Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Loartje

Loartje

01-01-2021 om 10:23

Bedplassen

Ik heb 2 dochters van 5 en 9.
Alletwee zijn ze in de nacht nog niet droog.
Ze dragen nog luiers hiervoor.
Zijn er nog meer ouders waarvan de kinderen nog niet snachts zindelijk zijn?

Zonne

Zonne

01-01-2021 om 21:00

Draadjes zoeken

Als je even zoekt, vind je meerdere draadjes hierover volgens mij. Ik heb het onderwerp vaker voorbij zien komen.

Loartje

Loartje

03-01-2021 om 09:54

Oude draadjes

Dat zijn allemaal oude draadjes

Ja lastig

Aan de ene kant, het komt gelukkig niet heel vaak voor op die leeftijd maar het komt voor.
Blijkbaar zijn er veel meer 'oudere' OOL ouders die meeschrijven dan jongeren.
Dus je kunt in elk geval 'oudere' ervaringen verwachten en daar zijn inderdaad een aantal oudere draadjes over.

Googel: oudersonline bedplassen

Het is een lastige zaak want het verstoord de slaap van de kinderen en jezelf.
Je kunt er eens mee naar de huisarts gaan of er iets aan de hand is.
Maar verder zou ik me er zo comfortabel mogelijk op inrichten.
De meeste mensen zjin 'droog' voor ze 18 jaar zijn.

Dus regel goede luiers of een luierbroekje en bescherm het beddegoed zodat je er 's nachts zo min mogelijk mee bezig hoeft te zijn.

Hoe vervelend het ook is, voor de kinderen kan het heel vervelend worden als je gaat mopperen of eisen stellen, dus doe dat niet.

Houd het comfortabel en neutraal.

Vaker dan ik dacht

https://www.kenniscentrumbedplassen.com/voor-direct-betrokkenen/ouders/

Nou, dus wel vaker dan ik dacht.

"Ruim 15 % van alle zesjarigen en 5 % van de tienjarigen zijn ’s nachts nog niet droog. Voor de leeftijdsgroep tussen de vijftien en de achttien jaar is dat naar schatting 1,5 %. Het is niet precies bekend hoeveel volwassenen met dit probleem worstelen, omdat het onderwerp op deze leeftijd taboe is. Boven de 50 jaar wordt weer een lichte toename van het bedplassen gezien. Bedplassen komt bij jongens twee keer zo veel voor als bij meisjes, een duidelijke reden daarvoor is onbekend."

Kitty

Kitty

03-01-2021 om 15:35

Plaswekker

Toen mijn zoontje 5,5 was zijn we een plaswekker gaan gebruiken. Na een maand was hij 's nachts zindelijk.

Laura

Laura

03-01-2021 om 22:40

Is nog niet zo vreemd hoor

Nog niet zindelijk ‘s nachts met vijf en negen jaar? Mijn dochter was zindelijk met zes jaar, en mijn zoon pas met 12 jaar in de nacht. Bij dochter werkte de plaswekker prima, bij zoon totaal niet. Voor hem hebben we de laatste jaren pilletjes tegen bedplassen gekregen van de huisarts. Rond 12/13 jaar was hij ook droog ‘s nachts.

Tessa

Tessa

04-01-2021 om 02:37

Draadjes zoeken 2

Oude draadjes

Dat zijn allemaal oude draadjes

Ja en? Denk je dat de oorzaken of de aanpak veranderd is? Of dat de kinderen ineens heel anders zijn. Je zou daar al veel informatie uit kunnen halen. Als je meer weet over oorzaak en aanpak kun je beter beoordelen en gerichter zoeken over wat bij jouw kind past.

Triva

Triva

04-01-2021 om 06:18

Inderdaad

Mijn zoon van 5,5 plaste nog in bed toen mijn jongste van bijna drie dag en nacht zindelijk was.

Met de plaswekksr is het gelukt hem droog te krijgen maar gebruik een luier over het broekje (bedden verschonen in de nacht werkt niét), laat je kind extra drinken (dan leren de hersenen sneler wat de bedoeling is) en doe het niet midden in de zomer. Start dus nu. Ongeveer 90% lukt het, als je het goed toepast, met de plaswekker.

