Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Zoontje (2 jaar) kan niet tegen 'viezigheid'

Ik vroeg me af of er ouders zijn die dit herkennen? Zoontje (wordt volgende week 2) is al een tijdje niet zo dol op 'viezigheid', zoals eten dat op de grond valt of op zijn kleren. Hij begint dan "nee nee" te roepen totdat je het opraapt of afveegt. Als er bijvoorbeeld een druppeltje pudding op zijn armen valt, is het echt drama.
Dit speelt zich nu ongeveer een half jaar af. Ik ging er vanuit dat het een fase zou zijn, maar het lijkt eigenlijk alleen maar erger te worden. Ik vind het ook erg moeilijk om in te schatten hoe ik hierop het beste kan reageren. Ik wil hem niet helemaal overstuur laten worden door het niet op te ruimen, maar ik wil hem hierin ook niet te veel stimuleren.
Herkent iemand dit en zo ja, hoe ging jij hier dan mee om?

dc

dc

11-11-2010 om 21:03

Beetje

Mijn 2 jarige vindt het vreselijk om vies te zijn of vieze handen te hebben. Ik zeg dan dat hij het maar aan z'n kleding af moet vegen :-)

Maar het is niet echt een drama, dus misschien niet te vergelijken.

Jeekaa

Jeekaa

11-11-2010 om 21:15 Topicstarter

Hoef ik hier niet te proberen

"Ik zeg dan dat hij het maar aan z\'n kleding af moet vegen :-)"

Dan wordt je kleding vies en dat kan natuurlijk niet :) Als hij buiten op straat valt klopt hij eerst zijn handjes af en daarna zijn broek (ook als er niks te zien valt).

rozenstruikje

rozenstruikje

11-11-2010 om 22:00

Doekje

Hier bij beide kinderen wel een periode gehad dat ze liever niet vies wilden worden. Ik geef ze altijd standaard een klein nat doekje bij het eten. Ik heb ooit op de vrijmarkt een stapel van die kleine spuugdoekjes gekocht, die maak ik nat met water en daarmee poetsen ze zelf hun mond en handen schoon. Dat mogen ze naar eigen inzicht doen, jongste heeft het vaak zat in de hal voor de spiegel gedaan zodat hij ook nog kon zien hoe hij dat deed, heel grappig.
Eet hij zelf of voer je hem? Als hij zelf eet en zelf op zijn mouw morst, dan zou ik het hem ook zelf laten afvegen. En zeker als er iets op de grond valt en hij heeft daar zelf last van.
En je kunt hem ook eens laten experimenteren: vla op tafel kiepen en ermee tekenen bijvoorbeeld. Kan ook bloot en dan direct in bad.

Rozenstruikje

Guinevere

Guinevere

11-11-2010 om 22:52

Beetje

Hier ook een beetje. Onze oudste was indertijd altijd een blinkend schone peuter. Viezigheid, aan hem niet besteed. Altijd schone handjes, want die smurrie, bah. Gezicht idemdito. Later bleek hij een tactiele overgevoeligheid te hebben (tastzin). Inmiddels is het een 8-jarige viespeuk, dus het is nog grotendeels overgegaan ook (maar probeer hem niet te kietelen, hij gaat al gillen bij het idee).
De aanpak van Rozenstruikje lijkt me een goede trouwens. En lekker veel laten kleien of verven, zandbakken.... maar allemaal tot aan zijn eigen grenzen (en dan telkens net een stapje verder).

Kiki

Kiki

11-11-2010 om 23:09

O hier ook echt niet hoor

vingerverf is not done :) Mamma nee, vinger bah!
Vieze handjes moeten schoongemaakt worden, vieze kleren moeten vervangen worden (wat ik niet doe anders blijf ik wassen)

Gaat vast wel weer over en zo niet heb ik een schoon kind :)

dc

dc

12-11-2010 om 07:50

Verf

Zelfs met een kwast worden z'n handen vies en gaat hij regelmatig z'n handen wassen, om daarna weer vrolijk verder te verven! Ik vind het zo grappig...

Maar zoals ik al zei, niet zo'n fanatiekeling als die van jullie blijkbaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.