Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Boek gezocht over rouwverwerking

Onze 3 kinderen zijn 6 en 7 aar. Hun oom is al zo lang zij zich kunnen herinneren ziek (kanker). Nu gaat het echter heel slecht met hem en de verwachting is dat hij binnen een paar weken komt te overlijden.
Mijn man en ik zijn erg verdrietig maar ergens ook wel opgelucht dat er een eind komt aan het lijden.

Natuurlijk praten we met de kinderen; we leggen zoveel mogelijk uit en gaan in op hun vragen. Toch heb ik een behoefte aan een (voorlees) boek over het thema loslaten/afscheid nemen / overlijden. Deels om het beter bespreekbaar te maken (na aanleiding van verhaal erover praten) deels ook om zaken als begraven uit te leggen.
De boeken die ik tot nu toe gevonden heb, zijn niet echt voor ons geschikt; het gaat bij ons om hun oom (dus geen ouder), geen ouder iemand (hij is 40). Ook het feit dat hij al jaren ziek is (en ook minder valide daardoor is) maakt dat de situatie anders is.
Het geloof is voor ons belangrijk dus als het boek een christelijke achtergrond heeft vind ik fijn maar niet echt noodzakelijk.

Wie kent titels van boeken?

Ook ben ik op zoek naar een gedicht o.i.d. dat ik tijdens de begravenis kan voorlezen, met name geschikt voor onse kinderen.
Wie kan mij helpen?

Ilva

Ilva

29-04-2010 om 16:32

Geen boek maar

Geen boek maar een site. Misschien heb je hier iets aan: http://www.surfsleutel.info/yarden/index.htm

Sterkte de komende tijd.

Tineke

Tineke

29-04-2010 om 17:13

Boeken

Susan Varley, Derk Das blijft altijd bij ons
Max Velthuijs, Kikker en het vogeltje.
Riet Fiddelaers -Jaspers, Ik hou je nog even vast
Riet Fiddelaers -Jaspers, Ik weet niet wat ik weten moet

Derk das

Derk Das is prachtig.

tocada

tocada

29-04-2010 om 21:48 Topicstarter

Site en boeken

De site heb ik net bezocht, bedankt Ilva. De tips die ik las wist ik al maar het is wel fijn om die bevestiging nogmaals te lezen.

Het boek Derk Das heb ik op aanraden van onze dominee besteld, ik verwacht het deze week te krijgen.

Ik vind het moeilijk om hier mee om te gaan. Het gaat nu een aantal dagen redelijk stabiel met mijn broer. En de kinderen vragen : wanneer gaan oom ... nou dood? Ik leg dan wel uit dat niemand dat weet maar het is een moeilijke situatie. Ik wil graag zoveel mogelijk bij mijn broer zijn (nu kan het nog en hij heeft geen gezin/relatie) maar ik heb ook 3 kinderen, een eigen praktijk, een huishouden, vrijwilligerswerk etc. Soms weet ik het ook niet meer...
Bedankt voor de reacties alvast, ik hoop op nog meer boeken/tips,

Helen

Helen

29-04-2010 om 21:49

Riet fiddelaers..

.. was inderdaad ook de tip die ik je wilde geven.
Sterkte!

Een kist vol schatten

Boek gaat over een jongetje waarvan opa ziek is en doodgaat. Schrijver heet Bartels. Derk Das is ook een heel mooi boek.

Wat wij hebben gedaan toen oma overleden was: de kinderen hebben zelf een bloemstukje gemaakt. Met z'n allen naar de bloemenwinkel en ieder kind mocht losse bloemen uitkiezen die ze zelf mooi vonden voor oma. Verder gewoon oase gekocht en bij een fourniturenwinkel (of de kraam op de markt misschien) breed lint. Thuis aan tafel mooi een stukje gemaakt. En met stiften op het lint gekleurd en geschreven. Voor de kinderen een moment om even stil te staan bij het overlijden, iets speciaals te maken voor het afscheid en voor mij ook nog therapeutisch. Ik krijg weer tranen in m'n ogen als ik eraan terugdenk. Zo gezellig, leuk en heel verdrietig tegelijk om het te maken. En uiteindelijk tussen de 'professionele' kransen op de kist lagen onze persoonlijke prutserige stukjes van de kinderen. Ze waren er zo trots op dat ze later de stukjes weer mee naar huis wilden nemen en op school hebben laten zien.

