Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Sunja

Sunja

21-09-2011 om 21:40

Zindelijk - terugval

Hoi allemaal (en ik hoop ook Kiki!), mijn oudste van 3,5 jaar is al maanden zindelijk overdag. En dan goed, dus alles op de wc en ook naar de wc als we boodschappen aan het doen zijn of een dagje uit ofzo. Heel prima.
Maar nu hebben we een terugval, volgens mij een behoorlijke maar dat kan mijn beleving zijn. Het is begonnen op het kdv, daar heeft een oproepkracht hem zo ongeveer 3 of 4 weken geleden een luier om gedaan, per ongeluk. Ik zag het toen we thuis kwamen en hij het aan mij vertelde. Uiteraard heb ik hier gelijk iets van gezegd maar de keer daarna dat hij ging, was het weer. En daarna nog 2x. Heel irritant maar eigenlijk is het een heel goed kdv dus ik ging er vanuit dat het steeds one-offs waren. Probleem is dat deze oproepkracht (of stagiaire) dan ook zijn onderbroek over de luier aandoet. En die onderbroek is nou juist onze beloning, die heeft hij zelf uit mogen zoeken etc. Nu wil hij niet alleen thuis ook een luier aan (hij vraagt erom maar krijgt hem niet natuurlijk), hij plast alleen nog maar in zijn broek. En het wordt steeds erger, hij loopt nu eigenlijk de hele dag met een natte broek en gaat nooit meer naar de wc uit zichzelf. En net haal ik zijn kdv-spullen uit zijn tas en zit er echt gewoon een dikke drol in zijn onderbroek (ook lekker dat ze dat zo meegeven, ik snap niet wat er aan de hand is daar) Dit is echt een dieptepunt want poepen deed hij tot nu toe wel nog op de wc.
Ik ben weer begonnen met hem op gezette tijden laten plassen maar eerst vond hij dit leuk, nu vindt hij het vervelend, rent weg, begint te gillen etc. Ik word er zelf intussen wel wat moe van en laatst heb ik hem dan ook echt boos verteld dat het zo niet kan, dat hij geen baby meer is etc. Ik weet ook wel dat boos worden niet werkt, maar ik word er niet goed van! Al die was ook. En hij is dus al 3,5.
Nu goed. Eigenlijk wil ik gewoon weten of dit nu een typische terugval is die weer overgaat - volgens jullie dan. Of is er meer aan de hand, zou er iets zijn waardoor hij dit gedrag ineens doorzet? En wat kan ik nu het beste doen, negeren en blijven wassen. Of toch weer stickers?
Alvast bedankt!
Sunja

Mama_Lynn

Mama_Lynn

22-09-2011 om 08:33

Tja

Ik heb niet zo'n positief verhaal. Bij mijn dochter (4 jaar geworden begin mei), speelde dit ook vanaf 3.5 jaar dat er sprake was van terugval. Eerst af en toe een ongelukje, toen steeds vaker, tot dagelijks weer natte broeken met zelfs de natte onderbroeken in de kast verstoppen. We zijn er nog niet. Dagelijks gaat het mis, al zijn we nu wel weer zover dat het over het algemeen op school goed blijft gaan. Wel bij één bepaalde juf (want ma/ di wel vaak nat). Wij hebben een beloningssysteem weer opgezet, maar dat zet nog niet veel zoden aan de dijk. Proberen te negeren en schone broek aan, maar vooral papa vindt dat soms wel heel lastig (en die is nu eenmaal het meeste thuis). je ziet het soms gewoon misgaan. Ook herkenbaar: het naar de wc sturen maar niet willen. Ik probeer dat maar met een grapje te doen (bijv. op de kop vast houden of zo) of zeggen dat we niet weggaan voor ze geplast heeft. En ja...al die was is supervervelend. Ik had laatst amper genoeg onderbroeken....zucht...

sorry, veel herkenning dus, maar geen tips. Sterkte ermee.

Lynn

Sunja

Sunja

22-09-2011 om 10:03

Kiiiikiiiiii!

Ja, hihi, ik wilde eerst boven het bericht zetten: 'hoi allemaal en in het bijzonder Kiki'!
Jeetje Mama_Lynn, ik voel met je mee! Het gedoe is vreselijk. En ik dacht dat het over zou zijn als hij naar school zou gaan... vanwege de peer pressure :-) Ik ga zometeen bellen naar het kdv, voor goede afspraken en tips inderdaad.

Kiki

Kiki

22-09-2011 om 10:08

Ik ben verre van expert op het gebied van zindelijkheid

maar mijn oudste was totaal niet bevattelijk voor welk beloningssysteem dan ook.

