Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Z0nnetje

Z0nnetje

30-09-2008 om 09:30

Ben ik (mijn kinderen) de enige...?! [niet willen fietsen]

zoonlief heeft deze vakantie eindelijk leren fietsen, een paar weken voor zijn 7e verjaardag.

Nou zie ik om mij heen alleen maar kinderen die, als ze kunnen fietsen, alleen maar willen fietsen. Nou... hier dus niet. Zoon kan het, dus waarom zou hij nog op de fiets stappen??

Afgelopen week een keer naar school gefietst, en meneer vertikt het om te gaan fietsen. Loopt gillend naast zijn fiets dat hij het niet gaat doen. Ik ook weer gillen (nee, niet goed maar ja... ook ik heb zo mijn grenzen :-))

Afijn, een kwartier (!) te laat (het is maar 5 min fietsen) komen we eindelijk bij school, gymbus weg, moeder oververhit, zoonlief boos. Het was weer gezellig...

Terug heb ik de fiets in de auto gedaan, dit ging ik even niet trekken voor de 2e keer op één dag.

Morgen is het weer woensdag, de enige dag dat ik de tijd heb om te gaan fietsen... ik ben me al mentaal aan het voorbereiden. Zoonlief moet volgend schooljaar alleen naar school kunnen fietsen, en vervolgens met de klas mee naar de gymzaal.

Zoals alles zal ook dit echt wel weer goedkomen... wellicht herkent iemand dit? een beetje herkenning zou wel fijn zijn. Of ben ik echt de enige met kinderen die een anti-fiets-gen hebben?

tnx voor het lezen, ik ben het even kwijt en ga morgenochtend vol goede moed nogmaals fietsen naar school :-)

Yvonne

Yvonne

30-09-2008 om 09:46

Vaker doen

Ik breng kids eigelijk altijd met de auto, we wonen 6 km bij school vandaan en met de auto gaat het snelst.
Nu had ik laatst een paar weken geen auto en gingen we met de fiets. Zoon (net 7) vond het geweldig. Dochter (bijna 10) vond het een verschrikking. Die moest ik de hele tijd aan blijven sporen het tempo erin te houden, ze raakte steeds achterop.
Nu we wel weer een auto hebben ga ik met lekker weer en als ik niet te ver weg hoef te werken toch nog met de fiets. vond die frisse neus 'sochtends toch wel erg lekker. En wat schetst mijn verbazing, dochter vond het opeens wel leuk op de fiets. "ja nu ik het tempo erin houdt is het wel leuk"

*bella*

*bella*

30-09-2008 om 10:22

Erachter komen wat het is

Mijn zoon vond het ook niet leuk. Nu woon ik wel midden in de stad, veel druk verkeer. Al die prikkels, het is hem gewoon veel. Hij is ook een beetje bang, maar het is ook gewoon eng. Ik heb hem zoveel mogelijk gelaten. Wil hij niet dan niet. Wilde hij wel, dan veel begeleiding en positieve steun gegeven. Technisch kunnen fietsen wil nog niet zeggen dat je al die prikkels in het verkeer ook zomaar kunt verwerken. Zoon hier krijgt steeds meer zelfvertrouwen en inmiddels is het zo dat het vechten is wie hier mag fietsen, en wie achterop ´moet`. Zusje is nl nog maar 5 en twee kinderen hier in het verkeer begeleiden is me nog wat veel, het is echt druk. (kleine stukjes doe ik wel, maar dus geen grote stukken met twee kinderen) want zoon heeft dus wel nog veel begeleiding nodig. Zoon is ook 7.
Ik zou dus zeggen probeer te achterhalen wat er precies speelt en probeer vooral te achterhalen hoe je hem toch kunt stimuleren. Misschien is hij gevoelig ervoor om gewoon in het weekend een stuk rustig te fietsen. Of juist een leuke bestemming te verzinnen waar jullie in het weekend met z´n allen naar toe kunnen fietsen. Of juist ervoor kiezen om te lopen naar school, is eerder vertrekken dus misschien geeft hem dat stimulans om juist te gaan fietsen. Eerlijk gezegd zou ik er geen auto tegenover zetten. Maar iig de druk eraf.

