Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Iris

Iris

22-03-2011 om 22:14

Bril van zoon misschien verkeerd opgemeten?

Onze zoon van net 12 zag niet goed als hij op het bord moest kijken of bij de tv. Schoolarts zei dat ook al. Dus ben ik met hem naar een brillenzaak gegaan en heb zijn ogen uitgebreid laten testen. Ruim een half uur zijn ze bezig geweest.
Nu kwam er uit dat één oog -1 is en het andere +1. Dat vond de man die de ogen heeft gemeten best raar. Hij heeft trouwens geen test gedaan voor dichtbij, dus ik vond het ook vreemd hoe je dan aan +1 komt.
Affijn, zoon heeft nu een bril en hij werd er duizelig van. In het begin is het nauurlijk even wennen, maar het blijft zo. Hij heeft hem niet de hele dag op, alleen bij het op bord kijken en tv.
Ik vind het dus raar dat je bij een bril voor veraf een +glas krijgt.
Moet ik terug naar die zaak (eyewish) of bij een ander laten meten?

Puck

Puck

22-03-2011 om 22:30

Naar de oogarts

Volgens mij worden kinderen tot een jaar of 12 niet eens door een opticien opgemeten maar doorgestuurd naar de oogarts. Ik zou als ik jou was daar dus een afspraak maken. Daar meten ze de ogen van kinderen op een hele andere manier dan dat de opticien dat kan doen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-03-2011 om 22:33

Iris

Iris, je kunt voor veraf ook een plus-bril hebben. Dat weet ik zeker, want ik heb zelf zo'n bril. Is je oogbol iets te 'lang', dan heb je min. Is de oogbol wat kort, dan heb je een plusbril nodig om te corrigeren. Een leesbril krijg je pas (als ik het goed heb begrepen) als je oogspieren wat slechter worden.
Hoe lang heeft je zoon de bril al? Twee weken om eraan te wennen is geloof ik acceptabel. Zelf denk ik dat hij de bril beter de hele dag op kan houden, dan wennen de ogen veel sneller.

Jade

Jade

23-03-2011 om 07:47

Opticien,

Het meten wordt wel door een opticien gedaan, maar als er iets wordt gevonden worden de ouders geadviseerd naar een oogarts (en ortoptiste) gedaan.

Ik spreek uit ervaring.......mijn dochter (12) is gemeten door een opticien, in april mag ze naar de oogarts (en ortoptiste).

Dus ik zou me door laten verwijzen door de huisarts.....

Yura

Yura

23-03-2011 om 08:36

Oogarts

Kinderen tot 10-12 jaar moeten naar de oogarts, ze krijgen dan eerst druppels in hun oog. De oogarts of ortoptist geeft aan wanneer het oog reageert als een volgroeid oog en dat je via de opticien mag, daar krijg je dan ook een brief voor mee. Mijn dochter (11) is 2x door en ortoptist gezien en nu heeft ze een brief dat de opticien voortaan mag meten. Maar of dat met 10 of met 12 is hangt dus van het kind af. Daarom is het in dit geval misschien toch verstandig om eerst langs een ortoptist te gaan. Vergelijk wel even de wachttijden in de verschillende ziekenhuizen, soms kan dat 4 maanden zijn.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

23-03-2011 om 20:57

Min en plus kan wel

ik ben er het levende bewijs van: heb een minafwijking op het ene oog en een plusafwijking op het andere. Het komt niet heel vaak voor, zei mijn vroegere oogarts al, maar het is mogelijk. Ook bij mij was destijds de klacht dat ik niet op het bord kon kijken. Het wennen aan een bril kost inderdaad ook tijd. Zelfs als je er al een had kan het nog wennen zijn met nieuwe glazen op andere sterkte.
Maar ik geef zeker ook de anderen gelijk: ik zou op zijn leeftijd toch eerst een ortoptist laten meekijken. Misschien is het overbodig, maar dat hoor je dan wel. Maar misschien komen er toch andere dingen uit daar. En dat is ook handig om te weten.
Aagje

Marie E

Marie E

27-03-2011 om 15:10

Oogarts

Toch een afspraak maken bij een oogarts. Een gediplomeerd opticien (en dat zijn ze niet altijd bij de grote ketens) hoort een kind altijd door te sturen naar de oogarts. 12 jaar is overigens wel de grens. Mijn oudste wordt binnenkort 12 en gaat later dit jaar voor de laatste keer naar de oogarts. Daarna mag hij bij de opticien gemeten worden. Hij is dan wel een aantal jaar bij de oogarts geweest.

Succes

Oogarts!

Een opticien is niet genoeg toegerust om een kinderbril aan te meten.

Mijn dochter liep vanwege haar studie onlangs mee met een oogarts en deze zei dit nadrukkelijk. 'Niet in de winkel door de opticien na laten meten mevrouw!, maar dit recept aanhouden!'

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.