een vriendin is een maandje ouder, maar is wel al heel wat beter gegroeid, maar weegt wel hetzelfde. Haar bmi is wel ok ...
Die van ons lijkt gewoon eerder wat in de breedte te groeien ...

Als ik tot vijf jaar de tijd heb ... ach ja dan groeit ze er nog wel uit! Haar papa is slank geworden toen hij naar shcool is beginnen gaan en moet zeggen dat er nu nog steeds geen grammetje vet teveel aan is. Hopelijk gebeurt dat ook bi de dochter ...

dc

dc

11-07-2012 om 22:33

Gewoon wachten

Tenzij je andere indicatoren hebt dat er iets niet goed is bij haar (ik zou even bij het cb informeren waar je op moet letten) kun je alleen maar afwachten tot ze 5 is, en haar gewoon zo gezond mogelijk laten eten.

En kinderen zijn zo verschillen. Voor mijn 1-jarige koop ik al kleding voor 3 jarigen. Ze kan past de kleding van mijn vriendin's dochter die 3 is.... Mijn meisje is groot, en haar dochter is klein. Valt verder weinig zinnigs over te zeggen.

En een ding weet je zeker, obesitas door overeten is het niet. Dus het hoort gewoon bij haar.

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 22:40 Topicstarter

Lengte-breedte

Het ene kind zal idd eerder in de lengte groeien, de andere eerder in de breedte zeker!
Het is dan inderdaad geen kleine meid :)!
Mijn dochter draagt momenteel maatjes 80 tem 92 (en vnl 86) maar het is niet zo'n heel grote, alleen wat te rond ...

dc

dc

11-07-2012 om 22:58

Te klein

92 is nu te klein voor mijn dochter :-) Je dochter is dus inderdaad niet echt groot.

Ik heb geen idee wat mijn dochter weegt of hoe zwaar ze is, want meten doen ze niet echt aan hier in engeland!

Tja

hier een dochter van net 3, ze is zo'n 95 cm en weegt 11 kilo dacht ik, ze heeft ondergewicht maar dit is geen probleem omdat ze prima groeit en ontwikkeld.

Mijn beide dochters zijn moeilijke eters, de oudste is zo mager als een spriet, erg klein/groeiachterstand maar was als peuter wel ronder dan die jongste van mij.

Dus als het logisch bedacht uitkomt dan wordt mijn jongste nog veel dunner en ook een stuk langer.

Wat ik bedoel

is dat er nogal wat verschil tussen kinderen zit en dat het ook niet direct voorspellend is voor de nabije toekomst.

Ach, kijk als ze echt opvallend veel te dik is en opvallend slecht groeit dan kom je vanzelf wel weer bij de kinderarts te zitten, doen ze zo min mogelijk belastende onderzoeken en dan zie je wel weer wat er op je pad komt.

Ik geloof dat ik met 4 jaar bij de kinderarts zat omdat mijn oudste dochter zo opvallend klein was en zo slecht groeide. Dit op mijn eigen verzoek, aan het cb had ik niets.

lolootje13

lolootje13

11-07-2012 om 23:13 Topicstarter

Altijd wel iets

Zo is er altijd wel iets zeker? Te klein, te groot, de dik, te dun ...
Mss moet ik me er gewoon niet teveel op fixeren, want voorts is het een pracht meid en een schat van een kind!!!

Moeilijke eters is wrs ook niet altijd even aangenaam en ondergewicht natuurlijk ook niet optimaal. Mss dat eens ze groter zijn zich allemaal stabiliseert.

Geen controles in Engeland??? En hier doen ze dan soms zo moeilijk ... .
Amai al in 92 uitgegroeid, dan is het idd wel een lange je dochter :D!

Mss krijgt die van ons over een paar maanden een scheut en is ze plots een slankere meid. Ze heeft ook nog zo een ronde peuterbuik, niet echt vet ofzo gewoon een uitpuilend buikje!

Lolootje en manda

Lolootje, ik weet niet precies hoe lang mijn jongste was op die leeftijd, maar waarschijnlijk net zoiets. Ook niet groot. Alleen bij haar is (en was) het gewicht geheel in verhouding, dus daarover geen gemiep.

Manda, die jongste van jou is inderdaad een spriet. Mijn jongste is van vergelijkbare lengte (96 cm bij de laatste cb-meting) en weegt 13 kg, en die is al vrij slank (bijkomend probleem is dat ze geen billen heeft dus alle broeken van haar gat afzakken. Dat heeft jouw jongste ongetwijfeld ook)

Ach ja, het loopt inderdaad enorm uiteen. Dat is ook een probleem met die BMI-richtlijnen trouwens, die houden helemaal geen rekening met verschillen in bouw die er toch wel degelijk zijn (en juist bij kinderen kan je dat heel mooi zien vind ik).

