Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Boekenseries voor meisjes

Welke boekenseries zijn er voor meisjes? Dochter heeft een deel boeken gelezen van Lena Lijstje, Klaartje Boon en is nu bezig is 'Ellendige Avonturen'. Daar kan ze wel even mee voort maar ze zou graag al iets anders hebben. Zoon leest momenteel Grijze Jager en Torak maar daar wil dochter niet aan, is 'voor jongens'.

Bestaan er series voor meisjes die toch niet altijd gaan over meidenvenijn of à la Klaartje Boon en Lena stijl?

Het mag niet akelig zijn, liefst niet met heksen of andere niet echt bestaande figuren?

Ik heb echt de indruk dat zoon nog jaren voortkan met fantasy (genre Grijze JAger enzo toch vooral jongens?) maar dat er veel minder voor meisjes is?

ayla

ayla

23-02-2012 om 13:39

De hoe overleef ik serie, is eigenlijk wel meer voor pubers maar ik zie meiden uit dochter haar klas dat wel al lezen.

of de serie van prinsessen van Fantasia van Stilton, is pittiger van niveau dan de gewone boeken

dochter hier is meer van de fantasy en heeft juist minder met meidenboeken

Golden oldies

Ik heb zelf goede herinneringen aan de series over de Dolle Tweeling (6 delen, ieder één kostschooljaar), en Pitty (idem) van Enid Blyton. Ze heeft nog meer series geschreven hoor, geloof dat De Vijf ook van haar is, en Billy Bradley. Verder vrat ik de Olijke Tweeling (Arja Peters). Echte meidenboeken, maar wel van decennia geleden. Denk toch dat ze nog geschikt zijn. Van hedendaagse meidenliteratuur ben ik nog niet zo op de hoogte. Toch jammer dat ze niet aan de Grijze Jager wil beginnen. Ik ben ook een meisje en vind ze echt leuk ;-)
Houdt ze helemaal niet van fantasy? Anders is de Mistmanteltrilogie misschien nog iets?
"...over de sprookjesachtige wereld van het eiland Mistmantel, dat wordt bevolkt door eekhoorns, mollen en andere dieren".
De meiden uit de klas van mijn zoon kiezen ook wel Carry Slee (houd ik persoonlijk niet van maar ze heeft meiden veel te bieden krijg ik de indruk). Ze zitten in groep 5, hoe oud is jouw dochter ook weer?

Wilde kippenclub

Die schiet me nog te binnen, van Cornelia Funke, daar zijn ze ook gek op in de klas van mijn zoon (de meisjes dus). heb het zelf niet gelezen hoor, maar het zou wat kunnen zijn:
"Sprotje, die eigenlijk Charlotte heet, begint een club met haar drie beste vriendinnen. Ze komen, in het geheim, bij elkaar in het huis van Sprotjes oma. Vier klasgenoten hebben ook een club en deze jongens verklaren de oorlog aan de meisjes. Na tal van avonturen en dank zij de hulp van Sprotjes hardwerkende, alleenstaande moeder wordt de vrede getekend. Eerste verhaal uit een serie over de vier vriendinnen die duidelijk allemaal een eigen karakter en eigen problemen hebben. Het boek is met vaart geschreven in een eigentijds taalgebruik: 'oprotten', 'verlinken', 'echt vet cool', enz. Dankzij de natuurlijke wijze waarop de eenzaamheid van Sprotje en het belang van vriendschap wordt neergezet, is dit boek meer dan de beschrijving van een dolle meidenclub. Behalve een uitnodigende omslagillustratie begint ieder hoofdstuk met een verschillende, sfeervolle lijntekening, terwijl onder aan de bladzijde als een soort voetregel kippen in het gras zijn getekend."

Thursday Next

Thursday Next

23-02-2012 om 13:55

de "oude" series, daar kan het kleine huis ook nog bij. De boeken zijn echt mooier dan de tv-serie!
En verder misschien de Floor-serie van Marion Hoffman. Of de Princess-diaries van Meg Cabot. Of de Penderwick-boeken van J Birdsall. Of de vriendinnen-serie van Ann Brashares. De Thule-boeken van Thea Beckman, of de serie van Geef me de ruimte.
Hoe oud is ze?

