Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

stief en mams

stief en mams

27-12-2010 om 18:34

Broekplassen

Hoi lezers,
Al veel stukjes gelezen in het archief, maar toch graag nog reactie gevraagd. Dit is een vraag van alle ouderpartijen.
Stiefzoontje van 8 plast overdag met grote regelmaat in zijn broek. 's nachts, als wij hem om half 11 nog even laten plassen, gaat het meestal goed. Hij doet het zowel hier als bij zijn moeder, waar hij door de weeks woont. Hij verstopt zijn onderbroeken en dan zijn opeens de onderbroeken op. Uiteindelijk brengt hij ze dan wel, stinkend tussen de lego. Hij gaat tussendoor ook uit zichzelf.
Het is ook best dubbel wat hij laat zien. Want aan de ene kant lijkt hij zich te generen en aan de andere kant loopt hij er zo mee door. Om het uur laten sturen wij hem naar het toilet en dan lijkt het wel te gaan. Half broertje (mijn zoontje) gaat hierin mee en dat vinden we wel jammer. want die is over het algemeen wel droog.
Iemand tips?

Tango

Tango

27-12-2010 om 19:39

Medische oorzaak

Ik zou eerst een keer langs de huisarts gaan en een verwijzing vragen naar de uroloog of plaspoli. In het AMC zit er een. Misschien is er een medische oorzaak, bijvoorbeeld een te kleine blaas. Vaak kunnen ze je bij de plaspoli helpen het probleem aan te pakken.
Boos worden helpt niet, werkt juist averechts. Straffen lijkt me ook niet goed. Ik ken een jongetje van 7 die ook regelmatig in zijn broek plast en bijv. niet met een vriendje mag afspreken als hij twee keer in zijn broek heeft geplast. Vind ik zo zielig als hij er echt niets aan kan doen.
Werken met een beloningsschema kan wel helpen. Voor elke dag droog een sticker plakken, na een week een klein kadootje of bijv. kiezen wat je gaat eten. In het begin wel helpen eraan te herinneren dat hij naar de wc gaat. Ook school erin betrekken dat ze hem regelmatig naar de wc sturen. Er bestaan ook speciale horloges met een trilalarm dat je bijv. ieder uur kunt zetten om je eraan te herinneren naar de wc te gaan.
En ga er vooral als ouder niet te gespannen mee om, maar help je kind door bijv. reservekleding mee te nemen of geven als het ergens naar toe gaat. Hiermee help je ook de andere ouders met wie het mee gaat. Bovenstaand jongetje ging eens met mijn zoon mee met partijtje. Moeder had weleens verteld over het plasprobleem, maar ik wist niet dat dit nog speelde. Jongetje heeft 2 keer in zijn broek geplast. Als we dichtbij huis waren geweest had ik reservekleding voor hem gehaald, maar dit kon dus niet. Vond dit echt nalatig van de ouders en zielig voor het kind.

Kinderarts

Ook mijn tip: ga naar de huisarts en vraag om een doorverwijzing voor de pipo-poli (pies en poep poli). Zij zijn hierin gespecialiseerd. Als een kind van 8 nog regelmatig ongelukjes heeft, heeft hij deskundige hulp nodig.
Uit eigen ervaring: bij de pipo-poli kijken ze eerst of er een medische oorzaak is, dit meten ze door de plasstraal te meten, op een speciale wc. En daarna een echo om te kijken hoeveel urine er eventueel is achtergebleven na het plassen.
De onderzoeken zijn niet belastend voor een kind.
Overigens is hij snachts eigenlijk ook nog niet zindelijk, als hij elke avond gewekt wordt om te plassen, maar dat is denk ik niet het grootste probleem. Eerst naar de kinderarts, en dit oplossen. Het zal wel langer duren voordat het helemaal onder controle is, plasproblemen zijn hardnekkiger dan poepproblemen.
Veel succes!

stief en mams

stief en mams

01-01-2011 om 11:26

Afgelopen week...

Hebben we hem en zijn broertje om het uur naar het toilet gestuurd. Met een belofte dat als ze om 18.00 uur nog droog zijn, ze op een Wii spel mogen..... Ja, we hebben sinds die tijd dus 2 droge mannen in huis. Nu zijn we het aan het uitbreiden naar om de 2 uur. Wie weet helpt het.
Maar de tips houden we zeker in het achterhoofd. Dank voor het meedenken.

Ely

Ely

07-01-2011 om 21:36

@stief en mams

Beste stief en mams,

Fijn dat je iets van vat erop lijkt te krijgen, hoop dat de positieve lijn doorzet.
Wil nog even reageren omdat wij vergelijkbaar iets hebben meegemaakt met mijn stiefje. Toen 7. Is vanzelf over gegaan. Ik heb weleens de indruk gehad dat hij wat veel op zijn bordje had op dat moment maar dat nooit echt zo kunnen vaststellen.
Maar in ieder geval geen medische oorzaak dus.
We hebben toen ook vooral gestuurd op het 'er schoon bijlopen' dan op het broekbevuilen zelf. Dat meer als een feit dat nou eenmaal zo was behandeld (na rustig uitvragen om ervan zeker te stellen dat het zo was).
succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.