Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

12-10-2011 om 14:27

7 jaar, uurtje alleen (van 19 tot 20 uur)

Ik wil even iets voorleggen waar ik niet zo goed uit kom. Kijken of jullie vinden dat het kan of nog te vroeg is. Ik ben al een tijdje aan het bedenken wat voor sport ik wil gaan doen. Nu heb ik iets gevonden, maar dat is op woensdag van 19.00 tot 20.00 uur. Probleem is dat jongste op woensdag turnen heeft van 17.00 tot 18.00 uur, en het dan met eten krap wordt. Dat valt wel te regelen, door brood met soep te eten of iets anders razendsnels. Lastiger is dat ze eigenlijk rond 19.30 uur naar bed zou moeten gaan, en dat mijn oudste om de week op woensdag niet thuis is 's avonds. Dan zou ze dus of zelf naar bed moeten gaan en dat ik haar instop als ik weer thuis ben (20.10, want het is 'om de hoek'), of opblijven tot ik thuis kom.
Zouden jullie dat aandurven, met een (net) 7-jarige? Overdag zou het geen enkel probleem zijn, maar hier kom ik toch niet helemaal uit.

Hmm

Ik zou het niet doen. Maar dan heb ik wel mijn eigen bijna-7-jarige voor ogen, die zou dat 1. niet durven en 2. vreselijk vinden om niet ingestopt te worden. Denk eigenlijk dat ook mijn oudste van 8, die niet bang is alleen thuis, het óók erg vervelend zou vinden om alleen naar bed te moeten. Is het een optie dat jouw jongste die dag toch later naar bed gaat? En kan ze jou bereiken tijdens je sport, voor als de bel gaat/ze toch bang is/wat dan ook?

Opties

Bekend dilemma :-) Jongste is inmiddels 9, maar de afgelopen jaren had ik hetzelfde probleem. In aanvulling op Anneque:
Wat voor type kind is je jongste? Rustig, of iemand die van alles gaat uitproberen als ze alleen is (ik denk hierbij aan mijn oudste die ik op 10jarige leeftijd nauwelijks uit het oog durfde te verliezen... Terwijl mijn jongste vanaf 7-8 jaar het wel aankon). Hoe vindt ze het zelf? Mijn jongste vond het prachtig als ze even alleen thuis mocht zijn, vooral als de tv aan mocht en er iets lekkers onder handbereik was.
Ik zou me niet druk maken over later naar bed gaan. Kind in pyjama op de bank, eventueel lekker lui met kussen en deken - misschien slaapt ze dan al als je terugkomt.
Als je het qua karakter aandurft, en kind het oke vindt, probeer het dan gewoon een keer. Van te voren goed "droog" oefenen. Zorg dat je je mobiel bij je hebt (en je die ook kunt horen!), en oefen het bellen. Jouw nummer voorgeprogrammeerd, of op een briefje/sticker bij de telefoon. Oefen ook "wat te doen als.. (iemand opbelt, aanbelt, je iets raars hoort, je bang bent etc etc). Licht je (over)buren in, en vraag of ze daar in geval van nood kan aanbellen.
Andere idee: Kan ze niet mee? Eventueel als tijdelijke tussenoplossing. Ik weet niet wat je gaat doen, maar bij de meeste sportscholen is wel een kantine of zitplek te vinden. Boekje/tekenspullen/ds of zo in een tasje mee zodat ze zich zelf kan vermaken. Kan natuurlijk niet als ze dan gaat rondzwerven of zich daar vreselijk verveelt.
Of gewoon een oppas vragen?

sinas

sinas

12-10-2011 om 15:48

Kindafhankelijk ja

hier zou het wel kunnen voor een uurtje, maar dat hangt gewoon echt van je kind af.

toja

toja

12-10-2011 om 16:01

Dochter

Van 7 (bijna 8) vindt het 's avonds nu het donker is denk ik best wel eng om alleen thuis te blijven. Wat zou je dochter er zelf van vinden? Ik zou haar dan wel oplaten denk ik.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

+ Brunette +

+ Brunette +

12-10-2011 om 18:16

Hier ook: wel alleen laten en dan maar wat later naar bed.

