Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Kiki

Kiki

02-06-2011 om 19:19

Zindelijkheid peuter

Ik schiet totaal niet op met het zindelijk krijgen van mijn oudste. Ik begin het ook uitermate frustrerend te vinden dat hij het allemaal lijkt te snappen, ook braaf op de tijden dat ik hem op de WC zet poept en plast, maar het dan nog steeds niet zelf aangeeft.

Dus ook niet als ik hem zonder luier laat lopen.
Nou had hij vanavond weer gewoon zijn luier vol gepoept in plaats van het te zeggen. Maar hij zegt dus ook gewoon nee als ik vraag of hij moet plassen of poepen. Tien minuten later is die luier vol.

Hij is een uitermate slim jongetje en hij snapt me heel goed. Hij heeft volgens mij gewoon geen zin in het gedoe en vindt het allemaal wel lekker makkelijk zo.

Vanavond zelfs een beetje boos op hem geworden, dat is natuurlijk ook niet de manier. Maar het begint inmiddels goed te frustreren.

Ik ben sinds kort na een tijdje pauze (omdat ik totaal geen vorderingen maakte) weer begonnen met hem op de WC te zetten, omdat ik hem toch eigenlijk van de zomer wel zindelijk wil hebben. Hij is bijna 3,5

Jullie nog tips, de stickers, het positief benaderen, het op gezette tijden op de WC zetten, mijn omgeving ook mee laten doen, boosworden, meerdere malen uitleggen, negeren, zonder luier laten lopen heb ik dus allemaal al geprobeerd.

Hij is niet bang voor doortrekken en hij is ook niet bang voor de WC. Hij voelt het prima aankomen, weet wanneer hij moet plassen, hij weet wanneer hij moet poepen. Het probleem is dus dat hij het niet aangeeft en het gewoon laat lopen.

Sunja

Sunja

02-06-2011 om 21:33

Hier ook

Nou Kiki, ik schrijf alleen maar om je te vergezellen: hier precies hetzelfde! En ik heb nog een troef uitgespeeld (naast alles wat jij ook noemt): zijn vriendinnetje op het kdv is intussen zindelijk en dan zeg ik: jij gaat toch ook niet meer in een luier plassen/poepen - dat doet ... ook niet toch? Nee, schudt hij dan, maar een paar minuten later is het gewoon raak hoor.
Ik heb nu pauze, maar maar tot het weekend want ik wil inderdaad ook de zomer gebruiken om het proces door te zetten. En het mooie is: in de tuin plast hij wel op de door mij aangewezen plek achterin! Hij kan het dus heel goed. Maar als ik uitleg dat binnen ook zo'n plek is (de wc, met peuterbril - eerst had ik een potje maar dat werkte helemaal niet), dan vindt hij dat heel interessant maar doet er niets mee.
Ik word er niet boos om, ik denk dat hij tijd nodig heeft maar intussen voel ik mij soms ook wel in de maling genomen ja. Want heeft hij inderdaad tijd nodig of vindt hij het wel lekker zo...
Nu, de gouden tip wacht ik dus samen met jou even af :-)
Sunja

Sascha2

Sascha2

02-06-2011 om 22:18

Zijn probleem

Als je er echt van overtuigd bent dat hij het snapt en hij het wel kan, dan zou je het zijn probleem kunnen laten zijn. Leg hem gewoon uit dat je weet dat hij het kan en dat jij geen zin meer hebt om hem te verschonen. Hij is groot en kan het, dus als hij toch een luier wil, dan mag hij die voortaan zelf aan en uit doen. Koop van die luierbroekjes of, dat werkte bij mijn tweede, leer hem de gewone luiers aan en uit te doen. En dan wel op je handen gaan zitten en het hem echt zelf laten doen. Wie weet helpt hem dit?

2 tips

1. geen luier overdag, is onduidelijk. wel pot/wc goed bereikbaar voor hem, en even helpen en tijd maken voor hem. Als er ongelukjes gebeuren, dan is het geen ramp, beslist niet kwaad worden, maar rustig zeggen dat hij op de wc moet gaan voortaan.
2. Omkoping. wij hebben 2 zakken snoep liggen pontificaal in de keuken maar buiten bereik: 1 is voor de plassnoepjes en 1 (grotere snoepjes) voor de poepsnoepjes. Na gedane zaken EN handen wassen krijg je 1 snoepje. In luier, geen snoep.

het werkt wel en soms vergeten ze het snoepje. Nadeel, hoe komen we hier weer vanaf? gelukkig poetsen we 2 keer per dag.

