Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Kersen

Kersen

17-06-2010 om 09:10

Billen afvegen?

mijn dochtertje gaat sinds kort naar de basisschool. Afgelopen maandag moest zij naar de wc om te poepen, zij durft nog niet te vragen om hulp, en zelf kan ze haar billen nog niet afvegen. Ze is die dag overgebleven omdat ik moest werken. De hele middag heeft ze met een vieze broek gelopen. Ik rook het gelijk toe ik haar bij de bso ging halen.
Bij de docent gevraagd, en het beleid is dat de kinderen het zelf moeten doen. De meester mag niet omdat hij een man is, hij werkt dan 3 dagen, en 2 dagen een juf.
Ik begrijp wel dat het niet de taak van de leraar is, maar als een kind net een paar weken op school zit.
Ze moeten toch gemerkt hebben.
Is dit bij andere scholen ook het geval?
Jullie kind van net 4, kunnen ze al zelf hun billen afvegen?
Uiteraard zijn wij gelijk begonnen haar te leren hoe ze zich moet verzorgen.

Zal zoon nog eens bevragen

Zoon is ruim 4,5 en claimt zijn billen niet te kunnen afvegen. Toch heb ik hem nooit aangetroffen met een hele vieze broek. Het kan zijn dat hij niet op school gepoept heeft, of dat er toevallig weinig rommel achterbleef (soms is het viezer dan anders, nietwaar) maar eigenlijk vermoed ik dat zoon gewoon zelf heeft afgeveegd. Op de creche kon hij ook altijd dingen wel al die hij thuis niet zei te kunnen. Ik zal hem (en anders de juf) er nog eens naar vragen.

Groeten,

Temet

Tango

Tango

17-06-2010 om 11:29

Kersen

Je schrijft: de meester mag niet omdat hij een man is. Vind ik persoonlijk wel een aparte reden, waarom zou een juf wel billen af mogen vegen en een meester niet. Wordt er dan opeens aan verkeerde bedoelingen gedacht.
Verder is het naar mijn idee inderdaad normaal dat de juf of meester niet helpt bij de toiletgang en geacht wordt dat kinderen het zelf doen. Dat gaat inderdaad weleens mis, maar daar leren ze ook weer van.
In jouw geval, als je het meteen ruikt, had ik het wel netjes gevonden dat meester haar toch even verschoond had, hij moet het dan toch ook hebben geroken!

Kersen

Kersen

17-06-2010 om 13:15

Gebeurde bij juf

dit gebeurde toen de juf er was, en ik heb de volgende dag aan de meester gevraagd hoe de school ermee omging.
En hij zei letterlijk dat hij niet mag omdat hij een man is, ik heb ook gelijk gedacht, zijn wij nou in NL zover dat bij alle handelingen meteen aan verkeerde bedoelingen wordt gedacht.

Ik vermoed

Ik neem aan dat dit dus is om die mannelijke leerkracht te beschermen. Dat als een meisje thuiskomt met de mededeling dat meester aan haar billen heeft gezeten er niet direct problemen komen omdat ouders gealarmeerd raken.
Ik kan me er wel iets bij voorstellen, vanuit het standpunt van de school gezien. Maar lastig is het wel.

Overigens: er werken ook mannen in de kinderopvang (steeds meer, krijg ik de indruk). Ik mag toch wel hopen dat als mijn dochter straks bij die aardige jongen in de peutergroep terechtkomt hij zonodig ook haar billen afveegt.

Groeten,

Temet

Sommige

kinderen op die leeftijd kunnen echt nog niet hun billen afvegen, simpelweg omdat ze er nog niet bij kunnen. Mijn oudste had dat op die leeftijd, zijn armen waren nog niet lang genoeg. Overigens bij zoon 2, lukt het ook niet niet helemaal goed.
Toch vreemd dat hij niet mag helpen. Op de creche van mijn dochter zit nu een mannelijke leider, mag hij dan ook geen luiers van meisjes verschonen?

Roosje Katoen

Roosje Katoen

17-06-2010 om 15:27

Hier ook

Hier worden de kleuters ook niet geholpen bij het afvegen. En zoon kan het nog niet goed, dus op schooldagen moet ik altijd zijn billen nog eens goed schoonmaken. Niet echt prettig dus, maar ik geloof dat ik er meer last van heb dan zoon ;-)

Wel geholpen

Bij mijn kinderen op school worden de jonge kleuters nog wel geholpen door juf of stagiair(e). Wel vragen de juffen aan de ouders om vooral thuis te oefenen met afvegen - vind ik niet meer dan logisch. Maar soms kunnen de kinderen het gewoon nog niet (inderdaad: te korte armen).
Dochter is wel vaker met wisselkleren thuisgekomen als het zelf afvegen niet helemaal goed was gelukt (ahum, understatement). Inmiddels is ze gegroeid!
Overigens hebben mijn kinderen vroeger op een kdv gezeten met op hun groep een man als groepsleider - en ja, die heeft heel wat billen schoongeveegd!

