Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Pollewop

Pollewop

10-07-2009 om 18:35

Wanhoop nabij: treitergedrag naar andere kinderen!

Hallo allemaal,

Omdat ik me momenteel echt geen raad meer weet met mijn zoontje van bijna 3, heb ik me aangemeld bij dit forum met de hoop dat andere moeders me misschien kunnen helpen. Ons zoontje is een schat van een jongen; vrolijk, spontaan naar andere mensen, gezellig thuis, lekker bijdehand, etc.. Kortom, een heerlijk joch. Maar dat heerlijke joch kan soms veranderen in een onuitstaanbaar kind die ik echt het liefst achter het behang zou willen plakken. Dat is niet als we alleen thuis zijn (natuurlijk heeft hij zijn peuterbuien) maar dat heeft hij als er andere kinderen over de vloer zijn of als er veel kinderen op 1 plek zijn. Op de peuterspeelzaal gaat het de ene ochtend goed en de andere ochtend weer totaal niet. Hij loopt de kinderen dan echt te treiteren, te duwn, tikke hier, tikke daar, etc. Soms slaat hij zelfs met speelgoed tegen een kind. Hij is al vanaf anderhalf jaar best temperamentvol (alles gehad: haren trekken, slaan, bijten af en toe,etc.). Maar net had ik weer een kinderverjaardag en zat hij echt weer bij iedereen te treiteren en ben ik na een half uur maar weg gegaan. Ik krijg een blok in mijn maag als ik weer een verjaardag heb, zie er gewoon tegenop terwijl ik juist iemand ben die er normaal gesproken erg van houd. Iemand vertelde wel op deze verjaardag dat hij zei toen hij binnenkwam: "Zo, hier is het druk!" Misschien schrikt hij daar van? Ik ben het zat om excuses te zoeken! Op de psz zeiden ze ook dat het wel een onzekere jongen is, maar hoe ga ik hiermee om als je alles al geprobeerd heb!!???
HELP!!!

Pollewop

Pollewop

10-07-2009 om 19:41

Ja, ik weet het...zucht...

Ja, vermijden doe ik expres inderdaad niet maar ik voel me er best beroerd bij zoals vanmiddag. Hij zit nu 3 maanden op de psz en heeft sinds 6 maanden een zusje voor wie hij juist weer heel lief is. Sinds hij 5 maanden is zit hij bij een oppas die meerdere kindjes heeft. Daar gaat het ook heel goed en zij herkende dit gedrag niet toen ik het haar vertelde. Wel is hij dus sinds 1,5 jaar best temperamentvol. Ik ga nu soms echt twijfelen of zijn gedrag normaal is...

Nieuw zusje

Mijn zoon van ruim 3,5 heeft sinds maart een nieuw zusje, en hij is er niet makkelijker op geworden (hoewel ook hij gelukkig altijd lief tegen zusje is).

Geen tips, helaas, maar ik wil alleen maar bevestigen dat nieuw zusje (deels) een verklaring voor het probleem zou kunnen zijn.

Sterkte ermee

Temet

Guinevere

Guinevere

10-07-2009 om 21:39

Overprikkeld

Het lijkt er op dat je zoon overprikkeld raakt als er te veel drukte om hem heen is. Dan weet hij het gewoon even allemaal niet meer, en gaat zijn oerinstinct achterna. Je zou hem misschien kunnen voorbereiden op drukkere situaties, dus vooraf vertellen hoe het er aan toe zal gaan, hoeveel mensen er zijn, dat er taart is of lekkers en dat hij mag spelen met de andere kinderen. Als het dan misgaat kun je 'm wellicht het beste even uit die situatie halen, totdat hij weer tot rust is gekomen. "Nu wil ik dat je even bij me komt zitten, Pietje, totdat je weer rustig met de kinderen kunt spelen". En complimenteren als het goed gaat!
En verder: veel spelen met andere kinderen, wellicht in een iets kleiner gezelschap. Dan leert hij het wel!

Pippie

Pippie

11-07-2009 om 10:01

Ja druk

Ik kan me vinden in wat Guinevere schrijft. Je zegt al dat hij heeft aangegeven dat hij het druk vond. Misschien staat hij daardoor helemaal op scherp en maakt hij met het door jou genoemde gedrag zijn veilige gevoel.

