Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Heidi*

Heidi*

10-06-2011 om 08:51

Als de ouders van dat vriendje een soort "tokkies" zijn.....

Hoe ga ik hier nu mee om? Onze zoon van 9 heeft een vriendje in de klas waar hij graag mee speelt en waarmee hij zo graag een speelafspraakje maakt na schooltijd.

Gisteren ontmoette ik zijn ouders en ben me rotgeschrokken. Pa stond bierdrinkend op het schoolplein vol met Ajax-tatoeages en moeder rokend met 7-maanden buik achter de kinderwagen.

Wij voeden onze kinderen op met het gegeven dat je mensen niet mag beoordelen op hoe ze er uit zien en dat iedereen anders is en dat dat ook goed is enz enz.

Nu wordt ik ineens geconfronteerd met mijn eigen theorie waarop ik deze mensen dus direct beoordeel en waarvan wij echt niet willen dat de jongens een hechte vriendschap opbouwen. Waarschijnlijk maak ik wat los bij mensen en ik schaam me er ook voor, maar ik voel het echt zo.

Mijn vraag is: hoe ga ik hier nu mee om? Toch afspreken of zeggen dat deze mensen ZO anders zijn dat het echt niet kan?

Hmm

ik snap je bezorgdheid wel, maar misschien zijn het wel hele lieve en aardige mensen. Ik denk ook dat als het thuis daar er totaal anders aan toe gaat dan bij jullie er vanzelf iets veranderd, hij is 9 en anders kan je wel wat sturen.

De eerste school van mijn oudste had een gemeleerd publiek, echt van alle soorten wat en dat vond ik heel erg leuk. Ze ging wel eens spelen bij een ontzettend dik meisje, met dito zus en dito ma flodder, moeder paffend in de deuropening (en ze drukte mij altijd op het hart dat ze binnen niet rook), altijd een zak snoep weer mee naar huis, harde Hazes muziek op de achtergrond, heel veel huisdieren in een klein huisje, moeder hard bellend op het schoolplein met sigaret in d'r mond, heel lief mens was het.

Ik vind het ook wel goed dat mijn kinderen zien dat niet de hele wereldbevolking allemaal in pak in hun station naar goed betaalde banen rijdt en dat krijgt ze nu nauwelijks mee op deze school. Ik denk dat als het daar thuis niet zo gezellig is hij hem toch wel naar jullie mee neemt.

ayla

ayla

10-06-2011 om 09:10

Hier ook

dochter haar school ligt in een echte volksbuurt, maar omdat hij een heel goed HB beleid heeft zitten er toch ook wel kinderen van gestudeerde ouders. Je hebt dus kinderen van het kamp tot en met dochters van hoogleraren. Een hele tijd terug heb ik hier ook een vraag over gesteld, dochter ging spelen bij een familie die zachtgezegd "anders" was. Kind zelf is heel leuk en aardig. We laten het meisje nu hier spelen als ze willen afspreken, het moeilijke vond ik vooral dit richting dochter communiceren, ik wilde de familie namelijk ook niet afkraken.

Wel oppassen hoor!

Toen mijn dochter kleuter was, vond ik ook dat ik een meisje uit haar klas niet mocht veroordelen om haar afkomst (moeder met drankkegel en tokkiegedrag). Meisje was een lief kind en speelde graag bij anderen (ook bij ons), ze leek niet veel aandacht te krijgen. Natuurlijk wilde dochter ook een keer daar. De dag voordat mijn dochter er zou spelen, was er een jongetje uit de klas geweest. Zijn moeder kwam hem aan het einde van de middag halen, maar trof niemand thuis. De buurman, die op de stoep bier zat te drinken, vertelde dat ma even weg was en dat de kinderen naar de skatebaan waren. Aan de andere kant van een tweebaans ringweg. Vijf jaar oud. Toen heb ik het toch maar afgezegd. Een paar weken later gebeurde er door de nalatigheid van ma een vreselijk ongeluk met meisje. Echt verschrikkelijk, het is nooit meer goedgekomen.
Als ik nu nog eens in zo'n situatie zou zitten, zou ik toch even proberen erachter te komen of er wel goed op de kinderen wordt gelet en anders het kind gewoon bij ons laten spelen. Niet de vriendschap verbieden. Dat kind kan er ook niks aan doen.

Geen kleuter meer

Bij een kind van 9 zou ik het wel goed vinden. Wat ik niet goed vind is als bepaalde dingen worden overgenomen. Zoals plat praten of bepaald taalgebruik. Maar dat kan je meteen zeggen als je kind dat doet.
Ik heb wel eens dingetjes gevraagd; bijvoorbeeld over een vader die rustig riep tegen zijn kind dat hij "zijn kop van zijn romp zou schoppen" als hij iets niet deed. Toen heb ik kind gevraagd of die vader weleens zoiets doet, maar volgens kind wordt er wel van alles geroepen, maar blijft het daarbij.

