Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Carolien

Carolien

13-01-2010 om 09:40

Zoon 18 maanden slaapt niet door!

Mijn zoontje van 18 maanden heeft in zijn hele leventje misschien 3 keer echt doorgeslapen (tot na 6.00 uur, dan ben ik al redelijk tevreden), en dit begint me behoorlijk te vervelen! Zijn slaapritme wisselt erg, maar zo gemiddeld wordt hij om een uur of 5 wakker. Meestal geef ik hem dan een fles warme melk (drinkt hij zelf in z'n bedje), en dan slaapt hij vaak weer verder tot een uur of 7, maar de laatste tijd slaapt hij steeds vaker niet verder! Hij begint dan na een half uurtje te jammeren of mama te roepen en maakt zo ook regelmatig zijn zus wakker (die haar slaap juist weer hard nodig heeft, want gaat sinds kort naar school).
Ik merk dat ik het nu echt zat ben, maar mis zelf de energie om echt iets te veranderen (lees: laten huilen). Toch hoop ik hier een hart onder de riem te krijgen of misschien wel de gouden tip....
In ieder geval heb ik even mijn hart gelucht...

Bedankt!

Biene M.

Biene M.

13-01-2010 om 10:03

Je bent niet alleen

Hier een dreumes van 22 maanden die in zijn leven 5 keer heeft doorgeslapen. Als alles goed gaat, wordt hij rond 3.30 uur voor het eerst wakker. Na een uurtje bij mij in bed slaapt hij dan weer verder tot een uur of 6/7. Maar er hoeft hem maar dit dwars te zitten en hij wordt al rond 23.00 of 1.00 uur wakker en daarna elke drie uur of zo.

We hebben al een aantal keren "slaaptraining" (d.w.z. laten huilen) ingepland, maar alsof de duvel er mee speelt wordt hij iedere keer ziek of komt er iets anders tussen waardoor het niet doorgaat.

Janna3

Janna3

13-01-2010 om 10:33

Nog een hart onder de riem

Onze kinderen sliepen pas door toen ze een jaar of vijf waren. Wij hebben er een goede modus voor gevonden waardoor we er zelf zo min mogelijk last van hebben. De kinderen begonnen (en beginnen, jongste is drie en slaapt niet door) in hun eigen bed en als ze wakker worden mogen ze tussen ons in verder slapen. We praten niet, maken het ook niet gezellig, wij slapen en kind dus ook. Ik heb nooit willen strijden en zeker niet 's nachts. Wel kregen ze inderdaad vaak rond vijf uur, half zes een fles warme melk om vervolgens nog een uurtje te pakken. Inmiddels slaap ik al zo'n tien jaar niet door en echt, ook dat went. Ik functioneer prima en zelfs als het volk ergens anders logeert word ik 's nachts wakker...

Linda99

Linda99

13-01-2010 om 11:44

Carolien

Hier ook een slechte doorslaper. De eerste drie jaar gewoon NIET en nu ze bijna vier is slaapt ze gelukkig meestal wel door (maar ook vaak niet dus).

Mijn belangrijkste tip: erger je niet te veel. Het is absoluut verevelend maar als je er relaxed probeert mee om te gaan is dat voor jezelf het beste. De nachten dat ikzelf gefrustreerd en moe was lukte het alleen maar slechter om dochterlief weer in bed/slaap te krijgen.

In de bieb zijn trouwens boeken te leen over slaapproblemen bij kinderen waar veel nuttige tips in staan.

Bij ons was de beste oplossing trouwens dezelfde als die van Janna.

Massi Nissa

Massi Nissa

13-01-2010 om 11:46

Hier ook doodnormaal

Onze dochter (3j2m) wordt al haar hele leven 's nachts wakker. De eerste 18 maanden ging ik eruit (toen dronk ze nog een flesje 's nachts), daarna nam mijn man het bijna altijd over (hij hoort haar net iets eerder dan ik). We moeten (hij moet) er meestal 1 keer naar toe, soms twee. Het is niet anders. Gelukkig slaapt ze wel meteen weer in na het plasje / teruggevonden knuffelbeest / wat het ook was.
Ik ga er maar vanuit dat het een keer overgaat. Wij stellen geen trainingen in, nooit zelfs maar overwogen. Net wat Janna zegt, je went eraan en hoopt dat er ooit een tijd komt dat je heerlijk kunt doorslapen.
Groetjes
Massi

Janna3

Janna3

13-01-2010 om 13:14

Wraak:-)

En als ik heeel moe was hield ik me op de been met het volgende vooruitzicht: De eerste keer dat ze heel laat van een feestje thuiskomen ga ik de volgende ochtend om 7.00 uur het wasgoed in hun kast leggen en de bovenverdieping stofzuigen. Als vergelding voor alle gebroken nachten...

