Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Wat doen in huis met 2-jarige

Ik ben benieuwd hoe jullie de dagen doorbrengen met jullie (nu of langer geleden) 2-jarigen. Ik merk dat ik op mijn doordeweekse dag thuis erg gericht ben op naar buiten gaan. Dus naar de speeltuin, af en toe naar Artis (abonnement), naar het buurtpark met koffietentje aan de zandbak, naar de bieb, fietsen etc. 's Morgens doen we dan meestal 'iets leuks' buiten en 's middags meer praktische dingen als boodschappen en de was.
Als we thuis zijn lezen we boekjes, spelen we met de garage, treinbaan, duplo, waarbij ik probeer eerst samen te spelen en me daarna terug te trekken waarna zoon alleen speelt. Dit gaat wisselend, maar alleen spelen lukt soms best 15 minuten.
Laatst was ik bij een andere moeder van een 2-jarige en eigenlijk keek ik nogal op van wat zij onderneemt met haar dochter. Kleien, verven, koekjes bakken, kleuren, vingerverf, etc. Ik teken heel soms met zoon, maar heb zelf weinig lol in al die andere dingen die ik opsomde.
Voor ik mijn moederschuldgevoel uit de kast trek, is de vraag dus wat jullie ondernemen met dreumessen/peuters en of ik thuis meer activiteiten zou moeten ondernemen (ik sus mijn schuldgevoel nu met de gedachte dat ze op de creche wel vingerverven, plakken en kleuren :-)).
Maanve

Limi

Limi

05-09-2012 om 21:08

Hij speelt alleen

Ik ben niet nodig bij de auto's, duplo of trein. Ja, soms moet ik vastzittende rails losmaken of zo. Meestal zit ik wat anders te doen en praten we wat over wat hij doet. Of ik vind dat hij al een paar dagen hetzelfde doet, dan geef ik hem een nieuw idee, maar eigenlijk kan hij dat ook prima zelf. Hij kan zomaar ineens boven willen spelen, dan zoek ik boven iets te doen. Of ik ga dan op mijn bed liggen met een boek en dan komt hij me mandjes met boodschappen brengen (die liggen boven) en dan moet ik net doen of ik ze opeet, of ik doe een bestelling. Vaak komt hij ook op schoot zitten als hij een dvd kijkt. Laatst zat hij ook op schoot te tekenen, dan moet ik steeds bevestigen welke kleur hij vastheeft. Ik ga echt niet meetekenen en dat vindt hij ook niet nodig.
Met zijn tweetjes gaan we eigenlijk niet speciaal weg naar de speeltuin of zomaar fietsen. We doen iedere ochtend samen boodschappen als hij niet naar de psz is.

Valkyre

Valkyre

05-09-2012 om 21:24

Waar ik spijt van heb...

Ik ben (nou ja, was) dus zo'n entertainmoeder. En waar ik spijt van heb, is dat ik Spruitje (nu 5) zo weinig gewone huishoudelijke dingen heb laten zien/doen! Dat knutselen enzo is leuk, maar hij heeft voor mijn gevoel tot nu toe te weinig geleerd dat het huishouden er ook bij hoort (en ook best gezellig kan zijn). Dat ga ik dus anders doen met de tweede :-).

Verder hield ik ook een beetje jouw verdeling aan: zoveel mogelijk naar buiten, maar 's middags tussen het knutselen ed door het huishouden. Alleen bij heel slecht weer meer knutselen/koekjes bakken e.d.

Op deze leeftijd (kleuter) is de bieb trouwens ook nog steeds een leuk uitstapje, of de kinderboerderij oid. Maar uitstapjes zijn nu minder "nodig" omdat hij zelfstandig hier door de buurt (autovrij) zwerft en met zijn buurtvriendjes speelt. (Wat zal het weer wennen zijn, met een kleintje straks!)