Hanne.

Hanne.

10-06-2011 om 23:24

Zelfde situatie

Hier een (bijna) zelfde situatie, ma loopt rokend en onder de piercings over het schoolplein, 'pa' is in de 3 jaar dat ik ze ken al 3 keer een ander geweest. En kindlief zit zonder autostoeltje of gordel in de auto.

Ik was ook huiverig toen mijn oudste vroeg om af te spreken. Toch gedaan en een super succes!

Eerste keer bij ons kind blijkt het beleefdste vriendje ooit te zijn. Zegt consequent 'u' vraagt alles netjes en had zelfs aandacht voor baby zusje.

2e keer bij hun. Zoon wel op het hard gedrukt dat hij niet los in de auto mee zou gaan (is hij zelf ook strikt in) en niet met gevaarlijke dingen mag spelen.

Bleek ook top geweest te zijn. Grootste minpunt vond zoon dat hij niet buiten kon spelen. Ze woonden nl op een flat en ze vond de jongens alleen beneden te gevaarlijk.

Ik heb me achteraf de ogen van m'n kop geschaamd dat ik me door uiterlijk zo in de luren heb laten leggen!

Terpi

Terpi

11-06-2011 om 11:35

Oeps

Ik heb tattoos en piercings... zouden kinderen bij mij wel veilig zijn?!

Nick even weg i.v.m. herkenbaarheid

Nick even weg i.v.m. herkenbaarheid

11-06-2011 om 14:18

Vroegah

Ik kom uit een net milieu, vader was notaris, mijn ouders hadden dure vrienden, ons huis was supersmaakvol ingericht, enz. enz. Toch had ik een enigszins tokkie-vriendinnetje en mijn ouders hebben daar nooit moeilijk over gedaan. Ik herinner me dat mijn moeder een tandeborstel voor haar wilde kopen toen ze eens bleef logeren en dat vader (arme WAO-er) dat wilde afhouden omdat de rest van de kinderen (4 of 5) er dan ook eentje wilde. Mijn moeder deed daar wat lacherig over maar niet veroordelend of bezorgd.

Dat ik het ouderlijk huis verliet als schoolverlatende punker heeft niets te maken met die vriendschap, die was toen allang doodgebloed. Laatst benaderde ze me via schoolbank.nl en hebben we wat gekletst en ik moet zeggen dat ze een heel wat leuker en stabieler leven dan ik.

+ Brunette +

+ Brunette +

11-06-2011 om 14:20

Nick even weg

Trouwens, ik had ook een hele tuttige vriendin en ben toch altijd stoer gebleven.

Ervaring

Ik heb hier veel ervaring mee.
maar de leeftijd is wel belangrijk. Zoon van 9 heeft een beste vriend van het kamp. Heel ander volk, mag veel, wordt nergens in beperkt. beste maten al jaren. Ik blijf zoon vertellen wat ik van hem verwacht en hoop dat hij dat meeneemt als er iets gebeurt wat ik niet goed zou vinden. overigens..als zoon buiten gaat spelen fiets hij er vanzelf naartoe,dus tegenhouden is lastig op deze leeftijd.

dochter van 4 heeft een vriendinnetje. moeder en vader blowen behoorlijk, ook waar de kinderen bij zijn. ze zijn al eens uit huis geplaatst.
kijk, zij mag daar dus niet spelen. het meisje speelt 1-2 keer in de week bij mij. Ik heb dochter uitgelegd waarom ze daar niet mag spelen. kinderen lopen vaak savonds laat nog op straat. niets voor ons dus.

leeftijd speelt naar mijn idee dus een grote rol.

maar...veroordeel mensen alsjeblieft niet te snel. uiterlijk zegt niet alles.
overigens heb ik ook piercings en tatoos...

koentje

koentje

12-06-2011 om 15:14

Als ik grondige reden heb

gaat mijn zoon daar niet spelen; of hij nu kleuter is of 12 jaar. Ik heb dit ook aan de hand gehad en zoon gewoon uitgelegd waarom ik niet wilde dat hij daar speelde. Ook bijv. omdat ik niet wil dat hij in sigaretten rook zit.
Maar er was hier dan ook sprake van een gezin waar veel geruzied werd en gedronken en waarvan de kinderen van bijna 3 lekker mochten buitenspelen...'omdat je die kinderen vertrouwen moet geven' Hahahahahaha

koentje

koentje

12-06-2011 om 15:15

En dan vind ik

het geen probleem dat zo'n kind lekker bij ons komt spelen trouwens. Daardoor kwam ik erachter dat dit kind ook soms voor straf de hele dag geen eten kreeg....

Tirza G.

Tirza G.

12-06-2011 om 15:24

O koentje

Die van mij speelden ook met 2,5 al buiten........

