Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Valkyre

Valkyre

04-07-2011 om 14:54

Bedritueel - help!

Het bedritueel van zoonlief duurt wat ons betreft veeeeeel te lang. Het ziet er ongeveer zo uit: 18.30u badderen, insmeren, aankleden, tandjes poetsen. 19/19.15u boekje lezen. 19.30u naar zijn kamer, en daar begint de ellende: knuffels uitzoeken, muziekje aan (speeldoosje), nog een muziekje, ik moet plassen, ik wil boven slapen, nee toch beneden, ik kan niet slapen, mamma/pappa moet bij me blijvuuuuuuh! Hij dreint en huilt, of wil gezellig nog zes keer geknuffeld worden, of moet hoognodig nog een (fantasie-)verhaal kwijt. Als we zeggen: nee, nu in bed, dringen we nauwelijks tot hem door. Boos worden helpt al helemaal niet - dan schrikt hij oprecht en gaat huilen, en dan duurt het nog veel langer. Vaak slaapt hij pas rond acht uur, of nog later - in de vakantie geen probleem, maar als hij om 7uur op moet voor school wel.

Het tweede deel van het probleem is: Toen hij voor het eerst naar school ging, had hij problemen met inslapen, en toen zijn we steeds langer bij hem gebleven (als hij eenmaal ligt, slaapt hij dan best snel). Dom van ons natuurlijk, want nu is oppas hebben ook een ramp - we kunnen pas weg als hij slaapt. Het stomme is: als baby en als peuter kon hij prima alleen in slaap vallen, maar met de eerste weken school kwamen er ook spanningen en angsten, en wij hadden het gevoel dat hij onze nabijheid echt nodig had. Inmiddels is het echter een gewoonte geworden (en van zijn kant een eis!)

We zijn ons er terdege van bewust dat we dit probleem grotendeels zelf gecreeerd hebben, dus op "eigen schuld, dikke bult" reacties zitten we niet te wachten. Maar nu het vakantie is, en zoonlief wat meer ontspannen, willen we dit voor eens en altijd goed op de rails krijgen. Dus: wie heeft er tips om het bedritueel wat in te korten? En hoe leren we zoonlief weer zelf (alleen) in slaap te vallen? Alle tips zijn meer dan welkom.

We willen het deze week gaan aanpakken (en met zoon bespreken).

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Bianca1969

Bianca1969

04-07-2011 om 15:50

Ik ben echt heel kortaf geweest

dit hebben wij namelijk ook gehad. eerst ging ik overal op in. nog één verhaaltje (vond ik ook wel gezellig), nog een knuffel aan mama geven (tja....), nog wat drinken (je zal maar dorst hebben), nog plassen (als je moet dan moet je) en zo kan ik nog wel even doorgaan. uiteindelijk was ik zo lang bezig met beide heren in bed te houden dat ik het helemaal zat was.
ineens ben ik toen veel strenger geworden. voor ze in bed stappen vraag ik wie er nog moet plassen. dan in de badkamer kunnen ze nog wat water drinken. vervolgens spreek ik af tot waar ik lees en mijn wil is in deze wet.na het verhaaltje sta ik op, ik knuffel en kus en loop dan resoluut weg. het heeft ze wat moeite gekost om hieraan te wennen, maar ik geloof dat ze het inmiddels begrijpen. en natuurlijk komt er nog wel eens eentje zijn bed uit omdat 'ie toch moet plassen, maar ach...dat is dan ook niet zo'n punt als hij daarna maar gelijk weer naar bed gaat.
succes ermee!