Paperclip

Paperclip

04-01-2021 om 11:08

Oude draadjes

daar mankeert niets aan als je tips zoekt. Die zijn in de loop der jaren niet of nauwelijks veranderd. Als je ervaringen uit wil wisselen is het wat anders. Het blijkt niet zo duidelijk uit je post wat je bedoeling is.

Mijn ervaring: dochter werd pas in de puberteit 's nachts zindelijk. Met plaswekker is het een tijdje redelijk goed gegaan, maar toch weer teruggevallen. Ze is verschillende keren in het ziekenhuis onderzocht, heeft bekkenbodemfysiotherapie gehad, maar er was niks aan de hand en niks hielp. Uiteindelijk is het gewoon 'vanzelf' goed gekomen. Ze heeft dus heel lang met een luierbroekje geslapen, later werd dat incomateriaal omdat ze te groot werd voor de dry nights. Voor logeerpartijtjes of een kamp hadden we minrin, verkrijgbaar op recept via de huisarts. Dat remt de productie van urine, dus bleef ze 's nachts droog. Belangrijkste, in mijn ogen dan, is dat je ervoor zorgt dat het geen issue is. Dus gewoon luiers geven en/of bed verschonen, geen drama van maken en het is niks om je voor te schamen. Dochter ging ook net zo makkelijk met haar luiers logeren. Ze trok ze dan op het toilet aan. Maar al haar vriendinnen wisten ervan. Ook toen ze 15 was... Als je er zelf geen punt van maakt, is het ook niet iets waar je mee gepest wordt of zo.

Raffie

Raffie

05-01-2021 om 16:05

plaswekker

Bij dochter is het uiteindelijk vanzelf over gegaan, ik denk rond haar 8e, Bij zoon hebben we de plaswekker gebruikt.
Deze is uiteindelijk maar 1 keer afgegaan (terwijl hij ervoor echt elke nacht nat was), dus we waren er snel vanaf. Geen spijt van!

Tot dat ze droog waren sliepen ze met luierbroekjes, de eigen merk van de AH bevielen bij ons erg goed!

Loartje

Loartje

10-01-2021 om 10:33

Ervaringen

Ik bedoelde eigenlijk ervaringen/ tips

Paperclip

Paperclip

10-01-2021 om 10:54

Die staan dus hierboven

Of tellen alleen recente ervaringen? Denk je dat kinderen van nu anders zijn dan kinderen 5 of 6 jaar geleden?

Triva

Triva

10-01-2021 om 11:39

Loartje

Duidelijk toch: neem een plaswekker, gebruik een luierbroekje óver de plaswekkeronderbroek zodat je geen bed hoeft te verschonen, geef je kind extra drinken, begin bij de oudste en doe het niet als het hoogzomer is of als je zelf aan extra veel rust toe bent.

Jo Hanna

Jo Hanna

10-01-2021 om 14:44

Plaswekker hielp hier ook

Het gekke is dat het eerst eigenlijk niet leek te helpen. Toen we de wekker gingen gebruiken (met 9) was hij eerst zo’n beetje iedere dag toch nat. Ik besloot er mee te stoppen omdat ik min of meer concludeerde dat hij er nog niet aan toe was en ik vond het zo’n ‘faalervaring’ worden. Maar in de weken en maanden daarna is het geleidelijk gewoon helemaal gestopt.

Iphi

Iphi

10-01-2021 om 15:04

Loartje

Kan het zijn dat je eigenlijk gewoon lotgenoten zoekt, ouders die nu met hetzelfde probleem zitten?

Triva

Triva

10-01-2021 om 17:08

Jo Hanna

"Toen we de wekker gingen gebruiken (met 9) was hij eerst zo’n beetje iedere dag toch nat.'

