Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Nijntje16

Nijntje16

10-10-2008 om 10:53

Voor-het-slapen voorleesboek?

Hoi,
Ik ben al tijden op zoek naar een leuk voorleesboek voor voor het slapen gaan, voor mijn dochtertje van twee. Ik zou zo graag een boek willen met meerdere verhalen, verhalen die niet te lang duren, mooie plaatjes erbij. Heeft iemand een tip?
Alvast dank,
Groet Nijntje

mammie2

mammie2

10-10-2008 om 11:01

Jip en janneke

hier een groot succes en ik vind de verhalen zelf ook leuk.

amk

amk

10-10-2008 om 11:28

Liselotje

het grote boek van liselotje.
Maar met 2 boekjes uit de serie kun je het ook wel een jaar volhouden. Mijn dochter van nu 3 heeft er 4 uit de serie. En 2 daarvan lezen we bijna elke dag.

Een kind van 2 vind vooral steeds meer van hetzelfde leuk. Als ik vraag welk boekje ze wil lezen komt ze altijd aan met Liselotje in het zwembad. Ik kan 'm nu ook met m'n ogen dicht voorlezen.

groet,
Angela

Sprookjesboek

Wij hebben een sprookjesboek met allemaal korte verhaaltjes. Elke avond mag hij een sprookje uitkiezen. Wat inderdaad meestal hetzelfde is ;-)

mama van twee

mama van twee

10-10-2008 om 12:42

Blokboekjes

Hoi,
bij mijn dochter (is nu 3) zijn de blokboekjes van Dikkie Dik al maanden favoriet. Ook de 50-verhalen-voor het slapen gaan van Kabouter Plop vindt ze schitterend.

Hier ook jip en janneke

Ze vindt ze helemaal geweldig!
Zijn leuke korte verhalen. Sommige een beetje vreemd, maar daar maken we gewoon iets anders van!

365 verhaaltjes boek

Ik heb er 2 van, 1 over kaboutertjes die van alles meemaken en 1 met bijbelverhaaltjes, simpel verteld. Voor iedere dag een nieuw verhaaltje, ongeveer een half a4 groot maar vanwege de mooie tekeningen en (bij de bijbelverhalen) vragen die erbij komen ben ik soms nog een half uur aan het voorlezen. Ik heb ze 2e hands op een rommelmarkt gekocht maar misschien dat ze iets dergelijks wel in een goede boekhandel of in speelgoedwinkels verkopen.

J&j

Ook hier: Jip en Janneke. Geweldig boek, de verhaaltjes zijn leuk geschreven, lezen prettig voor en zijn lekker kort zodat je er zelfs meerdere kan lezen voor het slapen gaan. Wel moet je soms de vertaling bijleveren van vreemde woorden als kolenkit en schillenboer.
J&J is ook niet zo verantwoord: de kinders krijgen ruzie, slaan mekaar voor het hoofd, moeder knort wat en paait beiden met koek en daarna gaan ze weer spelen. Net echt ;-)

En Pelle heeft helemaal gelijk met haar waarschuwing over de '365-verhaaltjes' boeken. Ik denk dat Esmee een andere heeft, maar verspil geen geld aan '365 konijntjes/olifantjes etc voor het slapengaan'. Mijn moeder heeft ons er een gegeven. De tekeningen zijn voor peuter nog wel leuk, maar het boek gaat de toekomstige verhuizing niet meebeleven, dat weet ik wel.

In het algemeen: koop geen goedkope boekjes waarop geen auteursnaam staat vermeld. Je vindt dat werk veel in witte-boekenhallen etc en meestal is het een miskoop. Kind vind het vaak nog wel leuk (die van mij wel, die vind alles de eerste keer leuk), maar het is beroerd voorlezen.

En inderdaad: de bieb! Wel jammer dat prentenboeken daarvandaan vaak nogal viezig zijn, althans hier.

Groeten,

Temet

Kimio

Hier is favoriet het grote kimioboek. Heel veel hele leuke voorleeserhaaltjes. De meeste voor kinderen vanaf 2 jaar, maar ook voor kinderen vanaf 3 jaar. M'n zoontje van 3,5 is er nog steeds erg blij mee.
http://www.beslist.nl/boeken/d0000332594/Grote_kimioboek_voor_de_allerkleinsten.html

Ook: in de maneschijn. Ook veel heel verschillende verhalen, makelijk, moeilijk, dus het gaat ook nog een tijd mee:
http://www.bol.com/nl/p/boeken/in-de-maneschijn/666782871/index.html

Jip en Janneke vind ik persoonlijk nog wat te ingewikkeld voor een 2-jarige. Het biedt dan ook nog erg weinig plaatjes. Nu valt het wel erg in de smaak. De 365-verhaaltjes-boeken heb ik ook slechte ervaringen mee.

Maneschijn

'In de maneschijn' is inderdaad een heel leuk boek. Wij kregen het (net als J&J trouwens) als kraamcadeau. Het bevat inderdaad heel verschillende dingen, en ook een aantal grote platen waarop het nodige te zien is. Is inderdaad al leuk als een kind nog te jong is voor J&J. Bijkomend voordeel: omdat het fragmenten uit allerlei boeken bevat is het voor jou ook leuk om te zien in van welke schrijver/illustrator je nog meer zou willen hebben.
Overigens vind ik J&J niet te ingewikkeld voor een 2-jarige, maar misschien verschilt dat per kind. Mijn zoontje wordt a.s. weekend 3, en ik lees toch al minstens een jaar uit J&J voor. Ik denk wel dat hij steeds meer gaat begrijpen, maar dat hij het gewoon ook al leuk vond toen hij veel nog niet snapte.

