Home » Forum » Alleen reizen met het openbaar vervoer voor school

Alleen reizen met het openbaar vervoer voor school

26 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Riaction
Alleen reizen met het openbaar vervoer voor school

Hallo,

Waarschijnlijk al vaak een discussiepunt geweest hier ergens op het forum maar wil toch graag mijn verhaal met jullie delen. En hopelijk wat advies van jullie krijgen.

Mijn dochter is 11 wanneer ze naar het voortgezet onderwijs zal gaan. Ze scoort 129 op de hoogbegaafdheidstest en valt dus net 1 punt om de stempel te krijgen. Daarom doet school hier niets mee. (hoogbegaafdheid is iets anders dan hoogintelligent). Ze is mondig kan zich goed uiten maar is klein en erg iel vergeleken met haar leeftijdsgenoten. 1.40m. Ze is dan ook de kleinste van de klas. Ze heeft altijd al een betere connectie met de iet wat ouder kinderen dan met haar leeftijdsgenoten uit de klas.

Ze roept al vanaf groep 6 dat ze graag het TTO (tweetalig onderwijs) gaan doen, maar de enige college hier in de buurt, in de stad naast ons dorp geeft TTO op VWO niveau. Mijn dochter heeft op dit moment het HAVO advies. Op alle vakken scoort ze overigens wel op VWO niveau echter met rekenen blijft ze hangen op MAVO/HAVO (ze krijgt hier nu extra bijles voor).

Er is nog een andere college in een andere stad zo`n 42km van ons dorp vandaan. Deze college geeft wel TTO op HAVO niveau. Dat zou voor haar dan betekenen dat ze met de bus-trein-bus moet reizen. Wij werken beide dus kunnen haar niet brengen. De reis zal voor haar dan zo`n 1 uur en 34 minuten bedragen. Ze moet dan behoorlijk vroeg van huis weg en waarschijnlijk komt ze ook laat thuis.
Het voordeel is wel dat ze al wat huiswerk kan maken in de trein. De trein reis duurt zo`n 35 minuten.

Zelf wil ze heel graag naar deze school en we zijn vorig jaar al eens op de open dag geweest, maar ze vraagt zich wel af of ze de treinreis wel aan kan. We reizen niet vaak met het openbaar vervoer namelijk ook omdat we een auto hebben. Ik heb haar aangeboden de reis een aantal keren met haar te maken en dat zij dit dan gaat regelen en ik alleen mee ga om te kijken of ze het goed doet. Dit vind ze een goed idee.
Ook hebben we er over gehad dat we dan gaan zorgen dat ze altijd wat cash en een telefoon met beltegoed op zak heeft. Ook zorgen we er voor dat ze onderweg wat adressen heeft waar ze aan kan bellen mocht er toch iets mis gaan met de reis.

Op het traject dat zij zal gaan reizen gebeurt nooit iets, dus dat geeft mijn man en mij wel wat geruststelling.
Besloten hebben we nog niet. Maar we overleggen samen welke afspraken we kunnen maken om het tot een besluit te laten komen. We vinden het beide, mijn man en ik behoorlijk eng. In augustus 2020 zou ze dan beginnen en 4 maanden later 12 jaar worden.

Graag horen wij jullie adviezen of tips waar we nog niet aan gedacht hebben.

Groetjes Riaction

P.s. de reiskosten hebben we al onderzocht en qua financiën haalbaar. Echter weten we niet of je hiervoor nog een vergoeding/korting kunt krijgen. In ieder geval wij niet via de gemeente of het UWV.

M Lavell
Ik zou het niet doen

"Het voordeel is wel dat ze al wat huiswerk kan maken in de trein."
Dat kan alleen als je een 1e klas ticket voor haar boekt.
reken erop dat de treinen 's morgens en 's middags vol zijn. Ze is niet de enige scholier/student die heen en weer reist.

Ik zou het niet doen. Veel te ver en veel te ingewikkeld.
Vergeet niet dat scholen ook nog eens een paar keer per jaar uitstapjes op de fiets hebben, of in de avond. Afspraken maken met klasgenoten is ook heel ingewikkeld.

Mijntje
cambridge

Ik zou zelf kiezen voor een school dichterbij. 3 uur per dag reizen is veel. Heb zelf ervaring hiermee, de eerste jaren vond ik het prima maar later zonde van mijn tijd. Ook voor sociale contacten niet bevorderlijk, bijna niemand komt bij jou thuis want 'te ver weg.'
Dus mijn advies is: niet aan dat type onderwijs blijven hangen en je hebt meer keuze om een school wat dichterbij te kiezen. Waarom toch zo hangen aan dat tweetalig onderwijs? Op veel scholen kan je ook een Cambridge Engels diploma halen, lijkt me ook goed als je het Engels beter wil beheersen. Goed Nederlands is trouwens ook niet onbelangrijk :-) Ik begrijp de meerwaarde niet van tto en zeker niet als zo'n school zo ver weg is (ivm sociale contacten), nog afgezien van de leeftijd van je kind.

