Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Sunja

Sunja

03-07-2010 om 15:45

Uit dwarsigheid niet slapen

Hoi heeft iemand tips om een peuter van 2 die uit dwarsigheid zijn middagslaapje overslaat en dan ook nog 's avonds moeilijk doet ertoe te bewegen dat hij rustig gaat slapen?
We weten dat het uit dwarsigheid is omdat hij wel slaapt als oma hem in bed legt en ook op het kinderdagverblijf. Hij is 2 jaar en 2 maanden, en heeft zijn slaap hard nodig. Als hij niet slaapt, eet hij ook niet en wordt het met de dag erger. Als hij wel slaapt en in een ritme komt, is er niets aan de hand. We krijgen hem alleen met geen mogelijkheid meer in dat ritme en worden er doodmoe van. Nu zitten we dagelijks met een geïrriteerd mannetje dat ook niet meer zelf speelt en alleen maar aan het jengelen en frustreren is.
Uiteraard hebben we wel vaste tijden dat we hem naar bed brengen en vaste rituelen (rustige rituelen).
Tja, het zal vast een probleem zijn dat veel mensen kennen, dus ik dacht ik vraag het maar even of er nog tips zijn!
Sunja

Talia

Talia

03-07-2010 om 17:18

Ken je deze tip al?

Misschien helpt het als je ook nog een voorspelbaar ritme in de dag brengt. Vaste slaaptijden en vaste rituelen doe je al, dat lijkt me goed en duidelijk voor hem. Alleen sommige peuters hebben er behoefte aan dat ze weten wat er allemaal gaat gebeuren op een dag. Ik kom er op omdat hij op bijvoorbeeld het kdv wel goed slaapt en daar hebben ze altijd een heel vast dagritme.
Verder zou het kunnen dat hij zo moe is dat hij niet meer in slaap komt, dus misschien juist eerder in bed leggen in plaats van wachten tot hij doodop is. Geen idee of je hier iets aan hebt, maar succes ermee in elk geval.

Erbij zitten?

Misschien heeft het te maken met verlatingsangst? Als ie bij oma of kdv is ben je er immers al niet. Wie weet werkt het als je even bij hem blijft zitten?

rozenstruikje

rozenstruikje

03-07-2010 om 20:01

Niet slapen maar rusten

Mijn oudste wilde op die leeftijd ook perse niet meer slapen smiddags terwijl ze het wel heel hard nodig had.
Ik heb toen uitgelegd dat ze helemaal niet hoefde te slapen, maar wel moest rusten. Dat werkte als een speer. Rusten hield in dat ze minstens anderhalf uur in bed zou zijn, met een mandje boekjes of een mandje speelgoed. Die mandjes kreeg ze overdag dus niet te spelen. Ze hield gewoon haar kleren aan ipv een pyama. 9 van de 10 keer lag ze na 10 minuten toch te slapen. En na een paar maanden was het dwarse ervanaf en ging ze gewoon weer slapen. Ze heeft tot haar vierde verjaardag nog smiddags geslapen.
Ik was helemaal verbaasd dat dit werkte want ik dacht dat ze gewoon uit bed zou gaan klimmen of gillen. Maar niets dus.

Succes,

Mama van Jesse

Mama van Jesse

03-07-2010 om 22:50

Zoals rozenstruikje zegt....

Zo'n periode hebben wij ook gehad met ons mannetje.
En idd wat Rozenstruikje zegt werkte hier ook. We gebruiken ons dialect/woord voor rusten en o wee als je het over slapen had! Slapen doe je als het donker is, en rusten doe je tussen de middag. Hij moest ook niet slapen, hij moest gewoon even lekker liggen en 9 van de 10 keer sliep ´ie natuurlijk toch nog. Inmiddels is Jesse bijna 4, en is het slaapje nu weer even terug met dit warme weer. Hij vraagt er nu om, nadat het eigenlijk al maanden niet meer nodig was.

Ik hoop voor je dat `de rust` snel weer terug komt.

MamavanJesse

In de wagen

Zoon weigerde vanaf 2 jaar ook thuis een middagslaapje te doen. of hij zij dat hij wilde, en als hij dan twee minuten in bed lag was hij 'klaar met slapen'. Op de creche hield hij de middagdut er overigens gewoon in, maar thuis vertikte hij het.

Mijn truc was om een boodschap achter de hand te houden voor die tijd, en dan met hem in de buggy te gaan lopen. Na een tijdje was hij dan wel vertrokken. Na thuiskomst liet ik hem gewoon in de buggy slapen zolang hij wilde.

Toen hij iets ouder werd parkeerde ik hem ook wel eens op de bank voor de tv met de boodschap dat hij wel tv mocht kijken (hij is een tv-junk) als hij erbij ging liggen. Dan was hij meestal ook na een half uur vertrokken.