Dit alles werkt alleen als ze er echt aan toe zijn, en het snappen, dus niet te jong (pas vanaf ong. 3e verjaardag).

nb staat het geven van snoep je tegen dan zijn er ook vitaminepilletjes die lijken op snoepjes. Daarvan mag je er max. 2 per dag geven, dat zijn dus de poepsnoepjes.
Of ' gezond snoep' wat hij maar lekker vindt, het moet wel een beloning zijn.

Kiki

Paar tips. Dit soort kinderen is in mijn ervaring goed te managen maar je moet er even voor gaan zitten. Sales and marketing is niet te onderschatten zo belangrijk.
Als eerste: laat je niet in de kaarten kijken. Zo te lezen is dat allang gebeurd: je bent je geduld verloren en zoon heeft dat in de gaten. Dan bedoel ik niet dat je even boos bent geworden, maar meer dat je er gewoon genoeg van hebt.
Verder, in het verlengde hiervan, moet je echt echt echt te allen tijde je pokerface houden. Hij hoeft maar 1 non-verbaal signaal op te pikken om te denken mooi, ik heb mama tuk.
Mijn jongste was ook ruim een jaar of zelfs anderhalf jaar zindelijk voordat hij de luier uitdeed. Irritant, maar ja.
Dan schrijf je dat je vraagt of hij moet plassen/poepen: sorry, maar dit is echt volkomen zinloos. Je geeft hem een open podium om eens lekker de paljas uit te hangen. Op deze leeftijd kan je echt een direct antwoord op een dergelijke directe vraag to-taal vergeten.

Mijn keus zou zijn om even pas op de plaats te maken en daarna regelmatig op de plee te zetten en overdag de luier uit te laten. Evt met kleine beloninkjes, zeker geen snoep, maar iets met stickers oid.

Vaste momenten zijn dan voor de maaltijd en bijvoorbeeld voor vertrek naar buiten. Vooral dat laatste gaf hier enorme heibel. De ProbeerPlas noemden we het hier. Vooral oudste weigerde die vaak. Tsja, pech. Dan ging ik alleen, al was het maar tot aan de schutting. Dan draaide hij bij.

Succes!

Anna3

Anna3

03-06-2011 om 21:06

Misschien nog een tip,

al zeg ik er meteen bij dat wij ook nog geen zindelijke dochter (bijna 3) hebben.
Als je zeker weet dat hij het kan, laat het dan idd zijn probleem worden. Doe een onderbroek onder de luier. Als hij dan gepoept/geplast heeft dan voelt het al snel onaangenaam. En dan niet meteen verschonen maar laat hem er echt even last van hebben.
Heb altijd begrepen dat door dit mechanisme, kinderen die katoenen luiers dragen veel sneller zindelijk zijn.
(Weet niet hoe pedagogisch verantwoord dit is.)

Kiki

Kiki

03-06-2011 om 22:20

Nah, heb ik dat

zit ik me gisteren te frustreren en dit stukje te schrijven. Vandaag heeft hij wel de hele dag braaf op de WC geplast en het ook zelf aangegeven. Wat een raar kind zeg :)

Maar goed, hij heeft natuurlijk wel vaker dit soort dagen om dan de dag daarna weer een dag niets te doen.

Ok, ik zit weer in zen-mode en ik ga met jullie tips aan de slag.

Dat boos worden gisteren was een ongelukje, ik was het gewoon even zo zat. Normaal reageer ik niet zo op hem en zeker niet op iets kleins als een volle luier :)

Zindelijkheid

De meeste methoden om kinderen zindelijk te krijgen zijn verkapte opvangsystemen. Kan nuttig zijn maar is geen zindelijkheid. Ze leren wel de weg alvast voor als ze zelf zover zijn. Volgens mij is het niet meer dan dat.
Ik vond een oud lijstje met cijfers en daarin is nog 2 % van de kinderen overdag niet zindelijk als ze 5 jaar zijn. Dus je kunt jezelf en je kind een hopeloos gevoel bezorgen of gewoon rustig blijven aanbieden, vaste tijden, opvangen tot het vanzelf gaat.

buzz

buzz

04-06-2011 om 16:35

Hier

Met de eerste, was het zo een gedoe, alles geprobeerd, op eeng gegevenmoment zij ik.
Tjonge ..., hoe moet het nou toch, hoe kan ik je nu leren dat je op de wc moet plassen en poepen.
Over een aantal maanden dan moet je naar de basisschool en dan moet je het echt kunnen, het moet echt gaan lukken hoor. En eerlijk gezecht weet ik ook niet hoe ik het je moet leren, het lukt me gewoon niet het je te leren. Ik vind het ook spannend hoor, en moeilijk hoe ik het moet doen. Waarop zijn andwoord was met hele grote verbaasde ogen, OHHH vind jij het ook moeilijk, en spannend, Nou dat vind ik ook, zullen we het samen proberen dan.
Ik zij OK dat vind ik een goed idee. sinds dien alleen nog heel af en toe een ongelukje.
Mijn dochter heeft zich zelf al op haar 2 en een half zindelijk gemaakt dat liep heel anders