Aan zoon gevraagd

Nou, ik heb het aan zoon gevraagd en het was zoals ik al vermoedde: hij doet het op school gewoon zelf. Dus dat kan hij thuis ook, heb ik hem uitgelegd.
"Ja, maar ik kan het nog niet zo *goed*! " riep hij uit.

Da's jammer, moet hij maar meer oefenen ;-)

Groeten,

Temet

vlinder72

vlinder72

18-06-2010 om 12:11

Dochter

Mijn dochter beweert ook dat zij haar billen niet kan afvegen. Ik heb het ook bij haar nagevraagd. Op school moet ze het zelf doen zegt ze maar thuis wil ze dat niet. Grrrr. Ik heb daarom nu met haar afgesproken dat ze altijd eerst zelf veegt en daarna veeg ik het na. Is het schoon dan prijs ik haar natuurlijk de hemel in.

liora

liora

18-06-2010 om 16:18

Een observatie, hartstikke ot

Sorry jongens, kan het even niet laten.

"Ze is die dag overgebleven omdat ik moest werken."

Misschien heeft het meisje ook een vader die ook moest werken en die dan minimaal 50% de oorzaak is dat ze 'moet' overblijven. En bovendien hoef je je niet te verantwoorden natuurlijk voor het feit dat ze moet overblijven.

Totaal off topic, ik weet het, maar het viel me op!

Verder vervelend dit, maar ik herinner me dat mijn zoon het toch snel leerde op school.

Liora

Talia

Talia

19-06-2010 om 10:31

Waarom liora

Erg off topic inderdaad en zo onnodig. Waarom moet de starter van dit draadje nu een sneer ontvangen over de manier waarop zij gekozen heeft dit te schrijven? Ik vind dit meer muggenzifterij voor in de Opzij of zo. Ik wil hier niet mee zeggen dat ik vind dat overblijven en zorg voor kinderen allemaal verantwoordelijkheden van de vrouw zijn, maar ga een draadje in offtopic starten als het je zo dwars zit? Dit soort zendingsdrang voor jouw zienswijze werkt in mijn ogen juist averechts.

liora

liora

19-06-2010 om 15:37

Niet bedoeld als sneer

Talia,

Echt totaal niet bedoeld als sneer!! Meer als observatie, zoals ik ook schreef, dat vrouwen vaak hun werken of niet werken zien als oorzaak voor opvang of overblijf.
Ik zou dus zeggen: dat hoeft niet als je man ook werkt. Het was meer bedoeld als: waarom zien we dit altijd als ons toedoen, terwijl mannen er nooit over nadenken of door hun werken hun kind een dag extra moet overblijven of niet.

En ik vind de Opzij een hartstikke goed blad!

Liora

Talia

Talia

19-06-2010 om 16:40

Ach de opzij

Ik raak er een beetje moe van, van de Opzij. Ik lees hem al meer dan twintig jaar en het gaat toch erg vaak over dezelfde zaken. Dat blad lijkt me bij uitstek de plaats om te mopperen over het feit dat je ziet dat vrouwen opvang als hun pakkie-an beschouwen. Ik zie het punt niet, misschien dat ik het daarom als een sneer oppak. Als ik mijn kind naar school breng en laat overblijven omdat ik werk, dan is dat zo. Ik vind het niet nodig mijn eventuele partner erbij te betrekken. Jij gaat ervan uit dat Kersen een (werkende) partner heeft, ik niet perse.
On topic kan ik het me heel goed voorstellen dat als je je kleuter ophaalt bij de bso en ze stinkt naar poep, dat je je dan rot voelt dat niemand goed voor haar gezorgd heeft, zoals jezelf als ouder zeker zou doen als je erbij was. Daar ga je je (tijdelijk) schuldig van voelen, terecht of niet.

Zo is het gewoon liora

Ik werk parttime, man fulltime. Is is dus helemaal niet aan de orde dat kinderen wel of niet overblijven als hij wel of niet werkt, omdat hij altijd werkt. Ik daarentegen werk parttime dus de dagen dat ik niet werk blijven mijn kinderen niet over. Heeft niks met emancipatie te maken is gewoon hoe je het het makkelijkst verwoord. Ik word zelf altijd een beetje moe van mensen die zgn geemancipeerd zijn maar er zo nadrukkelijk mee bezig zijn. Hoe geemancipeerd ben je dan als het zo krampachtig gaat? Dat heb ik ook tegen het blad Opzij.