Mijn kind van 7 heeft zelf een gedicht voorgelezen van Hans Hagen: Nooit meer. Google maar eens, het is uit een blauw boek van Hans en Monique Hagen. Ik moet wel even slikken nu. Sterkte de komende tijd!

Nog even over het boek een kist vol schatten

Het gaat wel over opa die doodgaat, maar opa als dierbaar familielid die doodgaat. In het boek wordt maar heel goed het ziekteproces in beschreven. Opa levert in, hij kan steeds minder. Op het eind ligt opa alleen nog maar moe in bed. Op de een of andere manier sluit het goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Ook dat opa in een kist wordt gelegd en wordt begraven wordt heel gewoon verteld eigenlijk. Ik kon het hier gewoon in de bibliotheek lenen.

Tineke

Tineke

30-04-2010 om 09:33

Niet teveel

"ik hoop op nog meer boeken/tips,"
Oh, ik zou geen stapels boeken in huis halen hoor. Een of twee is echt genoeg. Geef de kinderen vooral de kans om hun eigen manier te zoeken. Rustig aan en wees vooral eerlijk.

Mayte*

Mayte*

30-04-2010 om 09:56

Veel kracht toegewenst

'Ik wil graag zoveel mogelijk bij mijn broer zijn (nu kan het nog en hij heeft geen gezin/relatie) maar ik heb ook 3 kinderen, een eigen praktijk, een huishouden, vrijwilligerswerk etc. Soms weet ik het ook niet meer...'

Ik zou echt proberen zoveel mogelijk tijd bij hem te zijn. Hopelijk kan je hulptroepen mobiliseren om je met de rest te helpen. Het is zo belangrijk voor hem en voor jezelf om deze tijd met hem te hebben. Het zijn slopende, intensieve dagen/weken. Sterven is geen lineair traject, maar gaat met goede en slechte dagen. Je moet je iedere dag weer openstellen voor wat er dan komt. Kinderen vinden dat moeilijk te begrijpen. De vragen van jouw kinderen over wanneer je broer nou dood gaat zijn heel begrijpelijk. Het enige wat je kan doen is uitleggen hoe het werkt en dat er niets over te zeggen valt.

Ik heb geen tips over boeken. Wij hebben vooral veel gepraat met ons dochtertje over onze beelden bij wat er met je gebeurt als je dood gaat en het leven na de dood. Het feit dat we continuiteit zien tussen het leven en de 'andere kant' daarvan is erg betekenisvol voor haar. Dat merken we nu 2 jaar na het overlijden van haar broertje nog dagelijks.

Ik heb zelf veel gehad aan het boek 'Bewust leven, bewust sterven' van Stephan Levine. Ook m.b.t. wat het betekent voor een stervende om in een liefdevolle omgeving afscheid van het leven te kunnen nemen.

Alle goeds toegewenst!!

Gaia*

Gaia*

30-04-2010 om 10:08

Achter de regenboog

De website van stichting achter de regenboog biedt wellicht ook antwoorden? Kijk eens bij:
http://www.achterderegenboog.nl

Heel veel sterkte met alles. Wat naar allemaal zeg.

Henriette123

Henriette123

30-04-2010 om 19:12

Titel

Een vlinder voor Marianne
Gaat over een zusje wat na lang ziek zijn overlijdt.
Het is voor elke situatie waarin iemand na een ziekbed overlijdt te gebruiken. Wij hebben het gebruikt, toen een zeg maar opa overleed.
Het boek heeft een Christelijke achtergrond, maar dat overheerst niet.