Mama_Lynn

Mama_Lynn

04-07-2011 om 16:27

Hoi valkyre

Deels herkenbaar hoor. Wij hebben hier een meisje dat het bij tijd en wijle heerlijk vindt om tijd te rekken. En dan eindigt het ook niet altijd even gezellig.
Wij badderen niet elke dag, wel wassen en tanden poetsen en zo. Meestal gaan we tussen half 7 en 7 naar boven, afhankelijk van hoe laat we klaar zijn met eten, hoe moe ze zijn en hoeveel zin wij nog hebben. Dan is het uitkleden, wassen, tanden poetsen,plassen, - soms, meestal in het weekend - nog even stoeien. Daarna een verhaaltje lezen, ons vaste liedje zingen en bidden en nog een beetje praten over de dag, en dan slapen. Degene die haar naar bed stopt, stopt haar onder, uiteraard met haar favoriete knuffel (anders slaapt ze niet). Bij de deur nog even zwaaien en dan is het meestal nog 1 of 2 keer doei roepen op de trap en dan is het klaar.

Ze heeft een periode gehad dat ze heel lang, heel veel doei en welterusten riep en dan niet ging slapen voor je het terug had gezegd (wat natuurlijk een eindeloos verhaal werd). Dat hebben we afgekapt door te zeggen dat we na xx keer niet meer komen, reageren. (werd ze erg overstuur van, maar na een paar keer was het dus wel over).

Ik kan me in jouw situatie best voorstellen hoor dat je het zo aangepakt hebt, het is een hele spannende periode voor die kleuters en ik heb ook gemerkt dat we meer aandacht aan haar en haar verhaal moesten geven en ze is op het moment ook heel moe en dan dwars. Maar aan het bedritueel hebben we op zich niet veel gewijzigd, juist omdat dit ook houvast geeft (en wij houden niet van een heel lang, heel uitgebreid ritueel). Dus kwart over 7, half 8 is bij ons de tent dicht. Met het niet zelf in slaap vallen hebben we nooit problemen gehad, dus daarin kan ik je niet zoveel helpen, maar er zijn vast genoeg anderen die dat wel kunnen.

Als tips misschien:
- ik zou het inderdaad wat inkorten. Wat is je maximale tijd dat je wilt dat hij ligt? Daar zou ik dan nog tien minuten 'voor' gaan zitten zodat je tijd hebt voor wat uitloop.
- Je kunt ze in elk geval niet dwingen om te slapen. Mijn eis is in elk geval dat ze in bed blijft en op haar kamer blijft. Dat doet ze gelukkig. In het begin moest de deur nog op een kier, nu hoeft dat niet meer. Ik zou in elk geval bij brullen en bleren de deur dicht doen en niet meer gaan. Of als hij echt door blijft zetten, om de 5 minuten even gaan kijken en dan weer weg.
- Misschien kun je er een beloning aan koppelen? Bijvoorbeeld als je vandaag goed en rustig gaat slapen, de volgende dag een extra verhaaltje lezen of zo?

Mmm, ik wou nog meer typen, maar mijn dreumeszoon van 16 maanden wil dat ik kom :) Dus misschien later nog een aanvulling.

Succes in elk geval!

Lynn

Guinevere

Guinevere

04-07-2011 om 19:29

Anderhalf uur dus? halleluja

Halleluja, je bent dus eigenlijk ánderhalf uur bezig met hem naar bed krijgen? Poehee. Wij doen er 15 minuten over met onze even oude zoon. Ik moet zeggen, hij probeert wel tijd te rekken, maar daar geven we geen ruimte voor. "Ja, als jij nu nog zus en zo gaat doen, dan heb ik geen tijd meer om een boekje voor te lezen.". Dat werkt heel goed. Verder gaan we hem echt niet elke dag in de douche/bad zetten, een washandje werkt net zo goed en dan ben je in een halve minuut klaar. Zoon wil ook wel erg graag dat we erbij blijven zitten, nou, dat hebben we afgebouwd door vóór de deur te gaan wachten en steeds verder weg te gaan. Nu zitten we dus op de bank te wachten tot ie slaapt. :-)

