Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

prinses01

prinses01

16-02-2010 om 13:36

Chips uitdelen, hoe aanbieden?

Ik weet het: typ het woord chipstraktatie in en je krijgt een enorme waslijst aan mogelijkheden. Maar dat vind ik te onoverzichtelijk en bovendien wil ik geen kant en klare artikelen bestellen. Daarom hier mijn vraag aan degene die zelf wel eens chips in een kleuterklas heeft uitgedeeld:

Ik wil een zakje zoute chips uitdelen, dus gewoon in het zakje. Ik heb al eens de zakjes aan een dropveter aan een ballon gemaakt. Misschien doe ik dat wel weer, maar wie weet er nog een andere manier die ook niet zo arbeidsintensief is.

Bedankt! Ingrid

Hanne.

Hanne.

16-02-2010 om 15:13

Gewoon

volgens mij worden chipszakjes hier nooit opgeleukt. In een mooie mand presenteren is al heel wat. Regelmatig gaat het ook gewoon rechtstreeks uit de doos

Rafelkap

Rafelkap

16-02-2010 om 17:24

Dat

zou ik niet doen. Dat wordt een enorme rommel in de klas, denk eens in: 30 van die zakjes, niet echt leuk voor de juf. Is het wel beleid van de school dat je snoep mag uitdelen? Chips valt ook onder snoep. Ik vind het ook veel, een zakje. (o.k. ben ook een beetje principieel anti-chips)
Vandaag heeft mijn zoon dropsleutels uitgedeeld, met een speeltje aan een sleutelhanger. Een compromis, een klein snoepje, want met rozijntjes kan je je als 5 jarige echt niet meer vertonen.

Rafelkap (ot)

Wat grappig, dat gaat mijn a.s. 5-jarige donderdag ook uitdelen!
Gefeliciteerd!

Jakiro

Jakiro

16-02-2010 om 19:42

Wat is er mis met...(misschien ot)

Kaas en worst ?
Opgeleukt met een schijfje komkommer, een stukje appel, madarijnenpartjes.
Of wat dacht je van een vruchtenbowl, een klein croissantje met een worstje erin, mini-pizzaatjes (de dag ervoor door de jarige zelf gebakken), mini-saucijzenbroodjes, minikaasbroodjes, kleine appelpannekoekjes, kleine bakjes zelfgemaakte appelmoes, een ontbijtkoekmannetje ?
Ik heb zo'n ongelooflijke hekel aan die traktaties met snoep.
Hier thuis krijgen ze geen snoep, taalden ze er ook niet naar, totdat op school de tractaties met trekdroppen, lollies, zoete matten, gombeertjes etc. voorbij kwamen. Ik vond het zo enorm vervelend.
Jakiro
PS Kan je de zakjes niet versieren met 2 armpjes, 2 beentjes en een clownshoofdje van sterk karton erop geplakt ?

Jakiro

Wat er mis mee is met kaas en worst?
Niets, maar ook niet met dat zakje chips, wat een keer getrakteerd wordt...het is niet slechter dan kaas en worst, waar heel veel vet in zit, en wat dacht je van die vette croissants met worstjes of saucijzebroodje,,...brr dat is pas vet!

Ik heb wel eens een wikkel gemaakt, echt super eenvoudig, maar wel heel leuk, met een plaatje erop, door de jarige uitgekozen.

Jakiro

Jakiro

16-02-2010 om 21:52

[email protected]

Als iedereen dat denkt "...met dat zakje chips, wat een keer getrakteerd wordt" zijn het in dochters klas (helaas) 33 zakjes chips met een dropveter.
Dat zijn al 30 zakjes chips meer dan ze thuis krijgt en 33 dropveters meer..
Inderdaad is 1 zakje chips niet zo erg en ik wilde best meehelpen om het "leuk" aan te kleden (want ik gaf ook een tip), maar ik vind het zo jammer om te grijpen naar redelijk ongezonde dingen, terwijl ik merk dat kinderen helemaal uit hun dak gaan als ze een spiesje met kaas/worst/komkommer/mandarijntje krijgen of een bakje fruitsalade met vers en bijzonder fruit.
Jakiro
PS tractaties op school is mijn enige "frustratie" vwb gezond/millieubewust. Verder staat het allemaal heel ver van me af. Ik weet ook niet waarom ik me juist daar zo druk om maak. ;)

Huh?