Tirza

Vic

Vic

12-06-2011 om 15:33

Een keer de boot afgehouden

Mijn oudste heeft een vriendinnetje gehad waar ik liever niet had dat ze daar speelde. Die mensen hadden twee grote honden, en ik begreep dat ze die ook zonder toezicht bij de kinderen lieten. Toen dochter toch een keertje wilde spelen heb ik met de moeder afgesproken dat de honden weg gehouden zouden worden. Dat heeft ze keurig gedaan, maar van mijn dochter hoorde ik ook dat ze de hele middag samen hadden gespeeld terwijl de ouders in de zaak aan het werk waren. De kinderen waren toen 5, dus dat vond ik ook geen fijn idee. Een tijdje daarna werd het vriendinnetje een keer door een van de honden gebeten (overigens onder toezicht van het oudere zusje van 12). En weer een half jaar later brak ze haar arm toen ze alleen thuis was. Zo sneu ;-( Al met al ben ik er wel blij om dat ik het een beetje had afgehouden.
Overigens had e.e.a. helemaal niets met het uiterlijk te maken. Dat zegt helemaal niets over verantwoordelijkheid of fatsoen.

Vic

Vic

12-06-2011 om 15:36

Nu met 12 jaar

De afgelopen jaren heb ik wat minder zicht op de ouders van de kinderen waar mijn oudste mee omgaat. Ik probeer altijd wel even bij dochter te polsen, maar die vindt dat redelijk irritant. Als ik dan vraag in wat voor huis die mensen wonen, of hoe de ouders zijn, kan ze zomaar wat roepen over dronken moeders of vuilniszakken en winkelwagentjes in de voortuin ;-)

zeer ano

zeer ano

12-06-2011 om 16:21

Hier ook

ouders van het vriendinnetje van mijn dochter zijn laag opgeleid en doof, waardoor ze communicatief zeer beperkt zijn. ze leven in hun eigen wereldje, ik krijg geen contact met ze. Ze zitten onder de tatoeages, ik kan nog een verhaal schrijven maar het is a la tokkies. het meisje dol is op haar ouders, en omgekeerd dus wat dat betreft geen zorgen.

natuurlijk is dit niet waar ik op gehoopt had, meestal heb je leuk contact met de ouders van vriendinnetjes. Maar ik weet ook dat je het contact tussen twee kinderen moeilijk kunt beïnvloeden. Ik bemoei me er daarom maar niet mee. Ik blijf wel bij mijn kind op mijn normen en waarden hameren want vriendinnetje houdt er hele andere normen en waarden op na (o.a. over eerlijk zijn). Ze mag daar spelen, maar logeerpartijtjes gaan me iets te ver.

Ondertussen weet ik ook dat over 2 jaar, als oudste naar de middelbare school gaat, dit probleem voorbij is. de kans dat vriendinnetje naar eenzelfde school gaat als mijn dochter is zeer klein gezien het niveauverschil in leren.

zeer ano

zeer ano

12-06-2011 om 16:24

Hmmm

bovenstaande klinkt wat arrogant, dat is zeker niet de bedoeling. Ik respecteer de familie, in de zin dat zij hun eigen manier van doen en laten hebben, en dat is prima. hun normen en waarden zijn op diverse gebieden niet de mijne. En ook dat is prima, alleen probeer ik vooral dochter uit te leggen wat de verschillen zijn (bijvoorbeeld over het eerlijk zijn) en wat mijn visie is, wat ik belangrijk vind. Op deze manier verwacht/hoop ik dat dochter haar eigen conclusie trekt over hoe zij in het leven wil staan. Niet veroordelend, maar bekend met de verschillen.

Fianna

Fianna

12-06-2011 om 20:50

Tirza

en kregen die van jou ook wel eens voor straf de hele dag geen eten?

Fianna

Fianna

12-06-2011 om 20:54

Overigens

vind ik een Tokkie gehalte op zich geen probleem. Wat ik wel een probleem vind zijn mensen die naar zijn, slecht met kinderen omgaan, mishandelen enz enz. Ik geloof niet dat een hoeveelheid tattoes en blikjes bier er mee te maken heeft.
Okee, een vader die op het schoolplein een blikje bier drinkt, vind ik ook niet echt geslaagd. Als blijkt dat hij laveloos is als mijn kind er zou spelen, zou ik er idd wel een probleem mee hebben.

koentje

koentje

13-06-2011 om 11:42

Tirza,

renden die van jou ook zonder te kijken de straat over waar auto's en vooral scooters nogal eens met flinke snelheid voorbij raasden? Of was er bij jou een andere verkeerssituatie?
En zijn jouw kinderen op die leeftijd ook wel eens door de politie terug naar huis gebracht omdat ze met een fietsje met zijwieltjes de A-nog wat over probeerden te steken?☺

Tirza G.

Tirza G.

13-06-2011 om 22:31

Nee

Dat dan weer allemaal niet :-)

Tirza

koentje

koentje

15-06-2011 om 14:18

Ooooh...

saai.....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.