Thursday Next

Thursday Next

23-02-2012 om 14:26

Ook nog

de boeken van Cyntia Voigt, over de Tillermans. Drie boeken daarvan volgen echt op elkaar (onder de blote hemel, samen onder dak, het verhaal van Dicey) en drie andere boeken gaan over bij-personen uit deze boeken (Wilhelmina Smiths, Niemand anders dan ik, de hardloper). En dan zijn er nog twee boeken die een paar jaar later spelen (De verloren vader, Alles op een kaart).
Andere boeken van Cyntia Voigt zijn trouwens ook mooi, zoals "de ruiter met het masker" en "de dochter van de waard".
Verder, wel fantasy maar ook heel "gewoon" en leuk: de boeken over Araminta Spookie van Angie Sage.

Sasvangent

Sasvangent

23-02-2012 om 14:45 Topicstarter

Al een paar ideeën

Ze is 8 (groep 6) maar een goede lezer. Ze wil geen dunne boeken (god mag weten waarom) en ook geen prentjes.

De Prinsessen-series spreken haar niet aan.
Wilde kippenclub... was ik vergeten, heb ik ooit voor haar uit de bib meegenomen maar ze vond dat een 'stomme titel' en daarmee was de kous af. Mss. kan ik haar dat toch nog eens aanraden.

Die 'hoe overleef is serie': is dat weer niet in de stijl van Lena en Klaartje? Of toch weer zo roddelen onder meisjes? Ik zal er eens naar kijken.

Ik ga wel eens wat bekijken van Anneque. Want ze heeft bv. best wat dingen van Toon Tellegen gelezen en dat gaat toch over dieren als hoofdpersonages. Dus wie weet. En trilogie zou ze wel leuk vinden.
En ja, die oude Enid Blython... mijn herinnneringen komen terug :-). Maar of ze dat nog bij ons in de bib hebben is wel de vraag. Idem voor de olijke tweeling.

Carry Slee: ik heb even op website gekeken en zie staan: "Dat heb ik weer! 4 - Een chille clip, vet irri ouders en Puck is in love.......". Pff, ik wordt er ook al 'irri' van... . Ik vind dat geen echte boeken en het blijft weer in dat sfeertje van verliefd, bloggen en borstjes krijgen. Ik denk dat haar dat niet zo zal boeien (en bovendien is dat altijd hetzelfde). Het is overigens geen taalgebruik dat ik wenselijk vind.

Kleine huis is misschien ook wel wat. Floor wil ze niet lezen.
Thea Beckman kijk ik even naar maar is "Kinderen van moeder aarde" nu wel voor een 8-9 jarige?

Maar ik heb alweer wat goede tips. Spijtig inderdaad dat ze genre Harry Potter enzo afwijst.

Tineke

Tineke

23-02-2012 om 14:49

Welke leeftijd?

Lotje van Jaap ter Haar is erg leuk, tot hooguit een jaar of tien. Vanaf ongeveer 10 jaar: HOI. En ken je de boeken van de Steenstraat van Elisabeth Honey? Gewoon gezellig leuk. Mijn dochters lazen dit zo tussen 10 en 12 jaar, maar kan volgens mij ook eerder. Alle boeken van Jacques Vriens, dit is dan wel geen echte serie, maar het lezen beslist waard. Oh ja, Vriens heeft wel een serie, over hotel de Korenwolf. Erg leuk, geschikt voor wat jongere lezers.

Tineke

Tineke

23-02-2012 om 14:56

Dikke boeken

Kijk dan zeker naar de Steenstraatboeken van Elisabeth Honey. En een ietwat ander genre: Tobie Lolness, een soort sprookje, maar lekker dik. Polleke en Madelief van Guus Kuijer. En natuurlijk Alleen op de wereld, van Hector Malot.

ayla

ayla

23-02-2012 om 15:02

Misschien

Thea Beckman heeft ook andere titels, bijvoorbeeld wonderkinderen of mij favoriet aller tijden, kruistocht in een spijkerbroek

Jacques Vriens leest dochter hier ook wel.en dan inderdaad de Korenwolf serie

en wat dochter een hele leuke serie vond was In het spoor van de vos van Ali Sparkes, si wel niet echt meisjesachtig.

