Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Herfst

Herfst

10-02-2011 om 12:17

6 jaar en zoveel wensen

Hallo allemaal,

Is dit een fase? Hoort het bij de leeftijd?
Mijn zoontje van net 6 jaar wil zoveel de hele tijd. Hij krijgt sinds kort zakgeld en is ook erg gemotiveerd om bij te klussen (in en om het huis) om zijn zakgeld te vermeerderen.

Dit is leerzaam (ook voor mij) want hij word zich bewust van geld nu. Hij wil er ook iets voor doen (positief lijkt me) maar ik vind zijn hoeveelheid wensen opeens zo groot:

Elke dag wil hij wel weer iets nieuws kopen (maar dat kan natuurlijk niet, want zoveel heeft hij niet) maar ik bedoel: hij is dus constant ontevreden over wat hij allemaal nog NIET kan kopen. Het is nooit genoeg.

Hoe dam ik dit in? Wat doen jullie?
Hij mag van zijn zakgeld zelf weten wat hij koopt maar eenmaal in de winkel valt het natuurlijk tegen (alles is zo duur). Hij wil ook steeds naar de winkel om te kijken naar de prijzen (op zich leerzaam) maar tegelijk daar aangekomen begint zijn wensenlijst weer te groeien en daarmee ook zijn teleurstelling.

Hij weet dat wij (zijn ouders) ook werken om geld te verdienen en daarmee dan vervolgens dingen kunnen kopen. Die nodig zijn om van te leven maar ook leuke dingen. dus soms vraagt die slimpie: "mama, heb je goed gewerkt vandaag? hoeveel heb je verdiend en is dat genoeg voor een kadootje voor mij?"

Wie heeft dit ook aan de hand gehad en hoe ging je ermee om?

Ik heb al verschillende keren geprobeerd rustig aan hem uit te leggen dat het zo niet leuk is, altijd ontevreden.

Ben benieuwd..
Herfst

Wat hier ook hielp

Was geen speelgoedcatalogus in huis rond 5 dec. Zoonlief werd daar erg hebberig van en had het maanden later er nog over wat hij allemaal niet had. Verder vind ik dat er weinig aan te doen is, het is een beetje de aard van het beestje. Ik zeg ook weleens, je krijgt dat niet het is niet je verjaardag of sinterklaas, dus je hebt pech gehad.
Muizemeis

Oja

Zoonlief wou hier een jojo kopen van 18 euro..............
Muizemeis

ayla

ayla

10-02-2011 om 16:00

Hier heel anders

dochter is onvoorstelbaar zuinig, vraagt bij alles wat het kost, bedenkt zich uren, zit uit te rekenen hoeveel ze nog over heeft en koopt dan uiteindelijk iets van 50 cent

Maxime.M

Maxime.M

10-02-2011 om 17:33

Herkenning

Ja hoor, hier ook. Dochter en zoon zijn altijd platzak. Ik heb ze wel uitgelegd, dat ik ook niet alles kan kopen wat ik wil, en dat ik dat ook niet doe, alles maar kopen wat ik wil.
Ik heb mijn kinderen wel eens globaal voorgerekend hoeveel een huishouden kost, dus dat ik ook moet betalen voor gas, licht en water en de huur en het eten en drinken, en benzine, en verzekering en reparaties, kleding enz enz. En dat ik dus daardoor niet altijd maar kadootjes kan kopen.
Soms gooi ik het dan vervolgens over een andere boeg en ga met hem mee fantaseren, stel nou dat je heel veel geld had, wat zou je allemaal kopen, of doen? Meestal vond zoon dat ook wel leuk, toch een soort voorpret, en natuurlijk vertelde ik hem ook dat ik best snap dat je het liefst in een soort Bart Smit zou willen wonen.
Hier is het trouwens ook gewoon weer overgegaan, dochter is de big-spender en zoon is behoorlijk zuinig, en baalt echt als hij zijn laatste geld heeft uitgegeven.

Filoen

Filoen

11-02-2011 om 22:59

Voorbeeldfunctie

Ze vindt het wel heel oneerlijk dat ik alles kan kopen wat ik wil ;)

In het kader van mijn voorbeeldfunctie doe ik dat dus ook niet waar de kinderen bij zijn. Ik bekijk ook vaak dingen, en dan leg ik het heel bewust terug met een opmerking van'ik vind het heel leuk, maar ik kan het nu niet betalen'. Zien de kinderen ook dat mama niet alles koopt wat ze ziet en eerst goed nadenkt.

Dat helpt mijn kinderen wel om veel bewuster met hun zakgeld om te gaan. Zoonlief wil ook alles kopen en dochterlief wil soms iets kopen.

rozenstruikje

rozenstruikje

11-02-2011 om 23:42

Herkenning hoor.
Oudste had dit ook toen ik net begonnen was met zakgeld. We hebben echt een paar keer heel lang in de speelgoedwinkel gestaan en sindsdien zit er er een tijdslimiet op de tijd in de speelgoedwinkel. En ze wilde alles wel kopen en koos elke keer de grootste dozen met luxe poppen enzo. En dan moest ik weer uitleggen dat dat veel te duur was. Grote teleurstelling met veel verdriet en onbegrip. Uitleg had al na een paar weken effect. Ik heb benadrukt dat een grote doos dus bijna altijd heel duur is, en dat dat iets is voor sinterklaas of de verjaardag. En telkens aangewezen wat wel kan.
Wat ook goed hielp was concrete voorbeelden zoals: die pop is 50 euro en dat is gelijk aan een heel jaar lang elke woensdag een ijsje van de ijswinkel.

Nu stopt ze elke week haar euro in de spaarpot en gaan we niet meer zo vaak naar de speelgoedwinkel. Ze weet nu ook beter in te schatten hoeveel geld ze heeft en kijkt al niet meer naar die grote dozen.
Ik vraag mij nu af hoelang jongste nog wacht met vragen om zakgeld. Hij krijgt nu elke week een dubbeltje ofzo, net wat ik heb. Geen vast bedrag en ook niet een bedrag waarmee je nu wat kunt gaan opsparen en kopen. En elke keer tot nu toe heeft hij niet geklaagd dat oudste dus wat nieuws had uit de winkel en hij niet. Maar dat duurt vast niet lang meer ;)

Rozenstruikje

rozenstruikje

rozenstruikje

11-02-2011 om 23:46

Voorbeeld ja

Inderdaad Filoen, het voorbeeld geven.
Hier dacht oudste dat ik gewoon zoveel geld uit de pinautomaat kreeg als ik wilde. Na mijn uitleg dat ik dan eerst moet werken en dat mijn baas dan geld op mijn bankrekening stort en dat ik dus niet onbeperkt kan pinnen, werd het wel duidelijker.
Wel leuk om te zien hoe dat werkt in die hoofdjes. Ze weet nu ook dat ik iemand betaal voor de woning, en dat kraanwater ook geld kost, en de dokter ook, dat soort dingen. En dat ik dan dus niet al mijn geld aan dure speelgoedjes en kleding kan uitgeven.

Rozenstruikje

Sancy

Sancy

12-02-2011 om 14:35

Pelle

Zo lijkt het haast een OO-klassieker in de maak ;-)

Herfst

Herfst

12-02-2011 om 16:47

Thx

Thx dames! Dit is een goede steun in de rug. Ik heb nog even geduld en genoeg inspiratie voor opvoedkundig gesprekjes mbt dit onderwerp!!
Herfst

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.