Linda99

Linda99

13-01-2010 om 14:16

Janna!

Haha, dat hebben wij ons ook al voorgenomen, om tzt wraak te gaan nemen ;-)

Wat trouwens bij ons uiteindelijk ook wel een beetje heeft meegeholpen aan het doorslapen was de Kidsleep wekker. Dat is hetzelfde idee als een lampje met tijdschakelaar maar dan beter visueel uitgewerkt met een wandelend konijntje en een slapend konijntje. En mevrouw weet dondersgoed dat ze hetzelfde als konijn moet doen (en soms doet ze dat dus ook braaf). Wel is dit pas vanaf 2 jaar een beetje te begrijpen voor kinderen.

Carolien ten Wolde

Carolien ten Wolde

13-01-2010 om 14:24

Bedankt!

Ach ja, ik weet het ook eigenlijk wel, en bij mijn oudste heeft het ook behoorlijk lang geduurd voor ze het in de gaten had, en nog is er regelmatig wat, dus de keren dat ik de afgelopen 4 jaar een goede nacht heb gemaakt zijn op 1 hand te tellen. Toch doet het me goed om te horen dat mijn kinderen niet de enige slechte slapers zijn. Het is nou eenmaal zo frustrerend als vriendinnen vertellen van hun nog geen 2 maanden oude kinderen die al een paar weken elke nacht doorslapen tot half 8 's ochtends... Dan denk ik toch: wat doe ik verkeerd...

En toch went het nooit helemaal bij mij, na een paar nachten heel slecht slapen kan je me opvegen, lukt het me niet meer om geduldig te blijven als de oudste begint te zeuren om niks en energie om gezellig spelletjes te doen is er helemaal niet meer...

Maar goed, ik wacht nog steeds geduldig op de dag dat hij ineens vanzelf het licht ziet!
En ja, zo'n wraakactie zie ik ook wel zitten :-)

Linda99

Linda99

13-01-2010 om 14:38

Carolien

Wat ik me nog afvraag, is er ook een papa beschikbaar om er 's nachts uit te gaan? En heb je een logeeradres voor de jongste om een keer lekker bij te kunnen tanken zelf?

In ons geval wordt papa niet wakker van de jongste en als ik hem wakker maakte dan leverde dat geen goed humeur bij hem op. Dus in ons geval was/ben ik dan maar altijd de pineut.

En verder: succes!

Carolien

Carolien

13-01-2010 om 15:42

Papa

Papa kan helaas niet helpen, want zit na een ernstig ongeval in een revalidatiecentrum. Komt binnenkort wel thuis, maar kan niet veel doen, want komt zelf zijn bed niet uit.

Ja, dat maakt het natuurlijk allemaal nog moeilijker, maar daar zal ik hier verder niet over uitwijden, dat is een heel ander verhaal...

Biene M.

Biene M.

13-01-2010 om 19:14

Jeetje carolien

Sterkte!

Oordopjes?

Heb niet alles gelezen, maar gewoon er eventjes door heen bikkelen en indd laten huilen, je zult verbaasd staan dat hij na ongeveer 3 nachten het wel zal opgeven. En in die tussentijd doe jij lekker oordopjes in
En soms helpt het ook om hem eens uit logeren te laten gaan, ineens een ander ritme met andere gewoontes kan ineens een shock zijn voor je zoontje.
Hier een beeb die nu bijna 1 is en eerst altijd standaard om 3.00 wakker werd en maar 1 ding wilde, we hebben doorgepakt en hem laten huilen en het gekke is, na 2 nachten was hij er doorheen en sliep door tot 7.00! En wij?? Wij werden nog weken achterelkaar om 3.00 wakker, zo zat dat vastgebroed in ons ritme. Nu komt hij soms, maar eigenlijk meer niet dan wel.
Succes met je man. Lijkt me erg heftig en waarschijnlijk zal je dit ook wel "energie" vreten.

