Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Dat is niet eerlijk!

Dag allemaal,
Weer even een nieuwe vraag. Mijn dochtertje heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en roept regelmatig "dat is niet eerlijk". En alles moet ook om de beurten. Zij en haar stiefbroertje (even oud, alletwee 5) zijn dan ook regelmatig in strijd. Hoe kan ik hier nu het beste op reageren. Negeren of telkens uitleggen?

Pippie

Pippie

07-11-2008 om 09:44

Realiteit

Hier ook zo'n dochter. Meestal wel haar eigen kant oppratend trouwens ha. Als zij iets meer heeft hoor ik haar namelijk niet. En dat gebruik ik dan ook wel eens.
"ach, jij had toen en toen ook..."

ik roep ook wel eens: tja, het leven zit vol oneerlijke dingen. Daar moet je dan maar mee om leren gaan. Soms is het nou eenmaal zo"

Eigenlijk reageer ik heel droog. Ik zeg het dan 1 keer. En laat het daarbij. Het wordt ook wel wat minder.

Pippie

Pippin

Pippin

07-11-2008 om 10:14

Belangrijk

Ik kom uit een groot gezin, ik weet van mijn kindertijd dat het heel belangrijk is om 'gezien' te worden. Daar hoort 'eerlijkheid' bij. Als je ouders je belangrijk vinden, houden ze ook in de gaten dat je eerlijk behandeld wordt.
Dus hier doen we toch wel veel moeite om alles eerlijk te laten verlopen. Vooral in de leeftijd van jouw dochter. Het IS dan gewoon heel erg belangrijk.
Dus inderdaad, om de beurt, snoep eerlijk delen. Wat de een mag, mag de ander ook.
En ik merk dat het, nu ze wat ouder worden, minder belangrijk wordt gevonden.
Verder KAN het natuurlijk niet altijd eerlijk...
Maar als je dat dan erkend en uitlegt, kom je ook een heel eind. 'Inderdaad Pietje, dat was niet helemaal eerlijk, maar dat komt hier en daar door. De volgende keer ben jij weer eens in het voordeel. (en dan moet jij ervoor zorgen dat dit ook echt zo is)
Pippin

angel3

angel3

07-11-2008 om 13:41

Dat klopt

ik zeg regelmatig: het leven is nu eenmaal niet eerlijk.
Zoon van 5,5 jr begint het nu over te nemen. Dit gaat vaak over issues buiten het gezin waar ik zelf geen invloed op heb, maar soms over dingen hier. Op zich is er geen strijd over dingen dochter is 3 en dat komt dan allemaal niet zo nauw bij haar. Enige wat een ding is is de tv UIT doen. Dat willen ze allebei. Dat probeer ik omstebeurt te laten doen maar eigenlijk zeg ik ook vaak: regel het samen even. Ze komen er meestal wel uit.
Ik zou gek worden als ik de heeeeeeeeeeeeele dag moet denken aan hoe of wat. Dan werkt het met die omstebeurt dagen op zich wel maar aan de andere kant denk ik ook gewoon: so be it. Het leven is niet eerlijk.

*bella*

*bella*

07-11-2008 om 17:20

Zou hier niet werken

Pelle, moet vaak aan jouw systeempje denken, zeker als het hier weer grote herrie is. Toch weet ik zeker dat het niet werkt hier. De ene dag valt er hier veel te doen (wie mag even bellen voor me, iets pakken, auto openmaken, deur openmaken, snoepjes verdelen enz enz enz enz) en de ander dag niets. Ik weet zeker dat ze dat allemaal bijhouden en het dan vreselijk oneerlijk vinden dat de ander gister zoveel mocht doen en ik vandaag helemaal niks schreeuw schreeuw.
Volgens mij zoeken ze hier gewoon die strijd, en vinden ze die echt wel. (gaat vaker om zeer oninteressante klusjes, die ze eigenlijk helemaal niet willen doen, maar...) Ik verdeel dus op gevoel, en niemand komt hier tekort. Daar plaag ik weleens mee, overdrijf dan dat ze vreselijk tekort komen en dan lijken ze wel na te denken.
Heb ik het gevoel dat een gevoel iets dieper dreigt te gaan, dan geef ik eventjes extra knuffels ed. En vaker ben ik die onzin ook gewoon beu, dan dreig ik ermee dat ik de privileges weer afpak, en alles zelf doe totdat ze weer een beetje kunnen verdelen en geen ruzie meer erom maken. En iid, het leven is niet eerlijk en dat is helemaal oke! (maar basale dingen worden uiteraard verdeeld en niemand krijgt hier echt iets meer dan de ander, alleen bij verschillende behoeften)
Maar soms twijfel ik toch wel eens, of dit niet beter aan te pakken is.

Tirza G.

Tirza G.

07-11-2008 om 22:49

Hoort bij kleuters

Kleuters zijn heel erg bezig met "hoe het hoort", het is het begin van gewetensvorming. Daarom checken ze ook zo heel regelmatig bij een volwassene of iets wel klopt. H/Zij deed dit of dat, dat mág toch niet? Nee, inderdaad, dat mag niet.
Als je kind heeeeeel vaak en veel over eerlijkheid roept, zou je ook een soort dooddoener kunnen bedenken. Nee, dat is inderdaad niet eerlijk, ik zal er eens eventjes op letten. Dan heb je benoemd dat ze gelijk heeft, zonder verder meteen het hele spel door de war te gooien.

Tirza

Coco

Coco

08-11-2008 om 10:31

Rechtvaardigheidsgevoel?

Mijn dochtertje heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en roept regelmatig "dat is niet eerlijk".
Roept ze dat ook als zij iets krijgt en haar broertje niet, of alleen als haar broertje iets krijgten zij niet. In het laatste geval heeft het niets met gevoel voor rechtvaardigheid te maken, maar alleen met het gevoel dat zij iets tekort komt. En dat is iets dat kinderen op die leeftijd bijna allemaal hebben.
Ik vraag me trouwens af of het zo goed is om dat gevoel te voeden door inderdaad alles op een goudschaaltje te wegen.
Ik ken gezinnen waarbij als broertje nieuwe schoenen krijgt, zusje die ook krijgt, of ze die nu nodig heeft of niet. Hier krijgt regelmatig één van de kinderen nieuwe schoenen, omdat de oude versleten zijn of hij eruit gegroeid is en de ander niet. Die krijgt schoenen als híj ze nodig heeft. Datzelfde geldt ook voor andere dingen.
Inderdaad, een goede toelichting geven: hij krijgt nieuwe schoenen, want de oude zijn versleten. Die van jou zien er nog mooi uit. Netjes van jou hoor.
En op een gegeven moment is die toelichting ook niet meer nodig. Ze vinden het prima zo.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.