Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Francijn Brouwer

Francijn Brouwer

25-05-2009 om 14:44

Zes uur wakker

Hallo,

Ons zoontje Anne-Maarten is in maart 2 geworden. De laatste tijd wordt hij steeds om 6 uur wakker. Mijn man en ik staan om de beurt voor hem op en proberen er maar niet te veel een punt van te maken.
Maar is er nou niet iets wat je eraan kunt doen? Of slaapt een kind gewoon wanneer hij wil?
Ik denk dan, zal ik zijn middagdutje kunstmatig inkorten? Maar als ik hem wakker maak is hij daarna een hele tijd uit zijn doen. En allerlei factoren lijken geen invloed te hebben. Vroeger of later naar bed, donkerder in de kamer, luchtiger kleden... hij is gewoon om zes uur wakker.
Iemand beproefde ideeen?

Francijn

Nee ;-)

Geen beproefde ideeën hier....Hier ook kinderen die om 6 uur, soms kwart vóór 6 al wakker (en dan ook wákker!) zijn.
Maar ik denk dat verduisteringsgordijnen zouden kunnen helpen. Hier is het er nog niet van gekomen, maar ik merk wel dat ze bijv. bij mijn moeder, die een veel donkerdere kamer heeft, wat langer slapen.
(prachtige naam heeft je zoontje trouwens, maar dat heb ik al es gezegd geloof ik).

Ik zie nu dat je donkere kamer óók al geprobeerd hebt. Dan weet ik het echt niet. Overdag ophouden/later naar bed 's avonds leidt hier alleen tot net zo vroeg wakkere, maar zeer chagrijnige peuters.

Guinevere

Guinevere

25-05-2009 om 20:31

Hmm

Hmmm, het enige dat hier wel eens helpt is 'm in ons bed te stoppen, een half uur lang "ga maar lekker slapen" te zeggen en soms valt hij dan weer in slaap. Gelukkig gebeurt het hier niet elke dag.

dc

dc

25-05-2009 om 20:35

Nee

hier met een verduisterde kamer, maar we staan al ongeveer twee jaar om zes uur op. Hebben ons er maar bij neergelegd, en ritme enigszins aangepast (ik ga vroeger naar bed nu).

Nog een beetje jong

Hij is nu nog een beetje te jong (net 2) maar als hij iets groter is kan je hem bijvoorbeeld een lampje met schakelklok geven en uitleggen dat hij pas uit bed mag komen als het lampje aan is.
Voor een 2-jarige vroege vogel is dat nog was ingewikkeld lijkt mij.

Rafelkap

Rafelkap

26-05-2009 om 07:16

Nee

Hier ook een kind (nu 4 jaar) dat z'n biologische klok om 6 uur zet en dat al van jongst af aan. Z'n broertje slaapt het liefst veel langer! Verduisterde gordijnen hielpen niet, en het is vaak nog steeds telkens terugsturen tot het konijntje wakker is (wekker met lampje). Dus dat werkt ook niet echt, hij snapt het wel en wil meewerken, maar hij is gewoon klaarwakker. (als hij gaat spelen maakt hij ook iedereen wakker, het is hier erg gehorig)
Zelfs naar school gaan helpt niet, tijdelijk wel, maar het is weer 6 uur, kwart voor 6 ipv 6.30 uur.
Het beste is vroeg naar bed gaan.

Helaas

Hier 2 kinderen die ook altijd vroeg wakker zijn! Een zoontje van 4 maand is standaard om 5.30 wakker en mijn oudste zoon van 2,5 is altijd om 6.30 wakker en helaas vandaag met de storm, beide om 5.30!
Hier ook van alles geprobeerd maar ja niks hielp. Zal wel gewoon een soort klokje zijn vsn de kinderen