Groeten,

Temet

Primavera

Primavera

12-07-2012 om 10:07

Hmm, klein en dik met normaal eetpatroon

Tja, Lolootje met mijn ervaring zou ik me dus wel zorgen maken. Ik herken namelijk het patroon van klein blijven op de onderste curve, terwijl met een normaal eetpatroon het enige wat goed groeit het gewicht is. Het is typisch voor kinderen met hypothyroidie of groeihormonentekort en nog wat zeldzamere (erfelijke) aandoeningen. (De hielprik sluit helaas niet alle hypothiroidie uit).
Twee van mijn kinderen bleken dus een groeihormonendeficientie te hebben, maar het heeft me jaren gekost voordat mijn ouderlijke zorgen daarin serieus genomen worden. De algemene kinderarts dacht er niet aan, de eerste gespecialiseerde kinderarts in endocrinologie waar ik na veel gezeur naar werd toeverwezen vond mij een overbezorgde ouder ondanks dat de bloeduitslagen wezen of een mogelijke afwijking. Verdere bloedtesten zouden maar te belastend voor de kinderen zijn en kleintjes moesten er ook zijn.
Pas de derde kinderendocrinoloog waar we voor een second opinie kwamen besloot dat er inderdaad wel reden waren om uitgebreidere bloedtesten uit te laten voeren en jawel, Bingo! Toch groeihormoontekort.
Sinds ze therapie krijgen hebben ze hun groei weer ingehaald en zijn weer van normale lengte, maar als je daar te lang mee wacht, dan lukt dat dus niet meer.
Het is helemaal niet waar dat dit soort problemen alleen met een mri-scan kunnen worden opgespoord. Juist niet. Gewoon bloed afnemen en botscan om te kijken of de rijping van de botten niet achterblijft geeft al een eerste indicatie.
Ook coeliackie kan zorgen voor groeiachterstand en bolle buik, alleen zijn die kinderen meestal juist niet te zwaar. Voor wat voor een reden zijn jullie eigenlijk bij de kinderarts geweest?
Groeten Primavera

lolootje13

lolootje13

12-07-2012 om 16:47 Topicstarter

Hypothyroide

Oei? Mij dan toch zorgen maken??? Waren ze heel erg klein? Fleur is klein maar ook niet super miniatuur. Ze volgt gewoon haar curve. Over die groeihormonendeficientie had de kinderarts gesproken toen. Wogen jouw kindjes ook te veel dan??? Zucht!!!

We zijn naar de kinderarts gegaan omdat de jonge dame niet sliep!!! Niet overdag, niet 's avonds en nauwelijks s nachts. Ze sliep gemiddeld 7 à 8 uur op een dag en soms zelfs minder en dat is best wel weinig. Ze viel s morgens rond half elf uit pure uitputting ergens een uurtje of ander half uurtje in slaap, in de namiddag viel ze soms in slaap, maar zeker niet in haar bed. s Avonds was het eerste een drie uur durend brulconcert dan viel ze in slaap om twee drie uur later terug gedurende en paar uur haar keel open te zetten ... ! We hadden alles geprobeerd: slaapritueel aangepast, bed van plaats veranderd, met en zonder nachtlampje, verschillende nachtlampjes, osteopaat .... niets hielp. Ze is uiteindelijk een weekje opgenomen. Ik heb op internet gelezen dat een baby die te weinig slaapt, een dikke peuter wordt??? Weet alleen niet wat er van aan is ...

Oh correctie

vanochtend even gewogen, de jongste is 12 kilo en zit op het randje ondergewicht, mooi weten we dat ook weer.

Lolootje ! Als je je ergens zorgen over maakt ga dan even naar de kinderarts, gewoon even doorverwijzing vragen en even naar haar laten kijken. Mocht er op latere leeftijd toch iets moeten gebeuren aan onderzoeken oid dan heb je iig al info opgeslagen van het bezoekje nu.

Rafelkap

Rafelkap

13-07-2012 om 16:30

Rond bolleke

Je hoeft je in ieder geval totaal niet schuldig te voelen, er zijn niet veel ouders die helemaal geen limonades/koekjes/chipjes aan hun peutertjes geven.
Tja, als de papa vroeger ook een rond bolleke was, dan zou ik zeker niet meteen aan ernstige afwijkingen denken maar nog even afwachten met zorgen maken.

lolootje13

lolootje13

13-07-2012 om 22:41 Topicstarter

Papa

De oma langs papas kant zijn het gisteren nog dat hij ook zo'n mollig bazeke was en eigenlijk molliger!!! En dat die daar plots is uitgegroeid en dat die nooit meer dik is geweest nadien!

Het is ook niet eigenijk dat mensen zeggen amai wat een dik kind. Wel dat ze wat steviger is, maar als ik zeg dat ik me zorgen maak, vinden mensen rondom mij dat ik "overdrijf". Ze zeggen het vriendelijker hoor ..

Sabine Pietje

Sabine Pietje

15-07-2012 om 23:32

Gewoon benoemen

Wij hebben ook een kindje wat te zwaar is. Zij krijgt ook geen extraatjes. Binnenkort wordt ze onderzocht. Het heeft soms ook met verhoudingen te maken dat je denkt het klopt niet. Zijn er andere opvallende dingen? In gedrag of uiterlijk. Soms gaat het er vanzelf af als ze ouder worden soms is er gewoon wat aan de hand.

Ik zou me in ieder geval niet schuldig voelen. Je geeft haar zeker niet te veel dus daar ligt ht niet aan.

Benoem het als je naar het cb gaat. En mocht er wel iets aan de hand zijn dan is het goed dat te onderzoeken.

Sabine

lolootje13

lolootje13

17-07-2012 om 09:27 Topicstarter

Voor de rest is eigenlijk alles normaal!! Ze is een vrolijke, lieve, grappige, actieve, soms heel boze peuter!!!

De verhoudingen zijn er bij haar idd niet!

We zullen volgende maand wel zien wat ze gaan zeggen zeker?

Ze krijgt s morgens ondertussen maar één sneetje brood ipv twee en dan wat fruit wel erbij ...

vaasje

vaasje

20-08-2012 om 14:21

En?

Ben je al geweest?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.