Waarom zou een zakje chips nog versierd moeten worden? Is dat om moeders extra werk te bezorgen of zo? De kinderen die het krijgen zal het echt een biet zijn hoor, die gaat het alleen om de inhoud.

Bezwaar van kaas en worst lijkt me evident: allergieen en ERG vet...vetter dan een paar chips.

Als je een zakje een te grote portie vind, doe dan wat in mijn jeugd veel moeders al deden: een handje chips of wat nibbits en wat zoute stengels in een koffiefilterzakje.
Als je dan nog last hebt van creatieve uitingsdrang, dan kun je altijd nog dat koffiefilterzakje versieren.

ayla

ayla

17-02-2010 om 08:01

Daar gaan we weer

de ik deel wel/geen snoep uit discussie. ;-)
Ik kan me trouwens wel voorstellen dat je een zakje chips wilt versieren, al is het maar om het feestelijk te laten uitzien. Helaas ben ik 's morgens vroeg direct na carnaval niet op mijn creatieve piek dus ik heb even geen ideeen.

Jakiro, ik sluit me aan bij Nora, ik ben dus tegen uitdeeldingen als croissantjes, bladerdeeg dingen, wordt en kaas. Gedeeltelijk omdat ik een kind heb die het niet mag hebben en waarvoor het dus sneu is maar ook omdat ik het vettig en ongezond vind. 25 keer chips is misschien niet heel gezond maar 25 keer croissantjes per jaar ook niet. Daarbij worden traktaties bij ons mee naar huis genomen en niet op school uitgedeeld.

Jakiro

Jakiro

17-02-2010 om 08:10

Vitamine c

Ach, je kan nog altijd chips uitdelen en zeggen dat je de vitamine C wil aanvullen. In 1 (grote) zak chips zit net zoveel vit.C als in een appel.
Maar aangezien chips niet vet is, niet zout en veel en veel gezonder dan worst en kaas zou ik gewoon lekker versierde zakjes tracteren hoor. Gewoon doen.
Ook al staat er in de schoolgids dat er geen snoep getracteerd mag worden, lekker bij die 90% gaan horen die het toch doet.
En inderdaad ook niet van te voren vragen of er kinderen zijn die iets niet mogen en daar iets anders voor verzinnen. Ook niet doen.
Net zoiets als uitnodigingen voor partijtjes in de klas uitdelen, ook gewoon blijven doen.
Jakiro

Vic

Vic

17-02-2010 om 09:01

Guttegut

We kunnen natuurlijk wel gaan rekenen hoeveel vet er zit in een zakje chips (23 gr) vs een spiesje met kaas en worst. Ik schat in dat het elkaar niet zoveel zal ontlopen. Dan zie ik dat liever dan zakjes waarin zes verschillende soorten snoepjes zitten. Bij ons mogen de kleuters dat soort grote tractaties ook nooit in een keer opeten. Ze mogen dan 1 snoepje en de rest gaat mee naar huis. Ook het 10-uurtje wordt over het algemeen overgeslagen als er een tractatie is.

vlinder72

vlinder72

17-02-2010 om 09:48

Chips teveel?

