Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

marit

marit

14-12-2010 om 22:22

Zoon praat naar binnen

Beetje raar omschreven maar vanaf hij geluid maakt zuigt miin zoon de lucht naar binnen en zo brabbelt hij ook vaak.
Hij kan daarmee echt gekke geluiden maken dat ik af en toe het gevoel heb dat we bij pieterburen zijn :) Mensen draaien echt hun hoofd om, als ze hem horen brabbelen.
Ik vind het wel lief en een beetje vreemd, is er iemand die dit herkent want dit zal het praten niet bespoedigen denk ik?

marit

marit

15-12-2010 om 09:54

Net 2 jaar

w

Logopedie

Ik zou als het echt raar klinkt gewoon een verwijzing naar de logopediste vragen. Zij kunnen beoordelen of er wat aan gedaan moet worden en zo ja, wat.

Primavera

Primavera

17-12-2010 om 12:16

Welke woorden kan hij al zeggen?

Hallo Marit,
Het wordt me uit jouw berichtje niet helemaal duidelijk of je zoon al iets verstaanbaars zegt of niet.
In ieder geval als een kind met twee nog niet of nauwelijks praat wordt het tijd voor onderzoek. Bij 50% is er namelijk meer aan de hand en hulp nodig.
Mijn zoon was er zo eentje. Alles ging goed met zijn ontwikkeling, hij maakte een zeer intelligente indruk, maar praten ho maar. Hoog uit af en toe een woord en wat (ééntonig) gebrabbel. Wij hebben te lang gewacht tot we actie ondernamen, omdat iedereen zei, inclusief huisarts, dat komt wel. Maar het kwam niet. Na zijn derde veranderde hij van een vrolijke dreumes in een depressieve peuter, omdat hij doorkreeg dat hij uitgeloten was van de communicatie mogelijkheden die de rest van de wereld wel tot zijn beschikking heeft. We waren toen net in de medische molen gestapt en met een spoedverklaring waren we een half jaar later eindelijk aan de beurt voor intensieve logopedie. Mijn zoon bleek o.a. orale dyspraxie te hebben. Hij kon gewoon niet uit zichzelf de klanken uitspreken. Op een één of andere manier wist hij niet automatisch hoe en welke spieren hij daarvoor moest gebruiken. Een wat korte tong en liepriem hielp daar ook niet bij. Verder had hij nog andere taalontwikkelingsproblemen.
Zodra hem werd geleerd hoe hij zich kon uiten zonder op gebaren aangewezen te zijn was zijn depressieviteit over. Het heeft zo'n dikke drie jaar, 3 keer in de week logopedie met iedere dag thuis oefenen geduurd voordat hij eindelijk alles min of meer uit kon spreken. Als we er eerder bij waren geweest was het misschien sneller gegaan en hadden we in ieder geval die depressieve shitperiode van hem vermeden. Ik vond het vreselijk om mijn vroege lieve opgewekte extroverte dreumes langzamerhand te zien veranderen in een teruggetrokken ongelukkig kind.
Vandaar dat ik dus met klem aanraad om bij een niet of nauwelijks pratende 2-jarige niet langer te wachten, maar eerst te laten onderzoeken OF je wel kunt afwachten. Het beste is bij een audiologisch centrum, omdat ze daar veel ervaring hebben met de verschillende eventuele onderzoeken waarom een kind slecht of nog niet praat.
Groeten Primavera

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.