Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

maria68

maria68

16-02-2011 om 18:22

Boze kleuter

Pfffff, ik heb hier thuis een hele boze kleuter van 4,5 jaar. Ik word de hele dag uitgescholden voor stomme mama, stoute mama. Alles is drama en om alles wordt er gegild en geschopt. Hoewel ze soms wel eerst heel netjes vraagt zal ik je slaan of schoppen??? (hahahaha) Maar goed het is echt niet leuk meer. Goed gedrag wordt beloond en slecht gedrag meteen op de gang. Ze moet dan 4 minuten (haar leeftijd) op de gang en bij elke schop ,klap , scheldwoord komt er 4 minuten bij. Wij proberen zo rustig mogelijk te blijven (wat soms niet altijd lukt) en haar uit te leggen wat wel en niet geaccepteerd wordt door ons.

Het negatieve gedrag komt altijd als er iets van haar verwacht wordt, dus aankleden, eten ,slapen etc

Ik denk zelf dat het komt dat ze op school een beetje door de wat oudere kinderen onderdrukt wordt, ze wil graag meedoen maar is toch pas 4 en dat haar frustratie dus thuis goed tot uitdrukking komt. Nou ja alle "nanny" oplossingen hebben nog niet echt geholpen en hopelijk is het een fase......

Herkenbaar?

Maria

dc

dc

16-02-2011 om 18:44

Pff

moeilijk hè!?

Mijn zoon heeft het een paar keer gewaagd me stomme mama te noemen, waarop ik hem rustig meedeelde dat hij dan geen hulp meer van me hoeft te verwachten. Ik kook dan niet meer voor hem, help hem niet met aankleden, etc etc etc. Vreemd genoeg maakte dit wel indruk. Dat is echt een ding waar ik ziedend van word, dus dat accepteer ik echt niet.

4 minuten in de gang is me eerlijk gezegd nog nooit gelukt! :-) Ik stuur dan eerder naar z'n kamer tot hij afgekoeld is. Mijn theorie is, je mag boos zijn en moeilijk doen, maar val mij er niet mee lastig. Maar ik merk wel dat hij na school vaak erg brutaal is, en ik hem echt weer even op z'n plek moet zetten.

Massi Nissa

Massi Nissa

16-02-2011 om 19:34

Ja! hier ook

Hier hetzelfde, een dochter die al haar buien op mij uitleeft (bij papa houdt ze zich in, die is strenger). Ik wil ook niet worden uitgescholden en trek daar een duidelijke grens. En ik merk ook dat ze na een hele schooldag brutaler is en ook soms schopt of iets omgooit (nou moe, dat deed ze tot nog toe niet). En als ik dan heel kordaat ingrijp en ontzettend kort van stof doe, gaat ze zielig huilend op haar bed zitten, want mama is gemeeheeheen. Het helpt trouwens echt het beste als ik vrij hard optreed. Gaat tegen mijn natuur in, maar na zo'n confrontatie is ze weer urenlang ontzettend lief en gezeglijk.
Ik denk wel eens stiekem: heb ik wel de juiste basisschool gekozen? Leert ze dit van de andere kinderen? Of is het doodnormaal kleutergedrag? Deed Amalia dit thuis ook toen ze 4,5 was?
Groetjes
Massi

Bijna-kleuter ook

Mijn zoontje wordt vier in april, en heeft ook van die buien... Hier is 't vooral stompen en dan geen sorry willen zeggen, en inderdaad niet meewerken bij tanden poetsen/aankleden etcetera. Bij mijn man zoekt hij minder de grenzen op, dus het komt vast doordat ik te zacht ben. Of doordat hij meer hele dagen met mij doorbrengt misschien? Hoe dan ook, ik word er doodmoe van. Waar is mijn lieve gevoelige peuterzoon gebleven?

Dat belooft nog wat voor als hij straks naar school gaat... Bewaar me!

dc

dc

16-02-2011 om 20:19

Tandenpoets tip

ik heb geen problemen hier met het tandenpoetsen sinds ik investeer in een vrij duur exemplaar waar ze op een knopje kunnen drukken en er dan een lichtje gaat flikkeren een minuut lang. In de badkamer met licht uit, vinden ze helemaal geweldig. Het werkt nu al meer dan een half jaar!

Ik vind dat nou weer een goede investering :-)

"Bij mijn man zoekt hij minder de grenzen op, dus het komt vast doordat ik te zacht ben."
Nee, ze kiezen er 1 uit, niet beiden tegelijk! Zo slim zijn ze nou ook wel weer. Zijn ze makkelijk bij mij, krijgen ze mijn man aan het schreeuwen 's avonds. En ik verzeker je, daar moet je echt echt je best voor doen!