Persoonlijk vind ik chips voor kleuters te veel. Kaas en worst heb ik zelf nog nooit getrakteerd. Brrr. Kleffe zooi wordt dat. Je kan het niet van te voren klaarmaken. Niets voor mij. Ik heb geen problemen met snoep zolang het niet teveel wordt. Ik heb nu drie kinderen op school en wat heb ik tot nu toe getrakteerd (nou ja de kinderen dan, ik knutsel het in elkaar). Een eierkoek op groen karton geplakt. Karton in de vorm van een schildpad geknipt zodat eierkoek eruit zag als een schildpad. Kapitein Koek ingepakt in groep papier. Bek en pootjes in de vorm van krokodil uitgeknipt en erop geplakt. Krokodilletjes dus. Stoepkrijt in folie ingepakt. Kop van giraffe uitgeknipt en erop geplakt. Stoepkrijt op een rozijnendoosje geplakt. Doorslaand succes. Kinderen tijden zoet met stoepkrijt op het schoolplein. En heel simpel. Van een doos een kasteel gemaakt. Toegangspoort (ophaalbrugachtig met elastiekjes) erin geknipt en schatkistsnoepjes in de doos. Zo werd het een soort grabbelton. En tot slot. Nijntje koekje met glazuur en daarop muisjes (als traktatie toen onze baby geboren was). Grappig genoeg wil mijn zoon in groep 4 nog steeds dat ik zelf iets knutsel. Vorige keer stelde een vriendje voor dat hij ook chips ging trakteren maar dat vond hij niet leuk want hij wou liever dat ik iets speciaal voor hem ging maken. Wil je toch chips trakteren dan zou ik het gewoon in een mand doen. Mand versieren met leuke servetten en opleuken met bijvoorbeeld héééél veel ballonnen. Staat ook erg feestelijk.

ayla

ayla

17-02-2010 om 09:50

Zijn wij dan de enige

waarbij traktaties mee naar huis genomen worden? Bij ons eten ze die dingen normaal nooit op school op. Verjaardagen worden 's middags gevierd en de taktatie wordt vlak voor de bel uitgedeeld en mee naar huis genomen. Ik vind het ideaal want zo kan ik bepalen wat en hoeveel dochter ervan eet

vlinder72

vlinder72

17-02-2010 om 10:01

Betuttend

Nu wordt waarschijnlijk iedereen weer erg boos maar ik vind het erg betuttelend om traktaties aan het eind van de dag te geven zodat kinderen het mee naar huis nemen. En ouders het dan gaan "afpakken". Sorry hoor dat vind ik wel erg sneu. Ik kan me herinneren dat uitdelen vroeger zo leuk was. Bij ons op school vinden kinderen het nog steeds hartstikke leuk. De traktaties gaat onder een doek mee naar school. Verjaardag wordt gevierd. Traktatie wordt onthuld. Iedereen pakt iets en daarna mag de jarige job met muts, verjaardagskaart en traktatie samen met een vriendje of vriendinnetjes langs de andere klassen om de meesters en juffen te trakteren. De juffen schrijven dan iets op de kaart. Mijn kinderen vinden het prachtig. Gelukkig doen ze bij ons op school niet zo moeilijk. Oja, iedereen houdt ook netjes rekening met allergiën. Zo ligt er altijd wel iets aparts zodat iedereen kan mee feesten. Natuurlijk vind ik sommige traktaties ook wel erg overdreven (chips bijvoorbeeld) maar dat krijgen ze toch niet iedere dag dus wat maakt mij het uit. Opeten die troep. Op is op en bij mij thuis krijgen ze het niet.

Linda99

Linda99

17-02-2010 om 11:02

Ayla

Ook hier wordt de traktatie op school gegeten. Wel is het zo dat ze 1 ding mogen al het meer is. De rest gaat mee naar huis.

Hier (gelukkig) zelden chips trouwens. Ben ook meer van de enigzins gezonde traktaties (maar mijn kinderen maak je blij met fruit en/of rauwkost, dat scheelt)maar een zeldzame keer chips vind ik geen ramp.