Bijzonder dat je dus het principe van de plaswekker niet begrijpt. Je lichaam wordt niet wakker als de blaas vol is en laat het lopen. Doordat er bij elke plas als je slaapt een alarm afgaat leren de hersenen na verloop van tijd dat ze het lichaam wakker moeten maken als die blaas vol is. Daarom begrijp ik nooit dat mensen hun kinderen nog minder te drinken geven omdat ze bang zijn dat de wekker af gaan. Het is juist andersom: hoe vaker die afgaat hoe eerder de hersenen begrijpen wat de bedoeling is.

Loartje

Loartje

11-01-2021 om 01:34

Lotgenoten

Ik zoek idd lotgenoten

Sanne

Sanne

11-01-2021 om 07:24

in de familie

Het zit bij ons in de familie, mijn dochter (nu 16) was bijna 9 toen ze met behulp van de plaswekker droog werd. Daarvoor kreeg ze gewoon een luier aan. Zelf span ik wel de kroon, ik was bijna 19 toen bij mij minrin eindelijk werkte (deze slik ik nu nog), de plaswekker heeft bij mij nooit succes gehad, en daarvoor altijd met een luier geslapen. Logeren deed ik zelden en ging meestal de confrontatie uit de weg als het om schoolreisjes of kampen ging. Thuis werd er altijd discreet mee omgegaan, mama nam altijd incontinentie luiers mee van haar werk, en die verstopte ze vervolgens op mijn kamer. Mijn broers hebben er eigenlijk weinig van mee gekregen (gelukkig).

Triva

Triva

11-01-2021 om 11:46

Loartje

En dan; lost het hebben van lotgenoten iets op?

Paperclip

Paperclip

11-01-2021 om 12:00

Loartje

maar ook al is mijn dochter nu zo'n 4-5 jaar zindelijk, ik wás toch ook een lotgenoot? Wat zoek je nou precies? Wil je van je afschrijven? Wil je weten hoe jij er mee om moet gaan?

Hier zit het niet zoals bij Sanne in de familie. En overdag was ze gewoon rond haar 3e zindelijk, dus ik snapte het niet. We hebben van alles geprobeerd, tot zelfs haar zelf haar bed af laten halen (er zijn mensen die dat als tip geven, omdat die ervan uitgaan dat het kind te lui is om naar de wc te gaan - dan is je bed verschonen veel vervelender dus het idee is dat kinderen dan wel zindelijk worden. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dat niet werkt?).
Praktische tips nog: leg een waterdichte hoes over het matras en maak daaronder het bed nog een keer op. Gaat het 's nachts mis, dan haal je de bovenste lagen zo af en kan kind weer in eigen bed verder slapen. Laat ze een luierbroekje dragen, kunnen ze makkelijk zelf aan en uitdoen. Bij logeerpartijen is minrin (via de huisarts) een goed idee. Wees er open over, het is niks om je voor te schamen (dus jij niet tegenover anderen, en de kinderen niet tegenover klasgenoten/vriendjes). Als zij het geen punt vinden worden ze er niet snel mee gepest. Als je ze graag snel(ler) zindelijk wil hebben is een plaswekker een goed idee, maar het biedt geen garantie dat het lukt. Maak je je zorgen, denk je dat er een lichamelijke oorzaak is, ga dan naar de huisarts en laat je doorverwijzen naar de plaspoli (maar daar is de jongste nog te jong voor denk ik). Als jij last hebt van slaapgebrek omdat jij altijd degene bent die eruit gaat 's nachts, doe dan een nacht oordoppen in en zeg de kinderen papa wakker te maken als het nodig is.

En: het komt in het overgrote deel van de gevallen vanzelf goed. Kan dus wel even duren (zie mijn dochter, was pas met 13-14 jaar echt droog) maar had ik dat geweten, dan had ik me er een stuk minder druk over gemaakt. Had veel energie gescheeld.

Jo Hanna

Jo Hanna

11-01-2021 om 12:16

Dat snap ik wel

Maar ik had het inderdaad wel de periode waarin dat zou moeten gebeuren verkeerd ingeschat. Het bleef in eerste instantie maar keer op keer misgaan dus ik dacht, zoals ik al schreef, dat zijn hersenen er nog niet aan toe waren om het trucje te leren. Maar ze waren het wel aan het leren. Het duurde gewoon even tot het tot ze doordrong. Ik vond achteraf ook gewoon 'mooi' dat de ontwikkeling kennelijk gewoon doorging, dat het zo'n uitgesteld effect had.