Cornelia Funke heeft ook hele leuke boeken, de spokenjagersserie was met name een hit hier

of de rode prinses van paul Biegel

bibi63

bibi63

23-02-2012 om 15:09

De olijke tweeling

ook erg leuk voor die leeftijd en niet zo'n meidenfenijn.
Gr. Bibi

Thursday Next

Thursday Next

23-02-2012 om 15:14

Dan...

boeken van Elizabeth Mollema, over Olivia of anderen van haar? Of van Mieke van 't Hooft (http://www.miekevanhooft.nl/)? Of de mzzlmeiden (http://www.mzzlmeiden.nl/)? En de ezzie's dagboek serie, ook van Fransien Oomen.

Sasvangent

Sasvangent

23-02-2012 om 15:21 Topicstarter

Wat leuk

zoveel tips! Maar ook al een paar boeken die ik al heb meegebracht en die ze "echt niet gaat lezen" zoals Madelief (begonnen maar toen had ze gezien dat het allemaal heel korte verhaaltjes zijn) of Spokenjager (spoken bestaan niet, is te dun, zoon heeft het gelezen en daarmee nog eens 'voor jongens ook').

Maar Cornelia Funke heeft inderdaad nog wel boeken voor oudere kinderen. Ik vind het lastig: ze is voor veel al te oud en voor veel nog te jong lijkt wel.

Ik kijk eens naar die Korenwolf en de boeken van K. Heksenvet. Maar ons lijstje zal weer aardig aangroeien. Dat is ook nodig want soms moet er ineens een heel deel van de lijst geschrapt worden. En er mogen ook dingen op waar ze nu nog niet klaar voor is maar die over een tijd wel kunnen. Ik wil haar ook niet teveel fases laten overslaan in het lezen of straks schiet er niets meer over van kinderboeken. Eens ze een bepaald soort boek gelezen heeft, lijkt het wel dat een deel meteen te simpel is geworden terwijl dat toch gewoon leuke boeken zijn. Vandaar dat ik wel probeer een beetje een rangschikking te maken naar inhoud/leeftijd (al leest ze wel boven haar leeftijd).

Levende bezems

Van Lisa Tetzner: http://nl.wikipedia.org/wiki/Levende_bezems

Prachtig, prachtig, prachtig én lekker dik :-)

Roald dahl

Het is niet echt een serie, maar de boeken van Roald Dahl zijn zowel bij mijn dochter als bij mijn zoon een hit. Met mijn 8-jarige zoon lees ik nu samen Joris en de toverdrank. Erg leuk. Andere leuke titels: Mathilda, de Griezels, Sjakie en de chocoladefabriek, de GVR. Eigenlijk zijn ze allemaal leuk.

Groet,
Pina

Woc

Woc

25-02-2012 om 23:59

Serie op zoek naar dolfijnen

je schreef dat ze het ook wel eens leuk vond om over dieren te schrijven.
Wij hebben voor dochter de serie op zoek naar dolfijnen en daar heeft ze veel plezier aan beleefd. Korte omschrijving: "Een jaar lang op zoek naar dolfijnen: voor Jody McGrath gaat haar liefste wens in vervulling. Samen met haar ouders,m haar broertjes Sean en Jimmy en de rest van de bemanning vaart ze met het schip Dolphin Dreamer de wereld rond. Een reis vol avontuur, spanning en .....dolfijnen."

http://www.kluitman.nl/index.php?tab=boeken&actie=overzicht&tag=9plus&link=9%20jaar%20en%20ouder&serie=Op%20zoek%20naar%20dolfijnen

Misschien vind ze dat iets, het is eigenlijk voor 9+ maar omdat ze een goede lezer zal dat wel prima zijn

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.