Jasmijn
1 uur en 34 minuten enkele reis?

Is dat heen en terug of enkele reis?
Bij enkele reis zou ik hier nooit aan beginnen, dit moet ze dan 6 jaar doen? In de ochtendspits en misschien op de terugweg ook wel, dan kan je helemaal geen huiswerk maken, in zo'n volle trein. Dit gaat toch opbreken?
Ik zou misschien proberen toch eens te gaan praten met de school in de buurt, of zij hier een oplossing voor weten zodat ze toch bij hen deze richting mag doen.
V.w.b. een vergoeding voor de reiskosten; ik denk dat als je vrijwillig een school kiest zo ver weg, en er is ook een school dichterbij, dat je daar die kosten niet voor vergoed krijgt.

Jippox
veel te ver

Die reistijd is neem ik aan als alles goed gaat. Maar treinen hebben ook wel eens vertraging, aansluiting met de bus kan worden gemist enz. Zou je dat zelf iedere dag naar je werk zien zitten? Ik niet.

En bedenk ook dat je zelf voor ieder 10 minuten gesprek ook op en neer mag reizen.

Mijn oudste heeft een tijd (2 schooljaren) ongeveer een uur per dag gereisd met OV (trein met keer overstappen en ervoor en erna een stuk fietsen. Je wilt niet weten hoe vaak er 'iets' op het spoor was waardoor de reis langer werd. Of dat een traject helemaal verspert is en hij via weet ik waar om moest reizen. Zijn mentor heeft hem zelfs een keer thuis gebracht. En ooit kwam hij ziek naar huis en moest hij op het perron overgeven. Toen werd ik dus opeens door de spoorwegpolitie gebeld (die heel lief met hem mee zijn gereisd naar zijn eindstation waar ik hem dan weer opwachtte)

Kortom, weet waar je aan begint, hoop dat je kind een beetje avontuurlijk type is ;-)

Tijgeroog
Niet doen

Ik denk dat ze de reis praktisch prima kan maken, maar 3 uur per dag reizen, dat betekent dat er zo veel andere dingen niet meer kunnen. Ik zou niet toestaan dat m’n kind zo lang moet reizen voor de middelbare school.

Mijn dochter wilde ook heel graag tto gaan doen. We hebben verschillende tto-scholen bekeken, en eentje viel erg in de smaak. Uiteindelijk bleek ze een andere school toch leuker te vinden, maarja, geen tto, dus dat was in eerste instantie een lastige keuze. Maar toen we eens keken naar wat wel mogelijk was op deze school (voor alle talen versterkt talenonderwijs, Spaans en Chinees als extra vakken, veel andere extra vakken) woog dat ruim op tegen het gemis van tto en was de keuze heel makkelijk.

Adelaide
Niet doen

Ik zou het alleen doen als er verder geen schoolmogelijkheden zijn. Maar die zijn er wel. Nadelen: geen schoolvrienden want die komen niet. Soms moeten de kinderen in een proefwerkweek voor één uur naar school. Drie uur reizen om een uur op school te zitten. Er worden ook dingen ‘s avonds georganiseerd. Zal ze net die dag om 13 uur uit zijn. Gaat ze dan heen en weer?

Je krijgt hier natuurlijk geen geld voor van de overheid. Dit is een uitgave die je jezelf op de hals haalt. Ze heeft wel goedkoper reizen tot ze 12 wordt, maar dat is zo voorbij.

Hanne.
niet doen

Ik zou het ook niet doen.

Een 11 jarige alleen met de trein lijkt me op zich geen probleem.

Maar de anderhalf uur reistijd enkele reis wel. Dat is 15 uur per week! Blijft er dan nog ruimte over voor sport en ontspanning? Van huiswerk maken in de trein zou ik me nl niet te veel voorstellen. Ik trein dagelijks en als ik mazzel heb kan ik een paar pagina's doorlezen, maar iets leren of geconcentreerd een opdracht maken wordt echt lastig. 't is niet dat je lekker een tafel hebt waar je je boeken en je laptop op kan leggen. En je medepassagiers zijn ook niet per sé stil. Waar bestaat de rest van de reis overigens uit als de treinreis 35 minuten is? een ruk van één uur met de bus of 3x overstappen en tussendoor steeds op een perron staan te wachten?

