Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Mama_Lynn

Mama_Lynn

24-03-2011 om 08:12

Zindelijkheid tips?

Onze dochter van bijna 4 was met 2.5 jaar zindelijk. De laatste maanden zien we steeds meer een terugval in zindelijkheid. In eerste instantie hadden we niet de indruk, en eigenlijk nog steeds niet zo, dat ze het niet kan of wil, maar dat ze het 'vergeet' of dat ze bij het plassen niet netjes op de wc ging zitten, waardoor ze er overheen plaste. Helaas zitten we nu op een punt dat ze bijna dagelijks wel weer een of meerdere natte broeken heeft. Ze laat zich moeilijk naar de wc sturen (dwarse periode, vermoedelijk omdat ze erg toe is aan school) en over het algemeen gaat het mis tussen het avondeten en naar bed gaat (wat redelijk snel op elkaar volgt). We hebben ook een aantal keer gezien dat ze op haar stoel zit te plassen of we vonden natte plekken op de vloerbedenkking van haar slaapkamer. Over 2 maanden gaat ze naar school en ik houd eerlijk gezegd mijn hart vast hoe het daar zal gaan. Een beloningssysteem werkt niet, negeren werkt niet, boos worden ook niet, dus we weten eigenlijk niet meer zo goed wat we moeten doen.

Iemand nog supertips?

Mama_lynn

Je schouders ophalen

en gewoon haar verschonen en de boel opruimen. Kijken of het straks beter gaat. En belonen als ze wel goed naar de wc gaat.

Ik herken het wel van mijn oudste, die had ook van die fases dat het opeens minder was. Afgelopen half jaar (ze is nu 8) stelde ze het soms te laat uit en dan moest ze heel snel zijn om nog op de wc te plassen, soort dingetje werd dat, inmiddels weer vanzelf over gegaan.

Valkyre

Valkyre

24-03-2011 om 11:59

Hier hetzelfde

probleem. Ik heb 't idee dat het spanning is - hij gaat binnenkort wennen op school en moet daarvoor nog geopereerd worden. Ook dwars, net als bij jou. En als hij met andere kinderen speelt, wil hij niks missen en stelt hij het te lang uit. Het gekke is: op de creche blijft hij altijd droog, want daar gaat hij met de meute mee!

We hebben min of meer besloten af te wachten of het vanzelf over gaat. Zo af en toe zeggen we wel dat hij het op school ook zelf moet kunnen, maar dan zegt hij: op school ga ik zelf. Jaja....

Mama_Lynn

Mama_Lynn

24-03-2011 om 20:35

Beloningssysteem

Ja, dat zou kunnen idd. We sturen haar ook wel meer weer naar de wc (alleen is het vaak zo'n heisa dus, omdat ze niet wil). Ze kon stickers verdienen als ze droog bleef en met x aantal stickers een klein cadeautje uitzoeken

Trouwens...dat posten helpt volgens mij :) Vandaag was ze droog. Misschien hielp het dat papa gezegd had dat als ze droog bleef ijs als toetje kreeg...;) (maar dat gaan we niet elke dag doen dus!). Het rare is gewoon dat ze het wel kan (al dan niet met een stukje sturing en begeleiding). Ik denk dat het toch die fase voorafgaand aan school is, terwijl ze er wel heel erg naar uitziet en ook een juf krijgt die ze al kent.

Elke dag maar gewoon opnieuw proberen dus, diep ademhalen, niet teveel nadruk op leggen als het misgaat en uitgebreid complimenteren als het wel goed gaat :)
Ben blij met jullie reacties dat het herkenbaar is!

Mama_Lynn

Yaron

Yaron

25-03-2011 om 13:52

Hier

Dochter van 3 en een half is ook al een jaar zindelijk, maar sinds 2 maanden was ze weer regelmatig nat, ik heb het genegeerd, ik ben boos geweest, maar niets hielp. Nu ga ik sinds een week weer met haar naar de wc, als ik zie dat ze moet plassen, pak ik haar handje en zeg "we gaan naar de wc", ze gaat dan zonder protesteren mee en is bijna niet meer nat geweest en die keren dat ze het wel was heb ik haar schone kleren gegeven en verder geen aandacht aan besteed.

Mama_Lynn

Mama_Lynn

25-03-2011 om 20:17

Lol - weer droog vandaag!

Lol...ik ga voortaan weer posten als ik een probleem heb haha. Voor de 2e dag op rij ineens weer droog. Maf kind. Stonden we in de praxis plantjes te kopen. Mama, ik moet plassen. Ik: je moet het nu nog even ophouden. En je bent net toch geweest in de Ikea (bij kinderland, had ze verteld). Dochter: ja, maar ik heb het al gedaan. Ok, jammer dan, kan ik nu toch niks aan doen. Staan we uiteindelijk in de rij, zie ik daar een toilet, dus ben even gegaan: blijkt ze nog helemaal droog.