Mama_Lynn

Mama_Lynn

04-07-2011 om 20:02

Idd

Dat wilde ik nog zeggen, net als Guinevere, we zeggen ook vaak: als jij dit of dat doet, dan heb ik geen tijd meer om een boekje te lezen. En hier werkt dat ook, want dat boekje is toch wel heilig.
Al moet ik wel zeggen dat ik dit net wilde gaan typen en dochterlief voor het eerst naar beneden kwam "ik kan niet slapen", luier volgeplast (nog niet zindelijk 's nachts), terwijl de wc om de hoek is. Maar goed, dan is het hup naar boven, plassen, in dit geval toch maar een schone luier, kus en slapen (of blijven liggen dan). 3 keer doei roepen terwijl ik naar beneden loop. Ik kan ook beter naar beneden lopen dan boven blijven rommelen, maar misschien werkt het voor jou zoon andersom.

Groetjes, Lynn

p.s. wij doen er tussen de 15 en 30 minuten over, afhankelijk of er wel/niet gedoucht wordt, hoe snel ze opschiet en hoeveel tijd en zin we hebben voor een extraatje.

Vic

Vic

04-07-2011 om 20:10

3 kwartier (minstens)

Met het wassen en tandenpoetsen zijn we binnen een kwartier klaar. Daarna spelen we nog een spelletje (kwartetten o.i.d.) of twee of drie. Vervolgens mag dochter zelf nog een boekje lezen, maar dan ga ik naar beneden. Eer ze slaapt is ze nog wel twee keer naar de wc gegaan of heeft geroepen dat ze het koud of warm heeft, en dat ze haar pyjama aan dan wel uit wil. Zodra ik beneden ben, ben ik er trouwens klaar mee. Dan roep ik nog wel een keer naar boven dat ze haar pyjama aan mag trekken ofzo (en dat ze dat niet hoeft te vragen ;-)

Guinevere

Guinevere

04-07-2011 om 21:16

En nog wat afleren

Misschien kun je hem afleren om zo de aandacht op te eisen door hem te beloven dat je buiten zijn kamertje wacht totdat hij slaapt, en dat je elke 5 minuten even naar hem komt kijken. Maar dan alleen als hij stil is en netjes in zijn bed blijft liggen, anders ga je naar beneden en gaat niet meer bij hem kijken.

Valkyre

Valkyre

04-07-2011 om 23:12

Pffft ja

Een uur tot anderhalf inderdaad (badderen om de dag). Bedankt voor alle tips tot nu toe; ik moet het even laten bezinken allemaal. Ik merk dat ik er erg tegenop zie om het aan te pakken dat we niet meer bij hem blijven, omdat ik nu al weet dat het in eerste instantie huilen wordt. (Ik ben een watje...) We willen de eerste avond waarop de nieuwe (oude) regel ingaat wel laten zijn op een moment dat hij niet al te moe is. Het is een gevoelig joch, en ik ben denk ik bang dat hij zich verlaten voelt...

We lezen altijd een boekje in het Grote Bed voordat hij in bed gaat. Elke stap kost veel tijd, maar vooral het in bed stappen, knuffels uitzoeken en daadwerkelijk gaan liggen. Ik weet niet zo goed waar te beginnen - hoe leggen we hem dit uit? Hij is dan ook echt een beetje in zijn eigen wereld, en opjutten lijkt alleen maar averechts te werken.

Nou ja, ik ga eerst maar 'ns zelf slapen - morgen met frisse moed de zaken op een rijtje zetten!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Grote bed

het grote bed was bij ons ook een ritueel dat extra tijd bleek te kosten. Eerst lekker nestelen, dan bezwaar dat je eruit moet, want 'ik lig zo lekker', dan is het eigen bed koud, of ligt niet zo lekker, of....