Nog even

Als ik bijvoorbeeld lees: kind moet dan overblijven omdat man en ik beide werken op die dag, dan denk ik meteen: oh man werkt ook parttime

Massi Nissa

Massi Nissa

19-06-2010 om 20:40

Semantiek

Iedereen heeft gelijk. Sharon en Talia redeneren vanuit wat voor de meesten nog steeds de dagelijkse werkelijkheid is. Liora wijst erop dat je door zo te redeneren veronderstellingen maakt die niet juist *hoeven* te zijn en soms ook niet juist *zouden moeten* zijn. Ze hoeven niet juist te zijn, want in sommige gezinnen (steeds meer) werkt ook de vader parttime. Ze zouden niet juist moeten zijn, omdat de zorg rond de kinderen in de breedste zin van het woord (en daar hoort opvang nadrukkelijk bij, lijkt me) niet exclusief op de schouders van de moeder terecht hoort te komen. In de praktijk zijn het vaker de moeders die alles regelen. Is niet eerlijk, kan ook anders.
Klopt dit?
Groetjes
Massi

Maar

Als in een gezin de vader parttime werkt, dan zou je een mededeling verwachten als: mijn kind bleef over omdat mijn man en ik beiden moesten werken. Snap je wat ik bedoel. Dat is zo leuk aan taal, met weinig meer zeggen. Ik ga helemaal niet uit van de gangbare situatie man werkt fulltime, vrouw parttime, maar mocht dat wel het geval zijn, zoals in mijn geval, dan vind ik het niet raar om te zeggen: mijn kind blijft over op die dag omdat ik dan werk. Als 1 van de ouders altijd fulltime werkt dan speelt degene helemaal niet mee in de overweging om je kind wel of niet te laten overblijven, dat hangt af van degene die parttime werkt. Nou in dit geval is dat een vrouw, lekker belangrijk.

On topic

Maar om nog even 'on topic' te blijven: het is toch logisch dat een kleuterjuf/meester niet 15 x per dag de klas in de steek kan laten omdat er ergens een gang verderop een paar billen moeten worden afgeveegd!

Het billen afvegen ging bij mijn zoon in het begin ook niet zo fantastisch maar al doende ging het steeds beter.

Terpi

Terpi

20-06-2010 om 11:35

Ook nog offtopic

Om ook nog even te reageren over die vader, wie zegt dat die er is? Ik hoor Kersen er niet over, is het niet evenredig lomp er maar van uit te gaan dat er een vader is, wat is de meerwaarde van dit punt uberhaupt op te brengen?

En ook nog even o.t.

Ik vind het trouwens totale onzin dat een mannelijke leerkracht geen billen zou mogen afvegen alleen omdat hij een MAN is. Dat hij geen tijd heeft of het onzin vindt is een andere zaak.

Mijn peuterzoon van 3 heeft sinds kort een mannelijk crècheleider en die verschoont ook gewoon luiers en veegt billen af. Zowel bij meisjes als jongens. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld. Je kan je leven toch niet laten regeren door een enkele rotte appel die ergens rondloopt! Misschien is die rotte appel wel een vrouw...

Vic

Vic

20-06-2010 om 16:04

Fulltime werken

Goh, fulltime werken. Dat is best pittig. Is hij dan niet bang dat hij teveel van de kinderen mist?

Vic

Vic

20-06-2010 om 16:06

En on topic

Mijn 5-jarige wil nog steeds graag dat ik haar billen afveeg. Ik heb daar geen problemen mee. Ze kan het wel zelf, niet zo netjes als ik, maar probeert het toch zo te regelen dat ze alleen thuis gaat.

*bloempje

*bloempje

25-06-2010 om 14:18

Kan er net niet bij

Hij kan er niet bij. Hij veegt ernaast. Ook geregeld een schone broek. Juffen doen niet afvegen, maar wel verschonen als hij een vieze broek heeft.

Rembrand

Rembrand

25-06-2010 om 19:14

Wel verschonen, maar die vieze billen dan?

Maken ze die dan niet schoon als hij een vieze broek heeft ?
M.

buzz

buzz

11-07-2010 om 15:08

Bij

mijn zoon op school doen ze het ook niet, maar voor mijn zoon hadden ze een uitzondering, omdat ik het wist ben ik een maand of 3 er voor gaan oefenen, maar dat oefenen duurde niet lang.
1 keer geoefend, hij moest er van huilen want hij wilde niet. Daarna dacht ik na 3 dagen mmm hij heeft al 3 dagen niet gepoept, 4 dagen niet 5 dagen niet. Toen zij ik, dat oefenen was een stom idee, ik veeg je billen weer af. Binnen een paar uur zat hij weer op de wc.
Nu ben ik bezig met een soort van dansje. sta een beetje krom door je knieen met je billen naar de zijkant en veeeeeeeeeeeeeg. Het is net een goedgenoeg spelletje om er wat leuks van te maken.

Wassen

Hallo,

Hier is dat ook zo op school en ik kreeg ze ook niet
meteen mee. Toen bedacht ik me dat ik ze veel moest
laten oefenen met wassen en voelen waar alles zit
en dat begint te werken. Nu doen ze dat wel op school
maar thuis, ho maar,

Judith ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.