Toen hij al ruim 3 was leek het heel goed te gaan met oefenen en op de WC plassen en toen ook ineens weer helemaal niets. Ik heb toen ook zo'n frustratiemoment gehad en het werd echt een beetje een issue. We hebben toen zeer bewust alles 6 weken lang op stop gezet, dus gewoon weer een luier om, niet over hebben, niet meer oefenen, niet meer proberen. Gewoon even een pauze omdat ik en man best gefrustreerd raakte en mijn zoon ook.

Toen hebben we na zes weken gezegd dat we afspraken met zoon gingen maken en dat hij vanaf nu af aan op de WC ging plassen, maar er geen stickersysteem aan gehangen (want daar was hij dus niet gevoelig voor)

Toen viel ineens wel het kwartje en sindsdien is hij zindelijk. Wel met het incidentele ongelukje overigens, maar niets schokkends

Kiki

Kiki

22-09-2011 om 10:14

Ik zou dus gewoon even pauzeren

want jij en zoon zijn allebei zwaar gefrustreerd en dan kan je het wel vergeten. Zo;n pauze moet je natuurlijk ook op het kinderdagverblijf even doortrekken, dus ook de leidsters laten weten dat je heel even de handdoek in de ring gooit.

Je hebt nog een half jaar en hij weet hoe het moet.

Wat het kinderdagverblijf betreft vind ik het wel slordig hoor om een kind van ruim 3 zomaar een luier aan te doen, zeker als oproepkracht zorg je toch dat je zoiets even verifieert bij je collega.

En als ik zou merken dat de leidsters op mijn kinderdagverblijf vieze spullen op die manier meegaven aan ouders zouden er pittige gesprekken gevoerd worden. Daar mag je best wat van zeggen, want dat vind ik wel erg smerig.

Kiki

Ik ben het met Kiki eens! Echt zo vies van het kdv! Dat ze het niet voor je wassen snap ik nog wel, maar uitspoelen en in een zakje vind ik niet meer dan normaal.
Ik zou daar zeker een pittig gesprek over houden. Ook over een luier aan doen, met dit nu als gevolg. (of het er nou mee te maken heeft of niet!)

En een pauze werkt vaak wel goed. Ook even goed met het kdv bespreken!

Sterkte!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Stickers

veel belonen en gewoon het onderbroekje aan en veel wassen. Kadootje in het verschiet stellen etc.

Want

hij heeft nu negatieve associaties, jij bent boos, op kdv is het een rommeltje en de druk is blijkbaar nu zo hoog dat hij zich verzet.

maak er iets positiefs van, ja hij is al 3,5 maar dat is ook nog maar heel klein. Gewoon nog een keer en nog een keer etc proberen. Stickers, kadootjes en veel complimenten. Natuurlijk ook praten op kdv en dan niet in aanval schieten maar vragen of het qua bezetting etc goed gaat want je het viel je op dat dit en dat niet zo goed gingen.

Luierbroekjes?

Ik heb niet het hele draadje gelezen dus sorry als ik iets stoms zeg, maar zijn luierbroekjes geen zinnige tussenoplossing? Kunnen als een onderbroek aan- en uitgetrokken worden (ook fijn op het kdv) en als het een keer misgaat is het niet meteen een ramp.

Groeten,

Temet

Sunja

Sunja

29-09-2011 om 21:30

Bedankt

Erg bedankt voor jullie overall meest belangrijke tip: pauzeren en relaxen! Dit is natuurlijk altijd een goed idee :-) Maar nu bleek het ook nog erg effectief. Ik heb het maar 2 dagen laten gaan, dus zonder woorden een natte broek verwisseld zo'n 5x per dag. En de derde dag is hij helemaal droog gebleven! Tot nu toe gaat het weer goed. Ook geen ongelukjes. Ook niet op het kinderdagverblijf. Waar ik overigens wel die drol heb aangekaart maar dat werd weggewuifd door ze (waarschijnlijk wilde ik er zelf zo erg geen issue van maken dat ik het dan weer te soft gebracht heb - ik ben er slecht in).
En het blijkt inderdaad dat mijn zoontje gepest wordt door een ander kindje. Ze zijn er al mee bezig. Zelf denk ik dat dit meegespeeld heeft. En hij is nogal een binnenvetter dus hij heeft er niets over gezegd en zegt het ook niet als hij gebeten of geslagen wordt. Nu wordt er (nog) beter op gelet en praten we er thuis actief meer over. Misschien dat dit toch ook meespeelt.
Ach, ik had het zelf kunnen bedenken van die pauze en de gespannen situatie maar soms laat je je inderdaad teveel opslokken door zo'n situatie. Bedankt dus!
Sunja

Sunja

Wat goed!!!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.