Nu hadden we een waterbed en dat ging lek! Er KON dus niet meer op het grote bed gelezen worden en dat heeft geholpen. We hebben inmiddels wel weer een 'goed' bed, maar het lezen houden we lekker in hun eigen bed. Dus misschien is het een idee om een stoeltje naast zijn bed te zetten en daar te zitten voorlezen of, bij mijn (grotere) dochters, ga ik naast ze in bed liggen. Ik spreek van te voren af hoever ik voorlees en soms, als kado'tje lees ik een bladzij extra.

Soms helpt het om het ritueel gewoon helemaal om te gooien (onder het mom van: je bent al zo groot nu, na de vakantie ga je tenslotte al... whatever. Niet meer om de dag in bad, maar om de 2 dagen (die van mij gaan 1 keer per week en ik heb er 4), voorlezen in eigen bed, samen een klein liedje zingen ipv het muziekdoosje, dat soort dingen?

Ik weet hoe vervelend het is als dit soort dingen niet lekker lopen (echt)! Bedenk me ook ineens dat je misschien de vakantie kunt aanpakken om bijvoorbeeld zijn bed op een andere plek te zetten? Dan is het helemaal mooi tijd voor een nieuw ritueel.

sterkte!!!
Jons

Nee joh valkyre: klantvoordeel benoemen

Het hoeft helemaal niet zo drastisch, je moet alleen heel gericht de tijdslurpers uitbannen. Prioriteiten stellen. Boekje in het grote bed, daar moet je mee kappen. Verder gaf iemand hierboven al de tip om vlak voor het in bed stappen de trits slokje water/plassen e.d. af te werken.

Heb zelf ook de ervaring dat het erg gezellig is, lezen in het grote bed, maar later zijn we overgegaan op Sales en Marketing. Had een cursus gedaan op mijn werk. Klantvoordeel benoemen.
Wat doen we nu: we zeggen tegen kleuter "kom, we gaan een boekje lezen. Oh, wat heb jij toch een lekker bed. Wat een heerlijk bed heb jij".
Dat zeggen we iedere dag. Werkt als een tierelier!
Oh en dingen als knuffel uitzoeken kost dus ook te veel tijd. Gewoon even met de haarkam erdoorheen gaan. Ik denk niet dat je hem hoeft te laten huilen. Je moet gewoon even je speelruimte vinden.

Getreuzel

Hoi,

Ik herken wel veel van jouw verhaal, maar ik heb 's avonds echt geen geduld meer voor anderhalf uur gedoe. Toch loop ik nadat ze erin liggen nog wel een paar x heen en weer omdat ze liggen te roepen- we wonen in een appartement en hun kamers komen uit op de huiskamer, handig.. Ook heeft oudste de deur open. Hij gaat zelf plassen (veel te vaak natuurlijk) vaak moet hij toch nog poepen, hij trekt nog sokken aan blablablaaaa. grrrr..

Vaak zijn we dan te moe om dat heel streng aan te pakken.. Mijn man is wel minder tijd kwijt, die is effectiever. Ik ben zelf wat snel afgeleid en flexibeler. Maar daarmee vermijd ik wel drama, en zonder kwaad worden vind ik het toch fijner :) (behalve natuurlijk: straks heb ik geen tijd vr het verhaaltje' haha)

Hij is ook een laatslaper, zit in mijn familie, altijd nog even met lego spelen en valt in slaap met hoofd op een boek.
Hij ligt ook veel te verwerken volgens mij en dan moet hij dat soms even kwijt.

Ik hoop dat je een snellere manier vindt zonder al teveel tranen..

Succes!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sascha2

Sascha2

07-07-2011 om 10:11

Vermoeiend he?