Heb je er ook rekening mee gehouden dat er 's avonds activiteiten zijn. Wat gaat ze dan doen. Tussendoor op school blijven is vaak geen optie omdat je er om 17 uur uitgezet wordt. Gaat ze dan door de stad wandelen? Of heen en weer pendelen. Of ga je haar 's avonds halen en brengen (waar blijf jij in de tussentijd).

Boekje
Niet eng, wel echt onhanidg

Mijn puberdochter reist al jaren elke dag bijna 1,5 uur heen, en ook weer terug. Bus-trein-trein-bus-fiets (per enkele reis). Ze zit op een school voor leerlingen met een toptalent, dé plek waar ze haar droom kan verwezenlijken.

Eng heeft ze dat nog nooit gevonden, wij ook niet. En ook toen ze een jaar of 11 was kon ze de reis prima zelfstandig maken (voor de mensen die in een ander draadje zich eens afvroegen waarom 'moeders lunches klaar maken voor hun dochters, zo worden ze nooit zelfstandig': dit is diezelfde dochter:).

Maar er is wel vaak gedoe, precies wat je hier boven ook al leest. Ik begrijp dat de NS goed scoort op punctualiteit. Nou, dan zit vast alle vertraging op het traject van mijn dochter! Treinen rijden vaak te laat, heel regelmatig niet (ongeluk, kapotte bovenleiding, werkzaamheden, sneeuw). Dochter wacht alles bij elkaar uren op koude en tochtige perrons. Zij vind het overigens geen probleem, ze heeft het er graag voor over. Ze klaagt er nooit over.

En voor vriendschappen, oudergesprekken, samen aan schoolprojecten werken, allemaal onhandig. Nu is de school van mijn dochter hierop ingericht. Maar dan nog. En het tweetalig onderwijs is overigens vaak alleen de 3 eerste jaren, daarna gaat school over op Nederlands (bij ons) omdat de examens in het Nederlands zijn.

Ik zelf zou het op basis van onze ervaring dus niet doen voor 'slechts' tweetalig onderwijs. Op veel scholen kun je inderdaad een Cambridge-certificaat halen. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als TTO, maar de vraag is écht of dat het gedoe en de kosten (de trein is érg duur en ik kan me niet voorstellen dat er een instantie is die dat voor je gaat betalen, heb er nooit naar gezocht, het lijkt me zeer onwaarschijnlijk) waard is. Naar mijn mening niet.

V@@s
praten met school

Wat moet ze doen om een vol VWO advies te krijgen? Met alle cito-toetsen behalve rekenen op VWO niveau is een havo advies een beetje belachelijk, dat zou op zijn minst een combi advies moeten zijn. Zeker omdat uit haar IQ test blijkt dat er wel echt VWO niveau in zit.

Wilgenkatje
eenparig advies

Nou TS, geen twijfel meer. Een enkele keer zo'n bus-trein-busreis is prima te doen, ook als je 11 of 12 bent, maar elke dag? Dat kost veel tijd en energie, en de overstap van BO naar VO is sowieso een fase die veel van een kind vraagt. Ga kijken wat de school dichterbij te bieden heeft. Tijgeroog geeft goede suggesties. Want natuurlijk kies je graag een school waar je dochter met plezier en voldoening aan de slag zal gaan.

Oh ja, laat haar beseffen dat een 'open dag' net zoiets is als tv-reclame. Ziet er aantrekkelijk uit, en is heel wat anders dan het gewone dagelijkse leven.

Caroline
Eens

met de rest. De leeftijd is geen probleem, de reistijd wel. Ik ben wel optimistischer over het reizen met de trein. Ik reis al jaren met de trein en dat gaat vrijwel altijd goed. In de spits is ook bijna iedereen stil, aan het lezen, het slapen of op de computer aan het werk. Maar je dochter gaat niet alleen met de trein, maar ook met de bus en nog een keer met de bus. Het is ver voor sociale contacten, voor oudergesprekken, voor activiteiten 's avonds. Ik denk niet dat je de kosten vergoed krijgt. Het lijkt het me niet waard. Zonde van de tijd inderdaad. In die tijd kun je zoveel andere dingen doen. Tweetalig onderwijs is alleen de eerste jaren en het is niet altijd goed.

Nadah
Leeftijd is maar een getal

Hoi Riaction!

Leeftijd is maar een getal, en met haar lichaamslengte hoef je al helemaal geen rekening te houden. Jouw dochter scheelt in principe maar een centimeter of 5 met mij (ik ben langer!) En ook een centimeter of 5 met mijn zus (die is kleiner dan jouw dochter).

