Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

13-04-2011 om 16:25

De schoolarts

Vanmorgen is mijn dochter naar de schoolarts geweest (met haar vader, die vooraf goed geïnstrueerd was ;-) Volgens mij is het kind (met 1.20 m, 19,5 kg) aan alle kanten prima in verhouding, niets mis mee volgens de bmi-meter, maar toch moeten we over een half jaar terugkomen omdat ze te licht is volgens de schoolarts. Wat gebeurt er nu precies als je niet gaat?
Overigens weegt ze thuis bijna 21 kg, dus volgens mij klopt die weegschaal daar niet.

Vic

Het gaat puur op statistiek. De mijne moest terug omdat hij te kort was.
Heel prettig gesprekje gehad bij die tweede keer, over dat we Pokon in zijn schoenen moesten strooien en zo. Meer tijd ook dan bij de eerste keer.

Hij is nu 9 en nog steeds de kleinste in de klas. Maar ze hebben me uitgelegd dat de 5% kleinste/lichtste enz kinderen terug moeten komen.

Vic

Vic

13-04-2011 om 19:03

Klopt pelle

Ik weeg mezelf regelmatig op twee verschillende weegschalen, en ben op allebei (verschillend merk en type) nagenoeg even zwaar. Dus...
;-)

Annet

Annet

13-04-2011 om 19:18

Dat gezeur hadden wij ook?

En samen met dochter ook nog andere vriendinnetjes. Gewoon wijzen op de normale ontwikkeling, eigen lijn volgen, in ons geval deels Aziatische afkomst, etc.
Daarna was het wel goed. Het zou wel terecht zijn als je kind van de groeilijn af gaat wijken.
Hier ook gezeur over het snachts niet zindelijk zijn. Bij stevig doorvragen bleek dat eigenlijk geen probleem todat ze 6-7 zou zijn. Ze was toen net 5. Ook categorie gezeur dus.

Vic

Vic

13-04-2011 om 19:24

Vergelijking

Mijn oudste was bij de groep 2 keuring 1.13 m en 21 kg, een stevige dame dus. Bij haar kregen we te horen dat het helemaal prima was. Dat strookt toch helemaal niet met al het gezanik tegenwoordig over kinderen met overgewicht?

Valkyre

Valkyre

13-04-2011 om 19:33

Ook zoiets

Wij hadden ook zo'n gevalletje. Volgens het "consternatiebureau" had hij een dip in de gewichtslijn. Hij was toen ongeveer 104 cm en 15,7 kg geloof ik. Thuis woog hij 16,5 kg (voor het ontbijt!) en twee weken later op het pre-operatief spreekuur bij de kinderarts 16,7 kg. Dan vraag ik me toch af of ze die weegschalen weleens laten ijken... Ook de lengte klopte niet (consultatiebureau: 104 cm, thuis: 103,5 cm, arts: 103 cm).

Hij is wel slank, maar niet heel dun ofzo. Ik zeg dan altijd: kijk naar het kind; hij ziet er gezond uit, en kijk naar de vader, dat was vroeger een gratenpakhuis en die is nog steeds slank en redelijk lang. Wat een consternatie om niks, zeg.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fleur Mas

Fleur Mas

13-04-2011 om 20:19

Tweeling

oudste zoon 101,5cm en 20,3 kilo jongste zoon 102cm en 20,1 kilo, oudste zoon was te dik,cb? Ik knik ja en amen en loop lachend de deur uit

