Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Zoon van bijna 3 praat niet

Hoi iedereen op dit forum. Ik ben een vader van 3 kinderen, en ik maak mij zorgen over mijn zoontje.

Hij krijgt logopedie vanwege zijn achterstand in zijn taal, en nu blijkt ook nog eens zijn taalbegrip.

Hij is gezond ter wereld gekomen, en motorisch ging hij als een speer, lopen deed hij bijvoorbeeld al met 11 maanden, en hij doet alles wat hij met grove/fijne motorisch zou moeten kunnen voor voor een 3 jarige.

Hij begon zo rond zijn 1e verjaardag al wel met mama zeggen, en alles wat niet mama was is dadda, in de loop naar zijn 2e verjaardag heeft hij er wel woordjes erbij geleerd, die hij niet goed uitspreekt.

Mijn oudste zoon heet bijvoorbeeld Lenn, en die word door hem do-do genoemt, hijzelf heet Sam maar noemt zichzelf do. Mijn dochtertje heet Sanne maar hij noemt haar bam bam.

Het gekke ook van alles is, als hij je dingen wilt duidelijk maken , word hij niet gefrustreerd, hij blijft herhalen tot je zelf weet wat hij nu bedoeld.

De logopedist zei al dat de uitslagen die ze nu heeft van hem nu nog niks zegt over zijn intelligentie. Klopt het trouwens ook dat als je een minder/zwak begaafd kind heb, dat ze motorisch vaak dan ook achterlopen?

Mijntje

Mijntje

19-09-2018 om 18:26

audiologisch centrum

Ik zou je willen adviseren bij de huisarts een verwijzing te vragen voor een audiologisch centrum. Daar kijken ze in een ochtend de oren van je kind na, doen onderzoek naar de oorzaak van zijn taalachterstand en adviseren ze je verder, naar bv Kentalis voor nader onderzoek.

Lottedekort

Lottedekort

21-09-2018 om 21:43

Motorisch

Ik zou het ook voorleggen bij een arts om je zorgen te bespreken. Wellicht kan je zoontje doorverwezen worden. Ikzelf heb te weinig ervaring en kennis om er wat zinnigs over te zeggen

"Klopt het trouwens ook dat als je een minder/zwak begaafd kind heb, dat ze motorisch vaak dan ook achterlopen?"

Ik vond onderstaande informatie op mijnkinderarts.nl. Wie weet heb je daar wat aan.

"Vaak is er naast de verstandelijke handicap ook een late motorische ontwikkeling. Het kind doorloopt dan wel alle fasen van de gewone ontwikkeling, maar in een vertraagd tempo. Daarom wordt er ook wel gesproken over een psycho-motore retardatie. Later blijkt dat kinderen wel zich alle motorische vaardigheden eigen hebben gemaakt, maar dat de kwaliteit waarin de motoriek verloopt anders is dan bij kinderen zonder beperking."

mijk

mijk

21-09-2018 om 21:58

Kan ook alleen

Achterstand in taal zijn. www.kentalis.nl/herken-tos In mijn omgeving heb ik goede ervaringen gezien met de taaltrein het voorschoolse traject van Kentalis.

Mijk

rode krullenbol

rode krullenbol

21-09-2018 om 22:18

Desnoods gebarentaal

De film ‘Modern Times’ kent een betrekkelijk korte scène waarin Charles Chaplin de potentie van mime/gebarenkunst toont. Zie: https://youtu.be/0daS_SDCT_U. Het lied heet weliswaar ‘non-sense song’, maar de inhoud van de vertelling laat zich toch wel raden.

Vanzelfsprekend is het meer dan wenselijk, dat je zoon zich nog goed leert uit te drukken in het Nederlands. Mocht dat om welke reden dan ook onverhoopt niet lukken, dan zal zijn goede motoriek ongetwijfeld uitkomst bieden.

even korte reactie

Heb nu weinig tijd, maar zal later even terugkomen. Ga alsjeblieft met je kind naar een audiologisch centrum. Daar kan, min of meer spelenderwijs (en uiteraard na gesprekken en de nodige vragenlijsten van jullie), vastgesteld worden of je zoontje iets mankeert/ achterloopt en zo ja, wat of waarin.
Als het goed is, kijken er direct mensen uit verschillende disciplines naar hem (o.m.audioloog, orthopedagoog). Blijf niet te lang hangen bij consultatiebureau/huisarts, maar laat hem beoordelen door specialisten.
Klopt het dat je eerder over hem postte? Zo ja, dan zijn je zorgen dus niet verdwenen in de loop der tijd. Mocht hij een taalstoornis of andere ontwikkelingsstoornis hebben, kan vroeg ingrijpen erg belangrijk zijn.

juf Ank

juf Ank

23-09-2018 om 19:38

even los

van de achterstand op taalgebied, vind ik het wel goed teken kwa karakter, dat hij zo volhardend is in het zich duidelijk maken. Hij gaat door tot je hem begrijpt...Geweldig!

Laura

Laura

23-09-2018 om 19:54

het is ook voor zijn taalontwikkeling een zegen dat hij zo doorzet. Ik heb ook een kind met een taalontwikkelingsstoornis dat zich niet uit het veld laat slaan en het blijft proberen. Dat is heel gunstig. Het schijnt dat veel kinderen uit frustratie dichtslaan en het opgeven om zich duidelijk te maken, maar oefening baart kunst.

juf Ank

juf Ank

24-09-2018 om 15:50

precies

Het vergroot zijn draagkracht enorm!

Angela

Angela

03-12-2018 om 23:21

Zoon 3 jaar

Ik heb ook een zoon van 3 jaar. Zit op de ster (nsdsk) met praten loopt hij achter. Hij begrijpt zo goed als alles. Hij brabbelt vaak nog in zijn eigen taal. Hij kan wel woorden zeggen paar korte zinnen. Ze hebben laatst ook getest. Hier uit kwam dat hij nu op het nivo zit als een kind van 2.3 jaar.
Ze kunnen hem niet voldoende helpen, omdat hij meer aandacht nodig heeft dan zijn klasgenootjes. En hij schijnt met zn prikkels te zitten. Ze adviseren het Kabouterhuis. Meestal begrijp ik wel wat hij wilt. Qua opvoeding wilt het niet echt lukken. Denk dat ik soms niet door hem doordring. Ik vraag me af of hij me begrijpt of hij doet alsof. Tis lastig.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden