Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Johanna Jannetje

Johanna Jannetje

23-12-2009 om 15:30

8 jr en poept in zijn broek

Ongeveer sinds de zomer poept onze zoon van 8 in zijn broek. Tot half november niet alle dagen, maar heel af en toe. En sinds begin december dagelijks. Hij zegt dat hij er niets aan kan doen, dat hij niet weet hoe het komt. Ik vind het heel vervelend. Plassen doet hij ook in zijn broek. Als hij op de ds zit, achter de computer, lekker aan het tekenen is, of buiten spelen, of tijdens de les, of de atletiektraining. Op school, thuis, bij vriendjes, op sport.
Wat heb ik tot nu toe geprobeerd?
Praten: waarom doe je dat? Heb je ergens last van? Ben je ongelukkig?
Strafwerk: als je in je broek poept, moet je strafregels schrijven, dus kun je niet met je vriendje afspreken. Dat helpt, een dag of 2.
Een kalender bijhouden: 4 punten als je het schoon en droog houdt, 2 eraf als je dat niet doet. Aan het eind krijg je een kadootje. Helpt niet. Helemaal niks.
Hem zelf de boel schoon laten maken: broek wassen, zichzelf verschonen, zichzelf wassen. Hij doet het alleen als papa niet in de buurt is, want die wordt boos en noemt hem baby (is 1x gebeurd). Dus moet ik hem regelmatig naar boven sturen om alles schoon te maken, want hij stinkt een uur in de wind. Hij trekt dan alleen een schone broek aan, wast de broek en doet alles in de was. Zijn billen zijn zo stuk dat er sudocrem op moet, want met de poep aan zijn billen loopt hij gerust de hele dag door.
Wat zou ik willen? Dat hij het niet meer doet. Of als hij het toch gedaan heeft, dat hij dan zelf, zonder dat wij het zeggen, dus voor we het gemerkt hebben, zichzelf en zijn broek gaat wassen. Zodat we geen stank hebben en geen kapotte billen.
Het lijkt wel of het hem helemaal niets kan schelen!
Hoe krijgen we het voor elkaar dat hij goed voor zichzelf zorgt op dat gebied? Help!
Johanna

liora

liora

23-12-2009 om 15:45

Heel naar

Hoi,

Ik weet niet wat je kunt doen, maar ik vind het heel naar voor jullie. Mijn zoon heeft wel dat hij eens in de week een heel klein beetje te laat naar de wc gaat en er dan ook een beetje poep al in zijn onderbroek zit. Dat vind ik al echt heeeeel vervelend.

Zelf ook gevraagd waarom, voel je het dan niet, niet ophouden etc... en laatst besloten er helemaal niks meer aan te doen, geen extra aandacht aan te besteden, en als het doorgaat ga ik wel naar een opvoedadviseur.

Liora

Guinevere

Guinevere

23-12-2009 om 16:23

Medisch

Dit kan heel goed een medische kwestie zijn. Ben je al met hem naar een arts geweest hiervoor?
En kijk ook eens in het archief van Gezondheid, er zijn draadjes hierover geweest. Bij sommige kinderen ligt het dus bijvoorbeeld aan pinda-olie! Of het is overloopdiarree, of.....
Straffen lijkt me niet op zijn plaats, hem voor baby uitmaken ook niet. Dat zorgt er alleen maar voor dat hij zich nóg meer gaat schamen. Draagt niet bij tot de oplossing denk ik.

Lynna

Lynna

23-12-2009 om 17:46

Vraagbaak

In een van de vraagbaken van deze week staat een vergelijkbare vraag. Misschien kun je er iets uit halen!

Bastet

Bastet

23-12-2009 om 18:02

Poli

In diverse ziekenhuizen heb je een zgn. poeppoli.met een kinderarts,een fysiotherapeute,en een psychologe.Ik heb er,met een dochter met obstipae,heel goede ervaringen mee,en je staat er minder alleen voor,als het gaat om dergelijke problemen.
Groetjes,bastet

Johanna Jannetje

Johanna Jannetje

23-12-2009 om 22:10

Vandaag...

dag allemaal,
dank voor jullie reacties. Hij is vandaag helemaal droog en schoon gebleven. Ik heb hem de hemel in geprezen. Hij is zelf ook heel gelukkig ermee. Ik ga dit beleid even voortzetten, kijken hoe het uitpakt en dan zien we weer verder. Ik ga wel kijken of het medisch is als het niet verbetert met dit prijzen-beleid.
Johanna

Margriet*

Margriet*

24-12-2009 om 15:10

Niet te groot maken

Dit is herkenbaar met een zoon die nu overigens erover heen lijkt te zijn gegroeid. Straffen en baby noemen helpt niet. Er veel vragen over stellen werkt ook niet. Wat wel werkt is veel prijzen als het wel goed gaat. En wel voorwaarden stellen aan zelf schoonmaken. Ik begeleid hem wel, hij moest ook douchen nadat er poep in zijn broek zit. Niet alleen een schone lange broek dus maar alles verschonen. En samen (hij moest steeds meer zelf) broek schoonmaken. Als kinderen zich gesteund voelen gaat het beter. Dus ook zeggen, goed dat je hetzelf schoon hebt gemaakt. Als ik hem alleen naar boven stuurde in het begin voelde hij zich niet gesteund en was het alleen maar een afgang, kinderen weten zelf ook wel dat het niet handig is wat ze doen.

Als het een tijdje goed gaat hem eens belonen met iets leuks. Niet iets leuks in het vooruitzicht stellen na zoveel keer goed doen, werkte bij ons ook niet.

Ik vroeg ook wel eens halverwege het ds-sen of tv kijken of we niet even moesten pauzeren. Zo help je je kind ook.
Het gaat vanzelf meestal weer over.

Prakje

Prakje

24-12-2009 om 16:24

Niet straffen... helpen!

Ha Johanna,

Wat je moet doen is je zoon helpen, want hij voelt echt niet meer dat hij de boel laat gaan.

Wat hier binnen één dag hielp is het volgende:
- met zoon samen een poep/plasschema opgesteld. Hierop ca 8 WC-momenten (opstaan, voor school (langer), koffietijd/kleine pauze, rond het middaguur, middag als hij uit school komt, voor het eten, na het eten (langer) en voor het naar bed gaan).
- afspraak gemaakt dat het schema zou bepalen of en wanneer hij naar de WC moest. Geen discussies van en met ons/hem (heel belangrijk!!)
- 2x per dag moest hij langer zitten (met boekje, voorlezen, maar misschien is de DS een idee?!)

Binnen een dag was het probleem over. Geen discussies over wel/niet moeten. Schema was de baas, wij hielpen alleen herinneren. Zoon was hier wat jonger en wij lazen hem 2x per dag een boekje voor op de WC.

Inmiddels hebben we hier de vaste afspraak dat de PC/TV/DS pas aan mag als hij eerst naar de WC gaat. Voor we de deur uit gaan gaat ook iedereen naar de WC, zonder discussies.

Doordat wij hem nu echt hielpen werd hij weer vrolijk, het is nogal een binnevetter. EN het probleem werd ook aangepakt.

suc6 ermee!

Laat nog even weten of het werkt :-)

koentje

koentje

24-12-2009 om 16:31

Ook hier pindaolie

gevoeligheid. Toch lijkt het alsof hij er nu overheen gegroeid is: hij eet nu dagelijks pindakaas en heeft er geen last meer van.(11 jaar)

Febe

Febe

24-12-2009 om 19:16

Inderdaad vaste wc momenten

Mijn dochter had dit toen ze ong. 5,5 jaar oud was. Ze was toen al bijna 3 jaar zindelijk. Onze dochter gaf aan dat zij het ook ECHT niet voelde. Ik denk dat ze toen erg druk was met allerlei dingen..
Afijn, wij hebben toen ook 4 of 5 vaste wc momenten ingelast. Soms een boekje erbij. Om weer de rust te nemen op de wc en de aandrang weer te leren voelen. Al met al duurde het poepproleem bij ons een paar weken, en niet langer dankzij bovenstaande tip.
Succes!

ayla

ayla

25-12-2009 om 07:22

Kan me bij de rest aansluiten

as het niet binnenkort beter gaat zou ik eens uitsluiten of het niet iets medisch is. obstipatie kan een goede reden hiervoor zijn. Onze oudste heeft nu een verwijzing voor een bekkenbodemtherapeut gekregen, die gaat samen met haar oefenen een goed plas en poepgedrag te krijgen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.