De meeste kinderen van die leeftijd kunnen het wel aan een uurtje alleen thuis te zijn, de mijne is er al helemaal aan gewend (is nu 8) en geeft ook vaak aan dat ze niet mee wil boodschappen doen e.d. maar liever alleen thuisblijft. Beetje trainen kan geen kwaad als je kind nauwelijks ervaring heeft: dat het niet gevaarlijk op stoelen gaat klimmen om bij verboden spullen te komen, de koektrommel niet leegeet, niet de deur voor vreemden opendoet en weet hoe het je telefonisch moet bereiken. Mijn eigen dochter zou ik dus zonder enig schuldgevoel thuislaten maar ik zou haar niet in haar eentje naar bed laten gaan, dát vind ik nou net weer te armoedig. Ik weet niet hoe laat jullie opstaan maar mijn dochter wordt om 7.30 spontaan wakker bij een bedtijd van ongeveer 21.30.

Annet

Annet

12-10-2011 om 21:19

Ik zou gewoon een buurtpuber regelen

Iemand die ruim van tevoren komt, iets leuks doet met de 7-jarige, daarna 7-jarige naar bed brengt en uitgebreid voorleest.
Dan hoef jij alleen nog maar welterusten te zeggen als je thuiskomt. Of niet, dan hoef je helemaal niets meer.

Ik vind een 7-jarige te jong om regelmatig 's avonds een uur alleen thuis te zijn.
Mijn 9-jarige is wel geregeld 1 - 1,5 uur alleen thuis overdag, maar ook die laat ik niet rond het naar bed gaan alleen thuis.

Ik zou het niet doen

idd, buurtpuber. beste oplossing.

Overigens ben je als het sporten een uurtje duurt vast minstens 1 1/2 uur van huis.

nee, no way.

Ingird

Chippie

Chippie

12-10-2011 om 23:58

Hier...

Hier...blijven de oudste twee (7 en 9) wel eens alleen thuis maar dan wel met de backup van de babyfoon zodat ze snel de buren kunnen roepen. Dat kun je misschien ondervangen door zelf een mobieltje mee te nemen. Ik zou kind wel in bed stoppen en daar tv laten kijken of laten lezen.

Maylise

Maylise

13-10-2011 om 01:25

Oppas

Ik zou ook een buurtpuber regelen. Veel relaxter. Ook voor jou zelf. Dan kan je na het sporten ook nog je rustig aankleden, even blijven kletsen of zo zonder dat je gelijk naar huis moet rennen. Ik zou me er ook erg onrustig bij voelen en niet echt kunnen genieten van het sporten. Afgezien van of ze objectief het wel aan zou kunnen zou ik het zelf geen fijne gedachte vinden dat zo'n jong kind alleen thuis is.

Yvonne

Yvonne

13-10-2011 om 12:17

Nee

Net 7 vind ik echt te jong hiervoor. Toen mijn jongste al ruim 8 was vond hij zelf dat hij best even alleen thuis kon blijven toen ik oudste ging ophalen va het sporten, dat was ergens rond dat tijdstip. Hij had sporten van 18-19 uur en dochter van 19-20 uur.
Ik ben iets van 20 min onderweg toen ik terug kwam trof ik hem aan met dikke tranen en half overstuur.
Vooral als het in de winter al vroeg donker is is het voor een kind van die leeftijd nog moeilijk om alleen thuis te zijn.
Kun je haar niet meenemen? dat ze aan de kant zit met bijvoorbeeld een nintendo

Irene

Irene

13-10-2011 om 12:27

Nee

Een keertje incidenteel, oké, ,maar structureel iedere week: nee, dat zou ik echt niet doen.

Vic

Vic

13-10-2011 om 17:51

Hmmm

Eerst heel veel 'ja', en ik was daar eigenlijk wat verbaasd over, en nu wat meer negatieve reacties. Ik moet er nog eens over nadenken. Het zou in principe niet elke week, maar om de week zijn (de andere week is oudste thuis). Misschien moet ik anders maar om de week gaan sporten? Een oppaspuber zie ik eigenlijk niet zitten, dan heb je zo iemand weer in huis. Die zou ook niet eerder kunnen komen omdat jongste vanuit de bso naar turnen gaat, en we pas om 18.15 uur thuis zijn. Meenemen naar het sporten (zwembad in dit geval) zie ik ook niet zitten. Beetje sneu om haar dan een uur in de kantine te laten zitten, in haar eentje, dat kan echt niet.