Linda99

Linda99

13-01-2010 om 20:20

Berber

Als je zoontje netjes "de opdracht" opvolgt dan is het een wondermiddel ;-) Maar bij ons werkt het volgens mij vooral 's nachts als ze half wakker is en ziet dat konijn nog slaapt. Maar zeker weten doe ik het niet.Wel weet ik dat ze beledigt is als ik haar 's ochtends wakker maak als konijn nog slaapt. Tja, in het weekend laat ik konijn een half uur later wakker worden en soms vergeet ik hem terug te zetten :-D

Linda99

Linda99

13-01-2010 om 20:21

Carolien

Jee, dat maakt het inderdaad een stuk heftiger als anders. En dan kun je 's nachts ook minder hebben.....Sterkte en hopelijk kun je de kracht vinden om de ideale manier te vinden.

Linda99

Linda99

13-01-2010 om 20:24

Thein

Klinkt altijd heel simpel: even doorbijten en gewoon laten huilen. Maar die manier werkt maar zelden......En als je nog meer kinderen hebt die liggen te slapen (of een buurvrouw die op de muur bonst, beide mijn situatie dus) dan is dat geen doen. Semi-overspannen moeders kunnen er sowieso al helemaal niet tegen ;-)

(onze jongste was een huilbaby dus dan is laten huilen 's nachts net zoiets als zout in de wonden...plus het feit dat het niet werkte de keren dat we het dapper hebben geprobeerd)

An

An

13-01-2010 om 21:05

In ons bed

Hoi,

Hier ook een die bijna 3 is. Ze ligt nu, na een heleboel ellende en 'slaaptrainingen' bij ons op de kamer in een kampeerbedje. Bij de eerste keer wakker worden leg ik haar tussen ons in. Dan slaapt ze rustig tot 8!!!uur verder. Wij zijn erachter dat dit voor ons het beste werkt. Overigens zeggen ook wij niets en blijft het donker.
Succes hoor!
An

Berber

Als het probleem niet zozeer is dat je kind 's nachts wakker wordt, maar meer dat hij te vroeg wakker wordt, dan hoef je geen dure konijnenlamp aan te schaffen (kan natuurlijk wel) maar kan je ook een gewoon lampje met een tijdschakelaar (paar euro) nemen. Leg zoon uit dat hij uit zijn bed mag als de lamp brandt. Beloon hem met iets als hij dat netjes doet, en dan wordt het een gewoonte. Nou ja, dat is in elk geval de bedoeling ;-)
Dat hebben wij bij onze zoon gedaan voordat hij 3 was, aan een kind van 4 moet dat in principe wel uit te leggen zijn. Hij had het kunstje vrij snel door (midden in de nacht wakker worden is een wat ander verhaal, al gaat dat tegenwoordig ook wel goed).

Overigens staat de lamp bij ons om half 7, dus echt uitslapen is er niet bij ;-)

Groeten,

Temet

Zelf doorslapen en fit zijn

Inmiddels slaapt de jongste van 17 maanden al een maandje of wat door. Hij heeft het eerste jaar bij ons in de kamer geslapen en sinds hij op zijn eigen kamertje ligt, slaapt hij door. Ik koppel deze twee dingen overigens absoluut niet aan elkaar. Hij is op een gegeven moment van de nachtvoeding afgeraakt (dat viel toevallig samen met eigen kamer) en sindsdien slaapt hij eigenlijk altijd door.

Omdat de oudste, die ook heel lang elke nacht wakker werd, tegenwoordig meestal ook doorslaapt, kennen we hier na 5,5 jaar opeens weer de luxe van zelf kunnen doorslapen. En weet je, ik ben er niet eens zeker van of ik er nou echt zoveel fitter door ben. Je went aan dat slaappatroon van 1 of 2 x per nacht eruit moeten.

Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte met de situatie, want het lijkt me niet gemakkelijk. En weet je, zoals het nu gaat, zal het niet eeuwig gaan. Er komt écht een tijd dat je jongste gaat doorslapen en dat kan heel opeens zijn, dat is misschien iets om aan vast te houden.