Ik herken het hoor, en het is ook retevermoeiend voor jezelf. Toen mijn oudste in een gelijke fase kwam duurde het even voordat wij doorkregen dat hij gewoon een loopje met ons nam. Inderdaad: slokje water hier, zalfje daar, even plassen, noem maar op. Pas op het moment dat hij dramatisch begon te huilen omdat wij echt, echt, echt niet meer met hem buiten wilden voetballen om half negen, terwijl hij al anderhalf uur op bed lag, viel bij ons het kwartje. Vanaf dat moment zijn we hem wel serieus blijven nemen, maar zijn de touwtjes strak getrokken. We zijn heel consequent gebleven, gaven hem een keuze (licht aan of uit? Deur open of dicht? Boekje zus of boekje zo?, etc.). Niet boos worden, want dat maakt het er niet makkelijker op. Hij doet dit namelijk niet expres, het hoort bij zijn leeftijd en hij doet het al helemaal niet om jullie dwars te zitten. Boosheid zal hij niet begrijpen. Duidelijkheid en consequentheid wel.
Let er wel op dat je hem niet onbewust de boodschap geeft, dat je het moeilijk vindt, want die onbewuste boodschap pakken die kereltjes feilloos op.
Blijf positief, zoals Rodebeuk al aangeeft. Wellicht kun je hem nog even in zijn bed laten lezen, zoals een echte grote jongen doet? En als hij dan blijft roepen, de consequentie eraan verbinden dat dan het licht uit moet, de deur dicht gaat o.i.d.?
Het is moeilijk hoor. En ook al heb ik het patroon bij mijn oudste kunnen ombuigen, bij nummer drie en vier lukt dat stukken minder ;). Nummer drie heeft een heel arsenaal excuses. Een vast ritme van: even plassen, slokje water, ehhmmm nog een vraag stellen, ehhhm een zalfje op haar arm, ehhm waar is mijn knuffel. Met Hemelvaart waren we een paar dagen weg en toen was dit allemaal niet aan de orde. De avond dat we weer thuis waren en ze naar bed ging, kwam de hele riedel automatisch weer uit haar mond... Ik ga er niet meer in mee, voordat ze naar bed gaat gaat ze maar plassen en neemt ze een slok water en that's it. Alleen, ze is het er zelf niet mee eens en dat leidt nogal eens tot huilbuien. Om dat te doorbreken krijgt ze een keuze: blijven huilen? Dan gaat de deur dicht zodat ik het niet hoef te horen, als je stil bent kan de deur open blijven. Dat wil haar wel helpen, zo houdt ze zelf de regie in handen, zeg maar. Nummer vier heeft inslaapproblemen en slaapt alleen in als ik of man bij haar blijft zitten. Ze is nu 20 maanden en voor nu vind ik het prima. Ze heeft even rust in haar lijf nodig en tegen de tijd dat zij is bijgetrokken ga ik haar slaapproblemen aanpakken.
Zo, dit is een heel verhaal geworden, en dat terwijl mijn wallen op de grond hangen vanwege allerhande perikelen vannacht...
Succes! Het komt echt goed, maar blijf consequent.

Valkyre

Valkyre

08-07-2011 om 14:25

Dankjewel sascha!

Het doet me goed alle tips te lezen, en vooral ook dat andere mensen ook weleens erbij blijven... Ik baal er wel van dat we in deze situatie verzeild zijn geraakt, want als baby en dreumes en peuter sliep hij gewoon zelf in. Maar nu is het paniek en huilen als er ook maar over gesproken wordt...

We hebben nu als eerste stap gezegd dat we alleen nog even bij hem blijven als hij stil is. Als hij herrie maakt/praat/zeurt gaan we naar beneden, want dat kan eeuwen duren. Eergisteren sliep hij binnen vijf minuten toen hij eenmaal lag. Maar voordat hij ligt... Verder hebben we de touwtjes de hele dag strakker aangetrokken. Superconsequent zijn dus. We waren vanwege zijn vermoeidheid door het wennen op school wat makkelijker geworden, maar ik merk dat het meteen beter gaat nu wij niet alleen de grenzen aangeven, maar ze ook nog goed bewaken. Het bedritueel is meteen ook wat korter nu (no more Mr Niceguy!)