Guinevere

Guinevere

30-09-2008 om 10:26

Stimulans

Is het misschien een goede stimulans, als je hem een "verkeersdiploma" laat halen? De eerste keren alleen oefenen voor het diploma, en alle verrichtingen uitleggen. En daarna stickers halen voor alle onderdelen die "behaald" zijn. Eventueel haal je een boekje over het verkeer uit de bibliotheek.
Verder geen tips, ik heb dus wel zo'n kind dat niet meer van zijn fiets af wil. Hoe verder en hoe sneller, hoe beter.

emmonis

emmonis

30-09-2008 om 20:18

Hier ook

Mijn dochter heeft onder luid protest leren fietsen. Toen ze het eenmaal kon vond ze het leuk en sindsdien gaat ze zonder mopperen mee, maar........
ik heb ook nog een zoon. Nou, dat is een ander verhaal. Nu heeft hij altijd al problemen met het vinden van een juiste balans, dus het fietsen is voor hem veel enger dan voor ons. Toch ben ik blijven oefenen, ondanks zijn luide protesten (lees het bij elkaar gillen van de hele straat). Anders kreeg hij het nooit goed onder de knie. Nu is hij bijna 7 en ik moet zeggen dat het ergste leed geleden is. Hij stapt nu zonder mopperen op de fiets en fietst in een redelijk, voor ons nog mee te fietsen, tempo.

Ik zou blijven oefenen en duidelijk van te voren vertellen dat jullie op de fiets gaan. Ook de terugweg! Dus geen fiets meer in de auto. Als hij daar ruimte ruikt zal hij het blijven proberen. En natuurlijk een flinke pluim geven als hij weer gefietst heeft.

Succes

Ik vind 7 erg laat

om te leren fietsen of is dat normaal bij jullie in de buurt?Niet om iets te verwijten hoor !Hier in de buurt kunnen de meeste kinderen al fietsen in groep 1 die van mij al met 2,5 maar dat is een uitzondering denk ik hij fietste al fietscrosswedstrijden met 3 jaar

Maar misschien als kinderen het vroeger leren dat het meer in hun systeem zit en dat ze fietsen iets normaals vinden wat gewoon bij het leven hoort.

ik zou gewoon door zetten en van fietsen iets leuks maken een ijsje halen op de fiets of op zondag gezellig met zijn allen een rondje fietsen,fietsspeurtocht of zo.

*bella*

*bella*

01-10-2008 om 09:07

Hier werkte toch echt

het vinden van zijn eigen motivatie plus dan het wegnemen van obstakels zoals zijn onzekerheid. Zo´n verplicht-fiets -clubje heb ik ook gehad, m.a.g dat hij niet meer naar het clubje wilde, en dat zou met elke activiteit die daaraan verbonden was gaan gebeuren, zou hier veel weerstand oproepen. Ik ben dan ook blij dat wij niet met de fiets naar school gaan, kan bijna niet eens, maar wij hoeven maar 5 minuten te lopen. (fiets pakken kost meer tijd) Ik geloof dat hier dan ook weerstand naar school toe was gekomen als het verplicht was geweest.
Hoewel zoon wel iets jonger was, vind ik 7 niet zo abnormaal laat om te leren fietsen. En nogmaals, ik vind 7 eigenlijk piepjong voor inzicht ed in het verkeer, het is allemaal niet niets. Nu is zoon van mij ook wat bang, dat maakt het gevaarlijker. Maar dochter van 5 is helemaal niet bang, maar zelf vind ik het erg zwaar samen met haar te fietsen, ze ziet nog zo weinig gevaar. En dan doet ze het erg goed vind ik, heeft een goede beheersing over haar fiets, luistert erg goed enz. Maar ze mist een hele hoop inzicht. En hoewel we regelmatig oefenen komt daar toch een stuk leeftijd bij kijken naar mijn idee, ze mist gewoon nog een hoop. Ik snap dat hele jonge willen (op straat) fietsen dan ook niet zo. (van ouders dan)

Leuk fietsen

ik zou dat naar school fietsen even laten voor wat het was en 's beginnen met 'leuk' fietsen. naar de super en hij mag wat lekker uitzoeken voor het weekend. naar de bieb (als hij dat leuk vindt) naar het bos/strand/speeltuin, naar vriendjes zulke dingen. en pas als dat vlekkeloos gaat weer naar school.....
groeten albana

Zonnetje

Hey, kijk eens aan! Hij heeft dus toch leren fietsen, gefeliciteerd! Ik kan eigenlijk niet anders verzinnen dan gewoon af en toe voor de lol samen gaan fietsen en hem zo het plezier van fietsen te laten inzien. Ik weet ook niet hoe noodzakelijk het is dat hij fietst naar school (wij lopen altijd, een afstand die goed te doen is maar die ik veel anderen zie fietsen).

