Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Boeken voor een kind van vijf

De zoon van mijn nichtje wordt binnenkort vijf en ik wil hem heel graag verwennen met een aantal boeken. Ik wil ze graag bij bol bestellen maar zie door de bomen het bos niet meer. Wat is nou echt leuk? Ik wil graag een combinatie maken van iets wat hij zelf kan bekijken/beginnen met lezen en wat hij voorgelezen kan worden. Hij gaat in Belgie naar school, volgens mij leren ze daar iets jonger lezen.

Dus jullie top vijf voor een kind van vijf?

Heel erg bedankt,

Mariel

amk

amk

14-04-2011 om 22:51

Geronimo stilton

is hier op dit moment het favoriete voorleesboek. Samen lezen is heel leuk omdat de woorden steeds in andere lettertypes geschreven worden, het verhaal ondersteund wordt door leuke plaatjes. Minder zijn de geur (=stink) pagina's.

Wij hebben nu Fantasia, vooral door dochterlief gekozen omdat er glitters op zitten.

En natuurlijk de klassiekers van Annie MG. Je hebt ook samenleesboeken, als volwassene lees je het verhaal en er zijn woorden die je kleuter dan kan lezen. Wij hebben er een paar van uitgeverij Zwijssen.

ayla

ayla

15-04-2011 om 09:02

Geronimo

is voor veel 5 jarige erg moeilijk, ook om voor te lezen. Vos en Haas is wel leuk.
ik eens kijken in zijn interessegebied, monsters, dino's, auto's en dan in die richting iets zoeken

Ik zou juist gaan voor fantasie

..het is zo'n heerlijke leeftijd. er is zoveel keuze. Je kan nog prentenboeken kopen met een wat langer verhaal, of voorleesboeken met veel plaatjes. Ik zou wegblijven bij de non-fictie. Maar dat ben ik ;-)

Er zijn voorleesboeken die hij binnenkort zelf kan lezen, zoals het grote boek van Kikker en Pad. Of wat dacht je van de sprookjesboeken van The Tjong King. Heerlijk om voor te lezen, lekker grote letters voor zelf lezen. Verder Astrid Lindgren, Pippi Langkous bijvoorbeeld. Is nog een beetje op de groei.

Als het dan wel non-fictie moet zijn ligt een mooi boek over ridders of kastelen erg voor de hand. Daar heb je ook flapjesboeken van. Juist voor Belgie is er een hele serie non-fictie flapjesboeken bij Lannoo verschenen, ff uit mijn hoofd. Sowieso is er erg veel keus bij ridders en kastelen.

ayla

ayla

15-04-2011 om 11:23

Bedoel wel

fictie over zijn interessegebied

Mariel81

Mariel81

15-04-2011 om 18:05 Topicstarter

Leuk!

Een boek van Geronimo Stilton ga ik zeker weten kopen, even kijken welke het leukste lijkt. Vos en Haas komt ook zeker in de doos, de illustraties zien er ook mooi uit. Annie MG Schmidt weet ik nog niet zeker. Ik vond vroeger Jip en Janneke dodelijk saai en Pluk heel erg eng (ja ik was een beetje vreemd).

Fantasie vind ik eerlijk gezegd leuker dan iets over dino's of zo, mijn ervaring bij andere kinderen in de familie is dat zo'n boek een keer of twee bekeken wordt en dan is het wel afgelopen. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Als hij ouder wordt en speciale interesses krijgt zal ik wel op zoek gaan naar iets dat daar bij past.

Als ik zoek op The Tjong King kom ik op "De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller". Is dat wat?

Ben benieuwd of er nog meer suggesties komen! Een suggestie voor een goed luisterboek op cd mag ook trouwens.

Mariel

Rafelkap

Rafelkap

15-04-2011 om 18:33

Uit m'n hoofd

Geen top 5 maar zo even uit m'n hoofd wat leuke boeken:
Kat van de bakker van Posy Simmonds (soort stripverhaalboek, erg grappig)
Van Roald Dahl bijvoorbeeld: Joris en de geheimzinnige toverdrank (nog niet te eng)
Hanna Kraan: 'De boze heks' -en/of 'Krik'
Max en de maximonsters

The tjong king

Ja, Mariel, dat is 'm. Handig, uitgave is een bundeling van 2 banden die eerder apart waren.
Kijk wel even of je de illustraties niet te Nederlands vindt, ze zijn nogal vrijgevochten ;-)
Maar om voor te lezen én voor zelf lezen zijn ze ideaal.

Tijgeroog

Tijgeroog

15-04-2011 om 21:34

Non-fictie

Mijn 5 jarige houdt er van boeken waar je in kunt lezen hoe dingen werken of hoe dingen gemaakt worden. Dit boek is zeer geliefd: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/mijn-leuk-wereldje/1001004010293922/index.html
Een hij zegt zelf dat z'n kaartenboek (kinderatlas) z'n lievelingsboek is.

Mariel81

Mariel81

16-04-2011 om 18:49 Topicstarter

Non-fictie - overtuigd

Okay jullie zijn wel overtuigend over de non-fictie. Er staat op bol.com een kinderatlas en een dierenatlas. Is zoiets leuk in de categorie non-fictie? Ik heb altijd in een ander land dan hem gewoon en krijg daar wel eens vragen over, helemaal nu ik tijdelijk in Zuid Afrika woon, daarom de atlas gedachte. Maar misschien is dat wel heel saai voor een kind van vijf?

Mariel

Mariel81

Mariel81

16-04-2011 om 19:04 Topicstarter

Vrijgevochten - rodebeuk

Kindje komt gewoon uit Nederland met Nederlandse moeder, heb de plaatjes bekeken en lijkt me geen probleem. Van alleen maar Disney achtige taferelen wordt je ook flauw.

Mariel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.