Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

De 'k' niet kunnen zeggen

Mijn dochter van bijna 4 (half oktober) kan nog steeds de K niet uitspreken. Ze verdoezelt het heel slim door er een heel subtiele T van te maken, maar ze krijgt de goede klank niet te pakken. Nu mag ze vanaf maandag naar school en heeft zichzelf maar vast het woordje IK leren lezen en schrijven (want dat is wat ze vanaf dag 1 gaat doen, denkt ze, lezen en schrijven ;-). Ze spreekt het dus uit als 'it'.
Hoe kan ik haar de goede klank leren maken? Ik heb al vaak met haar geoefend (voor de spiegel, gekke klanken roepen) maar ze haakt snel af. Is er een logopediste in de zaal die wat tips kan geven?

Hanne.

Hanne.

15-09-2010 om 16:29

Naar de logopediste?

Ik kan je wel tips geven, maar waarom vraag je geen verwijzing naar de logopedie? Op deze leeftijd is het niet uitspreken van de K een indicatie. Mijn dochter is met 3.5 gestart en had 'm net op tijd voor school onder de knie.

Oefeningen van de logopedie bestonden vooral uit zorgen dat je ze haar tong omlaag hield bij het zeggen van de K. Dus mond goed open, en soms met een speciaal stokje, of je vinger, je tong tegen houden. En dan beginnen met woordjes waar het wel al bijna lukt. Maar ja, je moet toch wel specialist zijn om dat voor elkaar te krijgen.

Ik vond de intake van de logopediste al vrij verhelderend, het was volkomen duidelijk waar het probleem zat, en ze kon de vinger op nog een aantal pijnpunten leggen.

Woutje

Woutje

15-09-2010 om 19:11 Topicstarter

Hanne

Dank voor je reactie. Dat oefenen met je tong laag houden is al een goede, daar ga ik eens mee aan de slag. En natuurlijk stap ik naar een logopedist(e) als het echt niet gaat lukken, maar ik hoopte op deze manier haar net het zetje te geven. Krijg ik een verwijzing via de huisarts?

Tango

Tango

15-09-2010 om 21:21

Verwijzing

Gaat inderdaad via de huisarts. Ik vond het voordeel bij de logopediste dat zij het op een speelse manier bracht en voor Tangozoon destijds gewoon een soort uitje was. Als je thuis gaat oefenen vinden ze het vaak al snel vervelend. Maar goed, dat is je eigen keuze natuurlijk.
Tangozoon had destijds ook heel wat meer klanken die hij niet kon uitspreken en heeft anderhalf jaar logopedie gehad.

angelina ballerina

angelina ballerina

15-09-2010 om 22:02

Even afwachten

Als ze alleen de K niet kan zeggen zou ik even wachten met logopedie. Onze dochter kon deze letter ook niet zeggen toen ze naar school ging. Verder praatte ze prima. Ik heb het met de juf overlegt en bij mijn dochter op school worden kinderen door een logopediste getest met 5 jaar. Bij grote problemen ga je natuurlijk eerder op zoek naar een logopediste maar de juf vond dat niet nodig als er maar met 1 klank moeite is.
Uiteindelijk is het ook niet meer nodig geweest want toen mijn dochter ruim 4,5 was kon ze de K opeens zeggen. We oefenden wel eens maar niet dagelijks ofzo. Wel vond dochter het op een gegeven moment vervelend en was ze zich bewust van haar probleem. Ze is toen waarschijnlijk in zichzelf gaan oefenen want opeens riep ze me 's avonds toen ze in bed lag en vertelde zeer enthausiast dat ze eindelijk de K kon zeggen. De eerste dagen kon ze de K al goed zeggen maar nog niet de overgang van de K naar de rest van het woord, maar na even oefenen ging dat ook prima.

Naantje

Naantje

15-09-2010 om 22:39

Hier ook

Mijn dochter is (toen was ze 3jr4mnd) ook geweest voor de K. (En de G, en de...nou ja, waarvoor niet eigenlijk.) Maar die K was binnen 4 sessies gepiept. Tong naar beneden duwen (met vinger of spateltje) en haar dan de T laten zeggen. En kijk eens aan: dan klinkt het als een K. Probeer maar. Ze voelt dan dat de klank vanuit haar keel/van achter op haar tong moest komen.
De logopediste sprak ook van lipmannetje (dus een T, voor in de mond) en het keelmannetje (dus een K, achter in haar mond.
Mijn dochter vond het fantastisch: een keer in de week naar een mevrouw die alleen met haar (alleen met MIJ!) spelletjes ging doen. Memorie, met allemaal K-woorden bijvoorbeeld. Ze was echt teleurgesteld toen het klaar was.

Hanne.

Hanne.

16-09-2010 om 10:14

Via de huisarts

Een verwijzing kan je inderdaad ook via de huisarts krijgen. Zou ik zeker aanraden, want hij controleert ook het gehoor meteen. Als het probleem daar zit kan je nl oefenen tot je een ons weegt, maar dan gaat het natuurlijk niet lukken.

Thuis oefenen ben ik niet zo'n voorstander van. De logopediste kan toch beter zien of het goed gaat, en of je niet per ongeluk iets verkeerds aanleert. En ze heeft inderdaad zo veel mogelijkheden om het leuk te maken! Bovendien pikte mijn dochter veel meer van haar dan dat ze van mij ooit zou doen.