Ondanks mijn ge-entertain kan Spruitje zich gelukkig ook prima zelf vermaken. (Phew, ik heb 'm niet verpest!) Dat was als peuter ook al trouwens, hij heeft een rijke fantasie, dus elk leeg doosje kan een tv of een schatkist zijn bwvs.
Valkyre

dc

dc

05-09-2012 om 21:39

Niet veel

Ik hou niet zo van spelen en ik geloof niet dat het goed is dat ik mezelf forceer, dat vreet energie.

Ik lees af en toe een boekje, verder neem ik kinderen veel mee naar buiten. Binnen doe ik vaak iets bij de kinderen in de buurt. Dus ik laat ze aan tafel een puzzel doen, terwijl ik aardappels zit te schillen ofzo. Ik ben altijd in de buurt om te helpen en te praten, en laat het spelen aan de kinderen over. En ik hoor mijn kinderen er niet over klagen. En ook krijg ik het huishouden gedaan met kinderen om me heen, wat mijn man nooit lukt. Die speelt wel altijd met ze :-)

Helaas

wil, en wilde, mijn dochter (inmiddels bijna 4) vooral NIET kleuren, tekenen, verven, kleien, knutselen, koekjes bakken of wat dan ook. Onbegrijpelijk want ik doe dat soort dingen juist zo graag. Ze houdt niet van vieze handen namelijk.

Op die leeftijd, en nog trouwens, gingen we ook wel iedere dag naar buiten, maar keutelde ze verder vooral achter me aan. Samen de was ophangen buiten en dan moest alles per se met 2 dezelfde knijpers opgehangen worden van haar. Zij zat dan aan de tuintafel knijpers uit te zoeken, gelukkig kon ik stiekem nog wel zelf wat knijpers pakken anders duurde het wel heel lang.

Het moederschuldgevoel kan je dus lekker in de kast leggen wat mij betreft....

Guinevere

Guinevere

06-09-2012 om 10:43

Zelf spelen moet je leren

Je kunt je schuldgevoel wel in de kast laten liggen. Je bent volgens mij goed bezig, door even samen een activiteit te starten en daarna je uk verder zelf te laten spelen. Zo leren ze op den duur om zichzelf te vermaken! Je kunt natuurlijk ook wel eens iets aan de door jou minder geliefde bezigheden doen: zet gewoon een paar potjes klei op tafel met wat vormpjes ofzo? Verven ben ik ook niet zo dol op, meestal duurt het verven 3 seconden en mag ik daarna de rotzooi opruimen. :-p
Wat deed ik op die leeftijd met de kinderen: met oudste heb ik heeeel veel geknutseld etc. Die is nog steeds graag aan het knutselen. Met zowel jongste als oudste heb ik miljoenen houten treinbanen gelegd en met de blokken gespeeld. Rondjes gefietst, naar het bos gewandeld en daar naar de speeltuin. En af en toe heb ik ze heerlijk voor de peutertv neergezet.
Aan huishoudelijke activiteiten heb ik ze ook niet zoveel laten doen. Alleen een beetje helpen met de boodschappen. De rest komt later wel. Maar je zou een 2-jarige misschien kunnen leren om schonen sokken uit de wasmand bij elkaar te zoeken.

Vic

Vic

06-09-2012 om 20:17

Oei

Volgens mij heb ik met oudste pas geknutseld toen ze op school een surprise moest maken, en met jongste heb ik wel eens een bouwpakket van papier in elkaar gezet. Toen ze klein waren had ik op mijn vrije dag altijd wel een activiteitje (boodschappen, kinderboerderij, bibliotheek), maar over het algemeen speelden ze zelf. Dat vind ik verder niet zielig ofzo, want ze vermaakten zich altijd opperbest. En ik zat er gewoon bij te nietsen, want meestal hadden ze me net nodig op het moment dat ik een boek of krant pakte of iets anders nuttigs deed ;-)