Hillary

Hillary

01-05-2010 om 10:08

Sterkte

Kan je niet echt helpen. Maar weet wat je doormaakt ongeveer. Mijn kinderen waren 6 en 7 toen hun oom onverwacht overleed. Door het onverwachte hadden we ons niet voor kunnen bereiden met boekjes en dergelijke en uiteraard waren we zelf enorm verdrietig en heel druk met regelen (zijn vrouw was hoogzwanger). Alles is dus heel impulsief en intuitief gebeurd en achteraf hebben we er een goed gevoel bij. De hele week na het overlijden hebben we met zijn allen op een kamer geslapen, matrassen op de grond. Kinderen zijn elke dag mee geweest naar het rouwcentrum. De laatste avond zijn ze zelfs alleen bij hem geweest met neefjes en nichtjes en zijn eigen zoon. Geloof dat dat fijn was voor de kinderen, we hoorden ze op een gegeven moment keihard lachen zelfs. Bij de begrafenis hebben ze kaarsen aangestoken. Oudste is mee geweest naar de begraafplaats om een plaatsje uit te zoeken. Gebeurde ook heel impulsief, eigenlijk haalden we neefje van (dezelfde) school om mee te gaan en die liep gewoon klas van zoon binnen en nam hem mee. Kinderen en neefje zijn best veel naar school geweest, meestal kwamen ze 's ochtends later. Dat vonden ze toch prettig, geeft wat houvast. Ik wil je heel veel sterkte wensen, helaas wordt het verlies van een broer of zus vaak onderschat. Zelden zal iemand vragen hoe het met jou gaat, maar vragen ze hoe het met je ouders gaat.

Jonneke

Jonneke

01-05-2010 om 14:50

Deksel kist geverfd vol bloemen

Toen onze "oma" doodging hebben de kleinkinderen het deksel van de kist (simpelste grenen kist vond "oma" sowieso al voldoende, en kwam voor dit doel dus extra goed uit) vol geschilderd met plakaatverf. "Oma" was altijd gek op de tekeningen van de kleinkinderen. Daar zijn ze 2x een avond mee bezig geweest, terwijl wij de condoleances in ontvangst namen. In een aangrenzende kamer konden zij kliederen met verf, konden mee de ontvangstkamer in, en hebben op die manier toch heel bewust het begraven meegekregen.
Vlak voor het begraven is de deksel van de kist met een spuitlak afgelakt, waardoor de kleuren mooi bleven, en niet met de spetters (regen, en natte bloemen) vervaagden.
Sterkte!

tocada

tocada

01-05-2010 om 19:58 Topicstarter

Bedankt

voor de reacties. Het doet mij zo goed zulke reacties te lezen.
Mayte, je schreef zoveel mogelijk bij mijn broer te zijn. Dat wil ik ook wel, maar mijn broer is al 6 jaar ziek. Zeker in de afgelopen 2 jaar hebben we al heel vaak afscheid moeten nemen. Van dingen die hij niet meer kon maar ook verschillende keren dat we te horen kregen dat hij niet langer dan een aantal weken meer te leven zou hebben. Nu lijkt het afscheid dan echt definief te worden maar toch zou het ook nog een paar maanden kunnen duren. De verwachting is dat niet, maar dat hebben we al eerder meegemaakt. Tuurlijk wil hij veel bij hem zijn deze laatste tijd, maar ik moet ook reeel zijn. Ik ben zelfstandige, dus kan mijn clienten echt niet voor een aantal weken/maanden afzeggen. Mijn man is veel in het buitenland (en natuurlijk komt hij terug als het nodig is) dus mijn kinderen zijn veel meer afhankelijk van mij dan als beide ouders thuis zijn. In geval van nood kunnen ze altijd ondergebracht worden bij vriendjes of vrienden van ons maar dat wil ik juist niet te veel doen.

Mooi ook alle verhalen hoe jullie het afscheid met de kinderen hebben aangepakt. Gelukkig heb ik nog tijd om hier verder over na te denken. In het verleden heb ik al meerdere begravenissen moeten regelen maar toen had ik nog geen kinderen. Dat maakt echt een wezenlijk verschil.

Nogmaals bedankt, tocada

tocada

tocada

01-05-2010 om 20:16 Topicstarter

Mamamic

ik ben op zoek gegaan naar het gedicht van hans hagen, maar er zijn zoveel boeken van hem. Weet je de titel van het boek nog?
bedankt

Van mij en van jou

Ik heb het even opgezocht, (geen blauwe kaft da's een andere).
Titel is 'Van mij en van jou' van Hans en Monique Hagen, uitgeverij Querido.
Mooie gedichten!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.