Op dit moment focussen we er niet zoveel op het misgaan, in die zin als het mis gaat, gaat het mis, jammer dan. Gaat het de hele dag goed (tussentijds sturen we haar regelmatig naar de wc. Als ze moet plassen sowieso en ook voor we weggaan en voor het eten en naar bed gaan. Is ze droog nog 's avonds, dan vraagt ze zelf wel of de sticker geplakt mag worden (tuurlijk, altijd), maar wij zijn daar nu niet direct zo mee bezig (zo van je bent nat, jammer geen sticker). Het lijkt nu te werken, maar we zullen zien. Ze lijkt ook wat minder heisa te maken als ik haar naar de wc stuur, dus misschien moet het gewoon weer even in haar systeem. Sowieso is ze de laatste dagen weer iets gezeglijker. Ik merk dat het heel erg helpt als ik duidelijk zeg wat ik van haar verwacht: ik wil dat jij nu....

Thanks voor de input allemaal.

En Pelle, ja het klopt, het was wel een lange dag hoor en maar 1 sticker verdienen, maar ik was er mee begonnen omdat ik in de veronderstelling was dat het wat zou stimuleren. Ze kon tenslotte al de hele dag droog zijn. Maar dat hielp dus niet. Dus in die zin heb je gelijk en had ik kleinere stapjes moeten maken (dagdelen bijv.) Maar ik wilde mijn beloningssysteem ook even een tijdje uitproberen en kijken hoe het werkte. Maar dat ging dus wat tegenwerken.

Mama_Lynn

Valkyre

Valkyre

30-03-2011 om 21:16

Hier ook

eindelijk weer een goeie dag gehad gisteren! Ik moest wel vaak zeggen dat hij moest gaan plassen (hij grijpt meestal z'n kruis om zijn piemeltje dicht te knijpen, nogal duidelijk haha), maar hij ging meestal zonder morren mee. We zijn gisteren ook even op zijn a.s. school geweest, en daar heb ik hem ook even op het wctje laten plassen - kon hij vast zien waar dat is. En vandaag, toen we thuiskwamen uit de creche, zei ik "ga eerst maar even plassen, daarna mag je kijken wat opa voor je meegebracht heeft" - en hij ging alleen. "Dat kan ik al zelf. Ik ben al heel groot, en ik ga al bijna naar school." Haha!! Geweldig. En ik had me nog wel zo'n zorgen gemaakt na zijn liesbreukoperatie vorige week...

Carolien

Carolien

17-04-2011 om 11:03

Oooh zo herkenbaar

hier ook een bijna kleuter die al helemaal zindelijk was, dag en nacht en die nu ineens weer helemaal teruggevallen is. Soms wel vier keer per dag alles nat.
Ook hier van alles geprobeerd, maar niets helpt. Naar de wc gaan doet ze niet, als we met haar gaan maakt ze een drame. belonen met stickers per keer wil ze niet (die stickers had ik al gedaan mama), extra verhaal aan het einde van de dag als beloning wil ze best, maar niet zo graag dat ze het een probleem vindt als het niet gebeurd.
Wij zijn ook lakoniek geweest, rustig gebleven, boos geworden, ook prijzen we extra als ze wel op de wc plast, maar niets helpt. We hadden gewoon niet genoeg kleren om alle ongelukje op te vangen en daarom heb ik nu als uiterste middel maar weer naar de broekjesluiers gegrepen. Ik dacht dat dat de druk misschien even wat van de ketel zou nemen en dan kan ze toch gewoon makkelijk zelf naar de wc. Vond ze eerst niet leuk, maar nu weer makkelijk. Veel te makkeljk heb ik de indruk. Ik weet het niet meer......
Groetjes,
Carolien

Fleur

Fleur

18-04-2011 om 16:29

Ik heb het al eens verteld, maar wat ik heb gedaan

Ik heb een tweeling en die waren een week voor school nog niet zindelijk, ik heb wat *lullige*kadootjes gekocht bij de action en die links en rechts van de pot gelegd, ging er eentje naar de wc,dan mocht hij een kadootje uitzoeken, op dag twee waren ze zindelijk voor zowel het poepen als plassen en de oudste ook in de nacht, de jongste kwam 2 maand later
Ik had zelf het idee dat omdat dat kadootje er gelijk was, het beter werkte als een beloningssysteem met stickers

Valkyre

Valkyre

18-04-2011 om 20:54

Gewoon volhouden

Zoonlief is nu drie keer naar school geweest om te wennen, en vindt zichzelf ineens een hele vent. Hij heeft nog weleens een ongelukje, maar alleen sporadisch. Toen hij vandaag thuiskwam van de BSO (ook daar wennen), was ik aan 't koken. Ik zei: ga je even plassen? We gaan zo eten. "Ja hoor, mam. Dat kan ik wel zelf!"

Haha, "mam". Three, going on thirteen!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.