Z0nnetje

Z0nnetje

01-10-2008 om 19:28

En dan vandaag...

Genista: hij heeft het idd eindelijk geleerd! Ineens had hij het door.... :-)

en dan vandaag...
vandaag was het weer woensdag en zijn we weer op de fiets naar school gegaan. We hebben vandaag zijn 'te kleine fiets' genomen, daar heeft hij het ook op geleerd. Hier voelt hij zich veiliger op dan de - beter passende - grotere fiets.

En wat denk je... zonder mopperen is hij meegefietst!

Ik & jongste die achterop zit hebben hem de hemel ingeprezen, dat hij het goed kon en vooral dat hij niet hoefde te mopperen... zegt ie "nou, ik mopper anders heel hard in mijn hoofd!"... haha!

Afijn, hij heeft nu een dikke sticker verdiend en na 5x zonder mopperen naar school fietsen krijgt hij een klein kadootje.

De reden dat hij naar school 'moet' leren fietsen is dat hij vanaf volgend jaar 2x in de week met de klas op de fiets mee naar de gym moet, aan de andere kant van het dorp.

Wat weer betekent dat hij vanaf dan 2x in de week samen met oudste zelf naar school moet fietsen. En dan moet hij dus echt wel goed kunnen fietsen :-)

De reden dat ik maar 1x per week kan oefenen met hem is omdat ik 4 dagen per week tijdens de schooluren werk en ik direct - met de auto - naar mijn werk door moet rijden, en ik dus maar één dag vrij ben, de woensdag.

bedankt allemaal voor het lezen en meedenken...!

o ja, dat hij nu pas leert fietsen vind ikzelf ook erg laat. Maar dit kind is dus echt met geen stok vrijwillig op een fiets te krijgen. "Leuke" dingen op de fiets doen heeft geen enkele zin, dat gaat hij dus gewoon niet doen, 'dan maar geen leuke dingen'. Het verplicht naar school gaan werkt bij hem beter.

Tango

Tango

01-10-2008 om 22:12

Fietsen

Mijn dochter (nu 7 1/2) leerde fietsen zonder zijwielen met 5 jaar. Aanvankelijk vond ze het fantastisch, maar na een botsing met tegenligger (ze nam na een helling een te krappe bocht) was ze heel bang en heeft weken niet meer gefietst. Na stimuleren, met stickers en kadootjes deed ze het wel weer, maar van harte gaat het zeker niet meer. Af en toe moet ze, als we geen auto hebben, maar dat gaat met veel gemopper gepaard. Ook is ze nog steeds gauw bang als ze een situatie niet goed kan overzien.
Haar hobbie zal het niet gauw worden, denk ik. Zelf pak ik ook makkelijk de auto, zeker als ze geen zin heeft om te fietsen, want die strijd 's morgens vind ik ook niets. In de zomervakantie wel geprobeerd wat meer te fietsen, maar door het vele slechte weer is dat er ook een beetje bij ingeschoten.
7 jaar is inderdaad vrij laat om te leren fietsen, maar 2 1/2 vindt ik overdreven vroeg. Volgens mij leerden we vroeger ook niet zo jong al fietsen.

Hier geen alternatief

Geen auto, dus fietsen, anders moet je ruim een kwartier lopen.

Gemiddeld en normaal

Gemiddeld leren ze dan wellicht tussen de 4 en 5 los fietsen, maar tot 8 jaar is het gewoon normaal. De spreiding is vrij groot. Dus met 7 jaar leren fietsen is aan de late kant, maar niet abnormaal laat. Kijk er maar eerdere draden op na, er zijn best veel kinderen die pas na hun zevende verjaardag los leren fietsen.

Oke sorry

hier hebben we ook niet zo heel veel verkeer dus dan is het ook makkelijker om te fietsen met een ukkie.
Zoon heeft het eigenlijk zichzelf geleerd toen hij 2,5 was gewoon het fietsje pakken waar geen zijwielen aanzaten en blijven op en af stappen in de tuin.
Wij hadden zoiets dat hij wel op zou houden met oefenen en we er later wel zijwielen aan zouden zetten maar na een week huilen en boos zijn om dat het niet lukte kon hij het.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.