Is het mogelijk dat je eens 1 of 2 kinderen bij je uitnodigt. Inderdaad even eerst een kleiner gezelschap. Hij kan dan in meer rust ervaren hoe hij op meer kinderen kan reageren.
Het voordeel is dat je het nu ziet. Goede voorbereiding op school met veel kinderen als je hem nu al leert omgaan met al die prikkels van veel kinderen bij elkaar.

Ik zou dat trouwens ook zo bij de leidsters voorleggen. Ik weet niet hoe zij nu op hem reageren. Het helpt wel als ze begrip en positieve begeleiding kunnen geven.

Sterkte!

Guinevere

Guinevere

11-07-2009 om 10:17

Hier andere reactie op drukte

Mijn zoon kon ook erg slecht tegen drukke situaties toen hij kleiner was. Alleen reageerde hij op een heel andere manier dan het zoontje van Pollewop. Hij keerde dan nl. helemaal in zichzelf en kroop bijna in papa of mama weg. Bijvoorbeeld bij de intocht van Sinterklaas, dan wilde hij ook op niets of niemand meer reageren. Wij begrepen er helemaal niets van, omdat het verder altijd een kind was dat van bezoek en spelen met andere kinderen e.d. hield. Pas later hebben we begrepen dat er in die Sinterklaasintocht-achtige situaties werkelijk een orkaan aan indrukken op hem af kwam, waar hij horendol van werd.
Inmiddels gaat het een stuk beter, we hebben ook geoefend en hem geleerd anders te reageren. Alleen merken we dat het op school ook erg moeilijk voor hem is, hij sluit zich in de klas nog steeds vaak af voor prikkels. Dan zit ie een potje voor zich uit te staren ipv op te letten. Hij is nu 7, vanaf 5 jaar is het beter gegaan.
En nog een vraagje: ben je nu dezelfde Pollewop die al vaker heeft gepost of een hele nieuwe Pollewop?

Pollewop

Pollewop

11-07-2009 om 20:11

Andere pollewop

Bedankt voor jullie verhalen! Het is lastig en zo jammer dat ze het nog niet goed kunnen verwoorden. Het begin is er, maar toch... Ik hou jullie op de hoogte!
Nee Guinevere, ik ben een andere Pollewop. Ik was eerst Dirkje maar een andere Dirkje vroeg of ik mijn naam wilde wijzigen. Dus had ik dat gedaan, helemaal niet erg, en me ingeschreven als Pollewop09. Blijkbaar ook weer niet origineel... Haha, ik moet misschien toch iets uniekers gaan bedenken...

dc

dc

12-07-2009 om 13:55

Niet wanhopen

Ik denk ook dat het aan zusjelief ligt. Hij moet opeens z'n aandacht verdelen. Dat zal best wel tot frustraties zorgen, en dat moet hij toch ergens uiten?

Hier heeft het ook wel een tijdje geduurt voor mijn oudste zich weer normaal (nou ja, het blijft een peuter) ging gedragen. En zover ik om me heen kan zien vertonen alle peuters wel onwenselijk gedrag zoals dingen van elkaar afpakken en slaan. Gewoon blijven corrigeren en de hemel inprijzen als het goed gaat.

Dirkje

Dirkje

12-07-2009 om 15:22

Ach

wat vervelend voor je, wordt je weer voor een ander aangezien door je nick. Ik heb zelf trouwens ook lang moeten zoeken naar een originele nick en ik gebruik ook ng wel eens andere nicks. Met 1 van die nicks ben ik ook niet origineel, maar omdat die minder uitgesproken is dan Dirkje is dat helemaal niet erg. Succes met het vinden van een originele naam.
Wat betreft jouw vraag: bij ons was het zo dat oudste na de geboorte van tweede ook erg veranderde. Van een heel gezeggelijk kind naar een kind dat veel duidelijker aanwezig was en dat niet alleen op een positieve manier aandacht vroeg. Kind werd ook heel erg bazig naar andere kinderen. Het is ook een grote ingreep in het leven van een kind wanneer het niet meer de enige is en aandacht en liefde moet delen. Mijn ervaring is dat het echt wel een tijd kan duren voordat een kind zich aangepast heeft aan de nieuwe situatie. En dan komen de gewone verhouding en gedragingen meestal wel weer boven, maar het kan ook zijn dat bepaald gedrag een gewoonte wordt. Het is wel goed daar alert op te zijn en een kind te blijven corrigeren op gedrag dat je echt ongewenst vindt.
Groet en sterkte met het vinden van een nieuwe nick.
groet,
Dirkje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.