Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Tijd om te stoppen met de speen

Hallo,

Het moest er nu écht maar eens van gaan komen: Mijn oudste zoontje moet van ons (en de tandarts) gaan stoppen met de speen. Het manneke is bijna 3 1/2 en heeft inmiddels een flinke overbeet. En hij slist. Hij is een behoorlijke speen-addict! Ik vind het zelf eigenlijk een zegen hoor, het speentje, want het zorgt voor een boel rust in huis. En hij slaapt altijd voorteffelijk. Zowel 's nachts als 's middags.

Eigenlijk zie ik er nogal tegen op om hem ermee te laten stoppen...

Ik heb in de loop der jaren al een aantal mooie tips gehoord, zoals speentje meegeven aan de vuilnisman, weggeven aan een pasgeboren baby, insmeren met byte-ex, inruilen voor een mooi kado etc. Toch zoek ik naar nog meer tips. (misschien verzamel ik wel tips om daarmee moed te verzamelen ;-))

Ook nog een vraag: Stopte bij jullie het middagslaapje ook, toen de speen eruit ging? Want dát zou ik erg zonde vinden...

Ben benieuwd!

[email protected]

Samen iets bedenken

Wij zijn nu sinds ongeveer een maaand van de speen af bij m'n dochter van toen net 4. Ze kwam een paar weken voor haar verjaardag zelf met de opmerking dat ze als ze vier zou zijn, geen speen meer nodig had, want dan was ze groot. We hebben toen samen bedacht wat we met de speentjes wilde doen, en ze wilde er graag snoepjes voor kopen. in de winkel mocht ze dus iets lekkers uitzoeken en ze betaalde met haar speentjes (ik zelf ook iets gekocht en toen natuurlijk alles afgerekend, maar zij denkt echt dat ze ermee betaald heeft..
De 1e 2 nachten waren wat lastig, tenminste, alleen het in slaap vallen, en toen was het klaar. De middagslaapjes zijn wel minder, maar dat komt ook door de leeftijd natuurlijk, weet niet of dat samenhangt met het speentje.
Het is mij al met al ontzettend meegevallen en vind het heel ap;art om nu te zien hoe ze er nooit meer mee bezig is, na die 2 avonden heeft ze er nooit meer om gevraagd.
Tip, doe ook wel alle speentjes die je in huis hebt weg als je besluit ermee te stoppen. Anders is het wel heel verleidelijk om er toch nog eentje te geven als je kind na een uur nog aan het huilen is om z'n speen. Even doorzetten, dan is het (bij ons tenminste) des te sneller voorbij.
Succes!
Groetjes Marije

Guinevere

Guinevere

22-07-2010 om 20:32

Hier voormalig hopeloos geval

Onze 3,3 jarige was/is ook een hopeloze speenverslaafde. Hij heeft zichzelf er nu vanaf geholpen, sinds eergisteren. Wij waren namelijk in het bezit van 2 raar gevormde, Franse spenen. Hier nergens te krijgen. De ene heeft hij 2 weken geleden bij iemand neergesmeten, niet meer te vinden. De laatste heeft hij eergisteren ergens neergegooid, ook niet meer te vinden. En hij wil alléén die spenen. Dus, tja, dan maar cold turkey. De eerste nacht werd hij krijsend wakker. Niet te troosten, totdat ik boos op hem werd. "Óf je slaapt met die andere speen, of je stopt je vingers maar in je mond, in elk geval, ik wil dat je gaat slapen!". Na enige strengheid lukte het gelukkig. Bij het middagslaapje beloof ik steeds dat ik zijn speen ga zoeken en 'm gelijk breng als ik 'm vind, dan slaapt hij wel.
Nu dus al 2 dagen speenloos, ik denk dat het definitief is. Ik had het nooit gedacht van te voren, het eerste waar hij na zijn geboorte om vroeg was een speen! ;-)

Moniek

Moniek

22-07-2010 om 22:26

Aan sinterklaas meegeven (ja, óók in juli)

Hoi,

Mijn dochter van toen drie was verslaafd aan haar speen. Het was idd een makkelijke zoethouder. Als we de speen niet hadden, had dat een krijsende peuter tot gevolg. Met speen was de hele dag rustig (vooral handig in pretpark enzo).
We hebben uiteindelijk één of ander kletsverhaal opgehangen over Sinterklaas (het was pas mei). Dat sinterklaas héél hard speentjes nodig had voor babypinguins op de zuidpool (want die zijn in mei aan de beurt voor kadootjes). Sinterklaas is toen speciaal voor háár naar Nederland gekomen, om de speen uit haar schoen te halen. De dag erna lag er natuurlijk een leuk kadootje in de schoen. En ze mocht het natuurlijk aan niemand vertellen, want het was een geheimpje tussen haar en Sinterklaas (maak er maar iets spannends van). Ze heeft nog wel eens om haar speen gevraagd, maar als we dan uitlegde dat die naar de zuidpool was, dan was ze beretrots dat ze sinterklaas zo goed geholpen had.