Het enige waar het volgens mij omgaat, is dat ze zich zeker voelt. Dat jullie alle denkbare problemen die ze zou kunnen ondervinden hebben besproken: van vertraging Tot verliezen van het pasje tot kwijtraken telefoon en uitstappen bij verkeerd station of verkeerde halte.

Je kunt er zelfs voor kiezen om de traceer functie in haar telefoon aan te zetten, zodat je op de iPhone of Android gewoon kunt zien waar ze precies is. ook zou je een klein telefoontje kunnen aanschaffen op AliExpress (want goedkoop) die ze gewoon in de binnenzak van haar jas bij zich heeft, voor als ze alle bagage die ze bij zich heeft kwijtraakt of haar telefoon gejat wordt.
De eerste paar keer ga je uiteraard met haar mee en daarna gaat ze zelf: die eerste keren zullen voor haar best spannend zijn maar al snel wordt het allemaal gewoonte..... Dan hoort het gewoon bij school.

Nadah
Vergeten

niet alleen de problemen bespreken maar ook uitgebreid de oplossingen voor die problemen uiteraard!!

En zorg ervoor dat je tijdens haar reizen altijd telefonisch bereikbaar bent.

tsjor
Gastgezin

Zoon van 10 is indertijd daarom door de week naar een gastgezin gegaan. Niet voor tweetalig onderwijs overigens, wel toptalent. Reistijd 2 uur trein, deur tot deur langer.
Ik zou me niet blind staren op het IQ-cijfertje. Je kind is nu een HAVO-kind, mogelijk een goede HAVO-leerling (zijn ze ook heel blij mee). Wat is de ambitie van je kind, waarom wil ze tweetalig, waar gaat dat over? Stel dat het echt om Engels gaat, dan kun je ook Engelse boeken uit de bibliotheek halen. Of moet het een cambridge-certificaat worden? Waarom? Heeft ze nog andere ambities of hobbies? Kan ze die dan wel blijven uitoefenen? Kortom: ik zou het perspectief echt breder trekken dan de focus die je nu hebt.

Tsjor

Adelaide
Boekje #9

Maar jouw dochter heeft een talent en ze dat wil ontwikkelen moet ze wel naar deze school ver weg. Bij de topic starter gaat het om een gewoon kind dat ook voor dichtbij kan kiezen.

Floria
zwaar

Ik heb nu een kind in de brugklas. Hij fietst om 7.50 naar school en is om 15.15 weer thuis op zijn vroegst. Soms fietsen ze samen en duurt het wat langer.

De 1u34 is de tijd van eerste bushalte tot laatste bushalte, neem ik aan?

Dat is dan toch zeker wel iedere dag om 6.30 de bus pakken en 6.15 de deur uit of zo. Dan ben je na school ook nog eens laat thuis en heb je dus weinig tijd voor andere dingen behalve huiswerk. Geen sport, want daar ben je dan te laat voor thuis, of het is zo laat dat je niet op tijd naar bed kunt.

Mijn kind zit nu wel 1,5 uur aan zijn huiswerk. Meestal is het ook niet van het soort dat je in een trein kunt doen. Plaatjes printen en inplakken. Maakwerk. Rijtjes leren. Dingen opzoeken op internet. Dingen tekenen. Of het is nodig om twee boeken naast elkaar open te houden. Bovendien heeft hij meestal niet vakken twee dagen achter elkaar, zodat hij niet bij zich heeft wat hij voor de dag erna kan maken. Extra meenemen is geen optie, want de tas is al zo zwaar. Eigenlijk kun je dus pas thuis echt iets doen.

Ook moesten ze een keer met klasgenoten iets oefenen voor muziek. Die woonden hier in de buurt en dat kon op een studiedag. Het spreekt toch wat lastiger af als je ver weg woont.

V@@s
niet alleen IQ

Maar ook de cito's laten meer dan een havo kind zien (alles op VWO niveau behalve rekenen). Daarom zou ik op school eerst over het advies praten.

Ginny Twijfelvuur
Ga het gesprek aan met de tto-vwo

En als dat niets wordt laat haar dan kiezen.
Als zij graag naar de tto-havo wil zou ik haar die kans wel geven. Als het toch te zwaar is kun je altijd nog kijken. Er zijn meer kinderen die halverwege van school wisselen .

Caroline
Ik

ging zelf met de trein naar school en bedenk nu dat ik soms een uur nadat de school uit was thuis kwam. Dat kwam echter niet doordat ik zoveel reistijd had, maar doordat de trein soms net vertrok op het moment dat de school uit was. Dan moest ik een half uur wachten. Die wachttijd kan er dus ook nog bij komen voor je dochter. Soms moest ik ook al heel vroeg aanwezig zijn, omdat de trein net aan kwam als de school begon.

