Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

zaatje

zaatje

01-09-2010 om 20:18

Zwanger en vijfde ziekte?

Hallo mede lotgenoten,

Ik heb even een vraagje. Ik heb een dochter van bijna 2 jaar oud. Nu heeft ze last van de laatste doorkomende kiezen en was ze vandaag (en gisteren eigenlijk ook) behoorlijk hangerig, huilerig en had ze verhoging (tussen de 38 en 38,5). Nu gaf iemand aan dat het ook de vijfde ziekte kan zijn, op zich niet zo erg, maar ik ben dus zwanger van ons tweede kindje (nu 18 weken). Ik heb even gegoogeld en ik las dat de ziekte zelf niet zoveel kwaad kan bij mijn kleine meid, maar bij mijn baby dus wel. In de slechtste gevallen kan het leiden tot de dood van de baby!!! Ze heeft alleen niet alle symptomen: ze heeft een paar vlekjes op dr billen (maar ze heeft ook last van dunne poep, ik dacht van dr kiezen) en een vlekje op haar wang. Meer niet, daarnaast wel het hangen, huilen en verhoging. Weten jullie nog iets? Tips of gewoon even contact met de huisarts opnemen??

Alvast bedankt!

Guinevere

Guinevere

01-09-2010 om 20:44

Ja, arts

Ja, ik zou zeker uit haar buurt blijven en de huisarts bellen!

Hanne.

Hanne.

02-09-2010 om 09:14

Eerder verloskundige

Ten eerste, ik zou me niet zoveel zorgen maken, ongeveer 60% van de mensen heeft de 5e ziekte al gehad en is daardoor imuun gewoorden.

Geen contact met je kind is niet zo zinvol omdat het, zoals bij zoveel kinderziekten, besmettelijk is voor de uitslag er is. Als ze al ziek is heb je dus niet meer zo veel van haar te 'vrezen'.

Ik zou dus m'n verloskundige bellen en aangeven dat je dochter vermoedelijk de 5e ziekte heeft en vragen wat jij moet. Waarschijnlijk krijg je het advies om goed in de gaten te houden of jij niet ziek wordt, en zo ja krijg je extra controles.

Bloed laten prikken?

Veertig procent heeft het dus niet gehad. Ik zou denk ik wel zeker willen weten of ik immuun was voor de vijfde ziekte. Misschien huisarts of verloskundige vragen om een bloedtest die dit kan bevestigen?

Chris

zaatje

zaatje

02-09-2010 om 12:57

Huisarts.....?

Bedankt voor de reactie. Ik ben vandaag dus even met dochterlief naar de huisarts geweest (tenminste een vervanger, want de onze was met vakantie). Hij dacht dat het niet de vijfde ziekte was en daarnaast zei hij dat de besmettelijke periode dan toch al voorbij is en dat ik er niks meer aan kon doen. Kortom, je wordt niets wijzer van je huisarts?! Ik heb nog even op internet gekeken en als je niet immuun zou zijn voor de vijfde ziekte, dan moet je na ongeveer 2 weken een echo laten doen om te kijken of er sprake is van bloedarmoede. Ik heb toevallig over anderhalve week de 20-weken echo, dus dan neem ik dat meteen even op. De huisarts zei nog wel, dat het risico zeer gering is, dat het nadelige gevolgen heeft voor de baby. Maar ja, ieder risico is er een, hoe gering ook. Het heeft inderdaad geen zin om niet meer met mijn dochter te kroelen of wat dan ook, want als ze de ziekte zou hebben, dan ben ik al te laat. Ik ga er maar vanuit dat ik het ook gehad heb, de syptomen zijn zo algemeen dat mijn moeder het ook niet wist. Even de 20-weken echo afwachten, als dan alles goed is, dan zal het wel meevallen. Nogmaals bedankt voor de reactie.

Liefs zaatje

Talia

Talia

03-09-2010 om 15:54

Ook gehad

Toen ik 19 weken zwanger was kreeg mijn oudste de vijfde ziekte volop. Ik schrok er erg van en heb om advies gevraagd aan mijn gynaecoloog. Via bloedonderzoek is toen gezien dat ik al veel eerder met dit virus in aanraking was geweest en voldoende antistoffen had aangemaakt.
Dat kan dus nagegaan worden, zodat je in een keer weet of je nog alert moet blijven (lees: je zorgen maken) of dat je gerust kunt zijn.
Goede verdere zwangerschap gewenst!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.