Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Carolien

Carolien

03-01-2012 om 13:38

Zoon 3 1/2 extreem bang voor donker

Mijn zoon van 3-en-een-half is de laatste weken extreem bang voor donker. Het is niet zo zeer dat hij het eng vindt om in het donker te zijn ('s nachts heeft hij een klein nachtlampje en een groter lampje dat hij zelf aan kan doen als hij wakker wordt). Hij vindt het vooral eng om een donkere ruimte in te kijken. Als hij bijv. 's avonds naar boven gaat moeten in alle kamers de lampen aan, anders durft hij niet langs zo'n kamer te lopen. Maar ook overdag durft hij niet langs de badkamer (zit geen raam in, dus beetje donker) te lopen.
Verder zit onze trap naar boven in de woonkamer, en als het kan 's middags donker wordt, wil hij per se dat we boven aan de trap een lamp aan doen, anders is hij echt hysterisch bang en kruipt weg achter de bank.

Ik vind het echt heel lastig, want steeds overal de lampen aan kost nogal wat stroom, en ik wil ook grenzen stellen aan het meegaan in zo'n angst.
Als ik vraag waar hij bang voor is zegt hij 'spoken' of 'monsters', en dus heb ik al heel vaak alle spoken en monsters de deur uit gejaagd. Ook zegt hij zelf dat hij best wel weet dat ze helemaal niet bestaan, en toch...
We proberen spelenderwijs hem wat dapperder te maken, maar tot nu toe zonder succes.

Heeft iemand ervaring/tips?

Alvast bedankt,
Carolien

Geen idee

Maar ook dit is weer een fase. Dit is echt de leeftijd dat de angsten op komen spelen..... hier ook een jochie wat iedere keer als hij naar de wc gaat, vraagt of er geen monsters en spoken zijn...... Het gaat weer een keer over, maar een oplossing heb ik niet voor je helaas. Ze kunnen op deze leeftijd werkelijkheid en fantasie nog niet goed scheiden..... Sterkte er mee, want het is soms best knap lastig.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

03-01-2012 om 18:59

Ik zou

wel het licht overal aan doen. Mijn zoon is ook bang in het donker, slaapt vaak met al het licht in zijn kamer aan. De ene keer is het erger dan de andere, ik denk dat het vanzelf wel over gaat.

Ken je trouwens het boek 'Kikker is bang' van Max Velthuis? Gaat erover dat spoken en monsters niet bestaan. Misschien leuk om voor te lezen.

Biene M.

Biene M.

03-01-2012 om 21:43

Alleen een boekentip

Ik denk dat het boek "Welterusten kleine beer" van Waddell nu erg leuk is voor je zoontje.

Sterkte, hopelijk trekt het snel weer bij!

Carolien

Carolien

05-01-2012 om 14:56

Bedankt

bedankt voor de tips, het boek van kikker zal ik eens bij de bieb opzoeken, die van kleine beer hebben we! (ik had zelfs het vermoeden dat hij erdoor geinspireerd was, inmiddels heb ik wel in de gaten dat z'n angst echt is).

stopcontactlampjes zijn helaas niet fel genoeg voor hem, wel een handige tip voor de rest van het gezin trouwens! (vooral met bewegingssensor dan)

Ach ja, ook deze fase zal voorbij gaan, bedankt voor het meedenken!

Carolien

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.