Janeway
huiswerk

Huiswerk maken in de trein kan je ook vergeten. Waarschijnlijk is het druk in de trein als ze moet reizen. Misschien moet ze de hele rit wel staan. Daar knapt ze ook niet van op.
Hier 2 kinderen die hebben moeten reizen voor school, oudste in theorie niet zo ver weg, te ver om te fietsen dus ov. Hoe vaak zij vertraging heeft gehad en daardoor te laat was die zijn niet te tellen. Daarbij nog een keer een bommelding en een terreur melding gehad en dat is echt niet grappig als je kind over een station moet waar mensen met automatische geweren staan. Ok dat komt niet vaak voor maar gebeurt.
Hoe zit het met bv tussen uren of uren die uitvallen aan begin van de dag. Dan zit ze al in de trein als ze dit weet. Dus uren op school wachten totdat ze naar de les kan. Ze kan niet even naar een vriendin oid gaan.
Nou ja zoals de meesten zeggen niet doen. Maar wat je zou kunnen informeren of ze een Engels programma doen, zoals Cambridge of Anglia

Alkes
niet doen

Ik vind het echt een verschil of je kind naar een bepaalde school gaat omdat het een toptalent in iets is of louter voor TTO. Scholen voor toptalenten kennen veel meer leerlingen die van ver komen en zo'n school zal daar waarschijnlijk ook meer op ingericht zijn.
Ik vind dat TTO sowieso highly overrated. Laat kind ergens Cambridge Engels volgen of een Engelse taalvakantie in de zomer.

Anoniem
Ander geluid

Toch even een ander geluid. Natuurlijk is het fijn als je dichter bij huis naar school kan, maar ook hier hebben we de keuze gemaakt voor een school verder weg. Beide dochters zitten op 50 km van huis op school en zij zijn toch een stuk positiever dan de reacties die ik hier lees.

Oudste maakt die reis ook al sinds ze net 11 was en zit inmiddels in de 6e. Eigenlijk had ik jongste dichterbij huis willen laten gaan, maar juist op basis van de verhalen van oudste heeft jongste voor dezelfde school gekozen. Met beiden heb ik het er meer dan eens over gehad of ze niet liever dichter bij huis naar school zouden willen, maar dat willen ze niet.

Wat wel handig is, is een fiets in de plaats van de school, zodat je daar ook wat mobieler bent. Misschien kun je dan zelfs nog wat reistijd besparen.

Verder hier dus juist wel huiswerk in de trein. Thuis zie ik ze eigenlijk nog maar weinig doen.

Ik wil hiermee niet zeggen dat je het moet doen, maar de ervaring hier is dus wel positief.

Caroline
Van belang lijkt me

hoe lang ze over de 50 km doen en wat voor vervoer er aan te pas komt. Alleen met de trein en dan lopend of met de fiets het voor- en natraject is makkelijker dan lopen-met de bus-met de trein-met de bus-lopen, zoals bij ts. Die 50 km kan met de trein in ongeveer 35-40 minuten, dat is de tijd dat de dochter van ts in de trein zou zitten, maar dan komt er bij haar nog een uur bij voor de bussen en zo.

Triva
Nee

Niet doen, bus-trein-bus is 100% zeker nooit die 1:34 vanaf huis naar school en terug.

TTO is echt een beetje onzin als je daar zolang voor onderweg bent. Ik zou eerst eens sleutelen aan dat advies en haar rekenen opvijzelen. Gesprek met de beoogde VWOschool in de buurt kan ook nog wel eens helpen.

Je hele sociale leven gooi je overboord voor iets als TTO, daar ga je spijt van krijgen. Zo belangrijk is dat niet, je kunt heel wat geld besparen en haar op een taalreis sturen.

Enna M.
erg ambitieus?

Ik zou proberen je dochter een havo-vwo advies te laten krijgen, en dan kan ze op de middelbare school alsnog laten zien dat ze naar het vwo kan (wat op zich moet kunnen met zo'n IQ). Of inderdaad, ga eens met de TTO vwo school in de buurt praten.

Waarom krijgt ze bijles voor rekenen? Omdat dat niet op vwo niveau is? Vindt ze rekenen moeilijk of heb je het idee dat ze ergens wat onderwijs heeft gemist op dat gebied? Indien het laatste het geval is kan ik me voorstellen dat je bijles inkoopt, maar anders denk ik dat ze een zware tijd gaat hebben op de middelbare school....

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.