Mathilde

Mathilde

26-05-2009 om 11:38

Nee

Mijn oudste was als peuter standaard om 5.00 wakker, dus eigenlijk is die 06.00 van jongste nog best relaxed ;-). De oudste is wel langer gaan slapen sinds ze naar school gaat, meestal is ze nu tussen 07.00 en 07.30 wakker. Maar de jongste staat nog steeds afgesteld op 06.00. Misschien gaat dat ook nog veranderen als hij naar school gaat, misschien niet. Hij kruipt 's morgens bij ons in bed en om 06.30 staan we op. En dus gaan we vroeg naar bed, liefst om 22.30.
Maar op lange termijn is er wel hoop hoor. Mijn halfbroertjes en -zusje waren ook altijd zo takkevroeg wakker, maar nu zijn het tieners en kunnen ze in het weekeinde niet meer voor 10.00 uit hun bed komen :-).
Mathilde

Inderdaad

sluit me aan bij de rest. Niks aan te doen. Hier alle tijdstippen meegemaakt, ook 5 uur.
Jongste (bijna 2) werd een hele tijd om 6 uur wakker, nu is het 7 uur. Oudste (bijna 6) is altijd een vroege vogel geweest, vaak ruim voor 6 uur, maar nu is het half 7, soms 7 uur en gisteren zelfs bijna 8 uur!
Middelste (3.5) werd toen hij zo'n 2 was ook altijd rond 6 uur wakker, nu is het meestal half 8.
Later naar bed brengen, verduisteringsgordijnen, allemaal geprobeerd, helpt niet.
Het kan iets tijdelijks zijn. Wie weet slaapt hij over enkele maanden ineens weer langer door. Hier gaat het vroege wakker worden vaak met periodes.

Hier ook

Zoon is altijd al een vroege vogel geweest. Op het moment wordt hij precies om 6 uur wakker, alsof hij klok kan kijken. Laatst ging hij 2 uur later naar bed, maar was nog steeds on 6 uur wakker. Middagslaap inkorten helpt hier alleen soms bij het inslapen, niet het langslapen.

Wat ik nu wel geintroduceert heb is dat als hij wakker is, ik even een boekje kom brengen en dan moet hij wachten tot wij hem komen halen. Zo mag ik meestal nog een kwartiertje/half uurtje dommelen.

Volgens mij kan een lampje op tijdschakelaar wel op 2-jarige leeftijd. Heel rustig beginnen (dus extra vroeg uit laten gaan) en dan opbouwen en consequent zijn.

Langslapers

Ik ben altijd jaloers op ouders die vertellen dat hun kind om 08.00 uur wakker gemaakt moet worden. (!) Begrijp ik helemaal niets van.... Ze liggen er bij ons ook tussen 19 en 19.30 uur in. Later in bed leggen, wat bij feesten en zo wel eens voorkomt (maar nooit later dan 20.00 uur, nergens voor nodig) helpt niet, ze worden gewoon om dezelfde tijd wakker

Onze jongens worden tussen 6.30 en 7.00 wakker. Oudste van 4 kan een beetje klokkijken en (behoort te weten) weet dat hij er voor 7 uur niet uit mag. Komt hij er eerder uit, kunnen we donder op zeggen dat hij aan het einde van de dag niet te genieten is.

Jongste van 10 maanden wil soms ook voor 6.30 uur gaan blaten. Maar ja, die is nog klein.

Incidenteel "slapen ze uit" en slapen ze tot 7.30 uur. Vaak op maandag, als we allebei moeten werken en zij er ook uit moeten. ;-()

Ik hoop dat ze later, als ze ouder zijn, hetzelfde vermogen krijgen als hun moeder. Die wordt eigenlijk nooit uit zichzelf wakker....

Linda

Verwend.

dat ben ik dan weer.. met dochters die eigenlijk altijd langer slapen.. uitzonderingen daar natuurlijk..
maar mijn man had een neefje en een nichtje die ook standaard om 6 uur uit bed kwamen tot ze een jaar of 8 waren hoor... Je hoort het zoveel..
En ik maar zuchten als ze om 7 uur beginnen te roepen.. erg he....Jullie berichtjes doen me weer beseffen wat een bofkont ik dan ben..

Kiki

Kiki

26-05-2009 om 20:38

Mijn zoontje is tussen half 8 en 8 uur wakker

Niet echt vroeg gelukkig.

In het weekend geven we hem nog een speeltje voor in zijn bed en daar vermaakt hij zich dan nog even mee.
Is dat geen optie Francijn?

