Home » Forum » Overtreffen met verjaardagen

Overtreffen met verjaardagen

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

81 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Alexia
Overtreffen met verjaardagen

Mijn dochter vierde vanmiddag haar kinderfeestje voor haar zevende verjaardag, waar we vier kinderen voor hadden uitgenodigd.
Ik kwam vanavond in de Albert Heijn een moeder die ik weleens op school spreek tegen en had het erover. Eigenlijk kwam er bijna meteen de reactie: "Vier kinderen maar? Dat is geen feestje!" waarna ik eigenlijk een preek kreeg met dat ik mijn kind dit niet moet aandoen.

Is dit iets nieuws dat moeders elkaar willen overtreffen met kinderverjaardagen? Waar bemoeit deze moeder zich mee?

Fanny
Nog steeds

Mijn kinderen zijn 23 en 21 en ik had dat gezeik al toen zij op de lagere school zaten. Ging je naar het park, had je naar de bios gemoeten. Ging je naar Artis, had je naar het bos gemoeten. Nodigde je de halve klas uit om spelletjes buiten te doen, had ik minder kinderen moeten uitnodigen.
Gewoon ene oor in, andere oor uit en doen wat jij aankan en je dochter leuk vindt.

maxi
jee

onbegrijpelijk en onbeschoft, iedereen viert hoe ze het zelf willen maar om daar een ander op aan te spreken?
Hoe heb je in hemelsnaam gereageerd?

Alexia
Mijn reactie terug

Getver, wat naar dat jullie ook zulke soort reacties hebben gehad!

Ik schoot in eerste instantie wel in de verdediging maar was daarna stil, monddood en ben weggelopen. Dat was in weinig woorden mijn reactie. Ik ben niet meer zo overstuur al toen ik terug kwam van de AH, maar wat voor een problemen hebben die mensen dat ze zo tekeer gaan over andermans keuzes?

Phryne Fisher
Overstuur?

Dat is nergens voor nodig. Iedereen doet het op zijn eigen manier en kinderen vinden feestjes meestal leuk.

Floria
moeder van kind dat niet was uitgenodigd?

Niet uitgenodigd bij jouw kind?

Niet uitgenodigd bij andere kinderen kan ook nog.

Kaaskopje
Och jee, moeder stond op standje 'hele klas'?

Ik snap dat ook niet. Die mensen hebben zélf een probleem en dat is dat ze kinderen kost wat kost niet teleur willen stellen. Die mentaliteit lijkt overal in te zitten bij sommige mensen. Is juf boos, dan komt pa wel even verhaal halen. Stel je voor dat tere zieltje... Mag kind niet het werkje maken wat hij wil, moe komt daar wel even op hoge poten haar mening over vertellen. Arm kind, hij of zij zou zich eens moeten leren aanpassen.

Het zou, in mijn beleving, een uitzondering moeten zijn als een hele klas wordt uitgenodigd. Dan moet het om een bijzondere mijlpaal gaan. Vind ik dan, hè. Dus 11 of 12 jaar worden en de laatste verjaardag op de basisschool. Of 16 worden. Natuurlijk moet iedereen het zelf weten, vooral doen wat je niet laten kan, maar gun elkaar dat dan ook gewoon.

Kaaskopje
Spontane gedachte

Brutale kinderen zijn er altijd geweest, maar ik word echt moe van wat ik om ons huis heen hoor. Kinderen spelen vervelend met elkaar, hebben totaal geen 'ontzag' voor volwassen mensen, gillen harder dan nodig is... het lijkt allemaal extremer dan 'vroegah'. Uiteraard hoop ik geen ouwe zuurpruim te worden, die vergeten is hoe het was om kind te zijn, dus ik ben wel opgelucht dat onze buren, met jongere kinderen en zelf ook een stuk jonger dan wij, diezelfde constatering hebben uitgesproken. Is dit gedrag misschien een gevolg van dat tere zieltjes syndroom van veel?, sommige? ouders.

Knurf
Gillen

Mijn dochter vroeg laatst of zij vroeger ook zo gilde op straat ... Hmm, ja, eigelijk wel 😂

Kaaskopje
Knurf

Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat mijn dochters en ikzelf dat nooit gedaan hebben. Het hoeft ook echt niet.

Pirata
Kaaskopje

Ik hoor.je eigenlijk zeggen: "Ik heb mijn kinderen zo goed opgevoed, dat ze geen ongewenst gedrag vertoonden". Klopt dat?