Voor de context: ik wilde er niet een heel negatief ding van maken. Iedere nacht zo'n rammelende wekker, kind wakker, ik wakker, licht aan, alles verschonen, weer mislukt etc. Daarom zijn we er op een gegeven moment (wij dachten tijdelijk) mee gestopt.

Triva

Triva

11-01-2021 om 12:18

Paperclip

"Als je ze graag snel(ler) zindelijk wil hebben is een plaswekker een goed idee, maar het biedt geen garantie dat het lukt. "

Als je het goed doet, ergens met 6/7 begint is de kans wel 90% dat het werkt. Die 10% is heel jammer maar ik denk dat het 'goed doen' een groter probleem is waardoor het vaak mislukt.

Laura

Laura

11-01-2021 om 12:31

en soms lukt de plaswekker gewoon echt niet

En soms lukt het echt niet met de plaswekker, deze ervaring hebben wij helaas, wát we ook deden, we hebben het maanden geprobeerd, inclusief alle tips die ik hierboven lees.
Overdag was zoon rond 3 jaar zindelijk en dochter ook. Voor de nacht dochter rond 4 jaar en zo'n dus beslist niet.

Ik had veel contact met de huisarts en zijn assistente en de assistente had ook een niet zindelijke zoon gehad (voor de nacht) en zij gaf ook aan, maak je écht niet druk, het komt gewoon best vaak voor.
Wij kregen Minrin voorgeschreven. Dat heeft zoon een paar jaar gebruikt en ergens rond 12 / 13 jaar was hij zindelijk 's nachts.
Ik gaf het toen aan bij de meester van groep 8 (ivm schoolkamp) en hij keek er totaal niet van op, ieder jaar zaten er niet zindelijke kinderen tussen, en ze hadden al hele leuke strategieen om een kind 'te redden' als er per abuis een nat bed tussen zat in de ochtend.

Dus oke, geen lotgenoot voor nu, maar ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Paperlip

Paperlip

11-01-2021 om 12:44

Triva

wij hebben ook de plaswekker gebruikt. En volgens mij echt wel volgens de regels. Maar zelfde ervaring als Laura, het werkte gewoon niet. Ze sliep er vaak ook gewoon doorheen. Wij gingen uiteindelijk aan onderdoor, iedere nacht 2 of 3 keer dat alarm. En ook voor de andere kinderen was het geen doen meer. Dus na 2 maanden zijn we gestopt. Op haar 11e nog een keer een poging gewaagd vanwege het naderende kamp in groep 8. Zelfde resultaat, terwijl de motivatie zeker bij dochter er toch echt wel was. Ze raakte zelf erg gefrustreerd doordat het ook met wekker niet lukte. Dus uiteindelijk hebben we het losgelaten, en het kwam dus toch helemaal vanzelf goed.
Dat hing trouwens niet samen met ongesteld worden, wat wij ook wel eens gehoord hebben. Dat was ze al toen ze net 11 was, maar 's nachts droog duurde dus nog ruim 2 jaar daarna.

Triva

Triva

11-01-2021 om 13:06

paperclip

Ik zeg niets over jouw situatie en die van Laura, waarschijnlijk zaten jullie gewoon bij die 90% maar als je weet dat het 90% en bij goed gebruik ga je er wel anders mee van start dan dat je geen idee hebt van het slagingspercentage.

"Circa 90 procent van de kinderen is met behulp van de plaswekker na twee tot drie maanden zindelijk. Hiermee is de plaswekker het meest probate middel tegen bedplassen. Maar denk nu niet: ik koop een plaswekker en dan gaat het vanzelf. Integendeel. Een plaswekkertraining kost veel doorzettingsvermogen en geduld van zowel het kind als de ouders."

https://www.123drogisterij.nl/merken-incontinentie/plaswekker/plaswekker-urifoon#:~:text=De%20Plaswekker%20van%20Urifoon,meest%20probate%20middel%20tegen%20bedplassen.

