Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ilva

Ilva

23-11-2011 om 11:46

11 jaar en moe

Mijn zoon van 11 jaar (groep 8) is al een week of 3 moe. Hij gaat op tijd naar bed (rond 8 uur, juist omdat hij zo moe is) en komt rond kwart over 7 uit bed. In het weekend soms wat later (half 10) maar de laatste week lag hij in bed om half 9 en sliep hij tot ongeveer half 9 's-ochtends. Gisteren ben ik met hem naar de dokter geweest, hij constateerde wel dat hij veel pijn had in z'n spieren maar geen verhoging. Hij is recentelijk niet ziek geweest. Dokter wilde eerst nog z'n bloed laten controleren op Pfeiffer, maar het bleek dat het 2 jaar geleden ook een bloedcontrole heeft gehad (voor langdurige buikpijn) en toen hadden ze blijkbaar ook op Pfeiffer gechecked en bleek dat hij al Pfeiffer had gehad (vreemd heb ik nooit iets van gemerkt). Dokter wilde het nog even aanzien, maar bij momenten dat hij heel erg moe is wel temperaturen.

Maar goed, heeft iemand van jullie een idee wat dit zou kunnen zijn. Is het misschien een groeistuip of gewoon het begin van de pubertijd? Ik vind het zo vreemd een kind van 11 moet toch vol energie zitten.

koentje

koentje

23-11-2011 om 12:13

Het kan zeker

het gevolg zijn van een groeispurt. (jij noemt het stuip, maar dat is volgens mij echt iets anders....) Eentje die er nog aan zit te komen kan ook heel goed.

Puck

Puck

23-11-2011 om 13:09

Tijd van t jaar

waarom zou een kind van 11 altijd moeten bruisen van energie, ik vind dat nogal een hoge verwachting. Volgens mij kan het ook gewoon de tijd van het jaar zijn. Kortere dagen, druk op school, nog een paar weken tot de kerstvakzntie, veel verkoudheidsvirusjes. Genoeg redenen waarom veel kinderen zich in deze tijd moe voelen. Waarom wil je eigenlijk temperaturen als hij moe is, dat heeft toch geen enkele toegevoegde waarde?

Ijzer

Je zou het ijzergehalte kunnen laten checken. Mijn jongste bleek na een lange tijd moe en hangerig bloedarmoede te hebben.

Mijn oudste van 10 heeft absoluut geen last van vermoeidheid dus voor haar speelt ´de tijd van het jaar´ niet maar dat is vast bij elke tiener anders.

Fransien

Fransien

23-11-2011 om 15:00

Kan vanalles zijn

Spierpijn is een beruchte indicator voor iets onder de leden hebben of een groeispurt, en van beide kunnen ze moe zijn. In het bloed is wel aan te tonen of de Pfeiffer-besmetting/uitbraak recent is of niet, dus het kan wel degelijk nut hebben om opnieuw te prikken. En als je toch aan het bloedprikken bent, neem dan ijzer direct mee, ook zo'n fijne tijdens de groei en puberteit.

AzoraC.

AzoraC.

24-11-2011 om 00:53

November

Elk jaar in november denk ik bij twee van mijn kinderen dat ze van alles onder de leden hebben. Ze hoesten, zijn bleek, voelen zich futloos. Elk jaar zit ik met ze bij de dokter in deze periode, elk jaar blijkt er weer niks aan de hand.
Meestal is het voor mij aanleiding om met echinaforce te beginnen. Beetje ijzer erbij kan ook geen kwaad denk ik nu ik bovenstaande lees.
Meestal blijkt het inderdaad de tijd van het jaar. November is een beruchte maand. Op het werk ook meer ziekmeldingen. En sinterklaas met al zijn spanning zorgt ervoor dat ze wat minder goed slapen. Ik gooi het op de novembermaand.

Rafelkap

Rafelkap

24-11-2011 om 06:47

B12

en b12?

Ilva

Ilva

24-11-2011 om 14:57

Bedankt

Pfeiffer was al aangetoont 2 jaar geleden (heb ook even gegoogled maar het schijnt dat iedereen het krijgt en de meeste er niets van merken, eenmaal gehad dan heb je antistoffen, geen zin om te testen dus). Volgens de arts is de kans op ijzer te kort ook nihil omdat hij goed eet en geen bloed verliest. Ik had nog wel een goed gesprek met hem gisteren (hebben we wel vaker hoor, maar soms hoor je weer andere dingen) en het blijkt nu ook dat hij zich verveelt op school. "Ik heb dit jaar maar 1 ding geleerd en het is nog makkelijk ook". Dus misschien hebben jullie gelijk en is het de tijd van het jaar, en het feit dat hij zich de hele dag op school bezig moet houden met dingen die niet interessant zijn. Hij kijkt zo uit naar de middelbare school. Begint er nu zelfs over te lezen. Misschien maak ik me te veel zorgen. Ik kijk het gewoon nog even aan. Bedankt.
Oh ja, wat doet B12?

bertje1

bertje1

24-11-2011 om 18:03

Groeispurt-eten

ik heb soms ook het idee dat je ze even wat meer vol moet stoppen tijdens een groeispurt (eh, brood dus en zo he..)