Chris

Kiki

Kiki

14-01-2010 om 23:57

Ach mijn zoontje slaapt ook echt niet door

en het lijkt alleen maar erger te worden in plaats van minder.

We gaan hem dit weekend nu gewoon laten huilen, we zijn het zat en bovenal zijn wij moe.
Maar ja, hij heeft het van geen vreemde, zelfs voor ik kinderen had kon ik me de laatste nacht niet meer herinneren dat ik doorsliep.

ayla

ayla

15-01-2010 om 09:45

Hier ook

nu peuterzoon sliep niet door tot hij bijna 2 was. gek werden we ervan, niet 1 of 2 keer per nacht eruit maar 4 tot 5 keer en krijsen dat hij deed. We zijn nachten met hem naar onder gegaan omdat hij dan kon spelen en dan lagen wij wat te suffen op de bank. Bij ons in bed hielp niet want dat was 1 groot feest voor hem en dan sliepen we ook niet, laten huilen werkte ook niet want hij schreeuwde zo hard dat de buren ervan wakker werden en hij kon lang vol houden. Toen hij ruim een half jaar was is hij een week naar het zh gegaan, voor ons wat rust en zij konden uitsluiten dat er medisch niets was, ook daar kregen ze hem niet aan het doorslapen.
Wat waarschijnlijk bij ons heeft geholpen was het weghalen van zijn neusamandelen en het plaatsen van buisjes want opeens drie weken hierna ging hij doorslapen. Sindsdien slaapt hij het merendeel van de nachten door en hoeven we er alleen uit als hij eng droomt.

Berber

Zoon heeft dus 3 lampen op zijn kamer: een aan het plafond voor de algemene verlichting, een nachtlampje, en een spotje dat er alleen maar is om daar die tijdschakelaar op aan te sluiten. Die lamp gaat dan dus aan om half zeven.

Nachtlampje uit om half zeven werkt hier niet, want in de winter is het dan nog stikkedonker, en mijn partner ziet in het donker nogal slecht. Als die zoon dan uit bed zou halen breekt-ie zijn nek over zoons sloffen ;-)

Groeten,

Temet

Linda99

Linda99

15-01-2010 om 10:57

Berber en ayla

Berber: de wekker is inderdaad niet goedkoop. Wij hadden de mazzel dat jongste destijds bijna jarig was en oma de wekker cadeau heeft gegeven. Heb je op marktplaats gekeken? En ik weet dat Trekpleister soms ook zo'n soort wekker heeft.

Ayla: fijn dat de ingreep bij jullie zo goed voor het slapen heeft gewerkt. Hier al vanaf 14 maanden buisjes en neusamandel eruit maar dat maakte voor het slapen niet uit helaas (gelukkig wel voor een boel andere dingen).

Carolien: hoe gaat het nu? Heb je iets gehad aan de tips hier?

Carolien

Carolien

15-01-2010 om 15:29

Linda99

Het doet in ieder geval goed om weer even te horen dat ik niet alleen sta :-). Ik ga soms zo twijfelen aan mezelf, mede doordat dochter net zo'n slechte slaper was.
En ja, ik kijk nog steeds met smart uit naar de tijd dat ik weer eens een nachtje kan doorhalen, ik heb mijn energie nou eenmaal hard nodig!

Bedankt voor alle reacties in ieder geval!

Kadonaj

Kadonaj

15-01-2010 om 16:19

Niet om je te ontmoedigen...

Ik leef helemaal met je mee, hier begon de ellende met 11 maanden en hij is nu 5...

Inmiddels hebben we hem 'geleerd' dat hij best wakker mag zijn, maar dan zichzelf moet vermaken, dus we zorgden ervoor dat hij, als kleintje al, iets in bed had om mee te spelen. Kwam bij ons ook nog bij dat hij met 11 maanden al uit zijn ledikant kon klimmen, dus hij speelde op een gegeven moment dan wel lekker in zn kamertje...

gouden regel... je kan een kind niet dwingen om te slapen, wel om in zn bedje/kamer te blijven...

En de gouden tip, logeerpartijtjes, Of voor je kleine, of voor jezelf, mag papa het even opknappen ;)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.