Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Zoon 3,5 luistert helemaal niet

Hallo,

Mijn zoon is 3 jaar 4 maanden, actief, vrolijk, slim,....maar jammer dat
hij helemaal niet luisteert noch naar mij noch naar zijn vader.

ik vind geen oplossing!!!! ik heb alles geprobeerd: praten, straf geven,
slaan,... maar hij doet wat hij wil

Hij luisteert helemaal echt niet en dat vind ik vervelend

Hij doet alles zonder toestemming

Hebben jullie ervaring en tips voor zijn gedrag

Groetjes

Bananen

Hier een dame van bijna 4 met heel vaak bananen in d'r oren. Kan 5 keer iets vragen en gewoon geen antwoord krijgen.
Men zegt dat je zoveel mogelijk moet proberen om je kind aan te kijken tijdens het communiceren en een bevestiging te krijgen of het doorkomt wat je zegt.
Ik zeg expres "men zegt", omdat het bij mijn dochter vaak ook niet helpt ;-)
Ik lees wel mee, maar heb geen werkende tips voor je.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-08-2010 om 21:12

Hier ook

Dochter van ruim 3,5 die alleen luistert als dat haar op dat moment beter uitkomt. Ze hoort trouwens wel alles, dat weet ik zeker, ze kiest er alleen voor om gewoon haar eigen zin te doen. Wat ik nu doe: als het niet zo belangrijk is, geef ik haar wat tijd - soms zit ze gewoon heel erg in een activiteit en kan ze zich moeilijk losrukken. Als het wel belangrijk is, geef ik een duidelijke keuze, met het leukste alternatief als laatste: "Als je nu niet opruimt, kunnen we niet meer naar buiten, want ik moet straks koken. Als je wel even opruimt, kunnen we nog naar de speeltuin." Ik ben dan wel consequent. Ruimt ze niet op, dan gaan we niet. Dat lijkt nu toch echt te werken. Niet altijd, maar vaak genoeg.
O, en: als dochter moe is, is luisteren vaak teveel gevraagd. Ik stuur haar dan gewoon fysiek, dus niet: loop even mee naar de badkamer, ik moet nog je tanden poetsen, maar haar hand pakken of kind optillen en naar de badkamer gaan. Wel zo makkelijk.
Groetjes
Massi

Guinevere

Guinevere

19-08-2010 om 22:06

Ja hoor

Ja hoor, hier een exact even oude zoon. Luisteren? Ech nie! Hij is namelijk van mening dat hij zelf de baas is (zegt hij ook nog regelmatig letterlijk). Voor de rest gaat hij in discussie of ontkent elke wijze raad (dat is allemaal niet waar). Vermoedelijk wordt dit gedrag veroorzaakt door 1. eigenwijs karakter, 2. tot enkele maanden geleden te toegeeflijk gedrag van pa en ma, 3. nogal bijdehand mannetje.
Wij zijn sinds kort over gegaaan op de "als jij niet dit, dan helaas niet dat" methode. Daar is ie toch echt oud genoeg voor. Dus ja, ik láát 'm staan in de winkel als hij het vertikt om mee te lopen. Nee, hij krijgt echt geen toetje als hij niet eerst doperwten eet. Dit in combinatie met de onderste traptrede waar hij mag nadenken over zijn gedrag als hij ons weer eens een mep verkoopt, of krijsend zijn zin door probeert te drijven, begint langzamerhand zijn vruchten af te werpen.
Praten helpt nog niet echt 100% op deze leeftijd, daar moeten ze toch een tikkeltje ouder voor zijn denk ik. Bij kleuters lukt dat al beter. Oorzaak/gevolg snappen ze met 3 echter wel heel goed!
En..zei je nou dat jullie hem slaan? Nee toch?

Oh is het de leeftijd dan?

Hier precies hetzelfde met zoon 3j8m. Net als Massidochter, hij hoort alles maar doet zijn eigen ding. Soms probeer ik iets te zeggen, kapt hij me af met 'maar ik weet wat je gaat zeggen' en heeft dat vrijwel altijd goed. Monster. Hij zegt nu vaak 'ik beslis' en dat is nogal eens lastig. Of hij probeert mij te vertellen wat ik moet doen. Hier werkt ook het best de 'als-dan' methode. Zo maakt hij zijn eigen keuzes maar well consequent blijven. Jammergenoeg gaan ze hier pas de sept na 4e verjaardag naar school :(

Massi Nissa

Massi Nissa

20-08-2010 om 14:31

Balen petal

Dat je zoon nog zo lang moet wachten om naar school te mogen. En dat terwijl het zo'n slim manneke is. Ik dank de hemel dat dochter eind november naar school mag/kan, ze is zo toe aan iets nieuws. Ik weet trouwens niet of het de leeftijd is, hoor, dat niet luisteren - ik vrees eigenlijk dat het permanent zou kunnen worden. Dochter heeft twee vriendinnetjes van dezelfde leeftijd die veeeeel braver zijn en beter luisteren. Misschien heb ik wel gewoon een supereigenwijs, slecht opgevoed tutholaatje. Gelukkig is ze meestal wel heel vrolijk, dat maakt veel goed :-).
Groetjes
Massi

Guinevere

Guinevere

20-08-2010 om 22:16

Doet me er aan denken

Superdwarse zoon hier speelt bij voorkeur met kinderen van een kleine 3 jaar ouder. Dat heeft vermoedelijk ook wel zo zijn gevolgen voor zijn gedrag. En dat zijn meestal niet eens de braafste/rustigste kinderen, maar de avontuurlijker types.

Permanent?

Aaaaaargh. Ik kan alles aan als het tijdelijk is. Gelukkig woon ik in een land waar kinderen al heel jong naar kostschool kunnen ;)

dc

dc

21-08-2010 om 12:30

Petal

Da's waar! Die onthou ik voor als mijn kinderen te moeilijk worden!

En een tip om te zorgen dat een kind luistert, is vragen de vraag te herhalen. Vaak gaan ze zo op in waar ze mee bezig zijn, dat ze ja zeggen, maar niet eens weten waarom ze ja zeggen. Net zoals mijn man eigenlijk ;-)

En kies je strijdpunten, en wees daar heel consequent in. Doe ook altijd dezelfde straf, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Wij zetten onze kinderen regelmatig in de hoek. Even een soort time-out.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.