Mama_Lynn

Mama_Lynn

04-06-2011 om 20:05

Het komt vast goed

Mijn dochter is net 4, was vanaf 2.5 een dik jaar helemaal zindelijk. Ook hier de al beschreven 'snoepjesmethode' maar dan met pepernoten (met dank aan de sinterklaasperiode). Elke keer dat ze naar de wc ging (in het begin) en later elke keer dat ze een plas of poep deed kreeg ze een pepernootje in haar eigen bakje wat ze dan bij het drinken op mocht eten (om te voorkomen dat ze de hele dag liep te snoepen). In het begin ging ze supervaak, maar daarna viel het wel mee. Tot ze vanaf zo'n 3.5 ineens een terugval liet zien, ik was er eerlijk gezegd ook behoorlijk wanhopig om, niks werkte ze had ineens weer 3 natte broeken op een dag, dus soms deed ik gewoon een luierbroekje weer om (en hoppa, gewoon plassen he, in die luier).
Toen gingen we op vakantie. Daar is ze zelfs nog flink ziek geweest, misschien dat dat geholpen heeft (geen idee, de diarree was niet echt leuk), maar vanaf dat moment is ze weer volledig droog (op 2 kleine ongelukjes na, sinds nu zo'n 2.5 week). Het recept? Ze zegt zelf: 'meisjes van 4 plassen niet meer in de broek'. Het kan dus best zo zijn dat het kwartje vanzelf valt als hij gaat wennen op school/ bijna 4 is.

Groetjes, en succes ermee, het is soms echt lastig vooral als je weet dat ze het kunnen!!

Mama_Lynn

Stickeren voor een droge broek

Mijn oudste liet precies hetzelfde patroon zien als jouw ventje! Hartstikke zindelijk, maar geen zin om er op tijd voor naar de wc te gaan. En niet erg onder de indruk van een vieze natte onderbroek.
Aan het begin van zijn potjestraining hadden wij gestickerd: voor elk plasje een sticker, je kent het wel. Toen hij dus ruim 3 was, en steeds maar in zijn broek bleef plassen, hebben we het stickersysteem omgedraaid: Twee keer per dag vóór het slapen gaan mocht hij een sticker plakken als hij tot die tijd nog steeds een droge broek had gehad. Ik had een kaart gemaakt, waarop hij de stickertjes in een "parcours" mocht plakken. Aan het einde van dat "parcours" stond een beloninkje afgebeeld. Bij de eerste kaart was dat een afbeelding van een ritje met de trein. De tweede keer was het een softijsje, en de derde keer was het een Diego-boek. Je werkt zo echt naar een beloning toe door je onderbroek droog te houden. Het werkte echt heel goed!De derde kaart was eigenlijk al niet meer nodig, maar ach. Eén kaart duurde ongeveer een week.
Wie weet werkt dit voor jou?
succes!

Kiki

Kiki

04-06-2011 om 21:53

Goh [email protected],

wat een leuke tip zeg. Dat ga ik eens proberen, hij is slim zat.

Vandaag was overigens weer helemaal niets met het zindelijk worden. Maar ik heb mijn pokerface gehouden, nou volgens mij prikt hij daar finaal door heen.

Ik hoop echt dat hij zindelijk is voor de baby geboren is, drie kinderen moeten verschonen vind ik echt teveel :)

ayla

ayla

05-06-2011 om 08:34

Hier ook gehad

bij de oudste, op een bepaaldt ogenblik heb ik zeker 30 onderbroekjes bij de zeeman gekocht en het broekplassen en poepen gaan negeren, geen opmerkingen erover maken, maar gewoon schoonmaken en nieuwe onderbroek aan. maar ook geen luier aan doen. Dat hielp, ik maakte me niet meer druk, zij ook niet en binnen 2 maanden was ze zindelijk

Thursday Next

Thursday Next

05-06-2011 om 18:05

Hier

net als [email protected], bij de jongste tenminste. Stickers voor een dag droog. Dat werkte inderdaad prima, er waren een paar ongelukjes dus dagen geen sticker maar daardoor raakte ze niet ontmoedigd. Wij hadden een kaart met 15 stickers naar een cadeautje, dat was genoeg. We hebben ook de sticker-na-plas methode geprobeerd, dat werkte nauwelijks.

ayla

ayla

05-06-2011 om 18:16

Grove schatting pelle

Het is alweer 4 jaar geleden ;-) de hele vieze gooide ik weg de rest werd gewoon gewassen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.