Lou
Overstuur

Ik zou ook overstuur zijn van zo'n reactie. Niet alleen boos vanwege waar bemoeit ze zich mee, maar ook: help, mijn kind heeft niet eens meer dan drie vriendjes, en dan ook nog commentaar. Dat kan gewoon flink zeer doen. Dus ik snap je helemaal. Vervolgens laat je het probleem lekker waar het hoort en dat is bij die moeder.

Ik ken het trouwens niet, dat opbieden tegen elkaar, zeker niet met aantallen kinderen op feestje. Het zou ook echt te zot voor woorden zijn. Als het niet zo pijnlijk was, zou je er misschien hard om kunnen lachen.

Jesse_1
Kaaskopje

"Het zou, in mijn beleving, een uitzondering moeten zijn als een hele klas wordt uitgenodigd. Dan moet het om een bijzondere mijlpaal gaan. Vind ik dan, hè. Dus 11 of 12 jaar worden en de laatste verjaardag op de basisschool. Of 16 worden. Natuurlijk moet iedereen het zelf weten, vooral doen wat je niet laten kan, maar gun elkaar dat dan ook gewoon."

Eigenlijk doe je nu hetzelfde als de moeder die vindt dat 'maar' vier kinderen uitnodigen niet volgens de norm is.
Ik heb een kennis die getrouwd is met een Deense. Toen zijn kinderen nog héél klein waren vertelde hij wel eens dat het in Denemarken normaal is om een feestje voor de hele klas te vieren. Dan zijn er nooit kinderen buitengesloten. Hij vond dat erg mooi en wilde dat zelf ook voor zijn kinderen. Toen zijn kinderen de leeftijd hadden dat ze feestjes gingen geven kwam hij er overigens wel op terug :)

Jesse_1
Alexia

Overtreffen van andere moeders op welk gebied dan ook is niet nieuw.
Onze oudste wilde toen hij een jaar of 6 was maar 2 vriendjes uitnodigen. Dan wordt het wel een ander soort feestje, maar het was een van de leukste verjaardagen die we hebben gehad. Uiteraard wel de vraag gehad van een collega of ons kind 'wel normaal was' dat hij maar twee kinderen wilde uitnodigen, want ieder kind wil er toch zoveel mogelijk?
Jongste heeft juist een keer toen hij een jaar of 7 à 8 was een feestje gegeven met 10 genodigden. Het leuke is dat je daarmee juist weer een heel ander feestje kan organiseren, met groepsspelletjes. (Wel thuis, buiten). Later besloot hij dat hij alleen zijn echte vrienden wilde uitnodigen en blees het beperkt tot een stuk of zes.

Knurf
Lol

'Het hoeft ook echt niet.'

Schrijven op OOL hoeft ook niet. En toch doen heel veel mensen het. Omdat het leuk is. Gillen is ook leuk, voor kleine kinderen.

Phryne Fisher
5

Wij hebben alleen maar feestjes gegeven met vijf gasten. Dan kom je met de jarige uit op het grootste even aantal dat in twee auto’s past. Plus dat ik het al duur genoeg vond want bij veel locaties voor grotere kinderen dan kleuters ben je snel meer dan 10 euro per persoon kwijt.

Dees
Leuk

Hier laatste een uitnodiging voor een feestje gehad van 13-15 op een zaterdag. Het feestje werd gevierd in een speeltuin in de buurt. De hele klas was uitgenodigd en ook een sportclub en de oude kleuterklas van het meisje. Volle bak dus, kinderen hadden de tijd van hun leven prachtig. Kind kwam met veel dorst thuis. Er was veel te weinig drinken gehaald. Ouders dachten makkelijk en goedkoop, aan het einde een zakje chips en voor ieder kind (2 uur ravotten in de zon) een pakje Wicky. Tja doe het dan voor alleen de vriendinnetjes van het meisje en zorg voor voldoende te drinken.

Zo heeft mijn zoon ook al een disco feest gehad en een feest in de binnenspeeltuin ook voor de gehele klas. Leuk hoor! Zo hebben wel alle kinderen uit de klas eens een feestje en niet alleen de populaire knutsel en tut meisjes en de voetbaljongetjes.

lordeofrings
Raar gedrag

Ik herken hetgeen in de OP is beschreven en ik vind het raar gedrag. Gaat het nou om een leuke verjaardag hebben of om zoveel mogelijk kinderen op je verjaardag hebben? Wat heeft een leuke verjaardag hebben te maken met hoeveel kinderen er komen?
Dit is iets wat ik “geforceerd gezellig doen” noem.

Helaas merk ik dat ik zelf nu in de fase zit dat andere moeders gaan opscheppen over het aantal rijlessen van hun kinderen. Ze komen me vertellen dat hun kind in wel 30 of zelfs maar 18 uren hun rijbewijs heeft gehaald.
Verschrikkelijk irritant en wat zij noemen heeft ook niet veel te maken met veilig kunnen rijden maar is zoals TO het al noemde “overtreffen”.