Oh ja, om op de eerste vraag antwoord te geven: ik zou niks met die zakjes doen. Volgens mij vinden kinderen het al leuk genoeg om chips te krijgen. Wat er aan zit boeit ze niet.

angel3

angel3

17-02-2010 om 13:28

Hier is uitdelen een heel spectakel

in elk geval bij de kleuters.
Traktatie onder een doek, en dan kijkt de jarige eronder. Oh jee het zijn SPINNEN!
Dan gaan de kids zich verstoppen en wordt er getoverd en gezongen en weet ik veel en dan JAAAAA de traktatie is terug.

Tuurlijk is kaas en worst vet en 'ongezond' of net zo 'ongezond' als snoep. Maar het gaat me meer om de hartige beleving. Dat traktaties niet altijd zoet en snoep hoeven te zijn. Dat kaas ook lekker is of weet ik veel. Het gaat me om de boodschap niet zozeer om de effectieve calorieen.

Hier is het uitdelen meteen om half 9 met de ouders erbij. Ik heb echt een hekel aan chips en snoep meteen zo vroeg maar ja.....

Salie

Salie

17-02-2010 om 14:13

Google

Als je even googeld op chips wikkel maken, dan kom je vanzelf leuke ideetjes tegen.
Succes ermee.
Gr. Salie

Rafelkap

Rafelkap

17-02-2010 om 18:51

Een gezonde traktatie

kost helaas: tijd! Want het moet vers zijn. En als ik dan al om 8 uur van huis moet was ik daar dit jaar te lui voor, ik geef het eerlijk toe :-) Bovendien vind ik het zomerseizoen makkelijker qua fruitaanbod (aardbeien bijvoorbeeld) en een mandarijntje vond mijn 5 jarige ook alweer te kinderachtig.
Dus daarom dit jaar het compromis: een dropsleutel. Beetje slecht maar wel: klein! En het geeft geen troep in de klas (had nog wel popcorn overwogen, maar dat leek me bij nader inzien teveel troep)

o.t. Anneque: jij ook gefeliciteerd met je grote zoon!

Rafelkap

Rafelkap

17-02-2010 om 19:30

Prinsesje

Je reactie is aan het verkeerde draadje gehangen :-)
Hier op dit forum staat het een ieder vrij om associatief met het "probleem" om te gaan.
Ok, het lukt niet om je te bekeren blijkbaar :-)

Yaron

Yaron

18-02-2010 om 10:30

Knijper

Mijn zoon heeft op de BSO een keer getrakteerd op zakjes chips, daar had ik een knijper aan gedaan waar ik een vlieger met slingertje op had geplakt en daarop Hoera (naam kind) 6 jaar! Was een groot succes. De vlieger had ik gevouwen van een klein vouwblaadje met een touwtje eraan vast met drie kleine papieren vlaggetjes eraan.

Maar waarom

Maar waarom moet iets leuks, iets bijzonders, iets dat je niet elke dag krijgt zoals een zakje chips nou nog verder versierd worden? Een zakje op zich is toch al feestelijk genoeg?
Ik snap dat echt niet. Herinner me klassen waar alle creativiteir van uuuuuuren van moeders, onbekeken meteen in de prullenbak belandde. Zonde van de tijd, die kinderen kon het echt nietboeien of die zak chips veranderd was in een roeiboot, of een dracula, of een dildo of een vliegmasjien. En dan als juf maar lachen en zeggen 'zou je hebt je best weer gedaan he?'.
Wat is het nut er van? Wie doe je er een plezier mee?

