Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ans67

Ans67

02-01-2012 om 22:53

Boos reageren op kritiek

Laat ik er mee beginnen dat onze zoon een gemakkelijk kind is; vraagt niet veel, doet meestal gezellig mee, is gemotiveerd met sport enzo bezig, nauwelijks grote mond, om maar eens wat te noemen. Zo af en toe is er natuurlijk wél wat en we corrigeren hem daar dan in. Meest voorkomende reden is als hij vervelend doet naar oudere of jongere broer (hij is de middelste). En dan is het mis. Hij rent dan naar boven, sluit zich op op zijn kamer en is zo boos op ons. Hij is dan nauwelijks meer te bereiken. Gooit ons ook van alles voor de voeten (dat de andere 2 nóóit straf krijgen van ons bijvoorbeeld) en is daar erg vasthoudend in. We laten hem dan maar even met rust en het waait ook wel weer over maar het begroot me om hem zelf'. Hij zal toch moeten leren om wat beter tegen kritiek of commentaar te kunnen, wordt het voor hemzelf maar ook voor zijn omgeving fijner van. Iemand van jullie ervaring?
Bedankt alvast,
Ans

Hoe oud

is je zoon? Mijn kinderen zijn overgevoelig voor kritiek en kunnen zaken heel letterlijk nemen. Ik heb me dan ook suf gezocht naar manieren en tekst om duidelijk uit te leggen hoe je met kritiek omgaat. En inderdaad vonden mijn beide kinderen ook altijd dat de ander minder snel een waarschuwing kreeg. Het valt ze pas goed op als het om henzelf gaat. Ik denk dat het bij veel kinderen vanzelf wel goed komt. Maar je kunt ook met tekst helpen hun inzicht te vergroten. En soms, bevestig ik ze ook: ja, het is gewoon je leeftijd, dat is de tijd dat mensen in je investeren door je aanwijzingen te geven over hoe je iets handig kunt doen. Maar ik was zelf ook heel blij toen ik groter werd dat het rechtstreekse commentaar wat ophield.
Wel kun je er rekening mee houden door kinderen niet in de groep te corrigeren. Dat is nou eenmaal wel zo voor de hand liggend in een gezin maar het kan voor een kind ook een krenking betekenen. Beter is om ze even mee te nemen en dan aan te geven wat wel wenselijk is, vooral positief formuleren. Beetje extreem misschien maar dat bleek nodig bij mijn kinderen om dagelijkse drama's te verminderen, dus daar heb ik zelf heel veel van geleerd.

Annet

Annet

03-01-2012 om 10:18

Wat hier helpt

Ik heb aan kind uitgelegd dat er twee soorten taken zijn:
Taak van kind is groot te worden en alles te leren wat er geleerd moet worden.
Taak van ouder is kind hierbij te helpen, tips te geven en dus ook kritiek als iets niet goed gaat. Want ook van dingen die niet goed gaan, kun je iets leren.

Dit soort uitleg heb ik vaak doorgenomen op allerlei manieren. Het lijkt geholpen te hebben.

Grappig was bij zijn sport dat hij een tip kreeg van de trainer hoe hij iets beter kon doen. Dat vond hij eerst helemaal niets want de meeste kinderen waren er slechter in dan hij (vond hij maar klopte ook wel). Ook daar kwam de uitleg weer goed van pas. De trainer geeft elk kind een tip die bij het kind past, met de bedoeling er beter in te worden.

Ans67

Ans67

03-01-2012 om 22:48

Leeftijd is 10 jaar en reacties

Anne en Annet, alvast erg bedankt voor jullie reacties. Ik kan hier al wat mee! Zo grappig eigenlijk, hoe je jezelf kunt blindstaren op iets nogmaals bedankt dus!
groeten,
Ans

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.