AnneJ
meegenieten

Het is natuurlijk veel mooier als je het in jezelf kunt vinden om mee te genieten, ook al gaat het om de verdienste van een andere ouder of kind. Dat wil toch niet zeggen dat jij of je kind dan tekort schiet?
Ook al wordt gedrag door anderen als normerend gepresenteerd, hoef je daar niet in mee te gaan.
Fijn voor je, leuk feest geweest? Heeft ze zelf auto gereden?
En geniet mee als je kind samen met de hele klas uitgenodigd is. Hoef je zelf niet te doen. Als je kind alleen iets wil doen met de beste vriend is dat toch ook akkoord?
Vergelijken gaat vanzelf, maar diversiteit waarderen kost denk ik iets meer moeite, maar kun je doen.

Joyce
Ach, kweenie

of die ouders dachten makkelijk en goedkoop. Er zijn waarschijnlijk ook ouders die niet blij zijn als hun kind in twee uur twee of meer pakjes drinken krijgt. Bij warm weer kun je nog voor water zorgen, maar dat hangt af van de voorzieningen in de speeltuin. Als daar drinkwater is, dan volstaat het om bekers mee te nemen. Dat water hoef je voor de kosten niet te laten.

Wilgenkatje
de jarige!

De jarige viert feest (en heeft daar meestal verwachtingen bij). De ouders hebben de regie en maken de keuze wat goed en haalbaar is.

Toen onze tweede zoon 5 werd, had hij één vriendje met wie hij zijn verjaardag wilde vieren. We zijn met elkaar een dagje uit geweest. Nooit iemand gehoord die dat 'zielig' vond. Hij is nu 31 en heeft veel vrienden, ook uit de basisschooltijd; maar dat ene vriendje is uit beeld :)

Trek je niks aan van zulke moeders TS, ze gaan hun boekje ver te buiten. Laat iedereen gewoon een eigen leven leven, dat houd je het langste vol. Je aanpassen aan verwachtingen van anderen - op een dag ga je daaraan onderdoor..

Triva
lol

"Helaas merk ik dat ik zelf nu in de fase zit dat andere moeders gaan opscheppen over het aantal rijlessen van hun kinderen. Ze komen me vertellen dat hun kind in wel 30 of zelfs maar 18 uren hun rijbewijs heeft gehaald.'

LOL die had ik nog niet voorbij zien komen op OO. Wat is het volgende? Moeders gaan opscheppen dat hun dochters binnen 10 uur kunnen bevallen?

AnneJ
:-)

Grinnik Triva.:-)

Anne Marie
Ik herken het wel maar niet zozeer

over het verjaardagsfeestje. Helaas. Ik vind het langzamerhand erg vervelend worden.

Hier zie ik het vooral in het overtreffen met de surprise en cadeautjes met bv Sinterklaas. Hierbij ziet bij sommigen de surprise er zo strak en gelikt uit dat je vermoedt dat deze toch eerder door een handige en creatieve ouder gemaakt is dan door het kind. Daarin dan een cadeau dat ruimschoots de te besteden limiet van €5,- incl surprisemateriaal overschrijdt.

Ik zag dat ook toen de kinderen binnen een bepaald thema iets moesten knutselen dat dan verkocht zou worden voor het goede doel. Ook hier een paar ouders dir het project van hun kind overnamen en er een bijna professioneel ding van maakten. Goed voor de opbrengst voor het goede doel, dat wel, maar toch ook weer iets dat het gevoel gaf dat het echt de overtreffende trap moest zijn.

Ook nu weer: i.p.v. de verjaardag van individuele leerkrachten wordt er meesters-en juffendag gevierd. IJverige moeder bedenkt dat een cadeau van de klas zo leuk is, zodat niet iedereen afzonderlijk iets hoeft te doen. Krijgt de docent een cadeau van een flink bedrag. Ondertussen komen er op de dag zelf nog weer kinderen (ook van degene die het organiseerde) met extra cadeautjes.
Net betaald komt de gedachte dat er ook nog een cadeau voor het afscheid van het jaar zo leuk en gepast is. Nog gereageerd dat het wmb wat overdreven is; de leerkrachten worden voor hun werk betaald. Maar ik blijk de enige die dat vindt.
Ondertussen gaat men aardig los op de gedachte dat het afscheid van de basisschool ge-wel-dig moet worden en komen er weer allerlei wilde ideeën op.

Ik ben zo blij dat mijn laatste kind bijna van de basisschool af is 😳.