Het ergste vond ik nog als mijn kinderen thuiskwamen met tractaties waar dan een foto van de jarige opstond. Noem het bijgeloof, maar ik vind het een naar idee om foto's weg te gooien. Gelukkig is vaderlief hier wat drastischer en gaan ze naar het oudpapier, maar toch, ik krijg er altijd een naar gevoel bij.

krin

krin

18-02-2010 om 12:15

Tja, dirksmama

Ik zou het niet weten. De juf zei nog: doe niet te moeilijk, ze willen gewoon lekker smikkelen. Man zei nog: doe niet te moeilijk, straks sta je weer een halve avond te knutselen en te piepen.
Maar toch. Ergens schuilt de angst dat iemand (de klassenmoeder? de jarige van vorige week, met haar doorslaande succes? de juf? je kind?) vindt dat je niet genoeg moeite hebt gedaan, dat je het (lees: je jarige kind) kennelijk zelfs niet de moeite wáárd vindt om er iets extra's voor te doen. En dat in een tijd dat je al van verwaarlozing wordt beschuldigd omdat je overweegt je kind twee keer in de week twee uur alleen thuis te laten, tja...
Dus heb ik wel een halve avond staan knutselen, én gepiept. Man heeft geduldig meegeholpen, en eens in de zoveel tijd keken we elkaar aan en zeiden: 'Volgend jaar een zakkie chips'. Ik ben heilig van plan me daaraan te houden.

Mee eens

Ik heb dit ook wel gedaan maar ik doe het ook niet meer. Zoon is inmiddels zes geworden en de eerste jaren (ook op het KDV) deed ik nog mijn best maar ik heb gemerkt dat de kids alleen maar willen snoepen (prima!) en de kadootjes e.d. verdwijnen in de prullenbak. Ik had afgelopen keer (afgelopen januari) heel simpel negerzoenen met een ijsparaplu erin, vond iedereen lekker en leuk en was in 1 kwartier in elkaar gezet.

Waarom? nou daarom!

Omdat ik de traktaties met de kinderen maak en ze het geweldig vinden om iets te maken voor een traktatie, trots dat het zelf hebben gemaakt en dat dan uitdelen, of het nou chips is of een spies met kaas en worst....daarom!

Zal eerlijk zijn

Ik maak ook een beetje werk van de tractatie.
Kinderen hebben een continuerooster, dus meestal kom ik met iets voor de lunch.
Op verzoek van zoonlief de laatste keer bamisoep in een cup (moesten ze wel zelf maken, ik had alleen voor wat extra waterkokers gezorgd).
Jaar ervoor pan groentensoep met balletjes gemaakt en ook een keer pannenkoeken.

Sera

Sera

19-02-2010 om 15:24

Gewoon chips

Mijn kinderen mogen altijd zelf kiezen waarop ze trakteren. Meestal kiezen ze voor snoep of chips hoewel ze ook wel eens op cakejes, muffins en ijsjes hebben getrakteerd. Kaas en worst laat ik ze nooit op trakteren. Veel kinderen vinden het niet lekker. Fruit kan leuk zijn maar dan inderdaad in de zomer. Bovendien geeft dat veel meer troep dan chips.

Ik vind het helemaal niet erg als kinderen op snoep of chips trakteren. Snoep en chips vinden de meeste kinderen nou eenmaal lekker en zien ze als feestelijk. Natuurlijk zijn er ook kinderen die liever fruit hebben maar de meerderheid heeft liever snoep. Zelf heb ik op een verjaardag ook liever een taartje dan een appel.

Ik hou overigens altijd rekening met allergieën en zorg dat er iets voor elk kind is. Als er niet te veel uiteenlopende allergieën in de klas zijn zorg ik er voor dat de traktatie is aangepast aan het allergische kind. Zo hebben alle kinderen hetzelfde en kan het allergische kind ook gewoon van dezelfde traktatie genieten en hoeft geen uitzonderingspositie in te nemen in de klas.

Ik zou trouwens de chips gewoon in een leuke mand doen en dan ballonnen er aan voor het feestelijke effect. Geen extra versieringen want dat maakt de kinderen toch niks uit. Die vinden chips al leuk genoeg.

Christientje

Christientje

25-02-2010 om 23:05

Zandbakvormpjes

Ik heb mijn dochter eens chips laten trakteren en ik had toen elk zakje chips in een zandbakvormpje gedaan. De kinderen vonden het erg leuk en ze hebben er de komende zomer ook iets aan !
Christientje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.