Rafelkap

Rafelkap

24-11-2011 om 19:33

Meer over b12

http://stichtingb12tekort.nl/b12-tekort/symptomen
maar dit is iets wat je je huisarts moet vragen. Is iets waar vaak niet aan wordt gedacht.
Is vooral ook een aandachtspuntje voor vegetariers, maar je weet maar nooit.

Annet

Annet

24-11-2011 om 22:20

Over verveling

Als oudste zich op de basisschool verveelde, dan werd ze chagrijnig. Van aard is ze dat helemaal niet. Dus dan wisten wij dat we weer eens op school moesten zeuren en thuis wat meer uitdaging moesten bieden.
In groep 7 en 8 speelde dit veel minder omdat ze toen een pestprobleem had. Dat vroeg weer om andere acties.
Op het VO heeft ze in de brugklas een gezondheidsdip gehad. Huisarts geweest, geen duidelijke reden, volhouden maar.
In de 2e klas was het nog voor de herfstvakantie weer raak. Nu met veel meer klachten, futloos, geen energie, duizelig, etc. Huisarts heeft bloed laten testen en een schema bij laten houden wanneer ze zich niet goed voelde. Zowel uit test als schema kwam niets concreets.
Toen kwam er via haar sport toevallig een leuke uitdagin voorbij. Ze moest vanalles uitzoeken, bedenken en regelen. Binnnen drie dagen hadden we ons energievolle kind terug (en gehouden!)
We zijn op school wezen praten, we hebben gezeurd, er zijn aanpassingen gedaan, uitdaging bij sport is gebleven, en nu gaat het al weer ruim een jaar goed.

Omdat oudste dit keer zo anders reageerde en omdat ze een puber was geworden waarbij gehang en gemopper lijkt te horen, hebben wij niet stilgestaan bij de optie van verveling.
Dochter moest best wel werken op school (vooral de woordjes leren) maar haar hersenen hoefden zich niet in te spannen.

bertje1

bertje1

25-11-2011 om 11:27

Vitamine d

Waar ik helemaal voor ben, is extra vitamine D.
Deze zomer niet echt veel opgedaan via de zon :-(
gewoon hele winter geven, 10 microgram, kan geen kwaad, alleen maar goed!
(ik kan het weten want ik ben dietist :-)
en het eten ziet er inderdaad lekker veel uit... maar volgens mij hebben ze als ze zo dun zijn weinig extra energie over.

Bertje over vitamine d

Hoe zit dat nou met vitamine D, kan je daar teveel van binnenkrijgen?

Marjoleine64

Marjoleine64

26-11-2011 om 14:25

Herkenbaar

onze 12-jarie brugklasser (ja ik weet het ik ben hier in de verkeerde rubriek) heeft ook last van vermoeidheid, sportblessures etc. Hij heeft ook moeite met inslapen 's avonds (kan zijn hoofd niet leegmaken), maar moet wel om half 7 op door de week. Omdat hij ook vegetarisch eet heb ik intussen al contact met een dietist gehad, maar daar kwam niets uit, eten is prima en voldoende. Misschien (via huisarts) laten prikken op ijzer en b12 werd nog geadviseerd. Zover zijn we nog niet, maar intussen is gebleken dat hij waarschijnlijk Lyme heeft (flinke vlek met plotseling ook een kring aan de rand), en wijten we het daar maar aan. Even afwachten wat de antibiotica doet...
Marjoleine

Ilva

Ilva

26-11-2011 om 22:27

Iets verbeterd

Het lijkt iets beter te gaan met m'n zoon. Misschien omdat de dokter heeft gezegt dat het niets ernstig is en misschien omdat hier ook gemeld wordt dat het aan het groeien kan liggen. Hij is wel erg knuffelig maar dat heeft denk ik weer te maken met het boek wat hij aan het lezen is (over kinderen die naar de brugklas gaan, en het begin van de brugklas). Hij begint zich nu te realiseren dat hij dat het komende jaar ook meegaat maken. Hij vind het leuk maar ook spannend. Ik heb hem in iedergeval al twee dagen niet meer gehoord over moe zijn.

Ilva

Ilva

30-11-2011 om 11:29

Sigrid

Hij heeft inmiddels alle drie de boeken uit de serie gelezen. Ze heten: Naar de brugklas, In de brugklas en Door de brugklas. Alle drie de boeken gaan over dezelfde kinderen vanaf groep 8 tot in de brugklas. Het is niet een vervolg. De boeken kunnen dus door elkaar heen gelezen worden. Ze zijn geschreven door Caja Cazemier, Karel Eykman en Martine Letterie. Iedere schrijver schrijft over 1 personage. De kinderen maken dus ongeveer het zelfde mee maar vanuit hun eigen oogpunt, heb ik begrepen. Nu leest hij Wie Durft, ook van Caja Cazemier.

Anna

Anna

03-12-2011 om 16:26

Bloedprikken

Misschien moet je het nog even aanzien maar als hij toch weer een terugval heeft dan zou ik zeker een keer laten bloedprikken.
Meten is weten tenslotte!
Als je bloed laat prikken geef dan door aan je arts dat hij/zij ook B12, foliumzuur, ferritine, schildklier, suiker en vitamine D laat prikken. Vaak worden er dingen overgeslagen en weet je nog niks.
Veel succes met je zoon.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.