Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Wordt er zoooo gek van!Dochter zeurt veel.

Even stoom afblazen hoor.
Dochter van 2.5 heeft sinds 3 weken geen speen meer.(Ze had hem daarvoor alleen met slapen samen met haar knuffel.)De avond en nachten gaan erg goed. Ze wordt af en toe wel wakken maar dan slaapt ze vrij snel weer door.
Maar de dagen zijn echt niet gezellig meer!
Ze is zooo irritant! Ik denk gewoon van oververmoeidheid want ze slaapt nu (zonder haar speen) niet meer overdag. Ik weet dat er op deze leeftijd veel kinderen van hun middagslaapje af zijn, maar mn dochter ging altijd graag naar bed. En nu is ze ook nog wel moe maar ze kan/wil gewoon niet in slaap komen s middags.
Dat ze niet meer slaapt s middags maakt me op zich niet uit want het moet een keer ophouden, maar doordat ze niet slaapt wordt ze zooo vervelend. Allen maar zeuren en schreeuwen. Het begint s morgens al zodra ze wakker is. Eerst hard roepen dat ze uit bed wil, en als ik haar er dan uit kom halen zegt ze dat ze nog wil slapen. Dan zeg ik weleens; Ok dan gaat mama eerst zichzelf even aankleden. Maar dan is het weer miepen natuurlijk dat ze er wel uit wil. En dat gaat zo de hele dag. Naar de wc gaan, zelf lopen, aan/ uitkleden enz.Wel-Niet. Niet-wel.
Echt een leuke peuterpuber dus!
Nou probeer ik in de opvoeding altijd wel iets negatiefs om te buigen naar positief, maar soms wil ik ook gewoon dat ze NU gewoon naar me luistert omdat ik dat zeg! En op deze leeftijd werkt het soms ook gewoon niet, omdat ze duidelijkheid nodig hebben. Maar met duidelijk zijn kom ik nog vaak niet waar ik zijn wil.
Ze heeft zooo'n sterke wil. Je zou er bijna jaloers op worden!
Maar goed een beetje warrig verhaal misschien. Ik wilde het gewoon even van me af schrijven omdat het weer lekker prijs is vandaag!

Ik vind t wel leuk om ervaringen van anderen te horen.

Groetjes,
Saveer

Saveer

Saveer

07-09-2009 om 16:23 Topicstarter

Afleiden/omkopen

Het is voornamelijk thuis. Als ik weg ben gaat het wel goed met bijv. in de buggy of lopen. Als ze vraagt of ze mag lopen zeg ik vaak dat ze even mag lopen en dan straks weer in de buggy gaat. Na een paar minuutjes zeg ik dat nog een keer en dan daarna zeg ik bijv. als we bij de boom zijn dan ga je in de buggy. dat werkt altijd prima.
We zijn nu vooral heel erg bezig met afleiden en omkopen maar dat wil ik eigenlijk niet zo vaak meer doen. Omdat ik niet altijd wil moeten 'smeken' of ze iets doet of niet. Zo voelt dat op een gegeven moment nl bij mij.
Met naar de wc gaan is het regelmatig mis. Ze zegt dan niet te willen, dus zeg ik dat ze t beter wel even kan proberen. Dan is het nee, dus zeg ik " ok dan niet dan gaan we gewoon gelijk naar bed" bijv. Maar dan gaat ze weer roepen dat ze wel wil. Dan zeg ik duidelijk dat dit dan haar laatste kans is dus dat ze dan ook NU moet gaan plassen. Is het dan nog nee, dan pak ik haar op en ga ik haar uitkleden en haar luier omdoen om naar bed te gaan. Maar dat gaat dan gepaart met schreeuwen schoppen, handen van mama wegduwen enz. kortom lekker tegenwerken.
Dat soort situaties vind ik lastig. Je wilt het gezellig houden, dus probeer je positief te blijven. Maar als het woord Nee bij mn dochter op komt dan kan je op je kop gaan staan, maar dan doet ze gewoon wat ze wil, of niet wil ;) En welk trucje je dan bedenkt, het pakt altijd anders uit.

Er komt zoveel in me op dat ik er weer een warrig verhaal van maak waarschijnlijk! Sorry!