En troost je, die van mij slaapt misschien uit maar niet door en dat heb ik persoonlijk veel liever :)

Esc

Esc

27-05-2009 om 21:27

Hier hetzelfde

maar lampje + tijdschakelaar werkt goed. Het gaat uit als ze eruit mag. Bij het aanwennen inderdaad eerst flink vroeg zetten, anders snappen ze het niet. Bij mijn dochter gaf dat lampje op een gegeven moment ook veiligheid: ze hoefde niet meer zelf de hele tijd te gaan checken of ze al op mocht staan (want je mocht eens iets missen zeg, stel je voor) maar als ze ziet dat het lampje nog brandt, draait ze zich nog een keer om. Met als gevolg dat ze er steeds doorheen sliep. Maakt voor haar niet uit, want ze weet niet wanneer het uit gegaan is, maar voor ons heerlijk. Verder komt het inderdaad ook in vlagen, dan weer weken ver na het lampje wakker en dan weer stipt zodra het lampje uit is.

Sascha2

Sascha2

31-05-2009 om 21:11

Goh

Laatst bedacht ik me op een zondagochtend, toen ik wakker werd, dat het al 8.15 uur was. En toen moest ik toch wel lachen. Want "al 8.15 uur"... dat had ik me vijf jaar geleden, in het pre-kinderentijdperk, nooit bedacht dat ik dat nog eens zou zeggen...
Maar goed, terug naar het onderwerp: ook hier drie kinderen, die standaard vroeg wakker zijn. Oudste is vanaf dat hij zes weken is, om 06.00 wakker. Middelste heeft zijn ritme lang gevolgd, maar komt er nu rond 06.30 uit en jongste valt er tussenin. Vooral bij de oudste was het voor ons erg zwaar, omdat manlief en ik allebei geen ochtendmensen waren. Maar ervaring leerde al gauw dat er gewoon niets hielp. Behalve dan accepteren en in het ritme zien mee te gaan. Inmiddels gaat het goed, we staan vroeg op en worden vanzelf wakker. Geen luciferhoutjes meer nodig en ik geniet zelfs van de lange ochtenden. Voordeel is ook dat we nooit hoeven te haasten om op tijd op het kdv of school te zijn, tijd zat :). En op een drukke werkdag maak je je kinderen net weer even wat langer mee :).
Succes, het is erg zwaar als je kind een ander ritme heeft dan jezelf.

Oh vroeger

Ik was ook een vroege vogel en mocht ook niet voor bepaalde tijd lawaai maken etc. Mijn moeder zette altijd voor zij naar bed ging iets te drinken en eten voor me neer, zodat ik in ieder geval niet met honger hoefde te wachten. Is wellicht een idee, meer voor oudere kinderen?

Yes uitgeslapen!

wij hebben op 1e pinksterdag ook uitgeslapen tot 8.00 toen kwam pas beide kids! De meeste zeggen ook. huh?? noem je dat uitslapen?? Jaa! Wat was dat een luxe zeg!

Jesse_1

Jesse_1

02-06-2009 om 11:45

Beproefde idee: tijd ;-)

Wordt echt beter met de leeftijd.
Hier van baby af aan de regel: pas om 7.00 naar beneden. Tot die tijd spelen in bed (of iets ouder: op de kamer). Oudste was altijd om 6.00 wakker, en speelde erg luidruchtig. Vanaf dat hij kon lezen (gelukkig was hij daar vlot mee!) werd het gelukkig stiller. Inmiddels zijn de kinderen 9, 6 en 5 en gaan zelf om 7.00 naar beneden. Wij kunnen dus echt uitslapen, soms per ongeluk wel tot half 10!
Meestal zijn ze zelf voor of rond zevenen wakker (Middelste en Jongste zijn ook altijd vroeg, gelukkig is vroeg bij hen meestal half 7) - ze gaan over het algemeen iets later naar bed dat oudste vroeger, maar nu is het ook zo dat ze af en toe uitslapen - een echt vaste wakker-word-tijd is er niet meer. Een keer laat naar bed betekent dat die slaap ook ingehaald wordt, niet altijd meteen de volgende ochtend, soms één of twee ochtenden later.
Kortom: het wordt echt beter.... Hou je daar maar aan vast.
Succes, Jesse

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.