Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Y.A.K.

Y.A.K.

13-07-2010 om 22:48

Angst bij zoon en een boze papa...

Onze zoon van 5 heeft eigenlijk altijd al moeilijk geslapen. We hebben altijd de afspraak met hem kunnen maken dat hij in bed moet blijven, maar de laatste tijd is het echt bal hierzo.

Hij zegt bang te zijn, waarvoor precies blijft heel vaag, de wind, een druppelende kraan, Het worden in zijn belevenis de engste dingen, zijn fantasie gaat volkomen met hem op de loop...

Hij en zijn broertje van 2 sliepen beiden op een aparte kamer en aangezien we de tip veel lazen en kregen om ze dan bij elkaar te leggen. Dat is ongeveer een maand goed gegaan. Nu begint het weer opnieuw, en 10 keer heftiger, hij is aan het schreeuwen, durft niet te gaan slapen en is overdag een kind dat niets kan hebben omdat hij moe is. Hij begint zijn broertje steeds vaker en harder te slaan, terwijl ze hiervoor altijd heel lief samen speelden.

Nu is dit natuurlijk probleem nummer 1, waar we dus de volgende oplossingen voor hebben:
* samen slapen, niet meer alleen zijn op de kamer. (overigens valt broertje uiteindelijk wel in slaap, die slaapt ook nog smiddags dus heeft er nu nog weinig last van...)
* luistercd-tjes, of muziek, zodat hij geen enge muziek meer hoort
* Een dromenvanger tegen enge dromen
* Een felle lamp aan bij zijn bedje, zodat hij alles ziet.

Het komt uiteindelijk altijd erop neer dat ik of mijn man boos worden, hij het eindelijk opgeeft en toch gaat slapen, maar pas tegen 23.00 uur...

Nu wordt mijn man steeds boos en geeft zoonlief daarbij dus snel een tik. Het is geen slaan of iets, ook niet iets waarbij het kind blauwe of rode plekken krijgt, maar ik vind het gewoon verkeerd. (en dat zullen velen van jullie met mij eens zijn...) Ik krijg het niet aan mans verstand dat dit slaan uit onmacht is en dus verkeerd... Want hij heeft geen enkele dag en avond meer rust (ik ook niet, en tel daar voor mij de nacht bij op, maar dat terzijde) Dus vindt hij dat hij dat recht heeft...

Kortom, na deze sage, advies over hoe het kind slapend te krijgen en manlief verdraagzamer...

Alvast heel erg bedankt...

Herkenbaar

Hoi Y.A.K.

Dit is heel herkenbaar helaas. ONze dochter van 4 heeft een periode gehad dat het tot erg laat duurde voor ze sliep en dan ook nog vaak wakker worden in de nacht. Inderdaad vol houden dat hij in zijn bed blijft. Wij hebben het beloningenbord van stal gehaald. Voor iedere nacht dat ze goed sliep mocht ze een magneetje ophangen en aan het einde van de week als alle plaatjes vol waren kreeg ze (in dit geval) een waterpistol. Dat wilde ze graag en het heeft haar gestimullerd om zo goed mogelijk in bed te blijven. Het gaat soms nog niet helemaal goed hoor, maar onze nacht rust is wel weer terug. Bovendien heeft ze een opwindpoppetje bij haar bed staan om spoken, heksen en andere enge dingen weg te jagen. Bovendien jagen wij eerst met z'n tweetjes alle enge dingen weg voor ze naar bed gaat.
Ik weet niet of dit bij jullie zou kunnen helpen, maar toch.

