Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Blaasjes (?) in mond kleuter

Dag allemaal,
Mijn dochtertje klaagde vandaag over "tongpijn" als ze ging eten. Tranen met tuiten, "ik mag niet eten want ik heb tongpijn". Zelfs een chocolademuntje ging er niet in.

Bij nadere inspectie zag ik op haar tong twee wittige blaas-achtige plekjes zitten. Ze deden mij een beetje denken aan aften.

Iemand een idee wat dit kan zijn? En wat ik eraan kan doen? Als het inderdaad aften zijn, kan dit erge pijn veroorzaken? En hebben aften met vitaminegebrek te maken. Tja, momenteetl eten ze niet zo heel best, en ook niet zo heel gezond.

Alvast veel dank voor jullie reactie.

Hartelijke groet,
Linda

Puck2

Puck2

26-11-2008 om 17:16

Spruw?

Blaasjes in de mond kunnen aften zijn, maar ook hand-voet- en mondziekte, maar ook spruw. En zo zijn er vast nog wel meer mogelijkheden te bedenken. Als eten pijn doet dan is het misschien verstandig om toch even naar de huisarts te gaan. Spruw kan met een orale gel goed behandeld worden en aften kun je verzachten met lidocaïnegel. Dat is geen wondermiddel, maar werkt verdovend zodat eten in ieder geval minder onaangenaam wordt.
En volgens mij hebben aften niets met vitaminegebrek te maken.

*Veertje*

*Veertje*

26-11-2008 om 22:40

Auw!

Ik heb twee jaar geleden nog aften gehad en auwwwww wat deed dat pijn (je vergeet pijn zo snel als het weg is).
Nu heeft mijn dochter van vier jaar deze zomervakantie in frankrijk gegild van de pijn. Een paar grote zweren in haar mond. Ik dacht niet dat het aften waren, maar na een bezoek aan een Franse dokter, bleek het toch zo te zijn. Wel heeft ze er vier dagen last van gehad en het verdovingszalfje wil nog wel eens helpen voor het eten. Maar die van mij heeft een paar dagen niet gegegen en kon s nachts niet slapen van de pijn.
Sterkte!
Ps toevallig hoorde ik maandag van een moeder op school dat haar dochtertje ook zo'n last had van aften. Heeft idd niks met vitaminegebrek te maken heb ik me laten vertellen. Oud fabeltje.

ayla

ayla

27-11-2008 om 08:23

Dochter afgelopen zomer ook

tongpijn absoluut niet willen eten. Allemaal witte blaasjes op haar tong. Dacht ook eerst aan spruw en heb daarom contact opgenomen met de hap. Maar de arts daar dacht dat het geen spruw was. Wat het wel was kon ze me niet zeggen. Ze vond de blaasjes lijken op die van roodvonk maar ze had de verdere verschijnselen niet. We zijn zonder medicijnen weer naar huis eggaan met het bericht dat als ze hoge koorts zou krijgen ze maar terug moest komen. Ze heeft nog 2 dagen last gehad van haar tong (en keel trouwens)en daarna was het ver over.

Wat hier heel goed hielp waren koude waterijsjes, dat was het enige wat een beetje hielp

Gerda de Vries

Gerda de Vries

27-11-2008 om 12:02

Hand-voet- en mondziekte

Hallo, een paar weken geleden had mijn vriendin haar dochter van 5 jaar ook blaasjes in de mond en eens soort blaasjes op de handjes en voetjes. Zij kon ook niet eten en het deed zo'n pijn overal. De dokter dacht aan hand-voet- en mondziekte. Ze heeft er verder niks voor gekregen maar het schijnt wel erg besmettelijk te zijn voor anderen. Het heerst dus wel een beetje schijnbaar.

succes ermee. misschien kun je nog iets vinden op internet?

Gr.
Gerda

Hier ook hand-voet- en mondziekte.

Mijn zoon is net sinds een week van de Hand-voet- en mondziekte af. Hij klaagde ook over pijn met eten en een dag later ook pijn met drinken. Zijn hele mond & tong zat ook vol met blaasjes. Heel zielig. Mijn zoontje (4 jaar) heeft ook nog een aantal blaasjes op zijn handen gehad. Uiteindelijk heeft hij er een week last van gehad.

Groetjes & beterschap voor je dochtertje,

Biancka

LindaJ

LindaJ

28-11-2008 om 19:19 Topicstarter

Toch aften- niets aan te doen

Dag allen,

Ik ben vandaag toch even langs de dokter gegaan na jullie verhalen over "mond- en klauwzeer". En ach, daar zijn dokters toch voor.

Ze bleek op het puntje van haar tong toch een stel aften te hebben zitten. Niets aan te doen (verdovende zalf alleen als het héél erg was), na een week weer weg. Inderdaad, het heeft niets te maken met vitaminegebrek. Het is een virus waar ze door verminderde weerstand vatbaarder voor is.

Haar tweelingbroertje piept de laatste dagen ook over tongpijn en weigert te eten. Bij hem was niets te zien. Aften zijn overigens wél een beetje besmettelijk... Maar ja, hij is al wéééééééken 'onhandelbaar', dus niet eten is wat dat betreft geen verassing. Maar da's een ander verhaal.

Voor mijn dochtertje zal ik de komende dagen veel zachte pasta gerechtjes maken. En hopen dat alles weer snel achter de rug is.

Hartelijk bedankt voor jullie reacties.
Linda

Puck2

Puck2

28-11-2008 om 20:54

En waarom...

... waarom mocht je de verdovende zalf alleen gebruiken als het echt heel erg is? Bij mijn weten kan lidocaïnegel niet veel kwaad en kan het een handig middeltje zijn om in ieder geval tijdens het eten 10 minuten minder last te hebben. En tegen aften is er Aloclair van GUM te krijgen bij de drogist. Bij mij helpt dat redelijk (in ieder geval beter dan die vieze en pijnlijke pyralvex) dus misschien is dat ook nog te proberen. Ik weet alleen niet zo uit mijn hoofd of dat ook al bij kleuters gebruikt mag worden.

LindaJ

LindaJ

29-11-2008 om 19:33 Topicstarter

Pyralvex

Tja, ik weet het niet. De dokter zei gewoon dat hij het alleen voorschreef als het erg was. En zei inderdaad dat het vies was, en daarom niet zo geschikt voor kinderen. Nuchtere man. Op zich niets mis mee.

Heb pyralvex even gegoogled. Vooral tegen tandvleesontsteking zag ik. Dus ook wel te gebruiken tegen aften(tegen de pijn)? En is het verkrijgbaar bij de drogist of op recept. Want dat kon ik niet direct vinden.

Alvast dank.
Linda

Puck2

Puck2

30-11-2008 om 14:19

Precies omgekeerd, linda

Pyralvex helpt niet tegen de pijn, sterker nog, dat doet heel erg pijn als je het erop smeert. En ik vond het niet helpen ook nog eens. Lidocaïnegel hoeft helemaal niet voorgeschreven te worden, smaakt niet vies (naar pepermunt) en kun je gewoon bij de apotheek halen. Dat verdooft tijdelijk.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.