koentje

koentje

13-10-2011 om 23:44

Nee,

ik zou persoonlijk 7 jaar echt te jong vinden om een uur alleen thuis te zijn: vooral als je ook nog bedenkt dat het het uurtje voor het slapen gaan is. Maar ja, dat komt misschien ook omdat ik mijn eigen drukke 13 jarige voor ogen heb. Maar toch... 7 jaar: jong nog hoor!

ayla

ayla

14-10-2011 om 09:04

Nee

Nee absoluut niet, ik geloof ook niet dat mijn 7 jarige dat zou willen/durven. Ze blijft met regelmaat een uurtje alleen overdag, maar als het donker is vind ik dat toch heel anders.

Nee

dat zou ik zeker niet doen. Kan je niet 2x per week gaan lopen buiten op een tijd dat ze op school zitten of bij hun vader zijn, voordat je het weet ren je de dam tot dam ;-)

Ook nee

Ik denk dat mijn dochter het nog wel leuk-spannend zou vinden, maar ik zou mij helemaaaaal niet om mijn gemak voelen. Nee, dan zou ik een andere dag/tijdstip zoeken waarop dit beter te regelen is.

Vic,

vanwaar die aversie tegen een buurtpuber?

het is juist heerklijk thuiskomen als je jongste lekker in bed ligt, fijn voorgelezen. Als je buurtpuber fijn instrueert staat de koffie te pruttelen als je de achterdeur binnenwandelt. Je hoeft je niet te haasten, en het kost echt een stuk minder dan je met roken bespaart (goed bezig!!!) Als alleenstaande moeder kan ik me ueberhaupt niet voorstellen hoe je zonder 1 of meer buurtpubers overleeft met jonge kinderen. Mijn wederhelft is toen ons grut nog klein was jarenlang heeel veel van huis geweest doordeweeks, en mijn overbuurpuber was echt mijn redding in nood bij vlagen. Zorgde ervoor dat ik af en toe een paar broodnodige uurtjes buitenshuisontspanning had, rustig naar een ouderavond kon, eens met een vriendin een hapje eten, noem maar op.

Maar als je die buurtpuber echt niet wilt zou ik voor de cobi approach gaan. Dan voorlopig maar om de week sporten. Maar probeer die puber nou gewoon eens uit. Als het je niet bevalt kun je het ook na 2 keer alsnog op de cobimanier gaan doen.

Maar ik ben blij dat je (geloof ik) besloten hebt dat alleen thuis toch niet zo'n goed idee is.

Ingrid

Vic

Vic

14-10-2011 om 16:51

Manda

Het zou mooi zijn geweest als het goed was gegaan met hardlopen. Helaas had ik al na 3 weken (en in het beginnersschema) weer last van mijn scheenbenen. Nu wil ik aquarobics gaan doen, lekker truttig. Ik ga wel even vragen of je ook per keer kunt betalen. Dan ga ik om de week, en dan de andere week gewoon baantjes zwemmen ergens op een ochtend als ik thuis werk.

an mien

an mien

14-10-2011 om 17:05

Rond sinterklaas

Al heel wat jaartjes geleden moest ik even weg en kon de twee oudste, toen 7 en 8 niet meenemen, het waren rustige kindjes die ik wel een half uurtje op de bank kon zetten achter de tv, dvd van sinterklaas op en ze vooral op het hart gedrukt niet opendoen als er gebeld wordt.
Nee dat begrepen ze ook wel!! Toen ik weg was werd er niet gebeld maar hard op de deur gebonst dat kon natuurlijk alleen betekenen dat sint en/ of piet voor de deur stonden en ja als je iemand kan vertrouwen zijn het sint en piet wel!
Ze hebben dus open gedaan en handen vol pepernoten gehad en toen zijn de pieten weer vertrokken......
Mijn geschrokken reactie begrepen ze totaal niet......

An mien

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

liora

liora

15-10-2011 om 08:21

Buurtpuber

Goh Ingrid, buurtpuber? Ik weet niet in welke buurt jij woont, maar om iemand te vinden die in twee uur mijn huis opruimt, kind naar bed brengt en voorleest en koffie zet???