Hij is wel nog erg moe van school en vakantieBSO, dus we zijn tot nu toe bij hem gebleven tot hij sliep. We vinden het lastig om weg te gaan als hij daardoor in paniek raakt, dus daar zoeken we nog een oplossing voor. Tips blijven welkom!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

melle

melle

08-07-2011 om 16:07

Luister cd-tje

Tja, de titel zegt het al, maar hier vinden de kinderen het fijn om naar een verhaaltje te luisteren op hun cd-speler. Ik zet hem dan niet te hard, ze vallen hier dan altijd erg rustig in slaap.

Succes, ik weet hoe vermoeiend het kan zijn.

groetjes melle

Valkyre

Valkyre

09-07-2011 om 11:22

Dank je melle

Dan zouden we wel een CD-speler moeten aanschaffen, maar het klinkt als een goeie optie!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

melle

melle

09-07-2011 om 14:14

Graag gedaan

Je zou trouwens ook een mp-4 of mp-3 kunnen gebruiken met kleine speakertjes mocht je die wel hebben.

groetjes melle

Valkyre

Valkyre

10-07-2011 om 12:32

Ook niet

Wel een platenspeler, maar die is beneden in gebruik :-)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Massi Nissa

Massi Nissa

10-07-2011 om 16:38

Valkyre

Koop nou gewoon zo'n cd-ding bij de Kijkshop, ze kosten een paar tientjes en het is zo handig. Ik gebruik de mijne ook vaak in de keuken tijdens het koken (radio of lekkere dansmuziek).
Groetjes
Massi

Valkyre

Valkyre

10-07-2011 om 19:06

Goeie tip

Dank je, Massi. We zitten nogal krap, dus ook over een paar tientjes wordt hier lang nagedacht. Maar ik denk dat het wel de moeite waard zal zijn.

Overigens is onze hele benedenverdieping open, dus ook in de keuken luisteren wij naar vinyl... :-)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

mimi

mimi

11-07-2011 om 13:41

Tip die ik gekregen heb

Wij hadden ook zulke problemen toen onze dochter klein was. Wij probeerden ook van alles, maar dat is juist niet goed. Je moet het een beetje saai maken voor je kind.
Dus steeds op precies dezelfde manier (weer)in bed stoppen als ze nog wakker zijn, en in het begin om de 5 minuten kijken of ze nog wakker zijn, of als ze roepen/eruit komen: steeds weer hetzelfde riedeltje. Bij onze dochter was het probleem na 2 avonden opgelost.

Sascha2

Sascha2

11-07-2011 om 14:36

Klopt mimi

Brings back memories... Dat hielp bij het uit bed komen van een van mijn oudsten ook. Terug in bed leggen, zonder iets te zeggen en vooral geen oogcontact maken. Steeds maar weer en dat ging al snel helpen. Goh, zo zie je maar, ik ben sommige heikele zaken al vergeten, dat biedt perspectief

Valkyre

Valkyre

12-07-2011 om 22:43

Die aanpak kennen wij ook, maar als zoon eenmaal in bed ligt, blijft hij er wel in liggen hoor. En hij is ook te oud/te voorlijk om dat nog te doen - als hij angstig is, laat hij zich echt niet negeren. :-) Maar het gaat meer om alles wat daarvoor komt.

Gelukkig gaat het al een stuk sneller nu. Hij heeft nu toevallig een rotdingetje meegemaakt (stok in oog, zie draadje in Gezondheid) dus we blijven nog wel even bij hem, maar alleen als hij stil is. Dan slaapt hij binnen vijf minuten. Ook de rest van het ritueel gaat sneller - sinds de vakantie hier is begonnen, zijn we extra aan het letten op doorzetten en consequent zijn, en hij heeft door dat zeuren geen zin meer heeft... Maar hij is een geslepen onderhandelaar, dus het blijft opletten :-)

Pffft, hij is veeeeel te slim voor mij!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.