Groetjes Muppet

buzz

buzz

14-07-2010 om 17:09

Hier ook

2 nacht bangertjes.
Maar goed tegen mijn man zij ik draai het eens om, dromen van peuters/kleuters kunnen erg heftig zijn, en ze kunnen werkelijkheid en dromen slecht uitelkaar houden, relativeren van geluiden idemdito.
Probeer een te denken wat het met je doet als je bang bent. probeer je in te leven (of je man, en wie weet doen jullie dat al) Maar angst is zo erg echt verschrikkelijk gewoon. Stel dat je ergens bang bent en je MOET daar blijven van je ouders, en als je weg gaat van de angst krijg je op je donder van je ouders, dan verlies je je vertrouwen volgens mij en raak je in paniek, en word de angst alleenmaar groter. En dan denk je maar gewoon als ik niet ga slapen hoefd ik ook niet bang te zijn....
Mijn zoontje vertel ik nu steeds dat de bang in zijn hoofd zit en dat je het er uit moet denken en dat dat alleen maar lukt als je niet aan enge en vervelende dingen denkt maar juist aan fijne dingen. En dan ga ik noemen, aan dat fijne feestje, die fijne middag de vakantie enz enz. Meestal valt hij onder het zachtjes tegen hem praten in slaap.
Ook dacht ik tja hij heeft die geborgenheid gewoon nodig, ik kan niet streng zijn als het om angst gaat (dat doen we wel als hij stout is met slaan of gillen of zo, of niet luisteren, behalve dan als het met angst temaken heeft) dus ik heb gezecht als je bang wakker word mag je naar ons bed komen en bij ons slapen.
We hebben een eenpersoons bed bijgekocht omdat ik eigenlijk geen plaats meer had.
Onze hele slaapkamer is nu bed, h=je kan er aan een kant niet meer langs lopen.
Veel nadelen, veel was, moeilijk poetsen minder privee tijd.
Maar we hebben weer rustige avonden en vrij rustige nachten. Kind is uitgerust wij hebben genoeg slaap. Niet heel ideaal maar nu kan ik er mee leven, en gewoon wachten op de omslag. Oj ja ik doe ook vaak een spelletje met hem, dat helpt ook, ik doe het overdag en savonds, stil zijn en luisteren, en dan vertellen wat de geluiden zijn die je hoort.
sterkte er mee, ik weet hoe pittig het is.

Agchie

Agchie

14-07-2010 om 21:08

Hier ook!

Hier ook een zoon die opeens veel last had van angsten als hij naar bed moest, lang wakker liggen etc. Het gedrag overdag was verschrikkelijk en de negatieve spiraal was heel erg.
Wij hebben een niet zo gebruikelijke weg bewandeld, we hebben hem gedurende een paar weken 's avonds Melatonine gegeven (nadat we dus al heeeeeeeeeeel veel andere dingen hadden geprobeerd). Hij kreeg ze zodra we naar boven gingen (0,3 gram) en dan gingen we tanden poetsen, pyjama aan, voorlezen zingen etc. Dan brachten we hem naar bed en bleef één van ons even bij hem tot hij steeds meer begon te gapen. Sindsdien is het patroon doorbroken.
De Melatonine pakken we er nu alleen nog bij als het weer bal dreigt te worden.

Voor ons werkte dit probaat, hoewel we niet graag naar pilletjes grijpen, hielp het hier een hele negatieve spiraal te doorbreken!

Groet,

Agchie

He bah zeg

Ben je zo bang alleen en dan krijg je ook nog een tik!

Hou 'm toch lekker tegen je aan op de bank of zo tot ie slaapt, dan voelt ie zich veilig en kan ie zich rustig aan de slaap overgeven. Of ga naast hem liggen tot hij slaapt. Deden mijn ouders ook bij mij toen ik op die leeftijd zo'n periode had. 't Gaat namelijk ook weer over. Maar met alleen laten en niet serieus nemen en meppen maak je het alleen maar erger en duurt het langer.