Groetjes,
Saveer

Malihu

Malihu

08-09-2009 om 12:26

Saveer

is er echt geen mogelijkheid om haar een middagslaapje te laten doen?
Hier heeft dochter ook sinds 2,5 geen middagslaapje meer, maar als ze moe is wordt ze ook echt héél erg vervelend. Als dat 's ochtends al begint, dan moet ze dus gewoon toch even naar bed 's middags. Ik heb echt geen zin in een mega-vervelende peuter de hele dag.

Misschien als ze de slaap niet kan vatten, dat ze toch een beetje tot rust komt van alleen in haar kamertje liggen? In ieder geval kan je dan zelf even bijkomen. En natuurlijk is het peuterpuberen een fase die erbij hoort en weer voorbij gaat. Maar er is een wezenlijk verschil tussen een fitte uitgeslapen peuter en eentje die de hele dag moe is.

Succes!

Saveer

Saveer

08-09-2009 om 15:01 Topicstarter

Naar bed

Tot gisteren deed ik mn dochter ook elke middag gewoon naar bed. Ze wilde niet maar ik deed gewoon of er niks aan de hand was. De ene keer was ze stil als ik wegliep en de andere keer was het huilen. Maar slapen dat heeft ze niet meer gedaan s middags (na wegdoen vd speen)
Nu heb ik haar vandaag voor t eerst opgehouden tussen de middag. Ik ben van plan om dit morgen ook te doen en dan overmorgen weer een keer naar bed brengen. Kijken of dat werkt. Zo wil ik ook proberen het slapen wat positiever te krijgen. Zoals ik al eerder zei was ze voorheen echt een meisje dat wel van dr bedje hield dus dan is het nu zo'n grote omslag. Het slapen heeft nu echt een negatieve 'smaak' voor haar heb ik het idee.

Maar goed even kijken of dit werkt. En als er nog meer suggesties zijn dan hoor ik ze graag!

Saveer

Massi Nissa

Massi Nissa

08-09-2009 om 21:23

Saveer

Ik heb hier een dochter die elke middag twee uur slaapt )met speen, trouwens, dat wordt het volgende project nu ze zindelijk is, afkicken van die speen, haha). Ze is echter, zoals ik in talloze draadjes al heb verzucht, een typische wel-niet-niet-wel-peuter. Met inderdaad een sterke wil, al weet ze heel vaak niet wat ze ermee aan moet, met die wil. Dan roept ze eerste heel hard "Ik wil niet!!!". Twee minuten later komt ze dan naar me toe en vraagt poeslief: "Mama, wat wil ik?". En dan moet ik dus iets verzinnen.
Kortom, ik herken het gedrag van je dochter helemaal en het heeft volgens mij (net als pandia al zei) niets nada noppes met die speen van doen. Het Is Een Fase, alleen duurt-ie volgens de berichten een jaar of twee. Of drie.
Malihu's tip vind ik een goede, misschien toch gewoon een uurtje laten rusten? En dan iets verzinnen ter vervanging van die speen? Ik zit zelf te denken aan een slaapknuffel die dochter dan mag uitzoeken in de speelgoedwinkel. Zoiets?
Groetjes (Peuter Moeders Aller Landen Verenigt U)
Massi

In de buggy slapen?

Zoon heeft een hele periode gehad dat hij op de creche nog een middagslaapje deed, maar thuis niet, althans, niet in zijn bed. Soms was hij er duidelijk wel aan toe, en dan had ik twee technieken: ofwel hem tv laten kijken op voorwaarde dat hij erbij ging liggen, ofwel een boodschap verzinnen en hem in de buggy zetten. Meestal was hij dan met een minuut of vijf wel vertrokken.

Bij het buggy-scenario zette ik als hij sliep de buggy in de laagste stand, en keerde vaak weer terug naar huis waar ik zoon in de buggy achter de voordeur parkeerde tot hij vanzelf wakker werd.

Als je kind vervelend is vanwege vermoeidheid zou je dat soort dingen misschien eens kunnen proberen. Als ze gewoon een peuterpuber is, moet het uitzieken ;-)

Groeten,

Temet

Esc

Esc

09-09-2009 om 10:31

Inderdaad, slaapje om de paar dagen...