Daarbij, ik weet niet hoe het bij jullie in de regio is, maar hier is de wachtlijst 6 maanden! En het niet kunnen zeggen van de K en de G was hier indicatie om op de spoedwachtlijst te komen (omdat ze bijna naar school ging). Even bij een logopediste informeren kan dus zeker geen kwaad.

Fransien

Fransien

16-09-2010 om 13:52

Hier logopedie op verzoek van zoon zelf

Mijn jochie kon de u niet goed zeggen, maakte er de oe van, hij vond het erg vervelend omdat hij daardoor zijn naam niet goed kon zeggen. Het lukte ons niet om hem dit te leren en wij zijn daarom naar een logopedist gegaan. Hij vond het geweldig en had aan 3 keer genoeg. De logopedist vond het ook geweldig, zelden zo'n gemotiveerde net 4-jarige gehad.

Woutje

Woutje

16-09-2010 om 19:27 Topicstarter

Dank

Ik wacht nog even af of ze misschien niet toch binnenkort de K gaat zeggen. Misschien dat ze op school dat sprongetje kan maken. Verder kan ze alle letters prima uitspreken. Ze is sowieso verbaal heel vaardig, heeft een enorme woordenschat. Maar dat ligt voor de hand met twee oudere broers.
Bedankt voor de reacties!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-09-2010 om 20:58

Op school

Volgens mij hebben veel scholen logopedistes in huis. Bij dochter zat in de kleuterklas een jongetje wat slecht sprak. Die ging minstens 1 keer per week naar de logopedie en mocht dan gezellig een klasgenootje meenemen. Dochter is dus ook een aantal keer geweest. Heeft de school van je zoon geen logepediste in huis?

Dendy

Leandra

Leandra

17-09-2010 om 13:49

Standaard screening op school

Bij ons worden standaard alle kleuters begin groep 2 gescreend door een logopediste. Als dat bij jou op school ook zo is, zou ik nu niets doen. Groep 2 doen ze juist omdat je dan de rest van het schooljaar nog hebt om aan het e.e.a. te werken voor groep 3 i.v.m. leren lezen/schrijven. Ik zou je kind dus ook de tijd gunnen om het zelf nog te leren. De R leren mag trouwens tot 7 jaar wist juf mij te vertellen.

Groet Leandra

Leandra

Leandra

17-09-2010 om 20:01

Pelle

Ik weet dat het niet standaard op alle scholen is. Daarom schrijf ik ook ALS. Ik vind het wel fijn dat het hier gebeurd. Ouders krijgen een schriftelijk verslag hiervan. Hier zijn gelukkig ook geen wachtlijsten. Ik bof maar :).

Groetjes Leandra

Ilva

Ilva

18-09-2010 om 11:11

Logopedie

Niet wachten op school. Mijn zoon had problemen met de R (en later bleek de K ook niet helemaal goed te zijn). Ik had hem zelf al ingeschreven bij de logopedie maar de logopediste van school vond het niet nodig. Bij een tweede screening (half jaar later) vond ze het ineens wel nodig maar zelf had ze pas na de zomervakantie tijd. Nou, laat maar hoor, hij had inmiddels al logopedie die ik zelf had geregeld (na zeven maanden wachttijd!).

En nu gaat het heel goed.

Kees stip

't Is natuurlijk lastig voor je kind, maar ik moest wel meteen aan een gedicht van Trijnte Fop denken:

Bij Noordwijk zwom een nat konijn
temidden van een school tonijn
'tja' sprak het beest, 'dat komt ervan
als men de Ta niet zeggen tan'.

Correctie

Bij Noordwijk zwom een nat konijn

temidden van een school tonijn

'tja' sprak het beest, 'dat tomt ervan

als men de Ta niet zeggen tan'

Vic

Vic

20-09-2010 om 20:27

Nog geen 4

Kinderen van 3, of bijna 4, hoeven lang nog niet alle letters uit te kunnen spreken. Sterker nog, slechts 95% van het gezegde hoeft verstaanbaar te zijn volgens de norm. Toen mijn dochter naar school ging sprak ze vrij onduidelijk en had vooral moeite met sch, r, g, k en lange woorden. Inmiddels (5,5) is daar alleen de r van over. Die kan ze nu wel uitspreken, heel erg goed zelfs, maar uit gemakzucht maakt ze er toch vaak een l van. Tegenwoordig krijgt ze die woorden direct van me terug ('Huh, wat zijn klullen?'), waarop ze het woord dan nogmaals zegt ('krrrrullen').
Ik heb mijn dochter overigens al in groep 1 door de schoollogopediste laten screenen. We hebben toen een folder met oefeningen gekregen en ze hoefde verder niet 'behandeld' te worden.

Hanne.

Hanne.

21-09-2010 om 09:13

Tonijn

Leuk dirksmamma,

1x raden hoe de knuffel van mijn dochter heet: Tonijntje...die hebben we maar niet verbeterd. Ook nu ze de K wel kan zeggen.

Woutje

Woutje

21-09-2010 om 15:41 Topicstarter

Ja grappig

Het levert bij ons ook wel leuke 'familietaal' op: 'otee' (OK), otiedotie, stitters (stickers), platten :-)
Dochter heeft nu twee dagen school achter de rug. Morgen zal ik de juf eens vragen hoe dat zit met logopedie via school.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.