joep

joep

15-07-2010 om 13:26

Melatonine

Ik had ook een slechte slaper, 22:00 geen uitzondering. Probleem was bij ons vooral eigenlijk: 1 keer te laat naar bed, dan dagenlang te moe om te gaan slapen. Zogenaamd bang, 100 keer eruit. Hij bleef dan wel op zijn kamer, maar je hoort het toch en het geeft spanning omdat je voor morgen de bui al weer ziet hangen. Net als Achie gaf en geef ik hem in dat geval een paar dagen melatonine 0,1 volgens velen is dat een dosis die niet kan helpen, omdat hij zo laag is, maar mijn zoon slaapt binnen 45 minuten altijd. Na een paar dagen (fit genoeg =bij ons zelf opgewekt uit bed komen) kan je weer eens kijken op je zonder kan.
Wat betreft je man, de mijne werd er eerst ook boos om en dat geeft een vreemde situatie, nl dat je om het gezellig te houden je moet gaan inspannen om je kind in slaap te krijgen. Ik heb hem gezegd zich er niet meer mee te bemoeien. Ik los het zelf wel op en sindsdien blijft hij vooral goed opletten dat met de televisie, koffiezetter en builtje shag alles goed is. Mannenwerk.
Succes!

Y.A.K.

Y.A.K.

16-07-2010 om 23:44

Bedankt :)

Ja dirksmama, dat een tik geven geen oplossing was begreep ik zelf ook wel, erg veel hulp heb ik dan ook niet aan je constatering.

Wat Joep dan zegt lijkt me een betere tip :) bedankt daarvoor :) Ik zal het inderdaad maar even tot mijn taak bombarderen.

Buzz, wat een goede tip dat spelletje! Hij vind het superleuk en heeft al zoveel 'enge dingen' goed geraden dat hij zich nu ook supergoed vindt!

Bij hem liggen of hem bij mij laten slapen is in zijn geval geen optie, ten eerste omdat ik niet zo vroeg naar bed ga en hij dan nog steeds alleen ligt en hij gaat dan echt klieren als ik wel bij hem kom liggen. (val je net zelf in slaap, laat hij me schrikken...)

Ook over het woordje zogenaamd bang ben ik eens gaan denken, ik heb hem dat gewoon gevraagd en hij gaf toe dat hij regelmatig helemaal niet bang is (maar soms ook wel echt hoor mama!)

Gaat dus gelukkig ietsje beter, hij gaat nog steeds niet meteen slapen natuurlijk, maar hij blijft nu wel in zn bed (nou ja, okee, hij is er drie keer uit geweest) En nu maar even naar de drogist voor melatonine...

super bedankt voor jullie tips :)

*bella*

*bella*

20-07-2010 om 00:07

Hier

Natuurlijk kun je best samen slapen, waar een wil is is een weg. (en die is niet zo lastig) Grote kans dat je zoontje zich nu onrustig in bed voelt omdat hij weet dat jullie boos gaan worden, doorbreken is wel van het grootste belang nu.
Wat hier hielp was iid erbij liggen, en dat dan afbouwen tot steeds langskomen. Ik bleef in moeilijke periodes boven rommelen, bijv was opruimen waarbij ik dan ook regelmatig op hun kamer kwam om was op te ruimen, dat gaf ze een veilig gevoel. Ook gaf ik steeds aan dat ze niet hoefden op te staan, want ik kwam wel bij hen. Opstaan geeft weer een boost, daar worden ze wakker van. Ik hield me wel strikt aan afspraken, over een paar minuutjes kom ik bij je kijken, zoiets, beetje aangepast aan de mate van angst.Stonden ze toch op dan was het gelijk terug naar bed begeleiden en aangeven dat ze niet hoefden op te staan want ik kwam áltijd kijken. Verder zou ik met hem afspreken dat je níet meer boos gaat worden, zodat hij zich daar al geen zorgen meer over hoeft te maken.

Spoken en monsters

Onze kinderen hebben ook veel last gehad van niet kunnen slapen. Het was zo danig dat ik ook melatonine heb overwogen en het niet heb gedaan. Het is een hormoon en niet ongevaarlijk, werkt alleen als het gaat om een lichamelijke oorzaak (hormoon in de hersenen) van niet inslapen en haalt de oorzaak niet weg. Volgens mij is het in Nederland ook niet over de toonbank te krijgen en moet je behoorlijk wat onderzoek laten doen aan hormoonspiegels en scan voor bewezen is dat er echt een tekort is waar een aanvulling vna buitenaf voor nodig is. Een van de problemen is dat onbekend is wat een normale, standaard hoeveelheid natuurlijke melatonine is voor kinderen. Wanneer spreek je van een meetbaar tekort ? Het was bij ons zodanig dat wij hierin redelijk ver zijn gegaan met navragen en informeren. Maar wellicht dat jullie kinderarts minder strikt of streng is of minder beren op de weg ziet ?