Vreselijk, die fase wennen-aan-zonder-middagslaapje! Hier hetzelfde gehad: 'smiddags echt niet meer in slaap kunnen komen en lukte het wel, dan 'savonds drama. En lukte het inderdaad niet, dan weer klassiek om 5 uur huilen en dreinen, 't was net of we weer een baby hadden :) Ik ging ongeveer twee keer in de week met mijn dochter in ons grote bed liggen, dat vond ze meestal wel zo leuk dat ze wel ging slapen. In het weekend kienden we het wel eens zo uit dat we een eind gingen rijden rond slaapjestijd. Inmiddels doet ze het prima zonder slaapje (hoewel ze volgens mij op het KDV nog wel regelmatig gaat?), helaas slaapt ze 'snachts niet langer (wel dieper en rustiger trouwens) :)

Saveer: even de big picture

Ik heb een dochter van 3,5 jaar en ik herken het dwarse gedrag absoluut. Peuterpubergedrag inderdaad, het lijkt soms wel of mijn dochter aan het begin van de dag alvast even weer de grenzen wil verkennen: hoe was het ook alweer. Even erg duidelijk zijn (mijn grenzen aangeven) en soms is het dan over (tegenwoordig dan). Er zijn maanden geweest dat het inderdaad de halve dag doorging.
Erover pratend met iemand ontdekte ik laatst dat ik gewoon geen mens ben voor dat machtsspelletje: ik ben meer van de harmonie en als iemand die strijd aan wil gaat verwijder ik mij het liefst uit de situatie. Het kan dus ook goed zijn dat je deze fase gewoon absoluut vervelend vindt (ik in elk geval wel!). Ik merk dat het nu weer wat gemakkelijker gaat de laatste tijd.
Dus even een hart onder de riem: het wordt minder vervelend, maar het kan nog even duren....
Wat slaapje betreft: toch af en toe wellicht proberen een paar keer per week, die van mij slaapt nog heel regelmatig (ook al wil ze het niet altijd zo graag).

Groet,
Vonda

En nog wat

Wat betreft het tijdstip van het slaapje, dat is wel later dan eerst: tegenwoordig vaak pas om 2 uur/half 3, en dan slaapt ze toch vaak 2 uur. 's Avonds naar bed rond 8 uur/half negen. Heeft ze feitelijk net zoveel slaap als een kind dat van 7 tot 7 slaapt.

Groetjes,
Vonda

Saveer

Saveer

15-09-2009 om 21:18 Topicstarter

Slapen

Het lastigste vind ik op dit moment dat ze haar bed niet meer fijn vindt. Ze ging altijd graag naar bed, maar dat is helemaal over. Ik doe haar nu niet meer elke middag naar bed. En op de dagen dat ik vind dat ze moe is en dat ze wel even moet, zeg ik duidelijk tegen haar dat ze die dag even gaat slapen. Maar zodra ze in bed ligt is het heibel. Ze gooit haar knuffel eruit en dan brullen natuurlijk dat ze die wil weer hebben. Wat ik ook doe of zeg, niks lijkt te helpen. Ik heb haar al regelmatig laten huilen totdat ze in slaap viel, maar dat werkt natuurlijk ook niet mee aan het 'positieve bed-gevoel".
Ik heb een poosje tegen haar gezegt dat ze maar lekker moet gaan liggen en dat ik na een tijdje weer zou komen kijken. Boos gedaan, lief gedaan, niks gezegt en alleen maar terug gelegd, kortom ALLES geprobeert.
Ik heb nu besloten dat ik haar voortaan maar niet meer naar bed doe s middags maar dan heel af en toe als ze echt moe is het nog eens te proberen.

Maar als er iemand is met tips om het naar bed gaan/ lekker in bed te liggen weer positiever te krijgen hoor ik het graag!!

Saveer

Massi Nissa

Massi Nissa

15-09-2009 om 21:46

Oppimpen?

Geen idee of dit bij jouw dochter gaat werken, maar wat hier in zulke situaties nogal eens werkt is 'samen oppimpen'. Wat als je met dochter gaat shoppen en samen met haar wat spulletjes koopt (laat haar echt meezoeken): nieuw dekbedovertreksetje, lamp, kussentjes, knuffels, leuke posters (pas gezien: in de kinderboekenwinkel al voor twee euro de schattigste posters van kinderprentenboeken). Versier dan samen met je dochter de hele kamer, laat de buurvrouw, oma en papa alles uitgebreid bewonderen waar dochter bij is en kijk dan of ze er niet heel anders tegenaan kijkt. Wat hier trouwens ook goed werkt, is een leuke peuter-CD opzetten. Een favoriet is bijvoorbeeld "Kindjes Knuffel CeeDee" (ja vreselijk, die spelling). Is wel echt voor dreumesen eigenlijk, maar dochter slaapt er nog steeds bij in.
Groetjes
Massi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.