Clowntje

Clowntje

06-09-2012 om 22:26

Per kind verschillend

Oudste kon absoluut niet zelf spelen, wilde ook altijd ergens naar toe. Wat gaan we doen? waren ongeveer haar eerste woorden 's morgens als ze wakker werd. Boodschappen doen vond ze gelukkig altijd leuk. Bieb en kinderboerderij , dierentuin, speeltuintje in de buurt. Oud papier, glasbak, plastic bak ook allemaal leuk om naar toe te gaan, wandelend, fietsend, heb je zo weer 3 middagen een loopje. Of een tekening laten maken en in een envelop naar opa / oma / tante etc sturen, weer even bezig met tekenen en weer een loopje naar de brievenbus.
Middelste kon al veel beter zelf spelen en jongste vermaakt zich geel goed alleen (denk ook dat ze soms blij is dat ze even alleen is en zelf mag bepalen wat de speelt.....).

Maanve

Maanve

07-09-2012 om 08:57 Topicstarter

Schuldgevoel in de kast!

Ha, dat moederschuldgevoel kan mooi in de kast blijven, dat is fijn :-). Misschien moet ik me nu eerder schuldig voelen over TE veel samen spelen en TE veel uitjes ondernemen. Nou ja, iedereen doet het op zijn eigen manier! Voor mij zelf voelt tijd buiten de deur als minder intensief als tijd binnen de deur. Ik geniet zelf dus ook zeker van de uitjes. Afgelopen week in de dienrentuin samen lang gekeken naar het eten van de gorilla's en hoe zij allerlei trucs uithaalden om stukken prei uit tonnen te halen. Heel leuk!
Ik laat zoon in huis meehobbelen met de klusjes. Bij het was ophangen speelt hij vaak met de knijpers en hij pakt dingen uit de vaatwasser en geeft deze aan. Alles duurt zo langer, maar het is wel egzellig om zo bezig te zijn. Naar de glasbak en papierbak zijn ook nog goede ideeën.
Verder heb ik wel het idee dat ik zoon op weg moet helpen met spelen. Zelf komt hij niet echt tot iets, maar als ik hem op weg help gaat het spelen best goed. En dan moet ik inderdaad wel in de buurt blijven en praten over wat hij doet. Een artikel scannen in de krant gaat vaak net, maar een boek lezen, daar begin ik maar niet aan.
Klei gaat op het lijstje voor Sinterklaas! Lijkt me best leuk en geeft minder troep dan verven.
Leuk om van jullie te horen wat jullie ervaringen zijn!

Valkyre

Valkyre

07-09-2012 om 09:16

Och, verven

Dat geeft echt niet zoveel troep hoor. Wij hebben gewoon een plastic tafelkleed en een verfschort onder handbereik liggen. Er bestaan ook anti-lek potjes om kwasten in uit te spoelen, te krijgen bij oa V&D en hobbywinkels. Plakkaatverf is heel makkelijk van de handen te wassen. Bij Blokker zijn heel goedkope voorgespannen schildersdoekjes te krijgen. Zo'n zelfgemaakt kliederwerkje is natuurlijk een leuk cadeautje voor opa of oma (of een net geboren neefje of nichtje ofzo).

Schoonmaken is ook makkelijk: gewoon kwasten uitspoelen met warm water en vloeibare zeep. Zelfde met palet. (of je gebruikt gewoon een plastic wegwerpbordje...). Doekje over het tafelzeil, klaar.

Valkyre

Valkyre

Valkyre

07-09-2012 om 09:19

Waarmee ik dus niet wil zeggen

...dat je je schuldig moet voelen als je niet verft hoor! Ieder z'n heug. En op de creche/psz/school wordt ook al best veel geknutseld. Naar buiten gaan vind ik zelf nog altijd belangrijker. En inderdaad minder intensief. Kan zelf ook nog steeds erg genieten van een wandelingetje of de kinderboerderij. :-)