Kikker

Kikker

11-01-2021 om 16:40

hier

Hier werkte de plaswekker ook niet goed genoeg. In eerste instantie werkte hij juist heel snel, en was kind binnen een paar weken zindelijk. Toen vroeg ik me af waarom ik er niet veel eerder mee was begonnen. Maar na verloop van tijd zakte kind weer helemaal terug in het bedplassen. Vanaf 11 jaar zijn we begonnen met minrin en bekkentherapie, dat hielp wel maar nog steeds geen 100%. Een plaswekker is dus niet zaligmakend, maar kan natuurlijk bij veel kinderen wel helpen.

sanne

sanne

15-01-2021 om 10:09

Plaswekker

Mijn moeder had zelf ook jaren in bed geplast en is daar enorm voor gepest, daardoor heeft ze er voor gekozen om bij mij te kiezen om alles zo veel mogelijk discreet te houden. Mijn broers wisten wel wat, maar buiten de ouderwetse plaswekker die het hele huis wakker maakte, kregen ze weinig mee. Ik vond de plaswekker daardoor verschrikkelijk. Vooral de huisarts hamerde er op, blijven proberen en niet opgeven, wat uiteindelijk voor mij een hoop huilende nachten heeft bezorgd, daarna terug naar de luiers wat ik zelf het prettig steeds vond, niemand die het zag, hoorde of iets rook op mijn kamer. Mijn moeder zat in het complot en hield het goed verborgen. Later hebben we van de huisarts minrin voorgeschreven gekregen, de eerste keer werkte het niet en vanaf de 2de keer wel. Ik slik het nog steeds en heb nog enkele keren per jaar 's nachts een nat bed, maar daar valt mee te leven. Ik moet er wel bij zeggen dat ik lichamelijk wat meer onder de leden heb, waardoor het bed plassen wat langer heeft geduurd. Mijn dochter daarin tegen vond luiers juist verschrikkelijk en wilde toen ze 8 was er zo snel mogelijk vanaf, dus bij haar de plaswekker geprobeerd, telkens periodes van 2 weken met een maand pauze er tussen en bij de 3de poging was ze in eens droog.

Loartje

Veel ziekenhuizen hebben een plaspoli, de huisarts kan je hierheen verwijzen. Hier wordt eerst gekeken naar een eventuele onderliggende oorzaak en vervolgens passende hulp/training/begeleiding geboden.
Als echt niks helpt (niet de plaswekker, niet de begeleiding van de plaspoli enz.) zit er in het WKZ in Utrecht een hierin gespecialiseerde afdeling. Maar begin eens bij de huisarts zou ik adviseren.

Marijke

Marijke

17-01-2021 om 09:10

echt niet de enige

Hoi Loartje,

Ik ben hier zelf ook ooit een draadje gestart voor mijn zoon van 12 waar de drynigts niet afdoende waren.

Wij hebben vanalles gedaan om te zorgen dat hij droog werd. wat hij ook zelf vurig hoopt. Maar nu is hij 15 en heeft hij er nog steeds veel last van. Wat ik al eerder vertelt heb is hij erfelijk belast omdat ik zelf ook lang in bed heb geplast en nog steeds periodes kan hebben waar het regelmatig kan gebeuren.

Hij heeft veel onderzoeken gehad en veel gedaan om droog te worden met weinig tot geen resultaat. Met tinco-verpleegkundige gesproken en toen overgegaan naar tena flex. Inmiddels heeft hij broekjes, flex en de slip in de kast staan en pakt hij zelf wel wat hij beste vind. Ik zorg dat er voldoende is dat hij niet hoeft mis te pakken.

Ik weet dat er vele zijn die dat veroordelen maar ik wil hem niet ellendig laten voelen om in een nat bed te slapen. En met uroloog over gehad het is echt niet zo dat hij daarom niet droog gaat worden.

Als hij zonder wil slapen dan mag hij dat van ons. Als hij plaswekker wil dan ook. Wij steunen hem overal in maar gaan niet meer pushen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.