Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Linda99

Linda99

23-12-2009 om 15:25

Angstig kind en vuurwerk

Elk jaar weer is deze periode een ramp voor oudste dochter (8). Ze is bang voor vuurwerk en slaat daar in door. Het is tegenwoordig zelfs zo erg dat ze op oudejaarsavond/nacht NIET slaapt. Naar buiten gaan is al helemaal geen optie.

Dit jaar is het nog iets erger en wil ze eigenlijk nu al neit meer naar buiten. En dat terwijl in onze wijk er nu juist minder knallen te horen zijn.....

Wie heeft er ook zo'n kind en hoe ga je er mee om? Uitleggen en gerusstellen doen we continu maar lijkt niet te helpen.

(dit jaar gaan we ook voor het eerst weg met Oud en Nieuw deels voor haar, naar een bos in Belgiƫ waar het hopelijk rustig is)

Linda99

Linda99

23-12-2009 om 20:47

Nee

Dat denk ik dus niet nee. Ken m'n kind immers al wat jaartjes ;-) En we gaan niet alleen voor haar weg hoor :-)

Maar goed, ik zocht dus ervaringen...

Yvonne

Yvonne

23-12-2009 om 21:39

Cd met vuurwerkgeluiden

Voor bange huisdieren zijn er cd's met vuurwerkgeluiden in de handel. eerst heel zacht afspelen terwijl je voor aflijding zorgt en dan het volume de volgende keren langzaam opvoeren, wellicht helpt het met bange kinderen ook. sterkte er mee. En fijne dagen.

Monique D*

Monique D*

27-12-2009 om 17:00

Ik was zo'n kind..

..waarschijnlijk had ik toen last van knalfobie. Naar school gaan was een drama, in die tijd kon men gewoon rotjes laten knallen op het schoolplein.
Op straat gooide men ook met vuurwerk. Vreselijk vond ik dat! En met oud-op-nieuw durfde ik niet de straat op.. ik bekeek het veilig van achter het raam.
Het ging geleidelijk over toen ik ouder werd, bij zo'n 11 tot 12 jaar. Toen durfde ik nog net een sterretje vast te houden.. en mijn vader stak traditioneel vuurwerk af in de tuin. Ik durfde het zelf niet af te steken en stond op veilige afstand, maar het kijken lukte nog wel..
en nu op volwassen leeftijd durf ik het nog niet aan te steken, maar ben niet zo extreem bang meer als vroeger. Alhoewel.. als een aantal jongeren vuurwerk gooien in mijn richting kan ik wel panisch worden. Het is ook nog eens gevaarlijk!
Ik ben blij dat het nu verboden is om vuurwerk af te steken op straat, behalve op 31 december en 1 januari.
Ik wil hiermee zeggen dat dit vanzelf kan gaan overgaan. Die cd met knalgeluiden lijkt mij ook een goed idee. Maar vluchten naar een "veilig bos" in Belgiƫ los je dit probleem niet op. Je houdt het, net zoals Pelle heeft gezegd, het juist in stand.

Linda99

Linda99

27-12-2009 om 17:38

Monique

Het is ook iets wat bij de aard van dit kind hoort, ze is voor wel meer dingen bang. Maar fijn te horen dat het bij jou minder werd.

Die cd lijkt me ook aardig inderdaad.

En nog even voor de duidelijkheid: we vluchten niet omwille van haar, maar gaan gewoon gezellig voor het eerst in 7 jaar oud&nieuw bij familie vieren ;-) Dat daar geen geknal is zie ik als extra voordeel.

Enne, we wonen tegenover een vuurwerkwinkel, dus er hier is hier sowieso rond oud&nieuw meer geknal dan gemiddeld. En niet alleen op de 31e helaas......

Ilva

Ilva

29-12-2009 om 21:46

Ik ben ook bang

Doodeng vind ik dat vuurwerk. Mijn man vindt het geweldig. Oudste en jongste vinden het ook leuk, middelste is ook bang. Dus met oud en nieuw gaan middelste en ik vanuit het zolderraam kijken en de rest staat buiten. Ik wordt nu al angstig, nu het weer verkocht wordt sinds vandaag vind ik het al eng om boodschappen te doen. Al die 'rotjochies' met hun rotjes. Ik schik me iedere keer weer rot. 1 keer heb ik oud en nieuw in Engeland gevierd. Heerlijk geen vuurwerk. Ik begrijp je dochter goed. Ik vind het ook gewoon doodeng en heel gevaarlijk, sorry, geen tips.

Monique D*

Monique D*

01-01-2010 om 11:54

Steken ze in engeland geen vuurwerk af bij oud-en-nieuw?

Wordt er in Engeland geen vuurwerk afgestoken?
Als ik mijn ouders mag geloven gebeurde dat in Nederland ook niet in begin jaren 60...

Nou, nee

eigenlijk niet. In veel grote steden is er om 12 uur siervuurwerk op een centrale plaats. Vuurwerk mag officieel altijd wel verkocht, maar dat gebeurt het meest voor 5 nov. Dan is de jaarlijkse Bonfire night. Als we met oud en nieuw vuurwerk willen moeten we het dan al kopen. Hier in de buurt geen winkels waar je gedurende het jaar vuurwerk kan kopen, maar ik zie het wel regelmatig in andere plaatsen.
En alle commotie in de andere draadjes ten spijt: ik mis het geknal en de geur van kruit echt, hier is Oudejaarsdag een saaie boel, het is dat we zelf oliebollen en appelflappen bakken, anders heb je helemaal geen idee dat het 31 dec is.
Om 12 uur gaat dan ook niemand naar buiten,dat is wel een "voordeel" van het afsteken van vuurwerk !

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.