Succes ermee
Moniek

Morgana Fata

Morgana Fata

23-07-2010 om 00:02

Stuk

Hier ook twee speen verslaafde gehad. Na lang wikken en wegen heb ik alle speentjes bij elkaar gezocht zodat hij er nog maar één had. Na een paar dagen heb ik die speen stiekem gepakt en de helft van de tuut eraf geknipt. Vervolgens zoonlief geroepen: "ach kijk nou, je speen is stuk." Hij meteen in zijn mond doen natuurlijk, maar nee, dat was niks. "Wat gaan we ermee doen?" "Zullen we hem dan maar weggooien?" Dat leek hem een goed plan. Vervolgens vroeg hij er nog een paar keer om, ook wel eens 's nachts wakker ervan. Maar binnen een week was het zeker voorbij. Telkens herinnerde ik hem eraan dat hij stuk was. Het ging in ieder geval veel makkelijker dan ik van te voren gedacht had.

Alleen snachts nog

Onze spruit die heeft de speen overdag niet meer in.
Ze word morgen 3.

We hebben haar gezegd dat ze al een grote meid is en dat grote meiden, als ze wakker worden, de speen in bed laten liggen. Dat heeft ze begrepen en ze vraagt dr niet om.
Ze wil de speen wel aan het eind vd dag als ze naar bed moet EN echt moe begint te worden.
Maar als ze eenmaal in bed ligt en in dromenland dan doet ze em zelf uit en slaapt ze zonder speen :)

Ik lees mee!

Mijn dochter van bijna 4 (september) moet ook van haar speen af. Is ook behoorlijk verslaafd. Ik verzamel ook tips en moed ;-)
Ik heb al een paar leuke gezien.

In augustus word er in onze vriendenkring een baby geboren, dus kan ik de tip van het kado-geven gebruiken.
En ik vind de tip van betalen met de speen ook wel heel erg leuk. Ik las ook eens van de spenenfee (of kabouter): speen 'savonds in een boom/struik hangen en dan hangt er de volgende morgen een kado in.....

Ik blijf het hier volgen, want binnenkort moet het maar eens gebeuren.......

Dendy Pearson

Dendy Pearson

23-07-2010 om 12:34

Cold turkey

Hier zijn we gewoon cold turkey gestopt. Op een moment dat een paar slapeloze nachten niet zo erg waren. Gewoon 's ochtend gemeld dat het over was met de speen en de spenen weggegooid. Uiteindelijk viel het ons allemaal reuze mee.
Waar ik me wel over verbaas is dat jullie het zover hebben laten komen dat jullie kinderen een overbeet hebben gekregen. In dat geval had ik de speen allang weggegooid.

Dendy

Leuke tips

Dank voor jullie verhalen, er zitten goede tips tussen!
Ik zit alleen zo in m'n maag met dat middagdutje...
Ik vind het erg fijn dat hij 's middags nog slaapt. Onze jongste slaapt dan ook en dan heb ik echt even rust. (is natuurlijk niet de belangrijkste reden, maar zoonlief is zo'n enorme claimer dat ik erg blij ben met mijn middagpauze!)
Bovendien hij hij de slaap nog heel hard nodig. Ik ben dus zo bang dat hij, als de speen weg is, niet meer 's middags zal slapen.
Wat zijn jullie ervaringen?

Vic

Vic

23-07-2010 om 14:17

Kan

Mijn oudste was 2,5 toen we stopten met de speen. Vanaf die dag heeft ze geen middagslaapjes meer gedaan. We moesten stoppen omdat haar tanden ook behoorlijk scheef stonden (en ik dacht dat dat 'normaal' was omdat je het heel veel ziet, dom). Dat is nooit meer helemaal goed gekomen, dus bij jongste heb ik al na 1,5 jaar de speen afgenomen. Zij is wel gewoon middagslaapjes blijven doen, dus ik denk dat dat meer met de leeftijd te maken heeft. Een kind van 3,5 kan natuurlijk best zonder middagslaapje. Zal hooguit een paar dagen 's middags moe worden, maar kan dan mooi om 18.30 uur naar bed.

buzz

buzz

23-07-2010 om 15:41

Tip

ga bij mijn moeder langs die heeft een jonge hond die erg van speeltjes houd, zo zijn wij er af gekomen.
haha, niet aardig, niet fijn , maar wel hardstikke handig.
hier in de buurt gaan ze hem in de brievenbus stoppen en dan komt die vanzelf bij een baby die hem nodig heeft.
Ook hoor ik in overleg met de tandars, dat die dan zecht, oh wat hij bij scheve tandjes, jij hebt zeker een fiep dan kan je als je daar mee doorgaat straks niet meer zo goed praten en eten. Ik heb er voor geleerd en kan dat goed zien.
Zal je me beloven dat je geen fiepje meer gebruikt want het is echt niet goed.
Dat maakt veel indruk,, en dan kan je altijd een beloning afspreken en zeggen als het moeilijk word maar je hebt het aan de tandarts beloofd.