Kaaskopje
Pirata

Ik zou niet durven, wat je opmerking over goed opvoeden betreft. Ik ben dagelijks, nou ja... niet overdrijven... af en toe verbaasd dat het zulke prettige volwassen vrouwen zijn geworden. Beetje dankzij en een beetje ondanks mij/ons.

Maar wat lawaai maken betreft, merk ik dat kinderen die enigszins opgevoed worden met de boodschap 'geen onnodig lawaai maken', dat ook minder lijken te doen. Mijn dochters, met toch echt een eigen mening, storen zich ook mateloos aan het gegil om het huis heen. Een ervan geeft leiding aan jonge kinderen bij een vereniging en is ook daar wel wat gewend.

Er zit ook verschil tussen speellawaai en gillen om het gillen-lawaai. Een paar kleutertjes die hoorbaar en best schattig 'wie wil me duwen?', of 'Zullen we XX doen?" naar elkaar roepen is normaal. Maar waar ik het over heb gaat verder en is niet schattig meer. We wonen hier inmiddels ruim 29 jaar. We hebben al bedacht dat het aan ons kan liggen. We worden ouder, dus misschien iets minder flexibel. Dat kan allemaal. Maar als jongere mensen hetzelfde denken, dan is het niet alleen maar ouwe mensen gezeur van ons.

Knurf
Kaaskopje

'Mijn dochters, met toch echt een eigen mening, storen zich ook mateloos aan het gegil om het huis heen'

Mijn dochter ook. En toch heeft ze als 4 jarige ook zo hard gegild.

Kaaskopje
Jesse

Ik zei dit: Eerst blabla en dan: " Vind ik dan, hè. Dus 11 of 12 jaar worden en de laatste verjaardag op de basisschool. Of 16 worden. Natuurlijk moet iedereen het zelf weten, vooral doen wat je niet laten kan, maar gun elkaar dat dan ook gewoon."

Ik vind er wel iets van. Waarom een hele klas uitnodigen noodzakelijk vinden? Ik krijg dan echt het gevoel dat er twee dingen mee kunnen spelen: veel, meer en meest om niet voor anderen onder te doen en bang zijn voor ellende met andere ouders omdat hun kind niet uitgenodigd is. Stel dat ik dat goed zie, dan houden ouders dat dus zelf in stand, terwijl ze misschien véél liever maar met 2 extra kinderen de hort op zouden gaan.

Anderen moeten doen wat ze niet laten kunnen, dat vind ik wel. Ik zou absoluut niet de behoefte voelen om een moeder met een andere mening erover aan te spreken. Belachelijk! :-)

Kaaskopje
Knurf

Dat kan uiteraard ook. Ik zag ook dat je dat al had gezegd :-).

Jesse_1
Ik zag dat het jouw mening is Kaaskopje

Maar het ging/gaat mij erom dat je jouw mening als 'normaal' ziet en de afwijkende dus als overdreven.
Wat ik zei: ergens anders is juist de hele klas uitnodigen de norm. En niet om te pochen, maar gewoon, dat ieder kind een feestje heeft en er niemand buitengesloten wordt.

Het heeft ook niet met noodzaak te maken, er zijn zoveel dingen die niet hoeven, maar die je toch doet, gewoon omdat ze leuk zijn en omdat het kan.
Zolang mensen daarmee niet pretenderen dat ze beter zijn dan een ander, is er niets aan de hand dacht ik. Leven en laten leven.
Toen wij een keertje een feestje hadden met 10 genodigden vond ik dat juist erg leuk, omdat je dan een echt 'ouderwets' thuisfeestje kunt doen met spelletjes. Wij keken altijd eerst naar wat de wens van de jarige was (hoeveel kinderen en wat wil je doen) en dan of het mogelijk was. Wil je ergens heen en wat daarvan de kosten zijn bepaalt met de ruimte in de auto dat er minder kinderen gevraagd kunnen.
Heeft er iemand zin om een bus te huren om de hele klas naar een pretpark te gaan (bij wijze van...) dan is dat leuk voor de kinderen.

Emma
Niet bestaand boekje

Mensen die opmerkingen maken zoals dat vier genodigden op een feestje geen feestje is, zijn mensen die willen leven volgens een niet bestaand boekje waarin staat hoe je moet leven.

rode krullenbol
Een niet bestaand boekje?

Ik denk eerder dat zulke bedilallen willen dat de ander leeft volgens hún 'boekje'! De inhoud daarvan staat inderdaad niet vast, maar fragmenten eruit verneem je (pas) als het hen eens opportuun lijkt bemoeizuchtig uit de hoek te komen.

Willekeur; de ultieme bron van machtskicks!

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.