Misschien kunnen dit soort dingen bij jou ook wel.

Groeten,

Temet

Dwarsigheid?

Mijn dochter besloot vanaf het moment dat ze een peuterbedje had en de ledikant wegging, dat ze niet meer wilde slapen 's middags. We konden hoog en laag springen maar ze deed het niet meer, terwijl ze echt de rust wel nodig had. Soms viel ze bij me op de bank in slaap na een -heeel lang- verhaal en kon ik haar laten liggen. Soms ging ik met de auto weg en als ze dan sliep, zette ik de auto in de garage (die luxe hebben wij dan weer) en tja, zo niet, dan niet. Zette ik een filmpje op. Het is niet anders, kinderen dwingen bestaat niet in het woordenboek ;-)
Ze slaapt meestal nog wel op het KDV (2x per week) en soms nog bij opa en oma (1x per week).
Nu slaapt ze eigenlijk niet meer 's middags. Ze roept wel dat ze gaat slapen en dan komt ze na 5 minuten weer naar beneden. Ik ben er nu wel aan gewend, maar mis soms wel ff dat ene uurtje rust hoor ;-)

Guinevere

Guinevere

07-07-2010 om 22:34

Haha

Ik heb hier ook zo'n portret (3 jaar). Ik leg hem 's middags boven in bed. Ik ga naar beneden, ik hoor een uur lang gestamp en gebonk boven. Na dat uur hoor ik heel hard roepen: "Mamaaaaaaaaaaaa! Ik ben klaar met slapen!". Ach, heb ik wel een uurtje rust gehad. :-)

Sunja

Sunja

08-07-2010 om 13:42

Pffff

bedankt voor de tips! Ik ben nu met 'rusten' bezig, maar erg rustig is het boven dus niet :-)
Ik zie dat ik er niet bij had gezet dat hij onlangs een broertje heeft gekregen (6 dagen geleden), het gedoe hadden we vantevoren al - maar ik denk dat zo'n gebeurtenis ook impact heeft natuurlijk.
Het dood- en doodvermoeiende is dat hij het 's avonds ook heeft nu, en dan urenlang. Gisteren sliep hij pas om kwart over tien, dan nog een keer wakker 's nachts. Wel vanmorgen tot kwart over negen dus dat is dan nog iets, maar hij hangt nu wel de hele dag aan mijn en vooral aan zijn vaders been al jengelend en af en toe krijsend.
Stug volhouden dan maar begrijp ik, aargh moeilijk!

Last van de warmte

Mijn dochter kweekt de laatste weken aardige wallen onder haar ogen, want ze slaapt niet voor half 10 (laatst was het zelfs half 11 en werd ze de volgende morgen om 6 uur wakker...........). M.i. kan ze niet slapen door de warmte. Vannacht heeft ze voor het eerst in 2-3 weken doorgeslapen van half 10 tot half 7. Daar ben ik al blij mee (niet met die half 10, want ik mis er wel steeds voetbal door ;-))
Ik leg me er maar even bij neer dat ze laat gaat slapen en dat mijn avonden dan gruwelijk kort zijn (ik ga om half 11 naar bed).
Maar goed, ik ben wel jaloers op vrienden die maar blijven roepen dat hun kids klokkie rond slapen.....

Sunja

Sunja

08-07-2010 om 20:34

Inderdaad

wat is het weer warm! En boven is het bij ons echt niet te harden (onder een niet-geïsoleerd dak, oud huisje) dus dat zou inderdaad mee kunnen spelen. Alhoewel het eerder geen probleem was. Het is dat ik zelf doodop ben anders zou ik er misschien ook last van hebben!
Dit is wel off-topic, maar nu we het er toch over hebben: heeft iemand wel eens zo'n verrijdbare airco uitgeprobeerd? Ik bedoel zo'n kastje dat je in je kamer kunt zetten (of in de kinderkamer) en weg kunt halen als het lekker koel is (dat hoop ik dan) zodat je kind verder zonder apparaat in de buurt kan slapen. Ik denk erover er een aan te schaffen, maar ze zijn best prijzig.
Of ff naar Zuid-Afrika voor de finale! Daar is het 14 graden :-))

Airco

wij hebben 2 mobiele airco's. nou ja, mobiel, ze zijn bijna niet te tillen die units. Een op zolder en een bij ons op de slaapkamer. Ik zou eens op marktplaats kijken! Destijds gekocht toen ik hoogzwanger was en er wat hittegolfjes waren (2006).
Dochterlief heeft er niet heel veel aan, maar we zetten wat deuren open zodat het bij haar ook wat koeler wordt. Overigens ligt zij 's nachts aan de koude kant van het huis, dus zakt de temp daar van 26 naar 24 graden ;-)
Gisteren sliep we weer pas om half 11.
Maar goed, komend weekend zijn we lekker aan zee.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.