Merel78

Merel78

23-07-2010 om 19:18

Hier

hier is onze dochter van de speen afgegaan met 2.5, eigenlijk nog in een vrij onrustige periode ook (net nieuw grote bed, beetje ziekerig steeds, mama in verwachting van baby-broertje), maar ook hier had de tandarts aangegeven dat hetbeter zou zijn dat ze stopte. En wij hebben de tandarts dus als 'boeman' gebruikt. ze was mee naar de tandarts en die had het al gezegd en wij hebben dat dus herhaald: nee, sorry merelkind, mag niet meer van de tandarts, is niet goed voor de tandjes, dan gaan ze scheef staan (zij kon die info gelukkig snappen). Cold turkey gestopt (ze sliep 's middags ook niet meer en we gebruikten em ook alleen maar om te slapen) en een paar onrustige nachten gehad maar het ging wonder boven wonder heel erg goed. beetje sip keek ze af en toe en ze riep ' ik mag niet de speen meer he' maar dat was het. Zelf zag ik er meer tegenop, juist omdat ik bang was dat ze dan helemaal niet lekker meer zou slapen wat ze wel nodig had in die onrustige periode, maar dat viel dus erg mee.

groetjes, Merel

Zelf met 4,3 jaar vanwege beugel

Hier ook een jongetje waarvan de speen zijn allerliefste bezit was. Ik zag er enorm tegenop om de speen weg te laten. Zoon had een flinke overbeet, maar op advies van consultatiebureau (lastige periode door scheiding) en eigen angst heb ik het uitgesteld. Wel regelmatig benoemden de tandarts en ik dat het heel slecht was voor zijn gebit.

Op een avond dikte ik het nog een beetje aan dat hij misschien anders later wel een beugel zou moeten (zijn tante heeft er een) en dat wilde hij per se niet. Hij zei zelf dat hij dan maar zonder speen ging slapen. Het werd een beetje een onrustige weekje wat de nachten betreft, maar hij heeft er niet meer naar gevraagd. Ik heb hem beloond met een boekje dat hij graag wilde hebben.

Nu, zo'n dikke 4 maanden later staat zijn gebit weer recht en is de overbeet vrijwel helemaal weg. Het hoeft dus niet blijvend te zijn!

Ik ben heel blij dat ik niet eerder de confrontatie ben aangegaan.

Succes!

Roserose

Hier moeten we ook

hier moeten we er ook mee stoppen, dochter bijna 4. na de vakantie gaan we ermee stoppen, als ze jarig is.
wat hier een probleem is...als we ergens naartoe gaan en ik neem hem niet mee,dan pakt ze haar duim.
dan zijn we dus nog verder naar huis.
nu heb ik gezegd dat als ze haar duim er niet uit haald, ze savonds de speen ook niet meer mag en dat werkt gelukkig.
maar wat als ze straks stiekem gaat duimen snachts???

Tanneke

Tanneke

24-07-2010 om 16:01

Overdag in bed laten

Wij hebben, toen mijn zoon drie en half was afgesproken dat hij zijn speen in bed laat liggen als hij wakker word.
Dat ging meestal wel goed en we hebben er ook niet moeilijk over gedaan als hij na het eten zijn speen ging halen als hij erg moe was.
Na een maand of twee hebben we toen gezegd dat er geen nieuwe spenen meer gekocht werden en de oude vast samen weggedaan.

Weet niet of jullie allemaal aan de tandenfee doen? Wij hebben, naar het voorbeeld van vrienden, de spenen na een tijd in een plastic zakje aan de voordeur gehangen, voor de spenen fee. Die neemt ze mee om aan kleinere kinderen te geven die ze nog nodig hebben.
Er hing toen een kadootje aan de deur de volgende dag.

Soms moest hij wel huilen en zei ik dat ik heus wel begreep dat hij verdrietig was, maar dat het tijd was. Uitgelegd dat hij nu zo groot is, dat het niet goed is voor de tanden, etc.En hem de hemel in geprezen als het goed ging, dat ik trots op hem was etc.

Het is oook hartstikke moeilijk voor ze.
Na een dag of tien was alles okay. In de tussentijd wat meer aandacht gegeven aan het slapen gaan: een extra boekje, wat langer bij hem blijven, dat soort dingen.

Het is hier ruim anderhalf jaar goed gegaan en hij begon een half jaar geleden, ndat hij ziek is geweest, opeens te duimen!

Ach...
Succes ermee!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.