Fiorucci

Fiorucci

15-10-2011 om 08:26

Liora

Wacht nou even, het gaat om een uurtje bij een kind blijven, indedaad eventueel voorlezen enzo.. Niemand heeft het over opruimen en koffie zetten, dat kan je zelf doen als je weer thuis bent.

tonny

tonny

16-10-2011 om 15:13

Inderdaad, gezelschap voor haar zoeken

iemand van een jaar of 14 die even een uurtje met haar een spelletje komt doen of zo, voorlezen.

Alleen een uur thuisblijven en zelf naar laten bed gaan - nee hoor, dat lijkt me niks voor iemand van zeven.

Liora,

Ik had het niet over opruimen, maar de kinderen gezellig in bed bonjouren (inclusief een spelletje en voorlezen) en de koffie even aanzetten, dat moet lukken in 1 1/2 uur lijkt me. En ik denk dat veel (meisjes)pubers zoiets een heel gezellig bijbaantje vinden.
'Mijn' 'hoofdpuber' (haar vriendinnen vielen ook wel eens in als ze niet kon, of ze nam er eentje mee voor de gezelligheid) vond het heerlijk dat ze dan (op de wat langere oppasavonden) als de kinderen in bed lagen ongestoord huiswerk kon maken of lekkker zelf bekijken wat voor bagger-realityshows ze op tv ging bekijken. Het teuten met de kinderen zelf vond ze trouwens ook hartstikke leuk. En nog even nakletsen als IK weer thuis was, zelfs dat vond ze gezellig (haar moeder was amper ouder dan ik, maar wel een stuk conservatiever. Ze heeft heel wat tiener-dingen eerst eens bij mij in de week gelegd voor ze er thuis over begon.)
Overigens herinner ik me dat zelf ook van vroeger, dat ik een hippe buurvrouw had op wier kinderen ik wel eens paste, en waar ik ook wel eens 'iets' mee besprak.

Maar zo bijzonder vind ik dat allemaal niet eigenlijk, en al helemaal niet dat ik in een 'bijzondere' buurt woon dat er zulke pubers zijn.

Vic

Vic

16-10-2011 om 20:18

Soort van oplossing

Ik heb een ander zwembad gevonden (iets verder weg) waar ik op maandag of dinsdag zou kunnen sporten, om 19.30 uur. Op zich een fijnere aanvangstijd, maar maandag heeft jongste zwemles dus is altijd al een beetje haasten, en dinsdag is topdrukte op mijn werk. Dat moet dan maar zo, ideaal gaat het toch niet worden. Ik denk dat ik voor de dinsdag ga, en dan nog een andere dag prik om baantjes te zwemmen. Dat kan alleen maar op verschrikkelijke tijden, van 12 tot 13 uur of van 17.15 tot 18.30 uur. En zondagochtend om 9 uur (haha dat wordt hem dus niet!).
Dank allemaal voor het meedenken!

liora

liora

16-10-2011 om 21:10

Buurtpuber

Tja, dat heet hier gewoon een oppas en die betaal je ook als oppas. Ik begrijp niet het verschil tussen een buurtpuber en een oppas.

Lol liora....

. Nu snap ik de verwarring: buurtpuber=oppas

Ik noemde het alleen even 'buurtpuber' om verwarring te voorkomen met bv een volwassen oppas van het type dat bij jouw thuis bv de na-schoolse opvang regelt. Die op vaste uren werkt en zo, en minimaal een paar uur achter elkaar. Dit in tegenstelling tot de buurtpuber...die krijgt ook betaald, maar iets bescheidener. Die kun je ook last minute bellen voor een half uurtje als je weer eens een 10-minutengesprek bijna was vergeten...

Ingrid

Vic

Vic

16-10-2011 om 22:09

10-minutengesprek

Voor het 10-minutengesprek heb ik gelukkig inmiddels geen oppas meer nodig. Dat is wel fijn, van die problemen die zichzelf mettertijd oplossen ;-)

Moontje

Moontje

16-10-2011 om 23:19

Nee

Nee, echt niet. Zeven jaar is veel te jong daarvoor.
Ik laat mijn jongste 10 jarige af en toe wel met een vriendinnetje een half uur alleen op de dag. Ze mogen voor niemand open doen en de buurvrouw is thuis. Ze kunnen zo de tuin inlopen voordeur op slot en mijn mobiel zit in mijn zak.
Maar ze gaat na dit schooljaar naar de middelbare, om het verschil maar aan te geven.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.