Wat voor ons werkt:
1) lichamelijke oorzaak niet (in) kunnen slapen --> visolie, 3x per week, bij veel lichamelijke activiteiten zelfs vaker. Alles wordt er rustiger en alert van en slaapt goed door.

2) psychische oorzaak niet (in) kunnen slapen --> onze kinderen geloven in monsters en spoken. Volwassenen kunnen ze niet (meer) zien maar de jongens vertellen ons wat voor spoken er zijn en waarom ze er zijn.. Zo horen wij wta er in die kleine koppies speelt.. dan lossen we het op door te vragen wat een oplossing is voor het nu (hoe sturen we het spook terug naar zijn moeder ?). Dat doen we altijd via de voordeur. Wil het spook niet weg ? Iedereen weet toch dat monsters en spoken niet tegen kindergegiechel kunnen.. dan gaan ze als de wiedeweerga weg en komen ze weken lang niet meer over de vloer! Ook spoken en monsters moeten zich houden aan regels ! Je komt niet onaangekondigd, niet brutaal, niet plagen als er niet om gevraagd is en je vertrekt als je daarom verzocht wordt. Echte stoute monsters doen dit natuurlijk niet en de ouders zetten die desnoods de (voor)deur uit. Achterliggende oorzaken van angsten bespreken we ook altijd soms dezelfde avond of de volgende dag.

Voor ons werkt dit heel goed. Ik heb geen angstige kinderen. Eerder kinderen die weten dat ze zelf kunnen zorgen dat hun angsten weggaan. Ze kwamen zelf ook met de mededeling dat sommige monsters ook heel lief zijn.. of lief zijn en stout doen. En soms wordt een bepaald monster ook vergeven en mag die weer komen.

Het is niet alleen een handvat voor onze kinderen maar ook voor mn man ;-)

Guinevere

Guinevere

22-07-2010 om 13:49

Judith, en eigen spook maken

Jawel hoor Judith, Melatonine kun je gewoon bij de drogist kopen in een dosering van 0,1 mg. Meer mag niet, maar je kunt natuurlijk meerdere pilletjes nemen. Verder ben ik het ermee eens dat je dat niet zonder aanleiding op reguliere basis moet gaan gebruiken, maar voor een keertje, om een patroon te doorbreken of een oververmoeid kind in slaap te helpen, lijkt het me geen drama. Vooral niet als je alles al geprobeerd hebt.
Nog een "nieuwe" tip: bij onze zoon op de kamer hangt al jaren een zelf gefabriceerd spook. Die verjaagt de andere spoken. Men neme een prop papier, een witte doek en een touwtje. Bind de doek met het touwtje over de prop papier, teken er een spokengezicht op en klaar!

Ah ;-)

Hoi Guinevere,

Een spook in de kamer, ook een idee.. die hou ik in mijn achterhoofd. dat is ook een goede tip.

Wat melotanine betreft: volgens mij verkopen ze geen kinderdosis melatonine over de toonbank.

Je hoeft zelf niet vroeg naar bed hoor

YAK zei:

Bij hem liggen of hem bij mij laten slapen is in zijn geval geen optie, ten eerste omdat ik niet zo vroeg naar bed ga en hij dan nog steeds alleen ligt en hij gaat dan echt klieren als ik wel bij hem kom liggen. (val je net zelf in slaap, laat hij me schrikken...)

====

Maar als je bij je kind gaat liggen ga je toch zelf niet naar bed? En dan ga je zelf toch niet slapen?
Je gaat er gewoon naast liggen, zingt zachtjes een liedje, vertelt zachtjes een verhaaltje, knuffelt een beetje tot je kind slaapt. Je doet zelf gewoon rustig, je straalt rust uit en je zorgt dat je kind rustig wegzakt. Als je dat gewoon rustig aanpakt kan ik me niet voorstellen dat een kind gaat klieren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.