Valkyre

Verf

Hier gewoon in ieder potje een eigen kwast. Deze zet ze aan het eind in een glazen pot en die gaat ze dan lekker zelf afwassen. Vind ze heerlijk en ze is er zomaar een half uur zoet mee ;-)) Ook een leuke is om een laagje water in de afwasbak of apart teiltje te doen. Er flink wat afwasmiddel in te doen en ze dan een rietje geven. Laat lekker blazen. Er komt dan echt een hele berg sop ;-)) Of laat ze lekker hun eigen spulletjes zelf afwassen. Van keukentje of blokjes. Dat vinden ze ook vaak heerlijk. En jij hoeft het dan niet te doen.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

07-09-2012 om 20:09

Net zoiets

Ik ben drie dagen per week thuis met de kinderen (werk vier dagen). Op die vier werkdagen gaat dochter naar school en zoon wordt aangenaam verpoosd op het kdv of door papa/oma. Als ik thuis ben, ga ik net als jij heel veel naar buiten. Deels omdat ik buitenkinderen heb en deels omdat ik het zelf hard nodig heb, die frisse lucht tussendoor. Als we binnen zijn, doet zoon van anderhalf van alles. Hij speelt met zijn auto's, vindt kleuren op de grond al leuk (wit vel papier, potlood en krassen maar), het pannenkastje mag hij leeghalen, de plasticbakkenkast ook, hij houdt van schoonmaken met een doekje, lezen (lees: alle flapjesboeken slopen), een appel eten (klokhuis en al), vingerverven op tafel met wat water, uit het raam kijken. En soms verveelt hij zich. Dan ben ik geneigd om hup weer een blokje om te gaan, ik kan niet tegen gejengel.
Huishoudelijk gedoe doe ik niet zo heel veel waar de kinderen bij zijn. Alleen koken of snel even een doekie ergens langs of een bed verschonen. De rest doe ik 's avonds of als man er ook bij is om zoon bij de strijkbout weg te houden.

Klei

klei kan je heel makkelijk zelf maken. Ik heb een recept!

Weet je wat leuk is!

Op deze leeftijd vond mijn dochter het gewéldig om te verven met water. Gewoon een natte verfkwast en dan de houten (ongelakte) tuinbank 'schilderen' of gewoon de stoep, of binnen de houten blokken. Door het water kleurt het hout donker waar je geschilderd hebt, later droogt dit weer op en is er niks meer te zien. Maar voelt heel interessant! En geen werk of troep:-) Ook kon ze eindeloos bezig zijn en heerlijk rustig worden op een krukje aan de keukenkraan bij een klein straaltje water, met wat bekertjes, lepels bakjes e.d. Terwijl ik ook in de keuken aan het wer

Niet veel

ik doe eigenlijk vreselijk om toe te geven helemaal niets met haar binnen. Ja ik wil wel eens patient spelen (dan wordt mijn arm ingezwachteld en krijg ik een prik met een plastic speelgoedspuitje) en ik wil ook wel dingen klaar leggen waar zij dan iets mee gaat doen. Kleien en tekenen.

Ik zit zeer regelmatig op de stoep met haar en een buurmeisje, dan hou ik ze in de gaten, sleep ik alle fietsjes, stoepkrijt, bellenblaas, poppen en buggy's en overige dingen de stoep op.

Ze heeft veel buurmeisjes die allemaal met elkaar spelen, hier, bij hun thuis, in de straat, bij het speeltuintje. Soms helpt ze met het huishouden, was doen, opruimen, huisdieren verzorgen. Samen boodschappen doen is ook wel iets wat wekelijks een paar keer voorkomt, samen naar de bakker wandelen etc.

ja ik doe eigenlijk vrijwel niets met haar samen. Af en toe zit ik met haar in bad, we gaan ook wel eens naar de kinderboerderij. Tv kijken doet ze ook nauwelijks, ja ze is vooral met andere kindjes en dan begeleid ik het boeltje.

Mea (compleet ot)

jeetje hij is al weer 1,5 !!! Man de tijd vliegt gewoon, jemig grutjes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.