Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Wie heeft ook een bonkend kind?

Hoi allemaal,
Ik heb een zoon van 3 jaar die sinds dat hij een maand of 7 was, "bonkt". Dit geeft onder andere nogal wat geluidsoverlast 's nachts, niet zoveel vanwege het bonken zelf, maar vanwege het geschreeuw (in kadans) erbij. Het is een aantal maanden best goed gegaan, maar tegenwoordig is hij weer bijna iedere nacht bezig en dat duurt rustig zo'n 1,5 uur. Hij heeft daar zelf geen last van, maar wij wel. Het is verder een ontzettend lief jongetje zonder bijzonderheden.

Het bonken is altijd een reden geweest dat we nooit hebben gekampeerd en dat we in een huisje altijd een aparte slaapkamer voor hem wilden (we hebben nog een zoon van 5). Maar nu gaan we dit jaar voor het eerst in een huisje waar hij met zijn broer in een stapelbed slaapt en daarna nog een weekje kamperen in een caravan. Wij willen dan niet dat onze andere zoon (of de hele camping...) wakker ligt. Natuurlijk valt er met onze zoon al wel te communiceren, maar dat heeft nog niet geleid tot een "zachter" resultaat. Het schreeuwen hoort nu eenmaal bij het gebonk en het verdwijnt pas op termijn als hij gaat merken dat het gek is. We proberen hem dus wel zachtjes te laten zingen ofzo tijdens het bonken, maar dat houdt hij maar even vol. Boos worden doen we ook wel eens, maar dat helpt natuurlijk niet.
Onze vakantie wordt dus een leuk experiment! Maar ik wilde toch eens vragen of er ouders zijn die ook een bonkend kind hebben en al ervaring hebben in het op vakantie gaan met zo'n kind (zonder aparte slaapkamer dus of op een camping)?

Tango

Tango

08-06-2009 om 15:01

Wel gehad

Ik hoor dan ook niet meer in deze categorie want Tangozoon is inmiddels al 4 1/2. Maar gebonkt heeft hij wel. Vanaf denk ik 8 maanden tot een jaar of 2 1/2. Helemaal zeker weet ik dat laatste niet omdat wij hem op een gegeven moment in een campingbed hebben laten slapen (met een gewone matras erin) en toen is het bonken nagenoeg gestopt. Hij deed het alleen soms nog op het kinderdagverblijf waar ze natuurlijk geen campingbed hadden. Met drie jaar is hij in een peuterbed gaan slapen en toen bonkte hij niet meer.
Misschien zou dat dus een oplossing zijn ook voor je vakantie, een campingbed. Als hij dan al bonkt geeft het veel minder geluid. Moet je er wel voor zorgen dat het bedje niet te dicht bij een muur staat. Tangozoon heeft het nl. een keer gepresteerd om in een stacaravan met campingbed en al aan de wandel te gaan en uiteindelijk nog tegen de muur te bonken.
Een stapelbed heeft meestal ook geen hoofd of voeteneinde dus daar valt ook niet veel te bonken. Misschien zou je het stapelbed ook een stuk van de muur kunnen zetten.
De vraag is echter of hij het bonken echt nodig heeft om in slaap te komen, want niet slapen is natuurlijk ook geen optie. Schreeuwen deed Tangozoon niet bij het bonken, dus daar heb ik geen ervaring mee. Misschien helpt het wel om er toch met hem over te praten dat dit op de camping toch echt niet kan omdat daar andere mensen van wakker worden.

Tappertje

Tappertje

08-06-2009 om 19:22 Topicstarter

Tango

Hoi, bedankt voor je reactie. Onze zoon heeft ook altijd in een campingbed geslapen met allerlei aanpassingen erbij om de overlast zo min mogelijk te houden. Maar hij slaapt nu al sinds december in een groot bed. Hij is ook al 3,5 jaar. Het slapen op zich gaat veel beter in een groot bed, daar was hij echt aan toe. Naar een campingbed gaan we dus niet meer terug en dan weet ik zeker dat hij stennis gaat lopen schoppen. Maar het bonken zelf is het probleem ook eigenlijk niet. Het gaat echt om het schreeuwen erbij. Ik heb al wel gezegd dat hij andere mensen dan wakker maakt, maar aangezien hij er zich ook niks van aantrekt dat wij wakker blijven, ben ik bang dat hij zich daar ook niks van aantrekt.
De enige optie die ik zelf weet, is een tamelijke harde: als hij zich niet aan de afspraak houdt, gaat één van ons met hem naar huis om daar te slapen. Hij zal daar best van ondersteboven van zijn, dus misschien gaat hij dan beseffen dat hij stil moet zijn 's nachts. Maar liever heb ik een wat vriendelijker oplossing. Wie spreekt nog meer uit ervaring?

Tango

Tango

09-06-2009 om 10:19

Tappertje

Ik had niet begrepen dat hij al 3,5 was. Bij net 3 had een campingbed natuurlijk nog wel gekund, maar inderdaad kan ik me voorstellen dat je het bij 3,5 niet meer doet zeker als hij thuis al in een groot bed slaapt en het vooral om het schreeuwen gaat.
Helpt het hem misschien als hij een muziekje aan heeft staan in zijn kamer? Mijn kinderen hebben dat ook altijd als ze gaan slapen. Om de muziek te kunnen horen moet hij in ieder geval stil zijn.
En ja, de harde maatregel daar is wat voor te zeggen als je in ieder geval niet te ver van huis kampeert. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat de baas van de camping hem wegstuurt als hij andere mensen wakker houdt. Maakt zeker indruk (zeker als je kind het campinghoofd van Ernst en Bobbie daarbij in gedachten heeft). Leuk is het niet, maar misschien wel effectief.
Wat je andere zoontje betreft. Die heeft er natuurlijk ook last van. Je kunt hem of pas naar bed brengen als broertje slaapt, maar dat wordt misschien erg laat, of anders in jullie bed in laten slapen en later overplaatsen in zijn eigen bed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.