Groeten,

Temet

Mol en maan

Ik heb geen verhalenbundel voor je, maar wel een prentenboek dat het hier goed doet: Ik wil de maan
(http://www.bol.com/nl/p/boeken/ik-wil-de-maan/1001004001571486/index.html).
Over een mol die de maan voor 't eerst ziet en hem (haar?) zo mooi vindt dat hij allerlei capriolen uithaalt om hem te pakken. Mooie prenten, leuk verhaal.
Het maakt wel verschil of je dochtertje nét 2 is, of al bijna 3. Dikkie Dik was bij mijn oudste lange tijd favoriet, inderdaad zo tussen zijn 2e en 3e. Ik háát Dikkie Dik, maar goed.
Oja, en misschien vindt ze Elmer de kleurtjesolifant wel leuk. Ik vind de verhalen eerlijk gezegd zo-zo, maar ze soreken mijn middelste (3) erg aan, en het zijn zeker mooie kleurige platen. Er zijn verschillende verhalen voor vanaf 2 jaar, en ook vanaf 4 jaar, dus je moet 't even inkijken.

En hier

Dikkie Dik, we hebben een groot boek met een heleboel verhalen, 2 per 2 pagina's. Verder allerlei boekjes met 1 verhaal er in, soms heel erg en soms echt leuk. "suja kindje" van Bette Westera is een paar weken voorgelezen, en "Altijd samen" van Mies Bouwhuis (een verhaal van Pim en Pom, de "pim-en-pomnibus is ook leuk!). Gisteren zijn we begonnen in Jip en Janneke en dat vond ze (2 1/2 jaar) erg leuk.

Pelle en temet

Ik weet natuurlijk niet waar deze vandaan komen, goedkoop waren ze in ieder geval niet, prijsje stond er nog in toen ik ze kocht. Vind ze persoonlijk erg leuk geschreven, het kabouterboek is in dezelfde stijl als Jip en Janneke en het bijbelboek gewoon in begrijpelijke taal voor jonge kinderen, maar wel boeiend.

Rafelkap

Rafelkap

11-10-2008 om 07:30

Hier ook j&j

vooral voor het slapen gaan is een kort verhaaltje fijn, en niet elke dag hetzelfde (bij een prentenboek). Die lezen we ook (we komen om in de boeken) maar dan overdag op de bank.
Ik zie weinig leuke voorleesverhaaltjes voor ca. 3 jarigen, behalve Annie M.G., misschien een gat in de markt!
Ik hoor ook graag nog tips.

dc

dc

11-10-2008 om 07:49

Dora

het is niet 1 boek, maar vele kleintjes. Maar het valt hier echt in de smaak. Hij moet namelijk zelf meedoen.

Verder vraagt hij vaak om "de enorme krokodil" van Roald Dahl. Verder zing ik vaak liedjes uit een boek met oudnederlands liedjes (en ik kan niet zingen, dus zangkwaliteit maakt niet uit).

Verder hebben we legio franse boekjes. Ze hebben echt veel leuke, van een klein formaat en erg grappig. Maar voor zover ik kan vinden niet in het nederlands vertaald :(

En onze 2-jarige wil eigenlijk elke avond een ander verhaaltje.

amk

amk

11-10-2008 om 13:55

Ot jan dikkie

vind dochterlief ook erg leuk. En ik ook trouwens vooral het hilarische verhaal over wat er allemaal behalve mama nog in het badpak van mama kan. En wat doe je als mama aan de telefoon is en jij heel nodig moet plassen.

Er zijn er in elk geval 2 van met korte verhaaltjes geschreven door Burny Bos.

Groet,
Angela

Beer is verliefd op vlinder

Hier scoren de volgende boeken goed:

Beer is verliefd op vlinder
Knofje
Rupsje nooitgenoeg (al vindt hij zichzelf daar eigenlijk te groot voor); eigenlijk scoren alle boeken van Eric Carle wel goed.

Juul

Nijntje16

Nijntje16

13-10-2008 om 11:15

Thanks

voor alle leuke tips. Is er ook een boek van Knofje? Ik vind haar op tv zooo grappig altijd. En herkenbaar ook. Daar ga ik zeker eens voor kijken, en voor de bieb want die zit naast de opvang dus kleine moeite
Groejtes Nijntje

fleur

fleur

14-10-2008 om 20:02

Thema

Ik kies bij de bieb vaak wat prentenboeken rond een thema, herst, verjaardag, straks sinterklaas, winter, skien, logeren etc. en dan natuurlijk passend bij het moment.

We hebben zelf veel flapjesboekjes van Dribbel, boeken van Eric Carle, maar ook van de Slegte, daar zitten soms erg leuke bij. De plaatjes maken het toch wel erg leuk, dat vind ik zelf jammer van Jip en Janneke. Hij zit nu ook vaak zijn zusje voor te lezen (is net 1, hij is 3 en verzint er dan een verhaal bij, vertelt het na zeg maar).

Knofje

ja, er is een boek van Knofje! Geschreven door Burny Bos.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.