Aagje Helderder

Aagje Helderder

13-04-2011 om 20:51

Maar

je moet toch niets. Ik bedoel, het is toch niet verplicht om naar de schoolarts te gaan, dus is het ook niet verplicht om terug te komen.
Als ze genoeg eet, geen klachten heeft en er dus geen probleem is, zou ik bedanken voor de eer. Jouw dochter wordt echt niet zwaarder van een keer extra op de weegschaal bij de schoolarts. Beetje flauw argument misschien, maar ik heb dat vaak gezegd op het confrontatiebureau toen een van onze kinderen volgens de mensen daar niet genoeg groeide: ze groeide zo'n 300 gr per maand in plaats van 500 gr. Maar ze was alert, vrolijk, sliep 's nachts door en ontwikkelde zich razendsnel. Meer eten kreeg ik er niet in: als ik vaker aanbood dronk ze zeg maar twee keer de helft in plaats van een extra portie. Maar iedere week een keer extra komen wegen zou de oplossing zijn. Toen ik me moest verantwoorden waarom ik niet geweest was, zei ik dus: van een keer extra op de weegschaap wordt ze niet zwaarder. Reactie: Oh, ziet u dat zo. Ja, zo zie ik dat. Twee keer gezegd, een keer bij de verpleegkundige en een keer bij de arts en daarna kregen we nooit meer commentaar.
Zag het ook bij het onderzoek in groep 7. Onze dochter werd goedgekeurd, maar ik hoorde van zoveel ouders dat ze terug moesten komen op basis van lengte en gewicht. Dat het ging om kinderen die goed aten, heel veel aan sport op redelijk hoog niveau deden, die ouders hadden die ook niet al te groot zijn en die gewoon nog geen groeispurt hadden gehad, deed niet ter zake. Kortom: niet te veel van aantrekken, van dit soort opmerkingen. Ik word steeds selectiever in de dingen waar ik nog waarde aan hecht.
Aagje

Ik ga gewoon niet

Oudste dochter is lang en dun. Nooit ziek, eet/lust zo'n beetje alles. Toch vond de schoolarts dat ze te licht was en ze zou een keer terug moeten. Nooit gedaan omdat ik daar het nut niet van in zie.
Jongste is 5 en zal ook een keer een oproep krijgen. Die zeg ik dan meteen af. Met haar hebben we al genoeg artsen/experts gezien en ze wordt door ons en de huisarts goed in de gaten gehouden. Geen idee wat ik dus bij een schoolarts te zoeken heb. Het schijnt ook nog eens dat de schoolarts in onze regio alleen op vrijdag werkt (en ik ook) en erg moeilijk doet als je af wil zeggen. Wordt een leuke uitdaging dus ;-)

Vic

Vic

13-04-2011 om 22:04

Tja

Ik ga denk ik wel, maar ik baal er wel van. Ik had ex helemaal geïnstrueerd hoe hij sociaal wenselijke antwoorden moest geven, volgens mij heeft hij dat ook wel gedaan, en dan komen ze met zoiets. Het is dus niet in hem opgekomen om te zeggen dat ze thuis meer weegt, of te vragen aan die mevrouw of ze dochter er mager uit vond zien. Dat is namelijk helemaal niet zo, ze moet zich echt helemaal uitstrekken voordat je ribben kunt zien. Dunne beentjes heeft ze wel, maar ja het is nu eenmaal een kleuter.

Tabel

Bestaat er ook een tabel voor grotere kinderen met lengte/gewicht. Ken die namelijk alleen tot 5 jaar.
Onze dochter is te zwaar en zou wel willen weten hoeveel te zwaar ze is. (1.25 en 26 kilo, 7 jaar)

ayla

ayla

14-04-2011 om 09:09

Ook niet geweest

dochter moest in groep 2 naar de verpleegster op school komen voor hetw egen en meten, heb haar afgemeld met een vriendelijk briefje dat dochter onder controle van de kinderarts staat. Nooit meer iets van gehoord

Roosje Katoen

Roosje Katoen

14-04-2011 om 12:14

Afzeggen

Ik kreeg voor mijn zoon ook een briefje dat ik een half jaar later (!)een oproep zou krijgen van de schoolarts, hier ivm gehoor. Er liep al een ander traject bij de kno-arts, dus ik heb gewoon afgebeld. En als dat traject niet had gelopen had ik echt geen half jaar gewacht om naar zijn gehoor te laten kijken.

Werd overigens later teruggebeld door de schoolarts zelf hoe het nou precies zat, vond ik op zich wel goed eigenlijk.

Maar er werd niet gepusht om alsnog langs te komen.

Als ik jou was zou ik afzeggen met de uitleg dat er niks aan de hand is qua bmi en dat je zelf wel naar je huisarts gaat als je het idee hebt dat ze te mager wordt.

Bedankt pelle

dan zie ik dat ze wel aan de bovenkant zit, maar niet echt ernstig dus.
Ze eet normaal, en snoept weinig. Dus zal vooral op blijven letten dat ze goed beweegt.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-04-2011 om 13:49

Moet je idd helemaal zelf weten

alleen snap ik niet waarom je denkt toch te gaan, als je zoveel tegenzin hebt. Wat levert het je dan op behalve de ergernis dat je het zelf onnodig vindt?
Aagje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.