Mathilde

Mathilde

17-02-2011 om 12:03

Het valt ook niet mee

Leer je op school hoe anderen je op je kop zitten, mag je die kennis thuis niet eens toepassen *sardonische grijns*. Ze leren er wel mee omgaan, en jij ook. Mijn jongste is nu vijf en het gaat veel beter. Overigens helpt op de gang zetten bij hem niet, alleen een flinke preek waarin ik laat merken dat ik echt boos ben. En steeds maar uitleggen hoe dat werkt, actie-reactie.

maria68

maria68

17-02-2011 om 12:44

Soms engel

Op school en bij anderen is ze echt een engeltje... Lief en behulpzaam, luistert goed. Als ik soms wel eens zeg dat mijn dochter af en toe ook een draakje is, zie ik ze denken zal wel meevallen...of ze denken dat ik niets gewend ben... dat dacht mijn zus ook tot ze hier kwam logeren en toen had ze wel iets van ..oef....

Ik zie wel dat als hier een kindje komt spelen die weer ietsje jonger is dat ze meteen heel bazig en bezitterig wordt. Komt er iemand spelen die ouder is 5 of 6 dan is ze heel volgzaam en een beetje onderdanig.

Het is natuurlijk allemaal frustratie en ik begrijp het ook wel alleen er zijn grenzen, alleen zijn het nog niet haar grenzen ;-)

Maria

Esc

Esc

20-02-2011 om 10:39

Communicatie met 4-jarige

Mijn man vertelde gister dat hij had gelezen dat communicatie met een 4-jarige het moeilijkst communiceren is. Omdat er totaal geen logica in zit. Ik weet er niet heel veel van, maar volgens mij komt oorzaak-gevolg zien pas veel, veel later. Tot die tijd is het inderdaad herhalen, herhalen, herhalen, denk ik. Gister was het hier toevallig ook weer enorm drama (en de buurkinderen waren ook stikvervelend, zit het in de lucht ofzo?), tot zover dat we iets heel moois van haar hebben afgepakt, dat ze terugkrijgt als het heel goed gaat, en we weggooien als ze weer begint. Helemaal niet wat we willen, en ik sta er ook eigenlijk helemaal niet achter, maar het lijkt te werken en ik kon niets anders meer bedenken. We hebben nu wel iets tastbaars om haar aan te herinneren, in plaats van 'wat hadden we nu afgesproken', want 'afspreken' gaat eigenlijk helemaal niet met een jong kind.

Massi Nissa

Massi Nissa

20-02-2011 om 15:36

Kleuterlogica

Even een voorbeeld van kleuterlogica. Pas reden dochter en ik langs een weiland met daarin allemaal schapen met een blauw achterwerk. Dochter vroeg waarom dat zo was. Ik legde uit dat alle schapen met blauwe billen hebben geknuffeld met de ram (het papa-schaap) en dat ze als het goed is dan wat later een lammetje krijgen. Dochter liet dit op zich inwerken en zei toen: "Maar waarom zijn er dan geen schapen met roze billen? Willen ze alleen maar jongetjesschapen?".
Groetjes
Massi

Valkyre (voorheen UeberHilde)

Valkyre (voorheen UeberHilde)

20-02-2011 om 20:44

Haha massi!

Heerlijk, die kleuterlogica!

Zoonlief kan redelijk goed afspraken maken (we spreken nu af: als het eten klaar is, doe je zelf de tv uit. En dat doet-ie dan braaf). Maar soms is de logica ver te zoeken:

"lieverd, niet over de leuning van de bank klimmen!"
- "maar jij mag niet kijken!"
Kijk ik weg, klimt-ie er gauw overheen. Alsof het niet echt is als ik het niet zie, haha. Existentialisme, toch? :-D

Beetje begrip

Tuurlijk moet je schelden en schoppen niet goedkeuren, maar een beetje begrip voor de frustratie doet hier wonderen.
In de eerste plaats voor de situatie op school. Praat je er met haar over? 'Lastig he dat die grote kinderen al meer kindern", of iets dergelijks. Bij het tekenen of als ze achter op de fiets zit gaat dat goed, dan is het niet zo 'zwaar' en kan ze ook een paar minuutjes stil zijn voor het antwoorden.
Ook bij aankleden, eten, slapen kan het helpen. Vanavond was de kleine hier boos dat zij al naar bed moest en ik nog niet. Dan zeg ik 'ja dat vond ik ook zo vervelend toen ik klein was, dan gingen papa en mama nog wel fijn tv kijken'.
Verder kan het helpen om haar toch wat invloed op de dingen te geven. Wil je vandaag met een vork eten of met een lepel? Simpele dingen, maar dan hebben ze een beetje grip en invloed. Dan wordt de weerstand ook gelijk minder hier (ik zou net zo zijn trouwens;-).
Lukke

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.